Friday 10 December 2010

Σταγόνες πληροφορίας

Μέχρι προχθές πίστευα ότι δεν αξίζει ν'ασχοληθώ με το WikiLeaks. Αλλά με αυτά που γίνονται τις τελευταίες ώρες, άλλαξα γνώμη πολύ γρήγορα.

Στην αρχή είχα υιοθετήσει την επίσημη στάση των αμερικανών και των ισχυρών πολιτικών της Ευρώπης. "Σιγα τον πολυέλαιο, αυτά που φανερώνει το WikiLeaks τα ξέραμε ήδη". Η μόνη μου αντίρρηση ήταν ότι είναι άλλο πράγμα να τα ξέρουν οι διπλωματικοί κύκλοι και άλλο πράγμα να τα ξέρει όλος ο κόσμος. Παρ' όλα αυτά, δεν είχα αντιληφθεί την σημασία αυτών των ντοκουμέντων.

Οι αμφιβολίες μου άρχισαν με την δίωξη του J. Asange από την ιντερπόλ. Δήθεν ότι τον αναζητάει η σουηδική δικαιοσύνη και ότι τον κατηγορεί γιά βιασμό. Οι δύο πουτανίτσες που κατηγορούν τον Asange ισχυρίζονται ότι πήγαν μαζί του οικιοθελώς την 1η φορά, αλλά την 2η φορά δεν ήθελαν άλλο σεξ - και παρ' όλα αυτά ο Asange τις βίασε. Είναι βέβαια λίγο περίεργο να θέλεις σεξ την μία φορά και να αλλάζεις γνώμη στην 2η, αλλά τέλος πάντων. Είναι δικαίωμα του καθενός. Αλλά ιντερπόλ; !!!!

Γιά μισό λεπτό. Στην Ευρώπη αλωνίζουν λαθρέμποροι, έμποροι όπλων, μαφιόζοι κάθε είδους, έμποροι λευκής σάρκας, ναρκωτικά, δουλέμποροι και τόσα άλλα "μπουμπούκια". Και η ιντερπόλ δεν πιάνει κανέναν. Ξαφνικά εξαπέλυσαν πανευρωπαικό ανθρωποκυνηγητό γιά έναν τυπάκο που πήδηξε δύο τσουλιά (έστω χωρίς την θέληση τους την δεύτερη φορά). Πόσο λογικό είναι αυτό;

Το δεύτερο σημάδι είναι η ελβετική ημι-κρατική τράπεζα. Έκλεισε τον λογαριασμό του Asange με την γελοία δικαιολογία, ότι ο Asange είχε δηλώσει λάθος διεύθυνση. Η Ελβετία !!! Η Ελβετία που χρωστάει την ύπαρξη της την ίδια - και την ευημερία της πολύ περισσότερο - στην πολυθρύλητη ουδετερότητα της. Αιμοσταγείς δολοφόνοι, φρικιαστικοί δικτάτορες, μαφιόζοι, ναρκέμποροι και ολοι ανεξαιρέτως οι μαυρολεφτάδες της οικουμένης έχουν από τουλάχιστον έναν λογαριασμό σε ελβετική τράπεζα. Και αυτή η χώρα ΖΕΙ και ΥΠΑΡΧΕΙ από την εγγύηση που προσφέρει στον κάθε τυχάρπαστο, ότι ΚΑΝΕΝΑΣ και ΠΟΤ'Ε δεν πρόκειται να αγγίξει αυτά τα λεφτά. Ξαφνικά η ελβετική τράπεζα σπάει την ίδια της την υπόσταση, κλείνοντας λογαριασμό πελάτη της με αφορμή την "λάθος διεύθυνση". Τι την ανάγκασε σ' αυτήν την αυτοκτονική συμπεριφορά;

Το τρίτο σημάδι είναι η λυσσώδης επίθεση με τεχνικά μέσα εναντίον της πλατφόρμας του WikiLeaks. Σερβερ πέφτουν, αλλάζουν διεύθυνση, ανακατατάσσονται κλπ. κλπ. Μιά λυσσώδης - και ευτυχώς μάταιη - προσπάθεια να "σβηστούν" τα επίμαχα ντοκουμέντα από το ίντερνετ.
Στο ίντερνετ μπορείς να βρεις οδηγίες γιά κατασκευή βομβών, οδηγίες γιά επιθέσεις αυτοκτονίας, ναζιστική προπαγάνδα, την πιό σιχαμερή πορνογραφία, παιδόφιλους, ανώμαλους, απατεώνες κάθε είδους. Τίποτα από όλα αυτά δεν ενοχλεί τις αρχές. Όμορφος (ιντερνετικός) κόσμος, ηθικός, αγγελικά πλασμένος. Οι αρχές (ταχα μου) "δεν έχουν τα μέσα" να πιάσουν πέντε παιδόφιλα καθάρματα.
Αλλά όταν πρόκειται γιά το WikiLeaks, ξαφνικά υπάρχουν τα μέσα γιά να εξαπολυθεί μια τεράστια εξτρατεία εναντίον του  - επειδή δημοσίευσε μερικά ντοκουμέντα. Ντοκουμέντα, τα οποία οι ίδιοι οι επίσημοι διπλωματικοί / πολιτικοί κύκλοι χαρακτηρίζουν άνευ  σημασίας και "χαράς το πράμα". Αν πρόκειται γιά τόσο ασήμαντα ντοκουμέντα, γιατί πρέπει να εξαφανιστούν πάση θυσία;

* * * *
Οι αντιδράσεις και μόνο των εχθρών του WikiLeaks, κάνουν αυτό το σαιτ σημαντικό. Μέχρι στιγμής δεν έχω διαβάσει κάτι που να αξίζει όλον αυτόν τον πόλεμο. Αλλά αυτοί που έχουν εξαπολύσει την επίθεση, σίγουρα κάτι φοβούνται.
Ίσως αυτό που τους φοβίζει να μην βρίσκεται στα 250.000 έγγραφα που έχουν ήδη δημοσιευτεί. Ίσως ο φόβος τους να είναι κρυμμένος στα έγγραφα που πρόκειται να δημοσιευτούν - ελπίζω σύντομα - και αφορούν τις βρωμιές του χρηματοπιστωτικού συστήματος (τράπεζες).

* * * *
Δεν μπορώ να προβλέψω την έκβαση αυτής της ιστορίας. Αλλά ανεξάρτητα από το πως θα τελειώσει η ιστορία του Asange, κάτι καινούργιο έχει ξεκινήσει από αυτόν τον άνθρωπο.

Το πρώτο που μαθαίνει ο απλός πολίτης, είναι ότι οι διαδηλώσεις πονάνε ΠΟΛΎ περισσότερο στο ίντερνετ. Εταιρείες κολοσσοί, όπως η Visa και η Amazon έγιναν αντικέιμενο αντ-επίθεσης από υπερασπιστές του Asange. Απλοί άνθρωποι, που έχουν σιχαθεί την υποκρισία και την ατιμία. Στο πρόσωπο του Asange υπερασπίζονται την ελευθερία του λόγου και την διαφάνεια.

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς χάκερ. Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις. Ούτε κάνουν κάτι παράνομο. Απλά το κάθε τεχνικό σύστημα έχει σχεδιαστεί γιά ένα ανώτατο όριο επισκεπτών (π.χ. 2000 επισκέψεις / δευτερόλεπτο). Αν συντονιστούν πολλές επισκέψεις πάνω από το τεχνικό όριο, το σύστημα αναγκαστικά καταρρέει. Οι υπερασπιστές του Asange ΔΕΝ είναι χάκερ. Το μόνο που κάνουν είναι να κλικάρουν το σαίτ της Visa είτε της Amazon ταυτόχρονα όλοι μαζί.
Το να "κατεβάσεις" με αυτόν τον τρόπο το σαιτ των εταιρειών, πονάει πολύ. Χωρίς το σαιτ τους, αυτές οι εταιρείες σβήνουν.

Το δεύτερο που μαθαίνουμε όλοι, είναι ότι η WikiLeaks μπορεί να υπάρξει παντού. Δεν χρειαζόμαστε τον Asange. Ακόμα και στα "μικρά" ελληνικά πλαίσια, μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Πληροφορίες που σήμερα κουκουλώνονται από την κυβέρνηση και τα μεγαλο-ΜΜΕ μπορούν να διαδοθούν ελεύθερα. Ζήμενς, Βατοπέδι, πυρκαγίες, ατασθαλίες της δημόσιας διοίκησης, λαμογιές. Οι συνθήκες στο σύστημα υγείας, την δικαιοσύνη, την εφορία, την πολεοδομία μπορούν να φανερωθούν από ανώνυμους - και να καταγγελθούν με αξιόπιστα στοιχεία.

Γιά την Ελλάδα δεν είμαι και τόσο αισιόδοξος. Εκείνοι που είναι μέσα στα πράγματα και έχουν πρόσβαση στα στοιχεία, δεν πρόκεται να τα δημοσιεύσουν σε ένα ελληνικό WikiLeaks. Είτε έχουν οι ίδιοι συμφέρον να μην το κάνουν, είτε παραείναι οσφυοκάμπτες και δειλοί. Αλλά και οι ακροατές / αναγνώστες της πληροφροίας, δεν πρόκεται να αντιδράσουν σε τίποτα, όσα σκάνδαλα και να βγουν στην φόρα. Οι περισσότεροι έλληνες έχουν προβατοποιηθεί σε βαθμό αναισθησίας. Ας ξεχάσουμε την Ελλάδα λοιπόν.

Έξω όμως, ο κόσμος πάιρνει διαφορετικό δρόμο μετά το WikiLeaks.

9 σχολια:

Anonymous 10 December 2010 at 09:50  

εξαντλητικά σαφής

Κ.Κ.Μ.

pølsemannen 10 December 2010 at 13:23  

E μα, σεξουαλική κακοποίηση σε συναινετικό σεξ, ό,τι να 'ναι, φωνάξτε την Iντερπόλ!

H Σουηδική πολιτεία είναι και ήταν αρκούντως οσφυοκαμπτική (στα παρασκήνια) σε υπερατλαντικά κελεύσματα, αλλά σε αυτή την περίπτωση έγινε το έλα να δεις. Όταν η πρώτη κατήγορος (ναι γυναίκα ήταν) απέπεμψε τις αιτιάσεις σαν πίπες, τσιμβούκια και άλλα είδη καπνιστού, αντικαταστάθηκε πάραυτα. Kαι η μια καταγγέλλουσα τσουράπω στο πέη - ρολλ της CIA. Aπίστευτα ξεφτιλίκια για την δεύτερη πατρίδα μου.

Προφανώς και δεν είναι τα κουτσομπολιά του στυλ "Κυρίαρχος σκύλος" ή "Καγκελάριος τεφλόν" που προκαλούν πανικό, τα άααααλλα που δεν έχουν βγει είναι!

Έξοχος! :)

Jolly Roger 10 December 2010 at 19:18  

Κ.Κ.Μ. ευχαριστω.

pølsemannen, κι εγω αυτο πιστευω. Κυνηγανε τον Asange για να εκφοβισουν (1) τις επομενες δημοσιευσεις του wikileaks και (2) τους επομενους επιδοξους Asange.

Υ.Γ. Μα καλα, τοσο κοθωνια κι αυτοι της CIA; Ουτε τα ιχνη τους δεν μπορουν να κρυψουν;

Περαστικός 10 December 2010 at 23:23  

Και εγώ είμαι υπέρ wikileaks και Asange. Οι διάφορες διπλωματικές υπηρεσίες έχουν το δικαίωμα να προστατεύουν τις πληροφορίες τους, αλλά η ευθύνη για αυτό είναι δική τους και όταν αποτυγχάνουν σε αυτό το ρόλο σαφώς και αυτές οι πληροφορίες ανήκουν στη σφαίρα του δημόσιου ενδιαφέροντος και ο κάθε δημοσιογράφος ή άλλος έχει δικαίωμα να τις δημοσιεύσει. Το δικαίωμα αυτό είναι ασφαλιστική δικλείδα της δημοκρατίας όταν υπάρχει αυτή η ασύμμετρη πληροφόρηση μεταξύ εξουσίας και πολιτών. Ο πόλεμος εναντίον του Asange και του wikileaks είναι βρώμικος, με έχει εξοργίσει και μπήκα στον πειρασμό να κατεβάσω και εγώ ο σχετικό προγραμματάκι και να συμμετάσχω στον «πόλεμο». Απορώ πώς βλέπουν οι Σουηδοί τον άθλιο ρόλο της χώρας τους στην υπόθεση. Διαισθάνομαι ότι κυβερνήσεις και πολίτες και στις δημοκρατικές κοινωνίες της Δύσης έρχονται σε μια όλο και εντονότερη αντιπαράθεση, καθώς οι ελευθερίες και τα περιθώρια πολιτικής επιλογής περιορίζονται όλο και περισσότερο με προσχήματα όπως η ασφάλεια και η επίκληση της αυθεντίας των τεχνοκρατών.

Jolly Roger 11 December 2010 at 10:11  

Περαστικε, υποτιθεται οτι στην δημοκρατια αποφασιζουν οι πολιτες. Οταν ομως οι πιο σημαντικες πληροφοριες θεωρουνται κρατικο μυστικο και ειναι απορρητες, τοτε για τι ειδους δημοκρατια μιλαμε; Με τι κριτηρια θα ψηφισουμε, οταν τα πιο σημαντικα στοιχεια μας ειναι αγνωστα;

Anonymous 11 December 2010 at 13:24  

ευχαριστώ για την ενημέρωση :)

Hades 13 December 2010 at 16:06  

Προσυπογράφω κι εγώ με τη σειρά μου, αν και θα συνταχθώ με τον polse ως προς το ζήτημα του σεχ: δεν μπορεί να πηδάει όποιος κι όποιος και μάλιστα με προφυλακτικό... Έπρεπε να διερευνηθεί περαιτέρω το ζήτημα...

Το μόνο σημείο που θα βάλω ένα ερωτηματικό είναι αυτό των χάκερ. Αν οι επιθέσεις έμειναν σε επίπεδο επισκεψιμότητος ιστοσελίδων, πιθανώς να είναι έτσι όπως το λες. Έχω την εντύπωση όμως ότι προχώρησε και παραμέσα το πράγμα, άσε που και μόνο το γεγονός ότι το wikileaks έπεσε για μόλις λίγες ώρες, κι αυτές προ ημερών μάλλον υποδηλώνει ότι και υπάρχουν και είναι και γατόνια.

Για την Ελλάδα δεν είμαι ούτε εγώ αισιόδοξος, αλλά παρά ταύτα μια προσπάθεια την κάνουμε. ¨Εστω και σε μικρογραφία... :)
http://the300useless.blogspot.com/

Jolly Roger 13 December 2010 at 20:25  

Hades, ευχαριστω για το σχολιο.

Μολις σημερα διαβαζα οτι οι χακτιβιστες περνανε σε νεες μορφες δρασης.
Τις προηγουμενες μερες οντως ειχαν περιοριστει στο να "κατεβαζουν" τους σερβερς με DOS attacks (Denial Of Service), οπως το περιγραφω στο ποστ.

Για την δικη τους ιστοσελιδα δεν πολυ-ενδιαφερονται. Ακομα και αν τους την μπλοκαρει καποιος, υπαρχουν γυρω στους 1000 mirrors ανα την υφηλιο.

Επισκεφτηκα το σαιτ σας. Πολυ ενδιαφερον. Θα το μελετησω περισσοτερο.

Hades 13 December 2010 at 21:17  

Αν ενδιαφέρεσαι να συμμετάσχεις, είναι ελεύθερο.

  © Blogger template 'Solitude' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP