Saturday 4 April 2009

Σταυρός του Νότου

Όλη η ιστορία ξεκίνησε με την οικονομική κρίση. Με αφορμή την κρίση βρήκαν ευκαιρία οι διάφοροι θεομπαίχτες και ταχυδακτυλουργοί να προσελκύσουν αφελείς. Τους τελευταίους μήνες πληθαίνουν τα βιντεάκια δήθεν "ενημερωτικού" χαρακτήρα, τα οποία - εντελώς καλοπροαίρετα και ανιδιοτελώς εννοείται - μας πληροφορούν ποιός ακριβώς φταίει γιά την κρίση, πως ακριβώς λειτουργεί ο κόσμος, η οικονομία, η πολιτική (και μερικά άλλα τινά) και κυρίως, τι πρέπει να κάνουμε γιά να σώσουμε την ψυχή μας και τις οικονομίες μας. Το τελευταίο συνεπάγεται - τι σύμπτωση - να εμπιστευτούμε τον νέο wannabe προφήτη που μας βγάζει λαγούς απ' το καπέλλο.

Μέχρι εδώ όλα καλά. Αν δεν προσελκύσουν τους αφελείς σε καιρό κρίσης, πότε θα το κάνουν; Έτυχε λοιπόν να διαβάσω ποστ, το οποίο παραπέμπει σε ένα new age βιντεάκι με το γνωστό περιεχόμενο. Το βιντεάκι αυτό δεν αρκείται στην ανάλυση της οικονομικής κρίσης, αλλά ξεκαθαρίζει τους λογαριασμούς του με όλες τις θρησκείες - κυρίως τον χριστιανισμό. Λογικό, οι μουσουλμάνοι και οι εβραίοι δεν πείθονται από new age μαλακιούλες, οι βουδιστές είναι new age από μόνοι τους, οι μόνοι αφελείς που μπορούν να πειστούν - και διαθέτουν και τα φράγκα - είναι οι δυτικοί χριστιανοί. 'Αρα το βιντεάκι προσπαθεί να καταρρίψει τον χριστιανισμό. Αφού ξεπαστρέψει τον χριστιανισμό, το βιντεάκι μας εξηγεί το πως λειτουργεί ο κόσμος και - μην ξεχνιόμαστε - το τι θα κάνουμε γιά να σωθούμε. 'Ολα αυτά γίνονται σε 90'. Ρησπέκτ (γιά το θράσος τους).

Σαν άθεος είμαι τελείως ακατάλληλος να υπερασπιστώ τον χριστιανισμό. Ούτε έχω καμμιά διάθεση. Αλλά δεν μπόρεσα να ανεχτώ τόση νεφελοκοκκυγία και σοφιστεία μαζεμένη. Στο βιντεάκι "αποκαλύπτεται" ότι τα χριστιανικά σύμβολα είναι παρμένα από τους αιγύπτιους. Το σημαντικότερο χριστιανικό σύμβολο, ο Σταυρός, είναι παρμένο από τον αστερισμό του Σταυρού του Νότου - έτσι λέει. Εκεί έφτασα στα όρια μου. Θεώρησα αυτήν την φράση σαν χοντρή βλακεία, έγραψα ένα ειρωνικό σχόλιο, εξήγησα ότι ο Σταυρός του Νότου είναι ορατός μόνο στο νότιο ημισφαίριο, άρα είναι αδύνατον να τον είχαν δει οι αιγύπτιοι και να τον πήραν οι χριστιανοί από αυτούς.

Σχολίασα, τους έβρισα (τους δημιουργούς του βίντεο, όχι τον μπλόγγερ, το οποίο τυχαίνει να εκτιμώ) και ηρέμησα. Αφού ηρέμησα ήρθαν οι αμφιβολίες. Κι αν είχα πει κοτσάνα; Το ότι ο Σταυρός του Νότου φαίνεται μόνο από το νότιο ημισφαίριο είναι καρατσεκαρισμένο, δεν υπάρχει αμφιβολία. Ισχύει όμως σήμερα. Τι ίσχυε 4500 χρόνια πρίν; Μήπως ήταν ορατός γιά τους αιγύπτιους την εποχή των Φαραώ;

Ένα σύντομο ψάξιμο επιβεβαίωσε τις αμφιβολίες μου. Ο Σταυρός του Νότου ήταν ορατός στην Αίγυπτο 4500 χρόνια πρίν. Καταραμένη μετάπτωση (θα εξηγήσω αργότερα), με έκανες να γράψω κάτι που δεν είναι 100% ακριβές.

Η περιφρόνηση μου για τους αυτόκλητους "σωτήρες" παραμένει. Πρώτον ο Σταυρός ήταν μεν ορατός εκείνη την εποχή αλλά γιά ελάχιστες μέρες / ώρες του χρόνου και θαμμένος κάπου στον ορίζοντα, χωρίς κανένας να του δίνει σημασία. Γιά ποιόν λόγο να διαλέξουν οι χριστιανοί γιά το μεγαλύτερο σύμβολο της θρησκείας τους έναν τελέιως ασήμαντο και άγνωστο αστερισμό; Δεύτερον όταν ιδρύθηκε ο χριστιανισμός, ο Σταυρός του Νότου είχε πάψει να είναι ορατός - άλλο 4500 χρόνια και άλλο 2000 χρόνια - και θα είχε μάλλον ξεχαστεί. Τρίτον, οι αιγύπτιοι είχαν περίπου 250 διαφορετικούς σταυρούς στην κουλτούρα τους. Ανάμεσα τους και την πασίγνωστη σβάστικα, την οποία υιοθέτησαν οι ναζί. Αν οι χριστιανοί διάλεξαν έναν από αυτούς τους σταυρούς, δεν είχε να κάνει με τον Σταυρό του Νότου. Τέταρτον, ακόμα και αν όλα τα χριστιανικά σύμβολα είναι παρμένα από τους αιγύπτιους, τι αποδεικνύει αυτό; Για τον χριστιανισμό τίποτα. Άσε που όλα αυτά είναι γνωστά εδώ και κάτι δεκαετίες, δεν περιμέναμε τα new age βιντεάκια να μας ανοίξουν τα μάτια. Η περιφρόνηση λοιπόν παραμένει στο ακέραιο.

Γιατί σκίστηκα όμως εγώ γιά τον Σταυρό του Νότου; Γιατί είναι αυτός ο αστερισμός τόσο σημαντικός γιά μένα - και κυρίως γιά όσους ναυτικούς ταξιδεύουν στο νότιο ημισφαίριο; Γιατί αυτός ο αστερισμός κοσμεί τις σημαίες περίπου 12 χωρών του νότιου ημισφαίριου (στην εικόνα η σημαία της Ν. Ζηλανδίας);


Ο Σταυρός του Νότου είναι απόδειξη μαγκιάς και ναυτικής καπατσοσύνης. Ο Σταυρός είναι απαραίτητος γιατί με την βοήθεια του μπορείς να βρεις που είναι ο Nότος. Ο Σταυρός είναι κάτι ανάλογο του Πολικού αστέρα, αλλά αρκετά πιό "ζόρικος" - γι' αυτό χρειάζεται μαγκιά, αλλιώς Νότο δεν βλέπεις ;-)

Ας ξεκινήσω με τα εύκολα. Στο βόρειο ημισφαίριο ξέρουμε τον Πολικό αστέρα. Είναι σχετικά εύκολο να τον βρει κανείς. Με ελάχιστη εξάσκηση, έχω μάθει να βρίσκω τον Πολικό κατ' ευθείαν, από τότε που ήμουν παιδί.
Αλλά και χωρίς εξάσκηση είναι εύκολο. Πρώτα βρίσκουμε την Μεγάλη Άρκτο (άμα δεν βρίσκεις ούτε την Μεγάλη Άρκτο, τότε ήρθες σε λάθος μπλογκ ;-) ). Μετά επεκτείνουμε την μικρή πλευρά 5 φορές και φτάνουμε στον Πολικό, όπως δείχνει το σκιτσάκι.



Ο Πολικός είναι και η "άκρη" της Μικρής Άρκτου. Δείχνει πάντοτε τον Βορρά, γιατί ο νοητός άξονας της Γης, αν προεκταθεί μέχρι τον ουράνιο θόλο, θα συναντήσει τον Πολικό αστέρα. Επειδή ο Πολικός είναι ακριβώς πάνω στον άξονα δεν περιστρέφεται. Είναι το μοναδικό αστέρι που δεν γυρίζει στον ουράνιο θόλο. Και φυσικά δεν ανατέλλει και δεν δύει ποτέ - είναι πάντα εκεί.

Όλα αυτά βέβαια σε συνάρτηση με την χρονιά την οποία διανύουμε. Ο Πολικός βρίσκεται σημερα ακριβώς πάνω στον άξονα περιστροφής της Γης. Αλλά ο άξονας περιστροφής της Γης είναι μεταβλητός. Αυτό το φαινόμενο είναι η "μετάπτωση" την οποία καταράστηκα ήδη πιό πάνω, γιατί παραλίγο να μου βγάλει ανακριβές το σχόλιο. ;-)
Πριν μερικούς αιώνες ο άξονας της Γης δεν περνούσε από τον Πολικό αλλά από τον δ της Μικρής Άρκτου. Οι τούρκοι αστρονόμοι ήξεραν τον δ (λίγο πιό αριστερά από τον Πολικό στο παραπάνω σκίτσο) σαν "Αστέρι του Βορρά" και τον ονόμαζαν Yildun.
Ακόμα πιό παλιά ο άξονας της Γης περνούσε από τον β της Μικρής Άρκτου, ο οποίος με την σειρά του έδειχνε τον Βορρά στους άραβες αστρονόμους, που τον ονόμαζαν Kochab.
Το 3000 π.Χ. ένα άλλο αστέρι ήταν ακριβώς πάνω στον άξονα της Γης και εκτελούσε χρέη Πολικού αστέρα. Ήταν ο Thuban, η αλλιώς η "ουρά του Δράκου", το α στον αστερισμό του Δράκου.

Ακόμα πιό παλιά - πριν 13000 χρόνια - οι άνθρωποι της λίθινης εποχής έβλεπαν τον Βέγα στον αστερισμό της Λύρας να είναι το μοναδικό ακίνητο αστέρι στον ουρανό. Αρκετοί μονόλιθοι έχουν βρεθεί να δείχνουν τον Βέγα ακριβώς, κάτι που πυροδότησε τους συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας και τους θιασώτες των UFO. Μπορεί ο Βέγα σήμερα να είναι ένα τυχαίο άστρο, πριν 13000 χρόνια ήταν το μοναδικό άστρο στον ουρανό που δεν κινιόταν!
Το ίδιο θα επαναληφθεί σε 13000 χρόνια από σήμερα. Όποιoς σκοπεύει σε 13000 χρόνια να πλεύσει στον Ατλαντικό πρέπει να το θυμάται αυτό. ;-) Ο Βεγα θα δείχνει τότε τον Βορρά, ο Πολικός θα είναι ασήμαντος.
Ο Βέγα παίζει ρόλο στην καταπληκτική ταινία Contact με την Jodie Foster, βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Carl Sagan.

Στο νότιο ημισφαίριο τα πράγματα είναι ζόρικα όπως είπα ήδη. Ο άξονας περιστροφής της Γης (σήμερα) δεν περνάει από κανένα ορατό άστρο. Περνάει από το σ του Οκτάντου, αλλά αυτό είναι τελείως αμυδρό αστέρι και δεν το βλέπει σχεδόν κανείς.
Δεν υπάρχει δλδ. κανένα αστέρι να μας δείξει τον Νότο. Εκτός από τον Σταυρό του Νότου - γι' αυτό είναι και τόσο διάσημος αστερισμός. Ο Σταυρός όμως δεν είναι επάνω στόν άξονα της Γης. Δείχνει προς αυτόν.



Αν επεκτείνουμε τον μεγαλύτερο άξονα του Σταυρού 4.5 φορές θα βρούμε τον Νότο.
Το πρόβλημα είναι ότι ο Σταυρός δεν βρίσκεται εύκολα στον ουρανό. Δεν έχει κάποιο χαρακτηριστικό σχήμα με λαμπρούς αστέρες και αν δεν τον ξέρεις, δεν τον βρίσκες. Συμπληρωματική δυσκολία είναι ότι κάπου εκεί κοντά υπάρχει μιά άλλη τετράδα - λαμπρότερων - αστεριών που έχει περίπου το ίδιο σχήμα αλλά δείχνει αλλού γι' αλλού. Αν πάρεις τον ψεύτικο Σταυρό γιά σημάδι, την πάτησες. Ο ψεύτικος Σταυρός αποτελείται από τον δ και κ της Καρίνας καθώς και από τον ι και ε του αστερισμού των Πανιών. Παλιότερα υπήρχε ένας αστερισμός που λέγονταν Πλοίο αλλά ήταν τόσο τεράστιος που τον χώρισαν σε ανεξάρτητους αστερισμούς, Καρίνα, Πανιά και Κατάστρωμα.

Γιά να βρούμε τον (σωστό) Σταυρό του Νότου πρέπει να διακρίνουμε πρώτα το Άλφα και το Βήτα του Κενταύρου. Αυτό τουλάχιστον είναι εύκολο. Είναι τα 2 λαμπρότερα αστέρια στον νότιο ουρανό. Το Άλφα του Κενταύρου είναι και ο κοντινότερος μας γείτονας, μόλις 4.5 έτη φωτός μακριά.
Προεκτείνοντας λοιπόν την νοητή γραμμή του α και β του Κενταύρου βρίσκουμε την κορυφή του Σταυρού του Νότου, τον ξεχωρίζουμε από τον ψεύτικο Σταυρό, προεκτείνουμε τον μεγαλύτερο άξονα του Σταυρού και βρίσκουμε τον Νότο. Εδώ σε θέλω κάβουρα ;-)


Όταν ο Νίκος Καββαδίας έγραφε
το Άλφα του Κενταύρου μιά νυχτιά
με το παλινώριο πήρα κάτου
μάλλον έψαχνε να βρει τον Σταυρό του Νότου. Το παλινώριο και ο αστρολάβος είναι πρόγονοι του εξάντα. Όλα αυτά τα όργανα χρησιμεύουν γιά να μετράμε γωνίες (σε άλλο ποστ αυτά).
Δεν είμαι σίγουρος, τι ακριβώς σημαίνει ο παρακάτω στίχος
είναι παράξενα της Ίντιας τα φανάρια
και δεν τα βλέπεις καθώς λένε με το πρώτο
Δεν μπορώ να φανταστώ, σε τι θα μπορούσαν να είναι "παράξενα" τα φανάρια (= φάροι) στις Ινδίες. Ένας φάρος είναι παντού ένας φάρος. Ίσως - δεν ξέρω - ο Καββαδίας να εννοεί πάλι τον Σταυρό του Νότου.

Καλά μας ταξίδια. Με αγαπημένα πλοία, σε αγαπημένες θάλασσες και με αγαπημένους ανθρώπους.

****
Υ.Γ. Όλες οι φωτογραφίες από την Βικιπέδια. Με απλό κλικ γιά μεγένθυση. Πολλά στοιχεία τα είχα στο κεφάλι μου έτσι κι αλλιώς, η Βικιπέδια με βοήθησε να τα ξαναθυμηθώ και να τα βάλω σε μιά σειρά.

Υ.Υ.Γ. Το παραπάνω ποστ είναι τελείως σουρεαλιστικό, αν αναλογιστεί κανείς από που ξεκίνησα και που κατέληξα. Γράφοντας όμως γιά τον Βέγα, γράφω γιά τον εαυτό μου. Εγώ είμαι εκείνος που κάνει αυτούς τους τεράστιους και δαιδαλώδεις συνειρμούς στο μυαλό του. Εγώ είμαι εκείνος που ξεκίνησε από μιά ειρωνία εναντίον των new age βλακειών γιά να περάσει από τον Πολικό, τον Βέγα, τον Σταυρό του Νότου, το Άλφα του Κενταύρου και να καταλήξει στον Καββαδία.

Υ.Υ.Υ.Γ. Το κερασάκι είναι ότι όλο αυτό το σουρεάλ κείμενο αποτελεί μόνο το πρώτο μέρος όσων έχω στο κεφάλι μου. Αρχικά γιά τον Ωρίωνα σκόπευα να γράψω, μιάς και εκείνη που από όλους τους άλλους αστερισμούς αυτόν προτιμάει βρίσκεται διαρκώς στο μυαλό μου. Σταματάω όμως εδώ γιά να μην παραγίνει σεντόνι το σεντόνι. Γιά τον Ωρίωνα, τον εξάντα και τα GPS ίσως μιά άλλη φορά. ;-)

7 σχολια:

athinovio 5 April 2009 at 12:14  

καλημέρα πειρατή
συναρπαστικό το ποστ!

Jolly Roger 5 April 2009 at 12:36  

Καλημερα athinovio και καλως ορισες εδω. Ευχαριστω για τα καλα λογια.

Απ' οτι ειδα στο μπλογκ σου, εισαι τουλαχιστον τιμονιερισσα - αν οχι καπετανισσα ;-)
Καλα ταξιδια λοιπον

Υ.Γ. Το πλοιο στην φωτογραφια που δημοσιευεις προερχεται εκ Βαυαριας, η κανω λαθος; ;-)

athinovio 5 April 2009 at 17:24  

χαχα!
όχι, το Πάραντοξ είναι της Jeanneau. Καπετάνισσα δεν είμαι ακόμα, αλλά το παλεύω με κάθε ευκαιρία.

Περαστικός 6 April 2009 at 10:07  

Ωραία τα ταξίδια σου στον ουρανό. Πάντως, πιστεύω ότι μουσουλμάνοι, εβραίοι και χριστιανοί πιστεύουν σε «μαλακιούλες» ή μάλλον σε επικίνδυνα δηλητήρια έτσι και αλλιώς και νομίζω ότι θα ήταν πρόοδος αν άρχιζαν να λατρεύουν τι ιερό τυρί με τις 15 τρύπες. Όλες οι θρησκείες είναι new age, με την έννοια ότι είναι προϊόντα της εποχής τους και ενσωματώνουν συνήθως πλήθος επιδράσεων και στοιχεία προγενέστερων θρησκειών, ενώ διαμορφώνονται μέσα από συγκρούσεις και αλισβερίσια. Ο Χριστιανισμός πήρε αιώνες για να κατασταλάξει σε συγκεκριμένα δόγματα, ακόμη και μετά από συγκρούσεις και σφαγές. Ας μην ξεχνάμε πάντως ότι ο new age Βουδισμός είναι καμιά πεντακοσαριά χρόνια παλαιότερος από τον Χριστιανισμό και δεν απαιτεί πίστη σε κανένα θεό ή οποιαδήποτε μεταφυσική, τουλάχιστον στις κύριες σχολές του, είναι τρόπος ζωής και αντίληψης. Αν κάποιοι άνθρωποι έχουν ανάγκη από μια θρησκεία, θα έβλεπα θετικά κάτι νέο και πιο ελεύθερο και χαρούμενο σήμερα, και ας μην πιστεύω σε θρησκείες. Αν αναφέρεσαι στο Zeitgeist, θεωρώ ότι ναι, σε πολλά σημεία ξεφεύγει τελείως, αν και κάποιες επισημάνσεις για το οικονομικό σύστημα δεν είναι λάθος. Όταν όλα είναι πίστωση, η ανάπτυξη είναι ζυγός και ανάγκη και όταν κάποτε αυτή δεν έρχεται, το σύστημα ξηλώνεται σαν ένα πλεκτό που τραβάς την κλωστή που περισσεύει. Αυτή η ανάπτυξη βέβαια δεν είναι κάτι το αθώο, όταν σε κυνηγάνε οι τράπεζες, είτε κράτος είσαι είτε ιδιώτης, θα κάνεις κάθε αθλιότητα για να επιτύχεις αυτό το χ% ρυθμού ανάπτυξης, ώστε να αποπληρώσεις το ψ% επιτόκιο. Δημιουργείται επίσης ένα σύστημα τραπεζιτών που μαζεύουν τον πλούτο και ελέγχουν όλο το σύστημα χωρίς να προσφέρουν κάτι ανάλογο οι ίδιοι. Το αποκλειστικά κατά συνθήκη χρήμα είναι μια ενδιαφέρουσα ιδέα όταν τελεί υπό αυστηρή εποπτεία και διαφάνεια. Μεγάλες συζητήσεις αυτά.

Jolly Roger 6 April 2009 at 18:35  

Περαστικε, δεν εχω προβλημα με το new age. Ως γνησιος παλαιο-χιπυ δεν με ενοχλουν τα λουλουδακια, τα λειβαδακια, το κοινοβιακο σεξ και το lsd. ;-)
Το προβλημα μου ειναι με την νοοτροπια του χαλιφη στην θεση του χαλιφη.
Μαντεψες σωστα, το Zeitgeist εννοουσα.

Καταναλωνει ενα τεραστιο κομματι να μας αποδειξει οτι ο συμβολισμος της φατνης με τους 3 μαγους ειναι στην πραγματικοτητα τα 3 αστερια της ζωνης του Ωριωνα και διαφορα τετοια φαιδρα.

Συγνωμη για την εκφραση, αλλα χεστηκε η φοραδα στ' αλωνι. Αν θελω να κριτικαρω τον χριστιανισμο, εχω εκατονταδες μελανα σημεια (απο που ν' αρχισει κανεις). Στον συμβολισμο της φατνης θα κολλησω;

Επειδη το εν λογω βιντεο θελει να αντικαταστησει τον χριστιανικο μυστικισμο με εναν αλλο μυστικισμο, κολλαει στα χριστιανικα συμβολα. Αυτο ειναι λογικη χαλιφη.

Με τα οικονομικα γινεται ακριβως το ιδιο πραγμα. Ξαφνικα ολοι εγιναν προφητες, ολοι "ηξεραν" απο πριν για την κριση. Απορω μονο γιατι ολα αυτα τα διαφωτιστικα δεν μας τα ελεγαν 5 μηνες νωριτερα, να γλυτωναμε τις μετοχες μας. ;-)

Και το συμπερασμα που δινουν ειναι καταστροφικο. Προτεινουν να καταργηθουν οι τραπεζες και ολος ο κυκλος του χρηματος να περναει απο το κρατος. Αυτο ειναι σταλινικη οικονομια. Ειδαμε και παθαμε να βγαλουμε αυτον τον τυπο απο το κεφαλι μας, θα μας τον φορεσουν ξανα καπελο;

Εννοειται πως δεν ειμαι υπερμαχος του τωρινου τραπεζιτικου συστηματος. Βρισκω την μπροσουρα για την Απο-αναπτυξη που εχουν εκδωσει οι Οικολογοι-Πρασινοι αρκετα ενδιαφερουσα.
Αλλα ειναι τελειως διαφορετικο πραγμα να εφαρμοσουμε μια απο-αναπτυξη με οικολογικα κριτηρια και τελειως διαφορετικο να επιβαλλουμε 100% κρατικη οικονομια.

athinovio 10 April 2009 at 23:08  

τώρα που το πρόσεξα, πρέπει να φιρμάρεις τα μαντάρια σου.
:)

Anonymous 8 July 2015 at 00:27  

H Γαία είναι επίπεδη δεν υπάρχουν ημισφαίρια, και οι αρχαίοι Αιγήπτιοι έβλεπαν ακριβώς τα ίδια που βλέπουν και σήμερα.

  © Blogger template 'Solitude' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP