Sunday 18 September 2011

Ημέρα Χ - 2

Από όσα λένε καλά πληροφορημένοι συνομωσιολόγοι, η Ελλάδα θα χρεωκοπήσει - και επίσημα - σε 2 μέρες από σήμερα. Αυτή η ημερομηνία βολεύει εξ' αιτίας κάποιων τεράστιων cds (βαριέμαι να εξηγώ τι είναι αυτά). Αλλά και η Μέρκελ αντιμετωπίζει εσχάτως πολλές δυσκολίες στην χώρα της. Οι δυσκολίες φτάνουν μέχρι το ενδεχόμενο να αναγκαστεί να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης - και να χάσει την εξουσία. Μιά ελληνική χρεωκοπία πριν τις 29/9 θα την έβγαζε από την ανάγκη του να ζητιανεύει ψήφο εμπιστοσύνης. Άντε λοιπόν, να γίνει κι αυτό να ξεμπερδεύουμε. Αφού θα γίνει έτσι κι αλλιώς, γιατί να το τραβάμε σε μάκρος;

Όσα θα γράψω παρακάτω θα πάψουν να έχουν την παραμικρή σημασία, αν όντως χρεωκοπήσουμε μεθαύριο. Αν όμως μας αναβάλλουν την χρεωκοπία γιά λίγους μήνες ακόμα, αυτά που θα γράψω ίσως προλάβουν να ωφελήσουν κάποιον.

Πρόκειται γιά το γνωστό τέλος στα ακίνητα και την πληρωμή του μέσω των λογ/μων της ΔΕΗ. Πιστεύω ότι οι έλληνες μπορούν να το αποφύγουν. Σαν πρώτο βήμα, θα φύγουν από την δεη, *πριν* μπει το τέλος. Αυτό από μόνο του αρκεί γιά να τα χάσουν οι ανοργάνωτοι που παριστάνουν την κυβέρνηση.
Το δεύτερο (και τελευταίο) βήμα είναι η εγκατάσταση μιάς μικρής ανεμογεννήτριας σε κάθε σπίτι.

Υποθέτω ένα τέλος 800-1000 ευρώ γιά κάθε σπίτι. Επί 3 χρόνια μας κάνει 2400-3000 ευρώ. Αν υπάρχει ελληνικό κράτος μετά από 3 χρόνια, αποκλείεται να έχει λύσει τα προβλήματα του. Οπότε το τέλος θα συνεχιστεί γιά άλλα 5-10 χρόνια, δλδ. κι άλλα 4000 - 10000 ευρώ.
Μιά μικρή ανεμογεννήτρια κοστίζει 1000 - 1500 ευρώ και παράγει αρκετό ρεύμα γιά μιά τετραμελή οικογένεια. Δεν επαρκεί βέβαια γιά να έχει κανείς φουλ τον κλιματισμό επί 24 ώρες/24ωρο, αλλά είπαμε ότι χρειάζονται και θυσίες ;-)
Γιά τις ώρες που δεν φυσάει, η ανεμογεννήτρια μπορεί να συμπληρώνεται από μιά συστοιχία μπαταριών αυτοκινήτου και μια μικρή ντηζελογεννήτρια. Συνολικό κόστος γύρω στα 2000 ευρώ. Απαιτούμενο εμβαδόν εγκατάστασης γύρω στα 2 τ.μ. Που σημαίνει ότι μιά πολυκατοικία με 10 διαμερίσματα θα χρειαστεί βαριά 25 τετ. μέτρα στην ταράτσα της γιά να αποκτήσουν όλοι από μία ανεμογεννήτρια.
Αν μάλιστα καταφέρουν να συνεννοηθούν μερικοί έλληνες μεταξύ τους (απίθανο μεν, αλλά όταν υπάρχουν σφιξίματα και κωλοπηλάλες, όλα γίνονται), μπορούν να αγοράσουν από κοινού μιά μεγαλύτερη εγκατάσταση, με σαφώς καλύτερη απόδοση κόστους / ενέργειας.

Τα περιβαλλοντικά αποτελέσματα θα είναι προφανή έως δραματικά (σαν παράπλευρο φαινόμενο, θα τρέξουν όλοι να μονώσουν τα σπίτια τους και θα σταματήσουν τις σπατάλες στο ρεύμα). Οικονομικά συμφέρει τους πάντες. Η αξία της ανεμογεννήτριας υπερκαλύπτεται από το χαράτσι γιά το ακίνητο και την κατανάλωση ρεύματος. Κερασάκι: γλυτώνεις και το τέλος της ερτ ;-)
Το χαράτσι γιά το ακίνητο μπορεί να το εισπράξουν μέσω του φόρου στην αναπνοή, είτε μέσω του κεφαλικού φόρου, που έρχονται οσονούπω. Αλλά αυτό θα τους φάει χρόνο - και είναι αμφίβολο αν θα προλάβουν. Αλλά ακόμα και αν βγάλουμε το τέλος στα ακίνητα από την εξίσωση, πάλι συμφέρει η ανεμογγενήτρια. Με την δεδομένη σημερινή τιμή του ρεύματος. Την οποία θα αυξήσουν σύντομα, οπότε θα συμφέρει περισσότερο.

Αααα, γλυτώνουμε και τους συνδικαλισταράδες της δεη με τις απεργίες τους. Αυτό από μόνο του θα ήταν επαρκής λόγος γιά να βάλουν όλοι ανεμογεννήτριες. Πόσο μάλλον τώρα που γλυτώνεις και μετρητά.

Το σημαντικότερο όμως, το πιό ανεκτίμητο, θα είναι ότι τα πρόβατα θα δείξουν επί τέλους ότι μπορούν να κάνουν και κάτι άλλο εκτός από το να χωρίζονται σε καναπεδίσιους και σε διαδηλωτές αγανακτισμένους (και να κατηγορούν οι μεν τους δε).
Και ... που ξέρεις. ΙΣΩΣ (λέω ίσως) καταλάβουν με αυτό το έμπρακτο παράδειγμα οι έλληνες, ότι το μέλλον τους βρίσκεται στην τεχνολογία και στο μυαλό. Ίσως διαισθανθούν, ότι με το να (θέλουν να) γίνουν όλοι τζομπαναραίοι - επιδοτούμενοι διά βίου από τον κρατικό κορβανά - δεν θα τους βγάλει πουθενά. Ουτοπία, ξέρω. Αλλά δικό μου είναι το μπλογκ, έχω κι εγώ δικαίωμα στην ουτοπία.

Τα παραπάνω απέχουν πολύ από το να είναι μιά πλήρης οικονομοτεχνική ανάλυση γιά ανεμογεννήτριες. Αλλά δίνω ιδέες γιά αμεσοδημιουργικές λύσεις (όπως λέμε, αμεσοδημοκρατικές) σε προσωπικό επίπεδο. Γιατί από λύσεις σε κρατικό / κοινωνικό / γενικό επίπεδο μπουχτίσαμε.

Ανεμογεννήτριες λοπόν εδώ και τώρα - πριν πέσουν κι άλλα χαράτσια.
Ναι κάνουν θόρυβο. Αλλά πάντως λιγότερο από τα εκατοντάδες χιλιάδες μαρσαρισμένα μηχανάκια που περνάνε κάτω από τα παράθυρα μας χωρίς κανένας να τα ελέγχει. Και λιγότερο θόρυβο από την μουσική του κάθε ηλίθιου που περνάει τους νταλγκάδες του στην διαπασών.
Ναι, η εγκατάσταση τους στις ταράτσες είναι παράνομη και αυθαίρετη. Αλλά πότε ενδιαφέρθηκαν οι έλληνες γιά αυθαίρετα κτίσματα; Τα 4/5 της Ελλάδας είναι χτισμένα αυθαίρετα. Σπίτια ολόκληρα, στην γεννητριούλα της ταράτσας θα κολλήσουμε;

Αν βέβαια χρεωκοπήσει η Ελλάδα την ερχόμενη Τρίτη, το ποστ αυτό θα έχει μόνο θεωρητική σημασία. Σε 2 μερούλες θα ξέρουμε.

8 σχολια:

scarlett 19 September 2011 at 00:48  

Ωραιο ποστ, ενδιαφερουσα προταση

(ελπιζω βεβαια να μην επαληθευτουν οι συνομωσιολόγοι)

οι Ελληνες, πειρατη, αυτον τον καιρο ειμαστε όλοι λιγο πολυ μουδιασμενοι.τα μετρα διαδεχονται το ενα το αλλο και τα άσχημα νεα φτανουν απο πολλες πλευρες.
ειναι δυσκολο να αντιδρασεις όταν οι συνθηκες σου επιβαλλουν την αβεβαιοτητα και σε κρατουν σε μια σταση αναμονης.
ειναι αλλιως οταν ενα κακο εχει ήδη συντελεστει.
όλοι περιμενουμε ακομη να δουμε τι θα μας φερει η επομενη μερα.
και δυστυχως τα οσα φερνει γινονται ολο και χειροτερα.
πιστευω πως η ωρα της δρασης για τον καθενα προσωπικα δεν ειναι μακρια
(και νομιζω πως όλοι οι λαοι σε παρομοια περιπτωση, ετσι θα αντιδρουσαν.μουδιασμενα.
ειμαστε κι εμεις ανθρωποι που λιγο πολυ εχουμε ρυθμισει τις ζωες μας σε μια κανονικοτητα.ισως αυτο να μας κανει προβατα, δε διαφωνω. αλλα δεν ειναι ευκολο να βγεις απο αυτην. εκτος κι αν δυναμεις που δεν ειχες υπολογισει σε αναγκασουν)

και σε ανεμογεννητριες λεμε ναι και στα φωτοβολταικα...γιατι οχι ;

Jolly Roger 19 September 2011 at 22:35  

Καλησπερα αγαπητη scarlett, ευχαριστω για το σχολιο. Το μουδιασμα και την αμηχανια που περιγραφεις τα ξερω κ τα δικαιολογω απολυτα. Ωστοσο, κατι πρεπει να κανουμε πιστευω - σε καθαρα ατομικο ειτε "μικροσυλλογικο" επιπεδο. Τον τελευταιο καιρο διαβαζω για ομαδες αλληλοβοηθειας και συνεργασιας σε γειτονιες, δλδ κατι αδιανοητο πριν 3-4 χρονια. Βρισκω αυτα τα μυνηματα ενθαρρυντικα. Πιστευω οτι οι ελληνες εχουν ιδιαιτερο ταλεντο στο να αναπτυσσουν μεγαλειωδεις λυσεις, οταν γκρεμιζονται ολα γυρω τους.

Θα προτιμουσα να συνεργαζονται και να μεγαλουργουν και οταν ο κοσμος ειναι νορμαλ - αλλα μαλλον αυτο δεν γινεται. Για να γινει παραγωγικος ο ελληνας πρεπει πρωτα να γινουν ολα μπαχαλο ;-)

* * * *
Τα φωτοβολταικα δεν τα υποστηριζω, γιατι ειναι οικονομικα ασυμφορα. Αγοραζονται αποκλειστικα εξ αιτιας των επιδοτησεων. Το ελλ. κρατος μπορει να σκορπαει 2 δις σε ημετερους χονδρεμπορους / προμηθευτες φαρμακων. Αλλα για να επιδοτησει τα φ/β δεν εχει.

Ευχαριστη εκπληξη: η Ελλαδα διαθετει 3 εταιρειες κατασκευης φωτοβολταικων. Που σημαινει οτι υπαρχουν (και) ελληνες με μυαλο. Δεν θελουν ολοι να γινουν κρατικοδιαιτοι τζομπανηδες.
Δυστυχως, αυτες οι εταιρειες ποτέ δεν θα σηκωσουν στους ωμους τους την ελληνικη οικονομια - αν και θα μπορουσαν. Αργα η γρηγορα θα τις βουλιαξουν οι κηφηνες και τα παρασιτα που μας εφεραν ως εδω.

* * * *
Στο παραδειγμα με τις ανεμογεννητριες επιτηδες δεν τονισα τα τεχνικα σημεια.
Οι α/γ μου αρεσουν επειδη (ελπιζω πως θα μπορουσαν να) αποτελουν την βαση για τις μικρες και παραγωγικες συνεργασιες σε επιπεδο γειτονιας - οπως λεω πιο πανω.

Για να φτιαξεις μια α/γ ξεκινας με ενα ... σεσουαρ ;-) Απο εκει θα παρεις το μοτερ, στο οποιο θα κολλησεις φυλλα απο σκληρο πλαστικο, καταλληλα πριονισμενα για να γινουν φτερα.

Φυσικα, μια τετοια α/γ δεν καλυπτει τις αναγκες μιας οικογενειας (βια να σου φορτισει τα κινητα). Αλλα φανταζομαι μερικους τρελαμενους πιτσιρικαδες να ξεκινανε απο εκει και να εξελισσουν. Στο κατω κατω, απο την α/γ του σεσουαρ μεχρι εκεινη των εκατομμυριων, διαφερει "μονο" το μεγεθος. Ολα τα αλλα ειναι ιδια.

* * *
Ολο το ποστ και ολο το υπερμακρυναρι σχολιο γραφτηκαν εχοντας στο μυαλο μου την παροτρυνση του Steve Jobs: stay foolish

Jolly Roger 19 September 2011 at 22:37  

Ακομα καλυτερα: stay hungry! stay foolish

scarlett 19 September 2011 at 23:45  

μεγαλειωδης αυτη η ομιλια του (Steve Jobs)

μου αρεσε η ιδεα με το σεσουαρ :)

Τζων Μπόης 20 September 2011 at 10:16  

Καλημέρα Πειρατή,

Δεν μπορώ να φανταστώ μία τουλάχιστον ανεμογεννήτρια πάνω σε κάθε ελληνικό σπίτι, ίσως το θέαμα ξεπερνά την σουρεαλιστική μου φαντασία, αλλά μπορώ να φανταστώ κάθε ελληνικό σπίτι να είναι σε θέση να χρησιμοποιεί την ενέργεια (από όπου κι αν αυτή προέρχεται) με αποδοτικότερο και οικονομικότερο τρόπο. Η ενεργειακή αναβάθμιση των σπιτιών μας, η αλλαγή των ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών με άλλες που καταναλώνουν λιγότερη ποσότητα ενέργειας, είναι κάποιες λύσεις, αυτά απαιτούν όμως δαπάνη και μάλιστα σημαντική σε μερικές περιπτώσεις (σου μιλάω εκ πείρας καθώς έχω κάνει βήματα στο δικό μου σπίτι και ξέρω τι εστί βερίκοκο), δεν παύει όμως να είναι μία λύση, χρειάζεται και αλλαγή νοοτροπίας κι ο Έλληνας παραμένει σπάταλος και κακομαθημένος.
Και στο θέμα της ενέργειας πολλά πράγματα και αποφάσεις περνούν μέσα από τις πολιτικές του Κράτους. Αυτός μπορεί να είναι ένας από τους λόγους που χρειαζόμαστε το Κράτος, για να διαμορφώνει δηλαδή πολιτικές. Το χρειαζόμαστε απλά για το αυτονόητο, στην Ελλάδα - δυστυχώς τα έχουμε ξαναπεί - αυτό είναι ακόμα το ζητούμενο.
Πρόσφατα γέλασα βλέποντας έναν τύπο, μέσα σε ένα αίθριο κτιρίου, ο οποίος φορούσε ένα καπέλο, πάνω στο καπέλο ήταν στερεωμένος ένας μικρός ηλιακός συλλέκτης, ο οποίος προφανώς έδινε ενέργεια σε ένα ανεμιστηράκι δροσίζοντας του το μέτωπο, δεν ξέρω αν ήταν μούφα η δουλειά, ή όντως λειτουργούσε αυτό το μαραφέτι, αλλά με αφορμή αυτό, σκέφτομαι ότι η λογική παίρνω την κατάσταση στα χέρια μου και πράττω κατά το δοκούν, επειδή το κράτος είναι παντελώς ανίκανο να διαμορφώσει πολιτικές, με οδηγεί ακριβώς σε πρωτόγονες δομές κοινωνίας. Ίσως να συμφωνήσω μαζί σου, ότι αν δεν πέσεις στα τάρταρα δεν σηκώνεσαι. Δεν ξέρω εάν αυτό είναι σε θέση να το αντέξει η ελληνική κοινωνία, αλλά και μόνο όμως το γεγονός ότι έχουμε μπει σε μια διαδικασία νοητικής επεξεργασίας αυτής της προοπτικής, με φοβίζει αφάνταστα για όσα ετοιμάζονται να μας επιβληθούν. Όταν περιμένεις το χειρότερο, στο τέλος ικανοποιείσαι και με τα ελάχιστα. Αυτό επιδιώκεται τελικά;
Καλή λοιπόν η αλληλοϋποστήριξη και απαραίτητη επίσης, αλλά δεν αρκεί.

Πρόσφατα μάλιστα διάβασα ότι στην Ελλάδα υπάρχει μια εταιρεία υψηλής τεχνολογίας, είναι κατά 90% εξαγωγική και μάλιστα ένα μεγάλο ποσοστό των εξαγωγών κατευθύνεται στις ΗΠΑ, έχει έδρα τη Δράμα (!), επίσης ανακάλυψα και μία άλλη εταιρεία με έδρα τη Ρόδο, η οποία παράγει πολύ καλής ποιότητας ποδήλατα...ο κατάλογος φαντάζομαι είναι μακρύς...Η Ελλάδα είναι εδώ, όσο κι αν απ΄ έξω, αλλά κι από μέσα (κυρίως από μέσα) γίνεται προσπάθεια να την στείλουν στο καναβάτσο.
Αν αφήσεις τον Έλληνα (κι όχι εξαιτίας φυσικά του DNA του) να δράσει, θα το κάνει, αν τον απαλλάξεις από τα δεσμά της δημοσιο-υπαλληλικής νοοτροπίας, θα αναλάβει αναγκαστικά πρωτοβουλίες, αλλά για αυτά χρειάζεσαι εκπαίδευση, χρειάζεσαι δομές, χρειάζεσαι πολιτικές, χρειάζεσαι ΚΡΑΤΟΣ, κι όσο κι αν φοβίζει πλέον αυτή η λέξη και δικαιολογημένα βέβαια, είναι σίγουρο ότι το χρειάζεσαι.
Φτάσαμε στο σημείο να απορρίπτουμε το Δημόσιο και το Κράτος συλλήβδην και δεν μπήκαμε στη διαδικασία να αναρωτηθούμε σοβαρά, ποιο ακριβώς Δημόσιο και ποιο Κράτος πραγματικά θέλουμε.

Σεντόνι έγραψα, αλλά είναι που ετοιμάζομαι για κάθοδο στις επερχόμενες εκλογές και ψάχνω εναγωνίως για ψηφοφόρους :)))

Jolly Roger 20 September 2011 at 22:55  

Καλησπερα Τζων, πολυ χαιρομαι που σε ξαναβλεπω στα μερη μας.

Την δικη μου ψηφο την εχεις σιγουρη - αρκει να με υπουργοποιησεις φυσικα ;-)
Θα σου ελεγα να υπουργοποιησεις και την scarlett αλλα εκεινη ειναι μεθοδευμενη, οργανωτικη και αυστηροτατη. Θα βαλει σε ολους μας τα δυο ποδια σ ενα παπουτσι ;-)

Στα τεχνολογικα. Οι μικρες πηγες ενεργειας (οπως το καπελο με το ανεμιστηρακι που περιγραφεις) ειναι απλες και δουλευουν ικανοποιητικα. Στις "μεγαλες" τιμες ισχυος (π.χ. οσο χρειαζονται 5 οικογενειες μιας πολυκατοικιας) τα πραγματα ζοριζουν.
Εκει πονταρω στην συλλογικη εφευρετικοτητα, που θα εξαναγκαζεται σε δραση απο την καταρρευση του κρατους γυρω της. Και τους - stay foolish - πιτσιρικαδες.

Παντως με 2 μεσαιες α/γ σε καθε ταρατσα με ταυροχρονη μονωση και περικοπη σπαταλων (ξερω, οι μονωσεις θελουν λεφτα :-( ) την βγαζουν ανετα 3 - 5 οικογενειες.

Υπαρχουν κι αλλες λυσεις, αλλα δεν θελω να επεκταθω στα τεχνολογικα.

* * * *
Η Ελλαδα ειναι πραγματι "εδω". Δυνατη και δημιουργικη. Το ξερω αυτο. Αν δεν το πιστευα, δεν θα εγραφα ποστ στα ελληνικα.

Απλα φρεναρεται και σαμποταρεται συστηματικα (και δυστυχως αποτελεσματικα) απο μια δρακα απατεωνων και παρασιτων.

Με το κρατος, εχουμε καει τοσο πολυ στον χυλο, που φυσαμε και το γιαουρτι (εγω τουλαχιστον). Δεν πιστευω οτι οι ιδιωτικες εταιρειες θα επρεπε να αναλαβουν τα παντα. Αλλα οτιδηποτε κρατικο το θεωρω υποπτο εξ ορισμου.

Συμφωνω με αυτο που λες, οτι χρειαζομαστε ενα κρατος. Θεωρητικα ναι. Αλλα με ποιους θα το επανδρωσουμε; (ξεχναω προς το παρον την δικη σου υποψηφιοτητα και την δικη μου υπουργοποιηση).

Με τους τωρινους; Μπρρρρρ. Με τους προηγουμενους; Μπρρρρρ εις διπλουν. Με τους αγανακτισμενους της πλατειας που θελουν να τα κανουν ολα κρατικα; Μπρρρρρ τρις και τετρακις.

Η μονη μου ελπιδα ειναι οτι το χαος που θα ακολουθησει την επερχομενη χρεωκοπια θα αναδειξει - μεσα απο πρακτικες, αμεσοδημοκρατικες διαδικασιες - καινουργια και τιμια προσωπα.

Τζων Μπόης 21 September 2011 at 09:10  

Πειρατή, ξεκινήσαμε τη διαπλοκή πριν καν αναλάβουμε τα πόστα?

Η Scarlett σίγουρα θα υπουργοποιηθεί, για να μην σου πω ότι θα αναλάβει και την αντιπροεδρία, ως Αιγόκεροι θα βάλουμε βέβαια μια τάξη, το θέμα είναι κατά πόσο αυτή η διακυβέρνηση θα είναι δημοκρατική, αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες στις μέρες μας φίλτατε.

Η κρίση πάντως αυτή κυοφορεί πράγματα, δεν ξέρω αν τελικά θα αναδειχθούν τα τίμια πρόσωπα, μπορεί να δεις και αυτόκλητους σωτήρες, ο λαός είναι ευάλωτος.

Διονύσης 6 August 2015 at 15:12  

great conversation!

  © Blogger template 'Solitude' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP