Saturday 25 June 2011

Win - Win (Update: προφητικό)

Τον τελευταίο καιρό σκέφτομαι συχνά την (πρώην) ανατολική Γερμανία. Όχι, δεν αναπολώ αυτό το αποτυχημένο κράτος. Βρίσκω όμως όλο και περισσότερες ομοιότητες με την Ελλάδα.

Στην αν. Γερμανία ήταν σχεδόν όλοι δημόσιοι υπάλληλοι. Όσοι δεν ήταν, δούλευαν έτσι κι αλλιώς σε εταιρείες που ζούσαν από και γιά το κράτος. Οι δημόσιες υπηρεσίες ήταν άθλιες, αναποτελεσματικές και διεφθαρμένες. Θεωρητικά, απαγορεύονταν τα πάντα. Πρακτικά, οι καπάτσοι είχαν ντάτσα (μερικές εξ αυτών στην Καραϊβική !! ) και πλήθος άλλων προνομίων. Αξιοκρατία μηδέν.
Ο κόσμος δεν αντιδρούσε στο καθεστώς, κάτι που - εντελώς εσφαλμένα - θεωρούνταν σαν ανοχή και επιδοκιμασία του άθλιου καθεστώτος. Στην πραγματικότητα, η "ανοχή" οφείλονταν στον απόλυτο έλεγχο των μμε. Όπου δεν πέρναγε η προπαγάνδα των μμε, έπεφτε ξύλο, δακρυγόνα και φυλακίσεις.

Επειδή η οικονομία τους δεν παρήγαγε τίποτα και τα λίγα που παρήγαγαν τα ξόδευαν σε άχρηστους εξοπλισμούς και γραφειοκρατία, ζούσαν με δανεικά. Ζούσαν δηλαδή "παραπάνω από τις δυνατότητες τους" (μας θυμίζει τίποτα αυτό; ). Η μόνη διαφορά τους με εμάς ήταν ότι τα δανεικά τα έπαιρναν από την Ρωσία, ενώ η Ελλάδα τα έπαιρνε από τις αγορές. Μόλις οι δανειστές σταμάτησαν να δίνουν φρέσκο χρήμα, και τα δύο τα κράτη κατάρρευσαν μέσα σε 1-2 μήνες.

Οι ομοιότητες με την Ελλάδα δεν σταματάνε εδώ. Μετά την κατάρρευση της αν. Γερμανίας και την (επαν)ένωση με τους δυτικούς, οι κακομοίρηδες οι ανατολικογερμανοί κατηγορήθηκαν άδικα γιά τα μύρια όσα. Τεμπέληδες τους ανέβαζαν, ανίκανους τους κατέβαζαν. Δουλοπρεπείς, κρατικοδίαιτους και απατεωνίσκους τους έλεγαν, επειδή είχαν εξαναγκαστεί να "ανέχονται" το καθεστώς και να διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις τους με ρουσφέτι.

Οι υπερφίαλοι δυτικοί ξεχνούσαν ηθελημένα την έλλειψη υποδομών. Δεν μπορείς να αποκαλέσεις τεμπέλη έναν άνθρωπο που δεν έχει τα μέσα γιά να κάνει την δουλειά του. Δεν είναι ανίκανος ένας δάσκαλος, όταν δεν του δίνεις ούτε κτίριο ούτε βιβλία γιά να διδάξει. Ούτε είναι ανίκανος / τεμπέλης ένας γιατρός όταν δεν του παρέχεις ούτε ένα νυστέρι.
Τις υποδομές τις είχε καταστρέψει η διεφθαρμένη ελίτ, με μοναδικό σκοπό την διατήρηση της εξουσίας της (ακριβώς όπως και στην Ελλάδα).

Όλα τα παραπάνω, θα μπορούσαν να ειπωθούν αυτολεξεί είτε γιά την αν. Γερμανία είτε γιά την Ελλάδα.

Η μεγάλη, η τεράστια διαφορά είναι η εξής: μετά την κατάρρευση, την αν. Γερμανία την ανέλαβαν οι δυτικογερμανοί, ενώ την Ελλάδα την ανέλαβε το δντ. Αυτό έγινε επειδή ο γαπ είναι υπάλληλος των αμερικάνων και όχι των γερμανών. Ήξερε γιά την επικείμενη κατάρρευση και συνεννοήθηκε με τον στρωσεκάνη αντί γιά την Μέρκελ.

* * * *
Το τι έγινε στην Ελλάδα μετά την - ανεπίσημη προς το παρόν - χρεωκοπία του Μαη 2010 είναι γνωστό. Οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων, διατήρηση όλων των προνομίων της άρχουσας τάξης, καταστροφή των μικροεπιχειρηματιών και σφαγή της αγοράς. Επειδή όλα αυτά δεν απέδωσαν, ετοιμάζονται κι άλλα στο ίδιο μοτίβο - δες αποφάσεις γιά το μεσοπρόθεσμο.

Στην ανατολική Γερμανία έγινε ακριβώς το αντίθετο.
-- Πρώτα και κύρια έφυγε η άρχουσα τάξη. Εξαφανίστηκε, εξορίστηκε ή κλείστηκε φυλακή.
-- Δεύτερον εξαφανίστηκε ολόκληρος ο δημόσιος τομέας. Ούτε ένας από τους γραφειοκρατικούς μηχανισμούς δεν έμεινε όρθιος.
-- Τρίτον δημιουργήθηκαν υποδομές. Μέσα σε 3 χρόνια η ανατολική Γερμανία απέκτησε ένα υπερμοντέρνο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο (ούτε η δυτική δεν έχει τέτοιο), γέμισε δρόμους, σχολεία, νοσοκομεία, λιμάνια κλπ. κλπ. κλπ.
-- Τέταρτον δόθηκαν πολλά (μερικοί λένε υπερβολικά πολλά) λεφτά στους ανατολικογερμανούς. Όχι σε κάποιον απρόσωπο κρατικό μηχανισμό, αλλά απ' ευθείας στον κάθε ανθρωπάκο. Όλη η περιουσία που είχαν σε άχρηστο ανατολικό νόμισμα μετατράπηκε σε δυτικογερμανικά μάρκα σε ισοτιμία 1-1. Όποιος είχε 200.000 ανατολικογερμανικά μάρκα - με τα οποία στην ανατολική αγόραζε ένα μπαγιάτικο κουλούρι - απέκτησε μέσα σε μια νύχτα 200.000 δυτικογερμανικά μάρκα (σημερινά 100.000 ευρώ).
Στα πρώτα χρόνια οι ανατολικοί μισθοί ήταν το 70% των δυτικών (κάτι που αποτελούσε αύξηση έτσι κι αλλιώς), αλλά σιγά σιγά εξισώθηκαν με τους δυτικούς.

Last but not least, έγιναν οι απαραίτητες *κάθετες* περικοπές. Μιά επιτροπή δυτικογερμανών τεχνοκρατών ανέλυσε ποιές θέσεις εργασίας ήταν χρήσιμες και ποιές άχρηστες. Οι χρήσιμες πήραν αύξηση μισθού, οι άχρηστες καταργήθηκαν. Οι απολυμένοι τσίριξαν και χτυπήθηκαν αρχικά. Αλλά (α) πήραν βαρβάτα επιδόματα ανεργίας, με τα οποία ζούσαν άνετα και (β) γρήγορα βρέθηκαν καινούργιες δουλειές.

Μετά από 4-5 χρόνια άρχισαν οι θετικές επιπτώσεις του εγχειρήματος.
Σήμερα οι παράλιες πόλεις της πρώην ανατολικής Γερμανίας κερδίζουν δισεκατομμύρια από τον Τουρισμό! Ναι, η Γερμανία είναι (και) τουριστική χώρα, αν δεν το ξέρατε. Πολύ όμορφη μάλιστα (μικρή ανακρίβεια: το λινκ περιγράφει παραλίες της δυτικής Γερμανίας). Ταυτόχρονα, τα καινούργια λιμάνια κερδίζουν λεφτά και με το εμπόριο.
Στον νότο, η Δρέσδη και η Λειψία έχουν μεταστραπεί από πρώην ερείπια σε πόλεις-στολίδια. Με δυνατά πανεπιστήμια, όπου φοιτητές και καθηγητές σπρώχνονται, ποιός θα πρωτογίνει δεκτός.
Με βιομηχανία φωτοβολταικών, που προσφέρει 5 δισεκατομμύρια ευρώ έσοδα από την εξαγωγή τεχνογνωσίας. Τον χρόνο - εννοείται. Δεν μιλάω γιά τις βιομηχανίες που εξάγουν εμπόρευμα. Μιλάω καθαρά γιά εξαγωγή τεχνογνωσίας, δηλαδή ΜΥΑΛΟΥ. Κάτι που θα μπορούσε να εξάγει και η Ελλάδα εν αφθονία.

Η Γερμανία παράγει τόσο ηλεκτρικό ρεύμα από φωτοβολταικά, όσο όλος ο υπόλοιπος πλανήτης μαζί. Γιά μιά χώρα στις 50 μοίρες βόρειο πλάτος, αυτό λέει πολλά.

* * * *
Μπορεί να μας "αγοράσει" η (ενωμένη πλέον) Γερμανία; Ναι, πανεύκολα.
Γιά διπλωματικούς λόγους δεν θα ονομαστεί "αγοράσει". Θα ονομαστεί με κάποιο μετριοπαθές όνομα, που θα περιλαμβάνει πλήρη κατάργηση του εγχώριου δημόσιου τομέα και αντικατάσταση του από κάποιον αντίστοιχο στις Βρυξέλλες (που θα χρηματοδοτείται εσωτερικά από την Γερμανία).

Το εμπορικό τους πλεόνασμα (εξαγωγές μείον εισαγωγές) είναι 260 δις. Το χρέος της Ελλάδας ήταν 280 δις, προ μνημονίου. Που σημαίνει ότι με το εξαγωγικό τους εμπόριο της μιάς χρονιάς μας πληρώνουν όλα τα χρέη, χωρίς να κουνήσουμε ούτε το δαχτυλάκι μας.
Με βάση το αεπ των δύο χωρών βγαίνει το εξής απλό νουμεράκι:
α -- μπορούμε να διώξουμε το δντ και το μνημόνιο
β -- μπορούμε να σταματήσουμε να δουλεύουμε και να πάμε ΟΛΟΙ στις παραλίες γιά 3 χρόνια. Ο μισθός να τρέχει. Καλό, ε; ;-)
γ -- μπορούμε να αναθέσουμε ΚΑΙ τα υπάρχοντα χρέη μας ΚΑΙ το υπάρχον αεπ μας (δηλαδη τους μισθούς, τις συντάξεις και το συνολο της παραγωγής μας) εξ ολοκλήρου στους γερμανούς. Εμείς παραλία είπαμε.
δ -- γιά να ανταπεξέλθουν οι γερμανοί σε αυτές τις υποχρεώσεις θα χρειαστεί να δουλέψουν 20' (ολογράφως: είκοσι λεπτά της ώρας) κάθε μέρα γιά τρία χρόνια παραπάνω.

Είναι εξωφρενικό, είναι ασύλληπτο! Τρέχουμε σαν μαλάκες γύρω γύρω λαχανιασμένοι, δουλέυουμε σαν κερατάδες περισσότερο από όλους τους λαούς της Ευρώπης - και το μόνο που παράγουμε είναι ελείμματα.
Όλα όσα παράγουμε (με οχτάωρα και υπερωρίες), ΣΥΝ όλα όσα χρωστάμε, τα βγάζει ο μέσος γερμανός με 20' παραπανίσιας εργασίας.

Είναι ο μέσος γερμανός πιό ικανός από τον μέσο έλληνα; Πιό εργατικός, πιό έξυπνος; Ούτε κατά διάνοια. Θα έλεγα μάλιστα ότι υστερεί από τον μέσο έλληνα.
Όλη την τεράστια διαφορά την κάνουν οι υποδομές και η γραφειοκρατία (γραφειοκρατία = διαφθορά = εξουσία των ελιτ).

* * * *
Οι γερμανοί θα μπορούσαν να μας αγοράσουν λοιπόν - αν ήθελαν. Θα μπορούσαν αν ήθελαν να φτιάξουν μιά δεύτερη ανατολική Γερμανία του Νότου. Γιατί να θέλουν όμως; Και γιατί να θέλουμε εμείς;

Τα κίνητρα των γερμανών δεν μπορώ να τα εκτιμήσω τόσο καλά. Με την Ελλάδα θα είχαν π.χ. στρατηγικό πλεονέκτημα στην Β. Αφρική και την Μέση Ανατολή - σήμερα υστερούν έναντι των γάλλων και των εγγλέζων. Θα είχαν επίσης ένα αξιόλογο, καλά εκπαιδευμένο, φιλότιμο και ικανότατο εργατικό δυναμικό, στο οποίο θα μπορούσαν να δίνουν 20% μικρότερο μισθό (κάτι που θα σήμαινε αυξήσεις γιά εμάς). Θα σταθεροποιούσαν οριστικά και αμετάκλητα την ζώνη του ευρώ, με τεράστια πλεονεκτήματα γιά τον εαυτό τους. Θα είχαν μία άριστη γεωγραφική ζώνη διαθέσιμη γιά φωτοβολταικά και ανεμογεννήτριες.
Ίσως υπάρχουν κι άλλα κίνητρα γιά αυτούς, δεν ξέρω.

Ποιά θα ήταν τα δικά μας κίνητρα; Πάμπολλα πιστεύω. Το κυριότερο θα ήταν ότι θα απαλλασσόμασταν επί τέλους από την σάπια πολιτική και οικονομική μας ελίτ.
Αν πρόκειται να δώσουν τόσο χρήμα οι γερμανοί, θα αναλάβουν οι ίδιοι την διαχείριση των χρημάτων τους, δεν θα τα δώσουν στον κάθε γαπ. Ούτε στο κάθε λαμόγιο που ζει από κρατικές προμήθειες. Όξω άθλιοι (ή μάλλον καλύτερα: μέσα άθλιοι. Στην φυλακή).
Θα είχαν την ευκαιρία νέοι άνθρωποι να μπουν στην πολιτική αρένα, με μόνο όπλο την ακεραιότητα και την αξία τους. Αυτοί οι άνθρωποι σήμερα εμποδίζονται από το σάπιο πολιτικό σύστημα.

Η κατάργηση της γραφειοκρατίας, η δημιουργία υποδομών, οι *κάθετες* περικοπές (στοπ οι σπατάλες, ναι σε ότι είναι πραγματικά χρήσιμο) είναι ακόμα τρία κίνητρα.
Παρένθεση: Το ξέρατε ότι ακόμα υπάρχει - και πληρώνεται - επιτροπή για την αποξήρανση της Κωπαϊδας; Μιάς λίμνης που αποξηράνθηκε πριν γεννηθούν οι περισσότεροι εδώ πέρα; Γιά να πληρωθεί αυτή η επιτροπή και οι όμοιες της κόβονται οι μισθοί των πυροσβεστών και των γιατρών. Κλείνει η παρένθεση.

Η επικράτηση της αξιοκρατίας, ο εξορθολογισμός της δημόσιας ζωής. Το γενικό αίσθημα, ότι ανεβαίνουν οι άξιοι. Σήμερα το γενικό αίσθημα στην Ελλάδα είναι ότι επιβραβεύονται οι απατεώνες. Αυτό και μόνο μας βυθίζει στην κατάθλιψη - κάτι που δεν μετριέται με λεφτά.

Προσωπικά μου κίνητρα: θα καλυτέρευαν οι συνθήκες ζωής των ζώων και θα καθάριζαν οι θάλασσες / παραλίες από τα σκουπίδια. Γι αυτά και μόνο θα χάριζα την διοίκηση της Ελλάδας στους γερμανούς.

* * * *
Και η εθνική μας ανεξαρτησία; Η εθνική μας ταυτότητα; Τα εθνικά μας συμφέροντα;

Άμα είναι να εμπιστευτώ τα εθνικά συμφέροντα στον μαζιταφάγαμε, τον μπένυ και τον αντωνάκη, προτιμάω 10Χ να τα εμπιστευτώ στον Σόιμπλε.

Άν ανεξαρτησία σημαίνει να καθορίζει την τύχη της χώρας μου ο γαπ, ο κακ και ο παπακ (να μη μιλήσω για τους υπόλοιπους), τότε προτιμώ 100Χ την Μέρκελ.
Δηλαδή με 2 μνημόνια και την τρόικα στον σβέρκο είμαστε εθνικά ανεξάρτητοι;

Τέλος, η εθνική μας ταυτότητα δεν κινδυνεύει από πουθενά.
Γεννήθηκα σε μιά παραλία του Αιγαίου, πρωτοπερπάτησα σε μιά αμμουδιά των Δωδεκάνησων, πρωτοερωτεύτηκα σε ένα νησί του Ιόνιου, με κουκούλωσαν τρίμετρα κύματα από τα μελτέμια στις Κυκλάδες. Μεγάλωσα απαγγέλλοντας Ελύτη και τραγουδώντας Χατζιδάκι.

Τίποτα από όλα αυτά δεν θα αλλάξει, αν το φορολογικό, το συνταξιοδοτικό και το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μου καθορίζονται από μιά επιτροπή στις Βρυξέλλες (ή στο Βερολίνο). Έτσι κι αλλιώς, τόσες δεκαετίες που καθορίζονται στους διαδρόμους κάποιου υπουργείου στην Αθήνα, δεν είδα προκοπή.

* * * *
Υ.Γ. Κάνω έναν σαφέστατο διαχωρισμό ανάμεσα στην γερμανική κρατική διοίκηση και την γερμανική κοινωνία. ΔΕΝ ζητάω να αντιγράψουμε την γερμανική κοινωνία. Η οποία βρίθει από ατέλειες και ελαττώματα - θα μπορούσα να γράψω πολύτομη διατριβή γι' αυτά. ΔΕΝ ζητάω να γίνουμε γερμανοί - ούτε κατά διάνοια (μπρρρρρρ).

Εκείνο που ζητάω είναι να αντιγράψουμε τις γερμανικές μεθόδους οργάνωσης και λειτουργίας ενός κράτους - παραμένοντας αυτοί που είμαστε. Επειδή το υπάρχον πολιτικό προσωπικό το θεωρώ σαν ανίκανους στην καλύτερη και σαν προδότες στην χειρότερη περίπτωση, ζητάω να τους απολύσουμε και να προσλάβουμε άλλους. Γερμανούς στην αρχή, δικούς μας αργότερα - αν αποδειχτούν άξιοι.

* * * *
Y.Y.Γ. Επειδή τα παραπάνω μάλλον φαίνονται σαν ριζοσπαστικά / ουτοπικά, δίνω και μιά μετριοπαθή / ρεαλιστική περίληψη:
Η χώρα μας είναι εγκλωβισμένη σε ένα πελατειακό, δικομματικό πολιτικό σύστημα, το οποίο αλληλοστηρίζεται από μιά σπείρα μεγαλοεργολάβων. (Πάρα) Πολλά "χαμηλά" προνόμια έχουν μοιραστεί αναξιοκρατικά - κυρίως σε ημέτερους αλλά και στην μεγάλη μάζα των μεσοαστών. Επειδή ο πολύς κόσμος κάπως, κάποτε δέχτηκε ένα από αυτά τα μηδαμινά προνόμια χωρίς να το αξίζει, αισθάνεται συνένοχος εκείνων που έφαγαν τα δις με το κουτάλι.

Αυτό το σύστημα δεν μπορεί να αλλάξει. Ούτε η ελιτ θα παραδώσει οικειοθελώς την εξουσία, ούτε η μεγάλη μάζα θα απαρνηθεί τα πολυθρύλητα κεκτημένα. Τίμιοι πολιτικοί δεν υπάρχουν. Αν υπήρχαν, θα τους έτρωγε γρήγορα το μαύρο σκοτάδι. Αν κατάφερναν να επιβιώσουν, θα τους έτρωγε το πολιτικό κόστος.

Το ορατό μέλλον της χώρας είναι κατάμαυρο. Αν συνεχίσουμε έτσι, πολύ σύντομα θα έχουμε σκηνές Αργεντινής, με πολυάριθμους νεκρούς. Αν δεν θέλουμε αυτό το μέλλον, πρέπει να κάνουμε κάτι - και σύντομα.

Οι ευρωπαίοι μπορούν να μας χαρίσουν τα χρέη ότι ώρα θέλουν. Τα οικονομικά στοιχεία της Ελλάδας είναι μιά πορδή στον οικονομικό χάρτη της ΕΕ. Ούτε το 2%. Αυτά που χρωστάμε (300 δις) ισούνται με τα *κέρδη* των ευρωπαικών τραπεζών γιά το 2010!
Σώζοντας μας, οι ευρωπαίοι θα έσωζαν ταυτόχρονα το τραπεζιτικό τους σύστημα και θα σταθεροποιούσαν διά παντός το νόμισμα τους, που τώρα παραπαίει.

Οι ευρωπαίοι δεν έχουν πρόβλημα με τους έλληνες σαν λαό. Το πρόβλημα τoυς είναι το πολιτικό / οικονομικό κατεστημένο της Ελλάδας. Όσα και να ρίξουν σ' αυτό το σάπιο σύστημα, δεν θα καταφέρουν τίποτα. Θέλουν λοιπόν, τα λεφτά που θα δώσουν να πιάσουν τόπο (είναι λογικό).

Η πολιτικο-οικονομική μας ελιτ είναι το μοναδικό εμπόδιο ανάμεσα σε εμάς και την σωτηρία.
Θα μπορούσαμε να παραδώσουμε εξ ολοκλήρου την πολιτική και την διοικητική εξουσία στους μηχανισμούς της ΕΕ; Πιστεύω ότι αυτό είναι τόσο εφικτό όσο και επιθυμητό. Η τελευταία μας ελπίδα.

UPDATE προφητικό: Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι από τα πίξελ του παραπάνω ποστ, όταν σήμερα 27/06/2011 οι γερμανικοί Financial Times βγάζουν πρωτοσέλιδο με παρόμοιο τίτλο και ολόιδιο περιεχόμενο. Το λινκ γιά όσους ξέρουν γερμανικά.

9 σχολια:

thinks 26 June 2011 at 16:03  

Εντυπωσιακή ανάρτηση! Εντυπωσιακή.

Νομίζω είναι πολύ επιτυχημένη και ακριβής η περιγραφή της Ανατολικής Γερμανίας και της μετέπειτα επανένωσής της, όπως είναι πετυχημένος και ακριβής ο παραλληλισμός με την Ελλάδα. Και αμέσως προσπαθώ να μπω στις λεπτομέρειες και τα αόρατα θεμέλια της κάθε πραγματικότητας.

Οι Γερμανοί της Ανατολικής Γερμανίας και οι Γερμανοί της Δυτικής Γερμανίας είχαν ένα κοινό σημείο. Ήταν και οι μεν και οι δε Γερμανοί. Μέχρι τα τέλη Απριλίου του 1945 δεν υπήρχε διαχωρισμός, και μάλιστα η γεωγραφική, τοτε, Ανατολική Γερμανία οδηγούσε κατά κάποιο τρόπο το σύνολο της Γερμανικής κοινωνίας μέχρι το 1945, ιδίως από το 1936 και μετά. Από το 1990 και μετά τα δύο συστήματα επέστρεψαν στην φυσική τους ενωμένη, μια, κατάσταση, μια και το σύστημα της Ανατολικής Γερμανίας 1945-1990 δεν υφίστατο πλέον.

Οπότε η πρώτη ερώτηση είναι: Αν για την πραγματικότητα της Ανατολικής Γερμανίας 1945-1990 ήταν υπεύθυνη η Σοβιετική Ένωση, τότε, πια είναι η "Σοβιετική Ένωση" της Ελλάδας -το αίτιο δηλαδή του ότι η Ελλάδα μοιάζει τόσο πολύ με την Ανατολική Γερμανία 1945-1990.

Νομίζω είναι πέραν αμφισβητήσεως ότι η υφή της κοινωνίας και η ψυχοσύνθεση ενός λαού είναι άμεσα συνδεδεμένη με την γεωγραφία/γεωμορφία/κλίμα, κλπ... Αν λάβουμε αυτό υπ' όψιν μας, και προσθέσουμε το ότι οι Ανατολική Γερμανία των γερμανών υφίστατο 1945-1990, ενώ οι Μεσογειακοί λαοί έχουν όλοι κοινά χαρακτηριστικά και προβλήματα, δημιουργείται η ερώτηση μήπως η ομοιότητα Ελλάδας και Ανατολικής Γερμανίας είναι συμπτωματική, και θα ήταν λάθος να πιστεύουμε πω είναι πραγματική και ότι οι ίδιες λύσεις θα είχαν τα ίδια αποτελέσματα στους δύο διαφορετικούς λαούς.

Δεν με έχεις πείσει στο κείμενο ως προς την απάντηση στο εάν ο παραλληλισμός είναι όχι μόνο ακριβής στην εικόνα αλλά και ουσιαστικός στην πραγματικότητα.

Πέρα όμως από τα παραπάνω, ελπίζω ότι ήδη ξέρεις την θέση μου και τα κατηγορώ μου για την Ελλάδα του σήμερα, οπότε πρέπει να ξέρεις ότι συμφωνούμε σε πολλά πράγματα όσον αφορά τα προβλήματα. Όμως εδώ θα πρέπει να τραβήξω μια γραμμή. Γιατί, το κείμενό σου ιδίως προς το τέλος πλησιάζει τόσο στο να προσκαλεί το Τέταρτο Ράιχ να αναλάβει την πατρίδα μας, που με έκανες να ανατριχιάσω. Για μένα, καλύτερα η δικιά μας δυστυχία παρά η επιτυχία των ξένων σε ξένο αμπέλι. Ότι και να είναι η Ελλάδα, δεν μπορώ να προσκαλέσω το Τέταρτο Ράιχ, ή να προτείνω λύσεις Αμερικάνικής ή Αγγλικής κυριαρχίας (αναλόγως από το ποιές ξένες χώρες θεωρεί σπίτι του ο κάθε Έλληνας του εξωτερικού και παίρνει παράδειγμα από εκεί). Όχι. Η πατρίδα μου, όσο κωλοχανείο (συγγνώμη) και να είναι, ή να εξαφανιστεί ή να ευημερήσει από μόνη της, από τους Έλληνες. Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης με τις Βρυξέλλες σαν "Washington DC", ναι. Αλλά Ελλάδα στην Ε.Ε. με κυριαρχία Γερμανών, ή Αμερικάνων ή Εσκιμώων, ΟΧΙ... απλά, η γνώμη της ψυχής μου είναι αυτή.

Jolly Roger 26 June 2011 at 22:15  

Καλησπερα αγαπητε thinks, ευχαριστω που μοιραζεσαι τις σκεψεις σου μαζι μου.

Θιγεις στο σχολιο σου 3 σημεια.

1-- Αν η ιδιοσυγκρασια των ανατολικογερμανων ειναι συγκρισιμη με των ελληνων. Απο τις εμπειριες μου μπορω να σε διαβεβαιωσω: σιγουρα οχι. Αλλα δεν μπορουμε να γινουμε (ανατολικο)γερμανοι στην νοοτροπια - ακομα και αν το θελαμε.
Φυσικα, δεν θελουμε να αλλαξουμε νοοτροπια, θελουμε να παραμεινουμε ελληνες - και πολυ σωστα.

Οι ομοιοτητες της Ελλαδας με την αν. Γερμανια περιοριζονται σε αυτα που περιγραφω στο ποστ (σαπιος κρατικος μηχανισμος + ο λαος που κατηγορηθηκε αδικα σαν τεμπελης).

Η διαφορά που "βγαζει ματι" ειναι οτι σε εμας επεβαλλαν περικοπες, μνημονιο, λιτοτητα ενω στους ανατολικογερμανους χαρισαν λεφτα με το τσουβαλι + εφτιαξαν υποδομες.

Η αιτία αυτης της διαφοράς ειναι οτι στην Ελλαδα ακομα κραταει τα ηνια ο γαπ και η κλικα των εργολαβων, ενω στην αν. Γερμανια τα ηνια δοθηκαν 100% στους δυτικους.

2-- Αναρωτιεσαι, ποιά χωρα επαιξε τον ρολο της Ρωσιας για την Ελλαδα. Μαλλον πολλες μαζι (ΗΠΑ, Αγγλια, Γαλλια, Γερμανια). Και επειδη οι παιχτες ηταν πολλοι και τα συμφεροντα αντικρουομενα, υπηρξαν και πολλες παλλινωδιες.

3-- Εξουσια στο "4ο ραιχ" οπως το ονομαζεις. Μην τρομαζεις αγαπητε, δεν θα μπορουσες να βρεις πιο αλλεργικο ανθρωπο απο μενα. Αλλεργικο σε οποιαδηποτε μορφη απολυτης εξουσιας.

Εκεινο που λεω ειναι, οτι στην Ελλαδα εχουμε πολιτικό αδιεξοδο. Βλεπεις πουθενα κατι / καποιον που θα μπορουσε να σπασει το αποστημα του δικομματισμου και του πελατειακου κρατους; Εγω οχι.

Το αδιεξοδο λυνεται, αν αναθεσουμε στους γερμανους την διαχειριση του κρατους μας (επιφανειακα θα ειναι καποιο οργανο της ΕΕ στις Βρυξελλες, ουσιαστικα θα ειναι οι γερμανοι).

Ναι, ειναι σιγουρο οτι θα εξυπηρετησουν τα συμφεροντα τους. Αλλωστε θα ριξουν τοσα λεφτα εδω (οπως εριξαν στην ανατολικη). Ειναι ομως αυτα τα συμφεροντα τοσο αντιθετα με τα δικα μας;
Εγω πιστευω οτι εχουν τα ιδια συμφεροντα με τον λαό της Ελλαδας.
Πιστευεις οτι ο μπενυ, ο μαζιταφαγαμε, ο γαπ, ο κακ και οι εργολαβοι υλοποιουν τα ελληνικα συμφεροντα; Τα συμφεροντα του λαού;

* * * *
Επισημαινω τελος, οτι οι προτασεις μου ισως ακουγονται σαν ολοκληρωτικες και απολυτες, αλλά σχεδον ολες εχουν ΗΔΗ προταθει απο επισημα μελη της ΕΕ.
Οι διπλωματες μιλανε μιά πιο "λεια" γλωσσα, εγω τα λεω πιο σταρατα. Αλλα η ουσια των προτασεων ειναι ιδια.

Απαριθμω, τι εχει ηδη προταθει απο ΕΠΙΣΗΜΑ χειλη:
Α) Ευρωπαικο υπουργειο οικονομικων. Οι οικονομιες του καθε κρατους θα περνανε πρωτα απο τις Βρυξελλες. Ο προυπολογισμος του καθε κρατους θα εγκρινεται ΠΡΩΤΑ απο το ευρωπαικο κοινοβουλιο και (αν εγκριθει) θα περασει απο την ελληνικη βουλη.

Β) Κοινη αστυνομια, κοινη φυλαξη συνορων, κοινη αντιμετωπιση μεταναστων

Γ) Σαν απαραιτητο ορο για την επομενη δοση του δανειου, θα ερθουν ευρωπαιοι τεχνοκρατες σε ΟΛΑ τα ελληνικα υπουργεια. ΟΙ τεχνοκρατες αυτοι θα ελεγχουν ολες τις αποφασεις του καθε υπουργου. Αν καποια αντιβαινει τους ορους του μνημονιου, θα αναστελλεται.
Ουσιαστικα, θα μας κυβερνανε οι επιτροποι της ΕΕ, οχι οι εκλεγμενοι υπουργοι μας.
Αυτο δεν εχει προταθει απλα, εχει αποφασιστει !! και θα εφαρμοστει απο τον Ιουλη-Αυγουστο.

Δ) Ολη αυτη η διαδικασια με το δανειο δεν ειναι παρα μια ξενη διακυβερνηση. Ερχεται εδω μια επιτροπη λογιστων, ελεγχει τα οικονομικα στοιχεια, κανει μια εισηγηση. Και με βαση αυτην την εισηγηση ειτε παιρνουμε την επομενη δοση του δανειου, ειτε μας ζητανε προσθετα μετρα (βλεπε μεσοπροθεσμο).

Εισαι σιγουρος οτι αυτη την στιγμη η Ελλαδα ειναι ανεξαρτητο κρατος; Εγω οχι.

Jolly Roger 26 June 2011 at 22:20  

ΥΓ Μην σε ξεγελαει η ελληνικη σημαια που κυματιζει στην Ακροπολη.
Αυτη δεν ενοχλει τους δανειστες μας, γι' αυτο θα την αφησουν εκει.

Στην *ουσια* ομως, εχουμε απο τον Μαη 2010 παψει να ειμαστε ανεξαρτητο κρατος.

Jolly Roger 27 June 2011 at 11:58  

Με ενα μικρό update στο τελος του κειμενου σημερα

scarlett 27 June 2011 at 19:32  

Την ανατολικη Γερμανια πολυ καλα κανανε και την ανακοδομησανε μια που ηταν δικο τους κομματι, δικο τους σωμα, δικος τους λαος. Θα δημιουργουσε τεραστιες ανισορροπιες μετα την ενωση η υπαρξη δυο διαφορετικων, στην αναπτυξη, Γερμανιων.

Για την Ελλαδα τα πραγματα ειναι διαφορετικά. Δεν εχουν κανεναν λογο να μας κυβερνησουνε και δεν εχουμε κανεναν να το επιθυμουμε. Το οτι εδω και δεκαετιες, στην εξουσια εναλλασονται ανικανοι, επειδη την ειδανε την Δημοκρατια κληρονομικα, δε σημαινει πως δεν υπάρχουν άξιοι Ελληνες (το κακο ειναι πως ειναι ακριβως εκεινοι που δεν ενδιαφερονται για την πολιτικη)

Ανεξαρτητο κρατος σιγουρα και δεν ειναι η Ελλαδα, σημερα. Οπως δεν ειναι και καμια πολιτισμενη χωρα του δυτικου κοσμου. ¨Ολες βρισκονται σε σχεση αλληλεξαρτησης γι'αυτό και η Μερκελ φαγώθηκε να μας "βοηθήσει"
Το τι συμφεροντα κρυβονται πίσω από αυτην την "βοηθεια" (πονοψυχια σιγουρα δεν την επιασε) δεν τα γνωριζω και ουτε και κοπτομαι να μαθω. Γιατι οσο μπλεκει κανεις με τη βρωμια της πολιτικης τοσο βαθυτερα μελαγχολικος γινεται και χανει την πιστη του σε καθε αληθινη αξια τελικα.

Jolly Roger 27 June 2011 at 20:36  

Αγαπητη scarlett, γραφεις πολυ σωστα.

Α) υπαρχουν αξια ατομα στην Ελλαδα;
ΦΥΣΙΚΑ και υπαρχουν. Εδω και 3 ποστ, εχω ξελαρυγγιαστει να το διατυμπανιζω.
Αλλα δεν εχουν ουτε μια πιθανοτητα στο εκατομμυριο να αναδειχτουν μεσα απο το υπαρχον πολιτικό συστημα.
Το μαυρο σκοταδι θα τους τρωει εις το διηνεκες.
Αν θελουμε καποτε να μας διοικησουν οι (υπαρχοντες) αξιοι ανθρωποι, θα πρεπει ΠΡΩΤΑ να απαλλαγουμε απο την σημερινη πολιτική συμμορία.

Αυτο μπορει να γινει με 2 τροπους: Ειτε εξαθλιωνομαστε μεχρι θανατου, επαναστατουμε και πεφτουν κεφαλια οπως στην ρωσικη επανασταση του 1918 - ειτε καταργουμε το ελληνικο κρατος και αναθετουμε την κρατικη διοικηση απ' ευθειας στην ΕΕ.
Προτιμω την 2η εναλλακτικη, γιατι δεν περιεχει εξαθλιωση.

Β)Οι γερμανοι δεν θελουν να μας βοηθησουν απο αλτρουισμο, αλλα απο συμφερον. Πολυ σωστα. Αλλωστε και στην ανατολικη Γερμανια, απο συμφερον βοηθησαν.

Ποιο συμφερον; Αρχικα η σταθεροποιηση του ευρω (ανεκτιμητο πλεονεκτημα για τους γερμανους). Κατοπινα ισως η ηλιακη ενεργεια, η εγγυτητα στην Μ. Ανατολη και αλλα, που δεν μπορω να φανταστω αυτην την στιγμη.

Δεν αρνουμαι λοιπον, οτι θα μας βοηθησουν απο συμφερον. Εκεινο που λεω ειναι, οτι στις παρουσες συνθηκες το δικο τους συμφερον ταυτιζεται με το συμφερον του ελληνικου λαού.

Ετσι οπως μας καταντησαν, εχουμε 2 επιλογες: -- ειτε θα ανεχτουμε να μας κυβερναει μια εγχωρια σπειρα που *αποδεδειγμενα* ενεργει ΕΝΑΝΤΙΟΝ των συμφεροντων του ελληνικου λαού
-- ειτε θα καλεσουμε την ΕΕ να μας κυβερνησει, υπολογιζοντας οτι τα συμφεροντα τους ταυτιζονται με τα δικα μας.

kostis 28 June 2011 at 13:53  

Πολύ ενδιαφέρον άρθρο για το πώς εξυγιαίνεις μια σοβιετικού τύπου οικονομία σαν τη δική μας :) Προφανώς απαιτείται μια διαχειριστική επάρκεια που το (χαμηλότατης στάθμης) πολιτικό μας προσωπικό στερείται. Εγώ πιστεύω ότι τα δύο μεγάλα κόμματα πλέον έχουν κάθε συμφέρον να εξυγιάνουν τον κρατικό μηχανισμό γιατί εξυπηρετεί και τα δικά τους συμφέροντα (εφόσον τέλειωσαν τα εύκολα δανεικά και οι διορισμοί τώρα χρειάζονται επενδύσεις και αύξηση της παραγωγικότητας, που απαιτούν έναν αποτελεσματικό κρατικό μηχανισμό). Το ζήτημα είναι αν θα βρεθούν άνθρωποι που θα έχουν την ικανότητα και τη διάθεση να αναλάβουν αυτό το έργο (δύσκολα σοβαρός άνθρωπος θα αναλάμβανε σήμερα υπουργός του ΓΑΠ) και αν θα στηριχτούν συνολικά από το πολιτικό σύστημα. Δυστυχώς ακόμα βλέπουμε να συνεχίζεται αυτός ο καταστροφικός εμφύλιος ΠΑΣΟΚ/ΝΔ και ακόμα χειρότερα να αναβιώνει μια υπερ-συντηρητική ρητορική που με κάνει να φοβάμαι τι μας περιμένει στο μέλλον (πογκρόμ μεταναστών; συνθήκες COSCO, βλέπε n.pr/m48qQc στις εταιρίες όλης της χώρας;)

P.S. Εγώ πιστεύω ότι δε βγαίνει τίποτα αν δεν πιστέψουμε στις δυνάμεις μας και παραδοθούμε σε έναν ανώτερο πολιτισμό για να μας σώσει (άσε που δεν εμπιστεύομαι και καθόλου τη νεοφιλελέ κ. Μέρκελ!). Ακόμα και αυτά τα διεφθαρμένα κόμματα μπορούν να εξυγιανθούν (ιδέα: προκριματικές εκλογές και για τους υποψήφιους βουλευτές, όπως για τον υποψήφιο πρωθυπουργό).

kostis 28 June 2011 at 14:47  

Συμπληρώνω (συγνώμη για την κατάχρηση χώρου!): Μια ματιά στον εφαρμοστικό νόμο (υποτίθεται ότι υπαγορεύτηκε από την τρόικα) θα σας πείσει ότι μάλλον τα συμφέροντα των δανειστών μας δεν συμπίπτουν με τα δικά μας :)

http://www.epikaira.gr/content/files/Efarmostikos_nomos_sxolia1.pdf

ΟΚ, τα επίκαιρα δεν είναι και το πλέον αξιόπιστο μέσο αλλά νομίζω προκύπτει άμεσα ποιους εξυπηρετεί η λειτουργία του ταμείου αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας. Επισημαίνω ότι σκοπός του είναι το ξεπούλημα δημόσιων επιχειρήσεων με ΔΙΣ παγίων και κερδοφορία, ακόμα και αρχαιολογικών χώρων, στη χρηματιστηριακή τους αξία (δηλαδή μπιρ παρά) με τα έσοδα να πηγαίνουν απευθείες στην εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους (δηλαδή στις τράπεζες).

Jolly Roger 29 June 2011 at 07:46  

Κωστη, ευχαριστω για το "χρυσο" λινκ.
Κατατοπιστικοτατο!

Και το υπολοιπο σχολιο ειναι ενδιαφερον. Το οτι τα 2 μεγαλα κομματα εχουν συμφερον απο εδω και μπρος να εξυγιανουν τον κρατικο μηχανισμο, δεν το ειχα σκεφτει. Ισως και να ισχυει.
Το ερωτημα ειναι, αν με τους παλαιοκομματικους τους μηχανισμους ειναι σε θεση να το κανουν. Ακομα δλδ και αν τα συμφερει, δεν μπορουν να εξυγιανουν τιποτα.

Δυο επι μερους αντιρρησεις.
- ζηταω να μας διοικησει καποια επιτροπη της ΕΕ, και οχι οι δανειστες μας.
Ναι, ξερω. Οι δανειστες μας ειναι γαλλογερμανικες τραπεζες και στην επιτροπη θα βρισκονται γαλλογερμανοι τεχνοκρατες. Αλλα οι τεχνοκρατες της επιτροπης (θα) υπηρετουν τα συμφεροντα του γαλλογερμανικου λαου, οχι αναγκαστικα των τραπεζων.
Θελει πολυ δουλεμα στις λεπτομερειες αυτο. Ετσι κι αλλιως, μιλαμε θεωρητικα.
Η προταση που κανω στο ποστ δεν εχει καμμια ελπιδα να εφαρμοστει.

- Ουτε εγω εμπιστευομαι την νεοφιλελε κα Μερκελ. Τον σαρκοζι ακομα λιγοτερο.
Ειναι ομως τοση η αηδια μου για τους ελληνες πολιτικούς. Πιστευω οτι η Μερκελ θα υποστηριζε τα ελληνικα συμφεροντα (μαζι με τα γερμανικα) πολυ καλυτερα απο τον μπενυ και τον γαπ.

  © Blogger template 'Solitude' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP