Wednesday 29 June 2011

Έχετε γειά βρυσούλες, λόγγοι βουνά ραχούλες

Κάποιος έγραψε χθες, ότι η συμμετοχή του κόσμου στο Σύνταγμα ήταν μικρή. Την ίδια ώρα που στο Σύνταγμα έπεφταν δακρυγόνα, οι παραλίες της Αττικής ήταν γεμάτες λουόμενους.
Πόσο εύκολα ξεχνάει η νέα γενιά - και πόσο αγνοεί την ιστορία...
Στο Πολυτεχνείο το 73 ήταν κλεισμένοι το πολύ 5.000 άτομα. Άντε 10.000, μαζί με αυτούς που τους υποστήριζαν απ' έξω. Τα υπόλοιπα 9.5 εκατομμύρια ήταν στον καναπέ τους και στην δουλίτσα τους. Αν δεν ήταν Νοέμβρης, θα ήταν και στις παραλίες.
Μπορεί το Πολυτεχνείο να μην έριξε από μόνο του την χούντα. Παρ' όλα αυτά, δεν υπάρχει έλληνας που να αμφισβητεί σήμερα την σημασία του στην νεώτερη ιστορία της Ελλάδας.

Η ιστορία θα γράψει κάποτε γιά εκείνους που ήταν χθες στο Σύνταγμα, όχι γιά αυτούς που ήταν στις παραλίες. Εκείνοι καθόρισαν την πορεία της χώρας, όχι αυτοί που πήγαν γιά μπάνιο.

Το παιχνίδι είναι στημένο έτσι, ώστε οι μπάτσοι να κερδίζουν πάντα - στην αρχή. Είναι λογικό. Είναι οργανωμένοι, εκπαιδευμένοι, ψυχολογικά προετοιμασμένοι, οπλισμένοι σαν αστακοί. Διαθετουν και ολες τις τεχνικές υποδομές (χημικά). Ο καθένας που έχει ένα γκλομπ στο χέρι και ένα περίστροφο στην ζώνη μπορεί να παίξει τον γενναίο. Ωστόσο, μερικές φορές οι άοπλοι πολίτες είναι οι τελικοί νικητές.
Ελπίζω να ισχύσει αυτό γιά όσους βρέθηκαν χθες στο Σύνταγμα.

* * * *
Ο σημερινός στόχος των διαδηλωτών μάλλον δεν θα υλοποιηθεί. Τυπικά, το μεσοπρόθεσμο θα ψηφιστεί στην βουλή των ελλήνων, που δεν αξίζει πιά να λέγεται έτσι. Το αν θα υλοποιηθεί αυτός ο ντροπιαστικός νόμος, εξαρτάται από όλους εκείνους που (θα) είναι στους δρόμους σήμερα, αύριο και τις επόμενες βδομάδες.

Ο Κωστής [*] μου έστειλε χθες σε σχόλιο ένα πολύτιμο λινκ. Τον ευχαριστώ.
Πρόκειται γιά το πρωτότυπο κείμενο του εφαρμοστικού νόμου, έτσι όπως κατατέθηκε γιά ψηφοφορία.

Διαβάζοντας αυτό το έκτρωμα, δεν είναι δυνατόν να μην σου πιαστεί η ψυχή. Με αυτόν τον νόμο καταργείται και το τελευταίο ίχνος εθνικής ανεξαρτησίας. Η Ελλάδα μετατρέπεται σε μιά - και επίσημα πλέον - κατεχόμενη χώρα.
Θεωρητικά, θα μπορεί να παραμείνει η ελληνική σημαία στην Ακρόπολη. Αλλά θα είναι τόσο ασύμφορο, που οι ίδιοι οι έλληνες πατριώτες θα αναγκαστούν να την κατεβάσουν από τον Ιερό Βράχο.

Νησιά, παραλίες, ραχούλες, πάνε - ξέχασε τα. Μαζί τους και όποιες υποδομές (τραίνα, λιμάνια, δίκτυα).
Ο ελληνικός λαός θα πληρώνει τα έξοδα και οι δανειστές θα παίρνουν τα έσοδα.

Ούτε ο τσολάκογλου στην διορισμένη κατοχική κυβέρνηση δεν θα υπέγραφε αυτό το χαρτί. Θα τους το πέταγε στα μούτρα.

* * * *
Γιά να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις. Στο προηγούμενο ποστ προτείνω την κατάργηση του διοικητικού μηχανισμού που ονομάζουμε "ελληνικό κράτος" και την ολοκληρωτική αντικατάσταση του από κάποια επιτροπή της ΕΕ, που θα χρηματοδοτείται από τους γερμανούς. Φυσικά, θεωρώ αυτονόητο ότι η Ελλάδα θα παραμείνει ομόσπονδο και ισότιμο κράτος της ΕΕ και της ΟΝΕ, με τα ίδια δικαιώματα που έχουν και οι υπόλοιποι. Προτείνω την αλλαγή της διοίκησης (ακριβέστερα: του τρόπου διοίκησης), χωρίς να καταργούνται τα αυτονόητα δικαιώματα των ελλήνων.
Στο μυαλό μου έχω κάτι σαν την Βαυαρία (12 εκ. κάτοικοι) η την Προβηγγία.

Το μεσοπρόθεσμο προβλέπει το εντελώς αντίθετο από αυτό που πρότεινα εγώ. Προβλέπει την διατήρηση του σάπιου κρατικού μηχανισμού και της ακόμα πιό σάπιας σπείρας που τον λυμαίνεται. Προβλέπει ακόμα καθεστώς κατοχής, χωρίς να έχουν οι έλληνες πολίτες το παραμικρό δικαίωμα πάνω στην ίδια τους την χώρα.
Εγώ προτείνω κατάργηση της διοίκησης και διατήρηση των δικαιωμάτων μας (ισοτιμία). Το μεσοπρόθεσμο προτείνει την διατήρηση της διοίκησης και την κατάργηση των δικαιωμάτων μας.

Κανένας βαυαρός δεν θα υπέγραφε τέτοιον νόμο. Και όποιος τολμούσε να το φέρει γιά συζήτηση, θα τον έπαιρναν με τα μπυροπότηρα (αυτά από το χοντρό γυαλί, που ζυγίζουν 2 κιλά το καθένα).

* * * *
Δεν ξέρω αν το παιχνίδι παίζεται ακόμα ή αν χάθηκε ήδη. Η ψήφιση του νομοσχέδιου δεν σημαίνει τίποτα, αν οι έλληνες αντιδράσουν δυναμικά. Ούτε τα τανκς που κάλεσε ο χοντρομπαλάς προδότης δεν θα μπορέσουν να επιβάλλουν αυτόν τον νόμο ενάντια στην θέληση του κόσμου.
Αν καταφέρουν να σπάσουν την αντίσταση του κόσμου με χημικά, ξύλο και φυλακίσεις, αναρωτιέμαι πόσο θα κρατήσει αυτή η νέα χούντα.

Όπως και νάχει, από σήμερα τίποτα πιά δεν θα είναι ίδιο με χθες.

* * * *
[*] Το πεδίο της έρευνας του είναι το ίδιο με το δικό μου όταν ήμουν στην ηλικία του. Η διπλωματική μου εργασία (πριν 5 εκατομμύρια χρόνια) ήταν πάνω στα νέα - τότε - υλικά γιά οπτικές ίνες. Ξεκινώντας από κει, κατέληξα στη έρευνα δικτύων.

16 σχολια:

Anonymous 29 June 2011 at 11:46  

Ας πούμε ότι το μεσοπρόθεσμο καταψηφίζεται και ο λαός "κερδίζει".
Τι προτείνετε εσείς για να βγούμε από την "κατοχή" που μας "επιβάλουν" οι δανειστές μας?

yetanother_s 29 June 2011 at 12:07  
This comment has been removed by the author.
Jolly Roger 29 June 2011 at 12:08  

Ανωνυμε, τα περιγραφω στα 2 τελευταια ποστ.
Κοντολογις, προτεινω να γινουμε μια Βαυαρια νο 2 (ειτε Προβηγγια νο 2, ειτε Ουαλλια νο 2, ειτε κατι παρομοιο).
Με πληρη καταργηση του ελληνικου κρατους και κεντρικη διοικηση στις Βρυξελλες.
Με ταυτοχρονη πληρη αναληψη των ελληνικων χρεων (μηδενισμος του ελληνικου χρεους) απο την ΕΕ.
Με ταυτοχρονες επενδυσεις της ΕΕ για υποδομες.

Τονιζω οτι αυτο δεν θα σημαινε χασιμο της εθνικης μας κυριαρχιας. Οι βαυαροι δεν εχουν κατοχή στο εδαφος τους. Ουτε πληρωνουν τα εξοδα για να παιρνουν αλλοι τα εσοδα - οπως επιβαλλει σε εμας το μεσοπροθεσμο.

Στα προηγουμενα ποστ εξηγω τα πλεονεκτηματα που θα ειχαν οι εταιροι μας στην ΕΕ απο μια τετοια κινηση.

Ομολογω οτι το σχεδιο μου δεν καλυπτει ολες τις λεπτομερειες. Αλλα - hey - ενας απλος μπλογγερ ειμαι. Δεν πληρωνομαι για να βρω ολοκληρωμενες λυσεις στο ελληνικο / ευρωπαικο προβλημα.

Τζων Μπόης 29 June 2011 at 13:48  

Captain Hook, είσαι βέβαιος ότι η ιστορία θα γράψει τελικά για τους αγανακτισμένους του Συντάγματος;

Σου γράφω από την περιοχή του Συντάγματος αυτή τη στιγμή. Λυπάμαι που ζω εδώ, λυπάμαι για όσα βλέπω, ακούω, αισθάνομαι.
Λυπάμαι για όσα θα ζήσω.
Δεν αρκεί όμως αυτό, δεν αρκούν ούτε οι άναρθρες κραυγές των αγανακτισμένων.

Σε αυτή τη φάση συμφωνώ με την πρότασή σου, δεν βρίσκω άλλη εναλλακτική, καμία πλέον εμπιστοσύνη στο εγχώριο σύστημα, ας δοκιμάσουμε και κάτι άλλο, αν και φαντάζομαι ότι κι εκείνους θα τους κάνουμε σαν τα μούτρα μας τελικά, εδώ ένας Καποδίστριας κάποτε μπλέχτηκε με τα πίτουρα και τον έφαγαν οι κότες.
Αν όμως κι αυτή η λύση αποδειχτεί αποτυχημένη, έχω Plan Β.
Συγχώνευση με την Τουρκία, έχουμε και ιστορικούς λόγους να μας συνδέουν, είναι η γεωγραφική γειτνίαση, να μην τσακωνόμαστε και για το Αιγαίο, για τη θρησκεία δεν θα κάνω λόγο, μου είναι αδιάφορο, άσε που ο Ερντογάν έχει αποδειχτεί ικανότατος και να σκεφτείς ούτε αγγλικά μιλάει.

Σε λίγο μου σερβίρουν σοσιαλιστικά δακρυγόνα και λέω να την κάνω...αυτά βέβαια δεν θα τα φάμε μαζί, απλά θα τα φάω μόνος μου (ευγενική προσφορά των σωτήρων μας)

Jolly Roger 29 June 2011 at 15:01  

Φιλε (ελπιζω να μου επιτρεπεις τον χαρακτηρισμο) Τζων Μποη, ειμαι μαζι σου. Αν ζουσα στην Ελλαδα, αυτην την στιγμη θα ημουν δίπλα σου. Το πιθανοτερο ειναι οτι θα πετροβολουσα τις δυναμεις καταστολης.

Λυπαμαι και ντρεπομαι για οσα γινονται αυτην την στιγμη. Νιωθω ηδονοβλεψιας και αχρηστος, επειδη τα μαθαινω ανα 3λεπτο απο το τουητερ, αντι να τα ζω επι τοπου.

Οι αρχικοι αγανακτισμενοι της πλατειας δεν ηταν αρκετοι. Αλλα ηταν το φυτιλι που πυροδοτησε ολη την χθεσινη + σημερινη διαμαρτυρια. Το αν θα τους σημειωσει η Ιστορια θα το μαθουμε μαζι σε λιγα χρονια.

Τοσο η δική μου προταση περι Γερμανιας οσο και η δικη σου περι Τουρκιας ειναι ουτοπικες. Δεν εχουν καμμια ελπιδα να υιοθετηθουν απο το μεγαλο κομματι του ελληνικου λαου. Δεν με ενοχλει ομως να απορριπτεται μια ουτοπικη προταση - το περιμενα.
Αλλωστε την διατυπωσα σαν food for thought, οχι για να εφαρμοστει.

Εκεινο ομως που θεωρω απολυτα ρεαλιστικο ειναι, οτι στις επομενες εκλογες (όποτε και αν γινουν) θα σπασει επι τελους το αποστημα του δικομματισμου. Οποιοσδηποτε διεκδικησει την ψηφο μας, θα πρεπει πρωτα να εγγυηθει - με την ζωη του - οτι θα αλλαξει αυτο που ζουμε τωρα.

Καλο κουραγιο! Φωναξε και για μενα.

Υ.Γ. Αυτα τα συγκεκριμενα δακρυγονα δεν θα τα φαμε μαζι - και λυπαμαι γι αυτο. Αλλα την δοση μου σε δακρυγονα γενικως την εχω παρει με το παραπανω, εδω και πολλα χρονια ;-)

Anonymous 29 June 2011 at 15:58  

Συγγνώμη αλλά οι Βαυαροι αν δεν κάνω λαθος είναι Γερμανοι.Αυτο το παραδειγμα είναι ακυρο γιατι είναι σαν να λέω ότι οι Πόντιοι ή οι Κρητικοι "απλώς" διοικούνται από τους Έλληνες.Μα αφού Έλληνες είναι και αυτοί.
Δηλαδή η κατάργηση της Ελληνικής κυβέρνησης και η ανάθεση της διοίκησης της Ελλάδας απευθείας στις Βρυξέλλες δεν είναι απώλεια της εθνικής κυριαρχίας?
Μάλλον έχουμε διαφορετικούς ορισμούς για την λέξη κυριαρχία...

teleytaios 29 June 2011 at 17:19  

Δε λυπάμαι για κανέναν, παρά μόνο για τα μικρά παιδιά που δε φταίνε σε τίποτα κι όμως θα είναι αναγκασμένα να ζήσουν με αλυσίδες περασμένες στο λαιμό τους...

Anonymous 29 June 2011 at 21:05  

Προβλέπει ακόμα καθεστώς κατοχής, χωρίς να έχουν οι έλληνες πολίτες το παραμικρό δικαίωμα πάνω στην ίδια τους την χώρα.

μπορείς να εξηγήσεις απο πού ακριβώς προκύπτει το παραπάνω;

ευχαριστώ

kostis 29 June 2011 at 22:21  

Δυστυχώς η κατάσταση είναι πολύ άσχημη και ακόμα μαίνεται, δείτε στο twitter.com/anemosnaftilos κάλυψη από τον εξαιρετικό δημοσιογράφο της Ελευθεροτυπίας Αντρέα Παναγόπουλο. Μιλάμε για πογκρόμ απρόκλητης αστυνομικής βίας σε περίπτερα, καφετέριες, μετρό, πρακτικά σε όλο το ιστορικό κέντρο της Αθήνας - υπάρχουν μαρτυρίες ότι ξυλοκοπήθηκαν ακόμα και τουρίστες. Το χειρότερο είναι ότι η κυβέρνηση παρείχε πλήρη κάλυψη στην αστυνομία μέσω Λοβέρδου (ασύστολα ψεύδη στο Mega) και του Μόσιαλου (έδωσε συγχαρητήρια για την αυτοσυγκράτησή της στην ΕΛΑΣ στον ΑΝΤ1 και είπε λίγο πολύ "τα παράπονά σας στον αρχηγό της αστυνομίας").

Μου αρέσει που μίλαγες Jolly Roger για κατάργηση του πολιτικού συστήματος και αυτό σήμερα αυτοκαταργήθηκε, παραδίνοντας την εξουσία στην αστυνομία (η οποία έχει γίνει ανεξέλεγκτη, ίσως το πιο επικίνδυνο από τα πλοκάμια του παρακράτους) προκειμένου πάσει θυσία να αδειάσουν οι πλατείες.

P.S. Εννοείται ότι σε σχέση με την ακυβερνησία και το χάος που είδαμε σήμερα κι εγώ θα προτιμούσα μια κυβέρνηση τεχνοκρατών (έστω και εκ Βρυξελλών!) που θα αναλάμβανε με ορισμένη ατζέντα για ορισμένο χρονικό διάστημα κάποιες "ειδικές αποστολές" (και πρώτα πρώτα τη διάλυση του παρακράτους). Αλλά πολύ φοβάμαι ότι κάτι τέτοιο είναι εντελώς ουτοπικό...

Jolly Roger 29 June 2011 at 23:12  

Ανωνυμε των 21:05, προεξοφλω οτι διαβασες το πρωτοτυπο κειμενο του νομου που ψηφιστηκε. Αν οχι, δεν μπορυμε να κουβεντιασουμε. Αφου το διαβασες, ξερεις οτι ιδρυεται ενα "Ταμειο", στο οποιο περιερχεται ολη η δημοσια περιουσια. To Tαμειο αυτο ειναι ανωνυμη εταιρεια (δες Αρθρο 1, παρ. 4). Μια εταιρεια που την πληρωνει ομως το ελληνικο δημοσιο, δηλαδη εμεις (δες Αρθρο 2, παρ. 1).
Πληρωνουμε μεν, δεν διοικουμε δε. Το Ταμειο επιτηρειται απο τους δανειστες μας, οι οποιοι δεν εχουν δικαιωμα ψηφου στις αποφασεις, μπορουν ομως να ζητανε λογαριασμο οποτε θελουν (δες αρθρο 3, παρ. 11, ιδιως την τελευταια φραση). Το Ταμειο μπορει να υλοποιει αποφασεις εμπειρογνομωνων, που ειναι διορισμενοι κατα 50% απο την τροικα (αρθρο 4, παρ. 1).

Εγραψα οτι
Προβλέπει ακόμα καθεστώς κατοχής, χωρίς να έχουν οι έλληνες πολίτες το παραμικρό δικαίωμα πάνω στην ίδια τους την χώρα.
Μου ζητας να το τεκμηριωσω. Ευχαριστως.

Παραθετω αποσπασματα απο το Αρθρο 2, παρ. 5:
Οι κινητες αξιες, τα περιουσιακης φυσεως δικαιωματα και τα ακινητα που αναφερονται στο [...] της προηγουμενης παραγραφου μεταβιβαζονται και περιερχονται στο Ταμειο [...].
Τα ανωτερω περιουσιακα στοιχεια περιερχονται στο Ταμειο κατα πληρη κυριοτητα, νομη και κατοχη και το Δημοσιο απεκδυεται καθε δικαιωματος του επι αυτων [...]


Με αλλα λογια, ολη η δημοσια περιουσια περναει στο Ταμειο, χωρις ανταλλαγματα και χωρις να εχει το δημοσιο - δηλαδη οι ελληνες πολιτες - κανενα δικαιωμα πανω σ αυτην την περιουσια.

Το "ολη η δημοσια περιουσια" περιλαμβανει δημοσια κτιρια, δημοσιες εταιρειες (μαζι με τα μετρητα που αυτες μπορει να εχουν στο ενεργητικο τους), αλλα και ΑΙΓΙΑΛΟ, δηλαδη τις ΑΚΤΕΣ μας, δηλαδη τα ΝΗΣΙΑ μας. Δες αρθρο 14, παραγραφοι 1 εως 3.
Επισης περιλαμβανει ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ. Με αλλα λογια, ξεγραψε την την Ακροπολη (αρθρο 11, κεφαλαιο Α, παραγραφος 3).

Σημερα το μεσημερι, το ελληνικο κρατος εβγαλε την Ακροπολη στο σφυρι! Αυτο ονομαζεται "σωτηρια της χωρας".

Με τα παραπανω, επιβεβαιωνεται 100% το δευτερο μερος της φρασης μου "..., χωρίς να έχουν οι έλληνες πολίτες το παραμικρό δικαίωμα πάνω στην ίδια τους την χώρα".

* * *
Για το πρωτο μερος της φρασης μου "(το μεσοπροθεσμο) Προβλέπει ακόμα καθεστώς κατοχής, ...".
Φυσικα δεν ειναι δυνατον σε ενα τετοιο συμβολαιο να αναγραφεται αυτολεξει οτι "εμεις φερνουμε καθεστως κατοχής". Ουτε η κατοχικη κυβερνηση των ναζηδων το '44 δεν ειχε τετοια συμβολαια.
Αναφερεται ομως πληθωρα στοιχειων, με τα οποια η κατοχή της χωρας ειναι πασιφανης - τουλαχιστον σε οσους δεν ειναι υπουργοι του πασοκ.

Δινω μια λιστα αυτων των στοιχειων:
-- Σε παραπεμπω στο αρθρο 2, παρ. 14. Μην παραλειψεις να συνειδητοποιησεις, τι σημαινει το ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ της τελευταιας φραστης στην παρ. 14. Επισης, τα ιδια επιβεβαιωνονται απο το αρθρο 2, παρ. 18.

-- Στο αρθρο 2, παρ. 8 οριζεται οτι το δημοσιο (δηλαδη εμεις) αναλαμβανει τυχον εξοδα απαλλοτριωσης.

-- Στο αρ. 2, παρ. 1 οριζεται οτι τα λειτουργικα εξοδα του Ταμειου τα πληρωνουμε εμεις.

-- Στο αρθρο 5, παρ. 3 οριζεται οτι το Ταμειο μπορει να δανειζεται με εγγυητη το ελληνικο δημοσιο, δηλαδη εμας. Εμεις θα καλυψουμε τις ζημιες τους και τα χρεη τους.

-- Στο αρθρο 2, παρ. 7 οριζεται οτι εμεις θα πληρωνουμε για ολα τα εξοδα της δημοσιας περιουσιας. Στην παρ. 14 του ιδιου αρθρου οριζεται οτι τα εσοδα θα πηγαινουν στους δανειστες μας. Αν αυτο δεν ειναι ξενη κατοχη, δεν ξερω τι ειναι.

Jolly Roger 29 June 2011 at 23:18  

Καλησπερα αγαπητε Κωστη, ευχαριστω για την επισημανση. Παρακολουθω τον Ναυτιλο εδω και πολλα χρονια στο μπλογκ του (και προσφατα στο τουητερ).

Το γραφω και πιο πανω, οτι η προταση μου περι αυτοκαταργησης του ελλ. κρατους ειναι περισσοτερο food for thought και ουτοπικη. Δεν ειναι δυνατον να καταργησουν τον εαυτο τους.

Οσο για τα ματ και την αστυνομια ... ασε, τους ξερω. :-(

Jolly Roger 29 June 2011 at 23:20  

Καλησπερα Τελευταιε, δυστυχως ετσι ειναι.
Με αισιοδοξες προβλεψιες, ισως τα εγγονια μας να εχουν ξεμπερδεψει με αυτον τον βουρκο, οταν ερθουν στην σημερινη δικη μας ηλικια.

Jolly Roger 29 June 2011 at 23:43  

Ανωνυμε των 15:58, ειναι πολυ ενδιαφερουσα η ενσταση σας. Ισως και να εχουμε διαφορετικους ορισμους για την εθνικη κυριαρχια. Πιστευω οτι αξιζει τον κοπο να το συζητησουμε - αν θελετε.

Σημειωνω για αρχη, οτι αισθανομαι ευρωπαιος το ιδιο οπως αισθανομαι ελληνας και οπως αισθανομαι αθηναίος.

Με το να ανηκει η πολη μου (Αθηνα) στην Ελλαδα, δεν νιωθω οτι χανεται καποιο κομματι "αθηναϊκης κυριαρχιας".
Το ιδιο ενας βαυαρος δεν αισθανεται καποια απωλεια "βαυαρεζικης κυριαρχιας", με το να ανηκει η Βαυαρια στην Γερμανια.

Βγαζετε το παραδειγμα μου σαν ακυρο, με την λογικη ενσταση, οτι αναμεσα σε βαυαρους / γερμανους και αναμεσα σε αθηναιους / ελληνες δεν μπορει να υπαρξει απωλεια εθνικης κυριαρχιας, επειδη ανηκουν στον ιδιο λαο.

Διαφωνω. Αν αντικαταστησουμε την Αθηνα με καποιο ακριτικο χωριο στις εσχατιες των ελληνικων συνορων, μαλλον θα βρουμε αυτο το αισθημα του χασιματος της τοπικης κυριαρχιας. Ο κατοικος του ακριτικου χωριου αισθανεται - μαλλον με το δικιο του - "ριγμενος" απο την διακυβερνηση των Αθηνων. Θελω να πω, το αν νιωθει καποιος οτι απειλουνται (η χανονται)τα τοπικα του συμφεροντα ειναι περισσοτερο θεμα ισχυος παρα θεμα ιδιου/διαφορετικου λαού.

Ας παρω ενα αλλο παραδειγμα. Ολα τα κρατη της ΕΕ εχουν παραχωρησει ενα μερος της εθνικης τους κυριαρχιας στα οργανα της ΕΕ. Μαζι και η Ελλαδα, απο το 1981.
Αυτο το θεωρω ενα θετικο στοιχειο, ενα πλεονεκτημα για ολους τους ευρωπαιους.

Τα καταστατικα της ΕΕ (βλ. συνθηκη Λισσαβωνας) προβλεπουν την ολοενα αυξανομενη ισχυ των κεντρικων θεσμων της ΕΕ και την ολοενα φθινουσα εξουσια των τοπικων / εθνικων θεσμων.

Αυτο που προτεινω στο ποστ μου δεν ειναι τοσο ριζοσπαστικο οσο φαινεται στην αρχη. Ουσιαστικα προτεινω να κανουμε τωρα αυτο που θα κανει ολη η ΕΕ σε 30-40 χρονια απο σημερα (αν δεχτουμε οτι θα υπαρχει ΕΕ μεχρι τοτε).

Τελικα, η εθνικη κυριαρχια ειναι θεμα εμπιστοσυνης σε θεσμους.
Αν εσεις εμπιστευεστε το ελληνικο κρατος, αν πιστευετε οτι οι ελληνικοι θεσμοι προστατευουν τα συμφεροντα του ελληνικου λαού καλυτερα, τοτε εχετε δικιο να απορριπτετε την προταση μου.

Εγω δεν εμπιστευομαι το ελληνικο κρατος ουτε στο να ρυθμισει μια διασταυρωση με χαλασμενα φαναρια. Πολυ λιγοτερο στο να προασπισει τα συμφεροντα των ελληνων.
Δεν πολυ-αγαπαω την ΕΕ και τους θεσμους της. Απλα πιστευω οτι θα υπερασπιστουν τα ελληνικα συμφεροντα πολυ καλυτερα απο το σημερινο ελληνικο κρατος.
Οχι απο καλωσυνη τους. Απο ιδιον συμφερον.

Θεία Λένα 3 July 2011 at 00:57  

Θα διαφωνήσω σε μερικά σημεία στο άρθρο σου. α) Σχετικά με το Πολυτεχνείο γράφεις "Μπορεί το Πολυτεχνείο να μην έριξε από μόνο του την χούντα. Παρ' όλα αυτά, δεν υπάρχει έλληνας που να αμφισβητεί σήμερα την σημασία του στην νεώτερη ιστορία της Ελλάδας." Υπάρχουν πολλοί νεώτεροι Ελληνες που αμφισβητούν τη σημασία του Πολυτεχνείου. Πιστεύουν ότι δεν έρριξε τη χούντα, αλλά οι ίδιοι οι Αμερικάνοι την έρριξαν επειδή "δεν τους καθόταν πια καλά". Πιστεύουν επίσης ότι μιά χούφτα παιδιών κάνανε πλάκα και κανείς δεν τραυματίσθηκε. (Αυτοί οι νέοι είναι έφηβοι).

Είχα δεί σχετικά πρόσφατα ένα ρεπορτάζ στη τηλεόραση σχετικά με τους καταστηματάρχες του Αθηναϊκού κέντρου που θεωρούν ότι οι συγκεντρώσεις-πορείες-φασαρίες είναι αιτία της συρρίκνωσης του εμπορίου. Πιστεύω ότι άμα ποτέ σταματήσουν οι ταραχές, κανείς δεν θα ασχοληθεί με αυτά που έγιναν, απλά θα πούν "ούφ επιτέλους - να ησυχάσουμε και να έρθουν οι τουρίστες".

Οσο για το μεσοπροθεσμο, παρόλλο που εξαιτίας του μου έχουν μειώσει τη σύνταξή μου, δεν πήγα στους αγανακτισμένους γιατί η ιστορία επαναλαμβάνεται. Οταν το Κράτος τα κάνει μαντάρα ή όταν μεγάλες αποφάσεις παίρνονται, πάντα ο λαός τη πληρώνει. Και αυτά περί των ψήφων που όλοι μας δίναμε είτε στους πράσινους ή στους μπλέ είναι βλακείες. Νομίζαμε ότι θα μας βγούν σε καλό. Δεν μας βγήκαν. Ας προσέχαμε.

Jolly Roger 3 July 2011 at 12:36  

Καλησπερα Θεια Λενα, καλωσορισες εδω.

Δεν ειναι δυνατον ολοι να διαμαρτυρονται. Παντα αυτοι που διαμαρτυρονται ειναι η "ηχηρη μειοψηφια" - σε αντιθεση με την "σιωπηρη πλειοψηφια" που μενει σπιτι της.

Σε οτι αφορα το επιχειρημα "τους ψηφιζαμε τοσα χρονια - αρα καλα να παθουμε", εχω απαντησει εκτενως στα 2 προηγουμενα ποστ.

Στα συντομα: η ενοχή οσων ενεργά και συνειδητά επιφερουν την καταστροφη ειναι 100δες φορες μεγαλυτερη απο την ε(α)νοχή όσων τους ψηφισαν.

Για την χουντα σε παραπεμπω και στο επομενο ποστ, που σκοπευω να δημοσιευσω σημερα.

squarelogic 5 July 2011 at 23:49  

Υπάρχει μια απλή ερώτηση στην οποία πολύ θα ήθελα να μας απαντήσουν οι
κ.Παπακων/νου(αυτός συμφώνησε στην ουσία ΚΑΙ το Μεσοπρόθεσμο),ΓΑΠ,Βενιζέλος:

αυτό το νομικό κείμενο από ποιούς γράφτηκε?

Είναι νομίζω προφανές,οτι έχει συνταχθεί απ τους Δανειστές,προβλέποντας και ενσωματώνοντας κάθε πιθανό νομικό εξανδραποδισμό,σε βαθμό που δεν μπορεί κανείς να φαντασθεί ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΙ!

Ας απαντήσουν λοιπόν οι συγκεκριμένοι "κύριοι"...έκαναν τίποτε παραπάνω απ το να μεταφράσουν αυτό το κείμενο?

Και μια 2η ερώτηση προς τους 155 ψηφίσαντες...
Γνωρίζουν ΤΟ ΨΗΦΙΣΑΝ?
Το διάβασαν ή όπως και με το Πρώτο Μνημόνιο,θα μας πουν οτι "δεν προφταίναμε,πεστήκαμε να ψηφίσουμε θετικά υπό την απειλή της χρεωκοπίας"?
Γιατί τότε,όχι το 10χιλιαρο τους δεν δικαιούνται να παίρνουν,αλλά θέλουν ΕΚΤΕΛΕΣΗ!

  © Blogger template 'Solitude' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP