Sunday 5 September 2010

Independence Day

Στην χολυγουντιανή παραγωγή Independence Day εξωγήινοι με ανώτερη τεχνολογία καταφθάνουν απρόσμενα στην Γη και υποδουλώνουν το ανθρώπινο γένος. Μέχρι που ο ηρωικός πρόεδρος των ΗΠΑ (έλεος ρε χολυγουντ με τον υπερπατριωτισμό σου) τους κατατροπώνει.
Επειδη όμως εδώ δεν είναι χόλυγουντ, αναρωτιέμαι τι θα γινόταν στην (απιθανη; ) περίπτωση που θα βλέπαμε τα εχθρικά διαστημόπλοια ξαφνικά πάνω από το κεφάλι μας.

Ο homo sapiens δεν έχει τίποτα να αντιπαρατάξει στην ανώτερη τεχνολογία των εξωγήινων. Η καθολική ήττα είναι αναπόφευκτη. Οι εξωγήινοι είναι από εδώ και μπρος οι κυρίαρχοι του πλανήτη.

Στοιβάζουν τους ανθρώπους σε άθλια κλουβιά, σκοτώνουν όποιον θέλουν όποτε θέλουν, με οποιαδήποτε αφορμή θέλουν. Π.χ. γιά την διασκέδαση τους.
Ο οποιοσδήποτε εξωγήινος μπορεί να σπάσει τα κόκκαλα οποιουδήποτε ανθρώπου ένα προς ένα. Η να τον περιχύσει με βιτριόλι. Η να του δώσει ποντικοφάρμακο. Όλα αυτά γιά την διασκέδαση του, είτε γιά να αποδείξει τον (εξωγήινο) ανδρισμό του, είτε επειδή ενοχλείται από την αθρώπινη μυρωδιά.

Αφήνουν μερικούς ανθρώπους προσωρινά ελεύθερους για να τους κυνηγήσουν με υπερσύγχρονα οχήματα και να τους σκοτώσουν. Αυτό το ονομάζουν "σπορ".

Άλλους ανθρώπους τους χρησιμοποιούν σε βαριές δουλειές σαν σκλάβους. Άλλους τους χρησιμοποιούν γιά πειράματα, ώστε να ανακαλύψουν καινούργια είδη φαρμάκων.

Στους περισσότερους δίνουν αυξητικές ορμόνες ώστε να τους παχύνουν στα κλουβιά τους. Μετά τους σφάζουν και τους τρώνε. Μερικούς τους γδέρνουν ζωντανούς, ενώ σε άλλους χαράζουν τις φλέβες και τους αφήνουν να πεθάνουν από αιμορραγία.
Οι ελάχιστοι που αντιστέκονται, θανατώνονται με αργά βασανιστήρια μπροστά στα μάτια των συντρόφων τους.

Κάποτε ο πιό σοφός άνθρωπος αποφασίζει να μιλήσει στους αφέντες εξωγήινους. Εκλιπαρεί τον οίκτο τους. Τους ζητάει τον λόγο γιά την σκληρότητα τους. Πως είναι δυνατόν ένας τόσο εξελιγμένος οργανισμός να φέρεται τόσο βάναυσα σε έναν άλλο;

Η απάντηση είναι αφοπλιστικά απλή.
"Γιατί παραπονιέσαι φιλάρα; Πρώτον εμείς έχουμε συνείδηση, ενώ εσείς οι άνθρωποι δεν έχετε. Όχι σύμφωνα με την συνείδηση έτσι όπως την ορίζουμε εμείς. Ούτε ευφυία έχετε - σύμφωνα με τον δικό μας ορισμό περί ευφυίας.
Δεύτερον ο δικός μας θεός (εσείς είστε ανίκανοι να τον εννοήσετε) μας είπε να αυξανόμαστε, να πληθυνόμαστε και ότι είμαστε η κορώνα της δημιουργίας.
Τρίτον οι γιατροί μας, μας συστήνουν το ανθρώπινο κρέας γιά λόγους υγείας.
Τέταρτον αυτό ανταποκρίνεται στους νόμους την Φύσης - κι εμείς την αγαπάμε την Φύση. Αφού το βλέπεις και μόνος σου. Το λιοντάρι τρώει την γαζέλα, άρα γιατί να μην φάω εγώ εσένα;

Στο κάτω - κάτω είστε τόσο ... νόστιμοι.
Παιδάκια μικρού αγοριού στην σχάρα με λαδορίγανη. Γλουτοί μικρού κοριτσιού στην στάμνα με πατάτες και μανιτάρια. Ανθρώπινο συκώτι σαν άλειμμα γιά το ψωμί μας. Αφού είμαστε γκουρμέ, πως να το κάνουμε; "

* * * *
Μέχρι στιγμής το μόνο που σώζει το ανθρώπινο είδος είναι ότι η επίσκεψη εξωγήινων θεωρείται απίθανο σενάριο. Το πόσο απίθανο είναι θα το μάθουμε μόνο όταν τους δούμε από πάνω μας.

Αλλά άσχετα από το πόσο (α)πιθανο είναι αυτό το σενάριο, πόσο είναι δικαιολογημένη η παραπάνω - βάναυση - συμπεριφορά ενός βιολογικού είδους απέναντι σε ένα άλλο βιολογικό είδος;
Η μήπως ορίζουμε το τι είναι καλό η κακό, ανάλογα με την πιθανότητα να συμβεί σ' εμάς τους ίδιους;

Ότι περιγράφω πιό πάνω το κάνει σήμερα ο άνθρωπος στα ζώα. Με τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα που έδωσε και ο (υποθετικός προς το παρόν) εξωγήινος.

Πολλοί φιλόζωοι προσπαθούν να αποδείξουν ότι και τα ζώα έχουν ψυχή, έχουν συνείδηση, έχουν ευφυία. Η ελπίδα είναι ότι αν η πλειοψηφία των ανθρώπων αναγνωρίσει την ύπαρξη συνείδησης και σε άλλα βιολογικά είδη, θα πάψει να τα κακομεταχειρίζεται.

Αν και συμφωνώ με τους φιλόζωους στα περί ψυχής, συνείδησης και ευφυίας των ζώων, θεωρώ αυτήν την προσπάθεια σαν μάταιο κόπο.
Από την στιγμή που εγώ ο homo sapiens δίνω τον ορισμό της συνείδησης και της ευφυίας, μπορώ να κάνω ότι θέλω. Μπορώ να ορίσω την ευφυία έτσι ώστε να περιλαμβάνει οτιδήποτε ζει πάνω στην Γη. Μπορώ και να την ορίσω έτσι ώστε να περιλαμβάνει μόνο εμένα.
Ο δικός μου - εντελώς προσωπικός - ορισμός της ευφυίας περιλαμβάνει το 0.5% των ανθρώπων.
Τα ίδια ισχύουν και γιά την συνείδηση και γιά την ψυχή.

Το ερώτημα λοιπόν δεν είναι αν τα ζώα έχουν συνείδηση. Κι εμείς νομίζουμε ότι έχουμε συνείδηση. Αυτό δεν εμπόδισε τον εξωγήινο να μας κακοποιήσει και να μας φάει.

Το ερώτημα είναι αν έχουμε το δικαίωμα να βασανίζουμε και να σκοτώνουμε τα άλλα είδη, με τα οποία μοιραζόμαστε αυτόν τον πλανήτη.
Ακόμα και όταν εκείνα ΔΕΝ έχουν την δική μας ευφυία, τεχνολογία και συνέιδηση.

13 σχολια:

Περαστικός 5 September 2010 at 17:26  

Εξαιρετικά εύστοχο :)

pølsemannen 5 September 2010 at 20:28  

Μαλάκες μου ότι παϊδάκια και πιτόγυρα προλάβουμε πριν πλακώσουν τα εξωγήινα (το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον)! Γιούργιααααααα!!!!

Πολύ καλό κείμενο, σε βάζει στην θέση του "άλλου". Δεν υπάρχει αποτελεσματικότερη επιχειρηματολογία από αυτήν.

Βέβαια, θεωρώ ότι εάν μας εντοπίσει κάποιο εξωγήινο είδος με τεχνολογία διαστρικών επανδρωμένων ταξιδιών, μάλλον θα προτιμά γυρίζει ντοκυμαντέρ με πρωταγωνιστές εμάς για το δικό τους National Geographic, παρά να έρθει σε κάποια μορφή επαφής.

Όντας κατά πολύ ανώτεροι τεχνολογικά και κοινωνικά, (αφού δεν θα έχουν αυτοκαταστραφεί, όπως πάμε εμείς να κάνουμε, παρά την υψηλή τεχνολογία τους) η επαφή τους μαζί μας δεν θα έχει να τους προσφέρει τίποτα.

nefeli 5 September 2010 at 20:36  

Αληθινό και πικρό.
Αυτή είναι όμως η πραγματικότητα και θα μας άξιζε αυτή η αντιμετώπιση μήπως και συνειδητοποιήσουμε το μέγεθος του πόνου που προκαλούμε στα ζώα.
Θεωρώ όμως ότι η προσπάθεια των φιλόζωων δεν είναι μάταιος κόπος.
Είναι ίσως η μοναδική ελπίδα να γίνει κάποτε κατανοητό ότι τα ζώα δεν είναι αντικείμενα, το λιγότερο.

Το ποστ ειναι εξοχο, παρόλο το στενάχωρο περιεχόμενο.

scarlett 5 September 2010 at 22:24  

Μια από τις αποδειξεις, Jolly Roger, οτι εισαι πιο ευφυης από τον σκυλο σου (κατα μια εννοια βεβαιως βεβαιως:) ) ειναι η συνταξη αυτου του ποστ. Εσύ μπορεις να εκφράσεις τον τροπο που σκεφτεσαι, να τον κοινοποιησεις, να επιδράσεις πάνω σε άλλους με αυτον, να αλλάξεις λίγο ή πολύ τον κόσμο. Εκείνος όχι. Εκείνος μπορεί μοναχα να αμυνθει αν νιωσει οτι απειλειται. Μπορει να επηρεασει ουσιαστικα μονο την προσωπικη του μοιρα (αντε και του πλασματος που τον απειλει)


Ο σκυλος σου ζει το σημερα και ειναι μια μορφή ευφυίας κι αυτη, ζηλευτη θα έλεγα. Κοιμαται ησυχα τα βραδια.
Δεν ανυσηχει για τον πονο που τον βρηκε χτες.Ουτε για το δανειο που τρεχει. Ουτε για τη συνταξη που θα παρει στα 65 του. Δεν τον νοιαζει για το ότι ξεχασε να τηλεφωνησει στη μητερα του.
Νερό, φαγητο, χαδια και παιχνιδι και ειναι ευτυχισμενος. Και δε νοιαζεται για τα ομοειδή του πλασματακια που δε χαιρονται τιποτα απο τα παραπανω.

Ο ανθρωπος όμως ζει σε πολλα επιπεδα χρονου, αντιληψης, πνευματικοτητας, συναισθημάτων. Το μυαλό του ηταν και ειναι δαιμονικο.
Μπορει να δημιουργησει αλλα και να καταστρεψει. Και καθως δεν εχει φτασει και ουτε μπορει να φτασει σε επιπεδα πνευματικοτητας τετοια που να απασχολει το μυαλο του μονο με τη δημιουργια, καταφευγει στο να ασκει δυναμη και εξουσια όπου και όποτε μπορει. Μαλιστα κατα τη γνωμη μου δε διαχωριζει καν αν προκειται για ζωα ή ανθρωπους. Την ηθικη την ραβει παντοτε στα μετρα του.


Και για να γυρισω στο θεμα σου: Πιστευω πως σε περιπτωση που το σεναριο που περιγραφεις, εβγαινε αληθινο, ο ανθρωπος θα αντιδρουσε.Και αρα δε θα ειχε τη μοιρα των ζωων όπως την παραλληλιζεις. Θα εβρισκε εναν τροπο να αλλαξει την κατασταση προς οφελος του. Δεν ξερω ποσο χρονο θα του επαιρνε ή πώς θα το πετυχαινε (άλλωστε δεν ξερω τι σοι εξωγηινοι θα ηταν αυτοι ;) )
Αλλα επειδη νιωθω πως εισαι ετοιμος να με αντικρουσεις ;)...φαντασου τον εαυτό σου ομηρο μιας καταστασης σαν αυτην που περιγραφεις. Και μετα φερε στο νου ποσες στροφες θα επαιρνε το μυαλό σου για να την αλλαξεις. Πόσους αγώνες θα έκανες.

Ειναι το σημειο στο οποιο διαφερουμε απο τα ζωα. Αλλα οχι αυτο που μας επιτρεπει να μην τα σεβομαστε

Jolly Roger 6 September 2010 at 00:14  

pølsemannen, η επαφη τους μαζι μας, εχει να τους προσφερει κατι: φτηνο κρεας.
Αρα γιατι να μη μας κατακτησουν;

Τωρα στο να μας γυρισουν ντοκυμαντερ για το δικο τους National Geographic δεν το αποκλειω. Κι εμεις γυριζουμε ντοκυμαντερ για τα δελφινια. Αυτο δεν μας εμποδιζει να τα σφαζουμε.
(ειδες το ποστ του Γιωργου Πηττα - εδω; ).

nefeli, καλως ηρθες. Το προβλημα ειναι οτι δεν εχουμε 300 χρονια στην διαθεση μας, μεχρι να αλλαξουν ολοι μυαλα.
Οι ζωοφιλοι προσπαθουν να αποδειξουν οτι και τα ζωα εχουν συνειδηση. Εγω το πιστευω μεν, αλλα η "συνειδηση" ειναι ενας πολυ ρευστος ορος.
Επιστημονικα, δεν μπορεις να αποδειξεις οτι ενας βιολογικος οργανισμος εχει ψυχη / συνειδηση / ευφυια.

Ουτε για τον ανθρωπο αποδεικνυεται αυτο - ποσο μαλλον για τα ζωα
Υποστηριζουμε οτι εχουμε συνειδηση επειδη ... ετσι μας αρεσει και επειδη ειμαστε και καλα ανθρωποι.

Το επιχειρημα μου για τους ζωοφιλους ειναι οτι αντι να προσπαθουν να καταδειξουν την συνειδηση και την ευφυια των ζωων (κατι που ειναι επιστημονικα αδυνατο), θα επρεπε να πεισουν για την αναγκαιοτητα να φερομαστε καλα σε ολους τους αλλους οργανισμους - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ απο το αν εχουν συνειδηση και ευφυια η οχι.

Εξ αλλου ουτε ενα παιδι εχει συνειδηση. Ουτε ευφυια. Και τεχνολογικα, διαθετει πολυ λιγοτερα μεσα απο εναν ενηλικα. Αυτο δεν σημαινει οτι μπορω να κακοποιησω ενα παιδι.

Jolly Roger 6 September 2010 at 00:38  

scarlett, ομολογω οτι δεν σε πολυ-καταλαβαινω.

Γραφεις οτι εγω μπορω να εκφρασω τα αισθηματα μου, ενω ο σκυλος μου οχι. Δεν ισχυει αυτο. Ο σκυλος μου (και το καθε αλλο ζωο) εχει παμπολλους τροπους για να εκφρασει τα αισθηματα του.
Σκεψου μονο μια γατα που γουργουριζει. Σκεψου ποσο αυτη η αντιδραση της μπορει να αλλαξει τον κοσμο γυρω της.
Ισως μια γατα με το γουργουρισμα της μπορει να αλλαξει τον κοσμο περισσοτερο απο οσο εγω με τα κατεβατα που γραφω.

---
Μετα γραφεις οτι ο ανθρωπος ζει σε πολλα χρονικα επιπεδα και μετα-επιπεδα. Αντιθετα το ζωο ζει σε ενεστωτα χρονο.
Συμφωνω μεν, επιφυλασσομαι δε.
Δεν μιλαμε ακομα την γλωσσα των ζωων και δεν ξερουμε αν και εκεινα σκεφτονται σε χρονο μελλοντα η παρελθοντα.

Για τους πιθηκους ξερουμε οτι κανουν σκεψεις για τον θανατο αγαπημενων προσωπων και χαιρονται που το επομενο καλοκαιρι θα πανε εκδρομη.
Ολα αυτα ειναι καταγεγραμμενοι διαλογοι αναμεσα σε ανθρωπους και πιθηκους. Αρα τουλαχιστον οι πιθηκοι ζουν σε πολλα χρονικα επιπεδα οπως εμεις.
Για τα υπολοιπα ζωα δεν ξερουμε τιποτα.
Ξερουμε ομως οτι τα δελφινια και οι φαλαινες εχουν αναλογη (η και ανωτερη) ευφυια απο τους πιθηκους.
Μερικοι σαν εμενα υποστηριζουν οτι εχουν ανωτερη ευφυια και απο εμας. ;-)

Αν καποτε μπορεσουμε να μιλησουμε με τις αγαπημενες μου Orca δεν θα εκπλαγω αν κι αυτες σκεφτονται το μελλον τους οπως εγω.

---
Τελος αναφερεις τις δυνατοτητες αντιδρασης. Παραγνωριζεις (η αγνοεις) την αισχρη και αθλια βιαιοτητα με την οποια φερεται ο ανθρωπος προς τα ζωα.

Πιστεψε με, αν μπορουσαν τα ζωα, θα αντιδρουσαν. Οπως θα αντιδρουσα κι εγω και ο καθε ανθρωπος σε μια κατασταση ομηριας.

Αλλα οταν υπαρχει η Απολυτη Ισχυς, δεν μπορεις να αντιδρασεις. Οι εγκλειστοι στα ναζιστικα στρατοπεδα συγκεντρωσης δεν αντιδρουσαν καθολου. Περιμεναν καρτερικα να πεθανουν στους θαλαμους αεριων.
Σημαινει αυτο οτι δεν ειχαν συνειδηση; Σημαινει οτι ειχαν δικαιωμα οι ναζι να τους σκοτωσουν - επειδη δεν αντιδρουσαν;
Σκεψου τωρα οτι στα εκτροφεια ζωων κυριαρχουν χειροτερες συνθηκες απο ενα ναζιστικο στρατοπεδο. Πως θελεις να αντιδρασουν τα εγκλειστα ζωα;

Τα ζωα δεν αντιδρουν, γιατι η βια που εξασκουμε πανω τους δεν τους αφηνει κανενα περιθωριο αντιδρασης.

Πως θα ηθελες να αντιδρασει ενα γουρουνι που το εχουν φουσκωσει με αυξητικες ορμονες; Ουτε απεργια πεινας δεν μπορει να κανει.

Για να ξαναγυρισω στο παραδειγμα με τους εξωγηινους. Πιστευεις πραγματικα οτι οι ανθρωποι θα αντιδορυσαν σε μια υποδουλωση; Πολυ αισιοδοξη σε βρισκω ;-)
Το 99.9% των ανθρωπων θα εσκυβε το κεφαλι και θα αφηνε τους κυριαρχους εξωγηινους να το σφαξουν.
Το 0.1% θα το τιμωρουσαν παραδειγματικα.

Ο εξωγηινος θα εβγαζε το "λογικο" συμπερασμα οτι η ελλειψη αντιδρασης σημαινει και ελλειψη συνειδησης / ευφυιας. Θα του εδινες δικιο;

scarlett 6 September 2010 at 11:09  

"Γραφεις οτι εγω μπορω να εκφρασω τα αισθηματα μου, ενω ο σκυλος μου οχι"
Εννοω οτι μπορεις να τα εκφρασεις με τροπο που θα τα αντιληφθουν πολλοι περισσοτεροι απο τον σκυλο σου. Σκεψου ποσοι μπορουν να διαβασουν αυτο το ποστ. Σκεψου ποσοι μπορουν να το διαβασουν αν το επιδιωξεις, να διαβαστει απο πιο πολλους.Μπορει ενα ζωο να μεταδωσει σε όλα τα ομοειδή του τις σκεψεις του ; Ακομη και σε αυτα που βρισκονται 5000 χλμ μακρια ;Μπορει να τους μιλησει απο το παρελθον μεσω ενος κωδικα όπως η γραφη ;
Σκεψου μονο τη σοφια ποσων πριν απ σενα εχεις τη δυνατοτητα να κουβαλας, απλα και μονο επειδη καποιοι φροντισαν να σου τη μεταδωσουν. Το οτι αυτη τη στιγμη σου γραφω μεσω ενος υπολογιστη ειναι ενα θαυμα που στηριχτηκε σε πολλα πολλα πετραδακια, ξεκινωντας από εκεινο το πρωτο πρωτο να ζωγραφισει καποιος πανω στο βραχο την ιστορια του. Και μετα ν'ανακαλυψει τα γραμματα και ολο και περισσοτερους κωδικες και όλο και περισσοτερα εργαλεια.
Ω! αγαπητε μου, ως ζωο θα ζουσα πολυ πιο ηρεμα, εστω και λιγο σε πολλες περιπτωσεις και σιγουρα ο ανθρωπος εχει κανει πολυ κακο στον πλανητη και συνεχιζει να κανει, αλλα ποτε δε θα υποτιμησω το ανθρωπινο μυαλο. Αυτο που βλεπει τα πουλια και θελει να πεταξει μαζι τους. Αυτο που βλέπει τη θαλασσα και θελει να την ταξιδεψει, να την γνωρισει. Αυτό που γράφει βιβλια και τραγουδια και ποιηματα για να πει στην αγαπημενη του ποσο την ποθει.
Αυτο που ονειρευεται εναν καλυτερο κοσμο

"Οι εγκλειστοι στα ναζιστικα στρατοπεδα συγκεντρωσης δεν αντιδρουσαν καθολου."
Ο εγκλεισμός τους κράτησε ορισμένα χρόνια. Πιστευεις οτι η ανθρωπινη ρατσα θα ανεχονταν στο συνολο της μια παρομοια ομηρία για πολυ καιρό ; Η ιστορία αποδεικνυει πως ο άνθρωπος παντα άλλαζε τη μοιρα του (ακομη και προς το χειροτερο μερικες φορες. )

"Τα ζωα δεν αντιδρουν, γιατι η βια που εξασκουμε πανω τους δεν τους αφηνει κανενα περιθωριο αντιδρασης"
Jolly Roger τα ζωα μπορει να μην ειναι κατωτερα μας, αλλα ειναι διαφορετικα. Ο τροπος σκεψης και αντιληψης τους διαφερει πολυ από τον ανθρωπινο.
Δεν οργανωνονται σε ομαδες για να επιτυχουν εξεγερσεις. Το γιατι δεν το γνωριζω. Αλλα πιστευω πως οφειλεται στο οτι ζουν στο παρον, κατι που καθολου δεν περιφρονω και κατι που ο ανθρωπος εκμεταλλευεται.

Αν σε κατι διαφωνω μαζι σου Jolly Roger ειναι στο οτι επικεντρωνεις τα αρνητικα σου αισθηματα στην κακομεταχειριση των ζωων. Σ'αυτον τον πλανητη υποφερουν ανθρωποι και ζωα απο τους ισχυρους της γης. Αρκει να ζεις στο λαθος σημειο και η ζωη σου μονο με ζωη δε θα μοιαζει. Ανθρωποι σκοτωνονται, βιαζονται, βασανιζονται και το οτι δεν τους τρωμε θα ελεγα πως ειναι το λιγοτερο κακο που θα μπορουσαμε να τους κανουμε. Παιδακια που γεννιουνται διχως μοιρα, μικρα κοριτσακια που εκπορνευονται, νεοι που γνωρισαν μονο τον πολεμο...τι επιλογη εχουν πανω στη ζωή τους ;

Θα ειχα να γραψω πολλα ακομη...αλλα ηδη το καναμε σεντονι :)

Jolly Roger 6 September 2010 at 21:30  

Συγχωρεσε μου ενα μικρο αστειο για αρχη. Ξερεις μηπως την φραση "in internet, no one knows you're a dog" ;-)
Θεωρειται μπηχτη για την ανωνυμια του διαδικτυου. Αλλα στην δικη μας κουβεντα, μπορουμε να την εκλαβουμε σαν ασκηση λογικης.
Πως ξερεις λοιπον οτι εγω δεν ειμαι ενας σκυλος που ξερει να χειριζεται πληκτρολογιο; ;-)

Πιο γενικα, μιας και βαζεις ποσοτικα ερωτηματα: ξερω ανθρωπους που δεν μπορουν να επικοινωνησουν με τους γυρω τους. Και ξερω σκυλους που μπορουν να επικοινωνουν με πολλους αλλους σκυλους - ου μην αλλα και ανθρωπους.
Αν βαζεις σαν κριτηριο τον αριθμο εκεινων με τους οποιους μπορουμε να επικοινωνησουμε, δεν υπαρχουν μεγαλες διαφορες αναμεσα σε σκυλους και ανθρωπους. Για να μη σου φερω παραδειγματα απο πιθηκους και σε στεναχωρησω για το βιολογικο ειδος στο οποιο ανηκεις (αν εισαι ανθρωπος. Γιατι ετσι οπως παμε, ολοι σκυλοι θα βγουμε στο τελος ;-) ).

Μην ξεχναμε οτι η γλωσσα δεν ειναι η μονη μορφη επικοινωνιας. Η γλωσσα του σωματος, οι οσμες κ.α. ειναι εξ ισου πολυπλοκοι και αποτελεσματικοι διαυλοι επικοινωνιας με τα πλασματα γυρω μας.

Παντως η κεντρικη ιδεα του κειμενου μου ηταν, οτι οφειλουμε να φερομαστε καλα σε ολα τα πλασματα, ασχετα απο το αν εχουν ισαξια νοημοσυνη + συνειδηση με εμας.

Γαβ γαβ ;-)

OrthoPhysio 6 September 2010 at 21:52  

Είναι φανερό ότι, το σενάριο της ανάρτησης αναφέρεται σε διαπλανητικό/συμπαντικό επίπεδο.
Στην τροφική αλυσίδα του σύμπαντος, το σενάριο αυτό, στέκει με κορυφή της "πυραμίδας" τα extraterrestials.
Θα παρουσίαζε ενδιαφέρον, αν στην ανάρτηση αυτή έλειπαν, τόσο οι άνθρωποι, όσο και οι εξωγήινοι.
Αναρωτιέμαι: Θα μπορούσε τότε, την θέση του ανθρώπου να πάρει το π.χ. λεοντάρι;;;

OrthoPhysio 6 September 2010 at 23:14  

Σχετικό:
http://asimonis.files.wordpress.com/2010/08/00039589.jpg

Jolly Roger 7 September 2010 at 09:18  

Καλως ηρθες Χαιρε Εδω,

Δεν μπορουμε να ξερουμε την τροφικη πυραμιδα του συμπαντος νομιζω. Εδω δεν ξερουμε τι γινεται περα απο τον φραχτη της αυλης μας.

Ευχαριστω για την φωτογραφια. Δειχνει οτι οι πιθηκοι εχουν αισθηματα δικαιοσυνης και κοινωνικης οργανωσης πολυ πιο πανω απο αυτα που τους επιβαλλει η βιολογια (απο βιολογικη σκοπια, αυτο που κανει ο πιθηκος ειναι παλαβο).

Δεν ξερω αν την θεση του ανθρωπου θα μπορουσε να την παρει π.χ. το λιονταρι. Ισως - αν και θα ηταν λιογοτερο σκληρο με τα υπολοιπα ζωα απο οτι εμεις.

Εστω οτι αντικαθιστουμε τον ανθρωπο με το λιονταρι. Ποιες συνεπειες πιστευεις οτι θα ειχε αυτο; Τι σημαινει αυτη η αντικατασταση για τον τροπο που αντιμετωπιζουμε εμεις σημερα τα (άλλα) ζωα;

zizugataki 8 September 2010 at 14:58  

Να τολμήσω να αναρωτηθώ αν είστε ο skipper; Γιατί αν είστε πολύ χαίρομαι που σας ξαναβρίσκω στον κυβερνοχώρο. Σας είχα χάσει. Tα σχόλια σας στον "Περαστικό" μου θύμισαν τον skipper και γιαυτό ρωτάω.

Μαίρη (Ginger) 1 October 2010 at 01:24  

Θέλω να πιστεύω ότι αν υπάρχουν εξωγήινοι μπορεί να ξεπερνούν μεν σε ευφυια το ανθρώπινο είδος αλλό όχι σε σκληρότητα. Μάλλον εμείς έχουμε φτάσει το ανώτατο όριο αναισθησίας, σκληρότητας, κακίας κι έτσι δεν κινδυνεύουμε από πιό βάναυσα όντα απ'τις αφεντομουτσουνάρες μας. Νά'σαι καλά Jolly Roger.

  © Blogger template 'Solitude' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP