Thursday 20 October 2011

Ποιός (θα) πληρώνει τον βαρκάρη

Χωρίς να συμμετέχω στο - αποπροσανατολιστικό και επικίνδυνο γιά την κοινωνία μας - παιχνίδι της κολοκυθιάς ("γιατί να φταίνε οι μεν και όχι οι δε γιά την κρίση"), θέλω να κάνω έναν ταμειακό απολογισμό και μερικές προβλέψεις γιά το μέλλον μας.

Ξεκινάω από το γνωστό ( ; ) γεγονός ότι η ελληνική κρίση είναι κρίση κρατικού και όχι ιδιωτικού χρέους. Οι ελληνες έχουν λεφτά - το κράτος τους όχι. Όταν λοιπόν λέμε ότι μιά επαγγελματική / κοινωνική ομάδα πρέπει να "συμμετέχει στα βάρη της κρίσης" εννούμε ότι η ομάδα αυτή οφείλει να δώσει χρήμα στο ελληνικό κράτος. Ζεστό και άμεσο χρήμα. Ποιές όμως είναι αυτές οι επαγγελματικές / κοινωνικές ομάδες που "συμμετέχουν";

-- Οι αγρότες; Οχι φυσικά. Οι αγρότες γκρινιάζουν γιά τις "χαμηλές" τιμές που παίρνουν γιά τα προϊόντα τους. Αλλά αυτή η γκρίνια διαιωνίζεται ανελλιπώς από τότε που ο προπάππος μου ήταν νεογέννητο μέχρι σήμερα. Οι αγρότες δεν δίνουν τίποτα στο ελλ. κράτος. Ούτε καν εισφορές γιά την σύνταξη τους. Ουσιαστικά είναι μόνιμα αφορολόγητοι.
Οι επιδοτήσεις τους είναι εγγυημένες από την ΕΕ και εντελώς ανεξάρτητες από κρατικά χρέη. Μάλιστα σε ευρώ. Δλδ. ακόμα και αν πτωχεύσουμε, ακόμα και αν επιστέψουμε στην δραχμή, οι αγρότες μας θα επιδοτούνται σε ευρωπαικές τιμές.
Το μόνο που μπορεί να πλήξει τους αγρότες μας είναι είτε η κατάρρευση της ΕΕ είτε η έξοδος της Ελλάδας από την ΕΕ (πάπαλα επιδοτήσεις).

-- Όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό; Όχι φυσικά. Φόρους πληρώνουν μόνο συμβολικά και μόνο οι πιό χαζούληδες. Οι εισπράξεις τους εξαρτώνται από την ευημερία των βορειοευρωπαίων και τίποτα άλλο. Το αν το ελληνικό κράτος υπάρχει ή όχι είναι δευτερεύον γι' αυτούς. Μπορούν ανετότατα να ανεβάζουν τις τιμές τους - ακόμα και εν μέσω κρίσης. Πληρώνονται εγγυημένα σε ευρώ, μια επιστροφή στην δραχμή δεν τους αγγίζει.
Ίσως χάσουν την ελληνική τους πελατεία (τουλάχιστον ένα μέρος της) εξ αιτίας της κρίσης. Αλλά μπορούν εύκολα να αναπληρώσουν αυτήν την χασούρα από (α) ξένους πελάτες (β) την δυνατότητα να ανεβάζουν τις τιμές κατά βούληση (γ) χαμηλότερους μισθούς για το προσωπικό τους. Η ανεργία συμπιέζει τα μεροκάματα που πληρώνουν.

-- Όσοι ασχολούνται με την οικοδομή; Όχι φυσικά. Μιά τεράστια ομάδα από εργολάβους, μεσίτες, συμβολαιογράφους, δικηγόρους, μηχανικούς, πωλούνται οικοδομικά υλικά, επιπλάδες, κουζινάδες, μεταφορείς κλπ. έχει καταβροχθίσει μυθώδη ποσά τις τελευταίες δεκαετίες. Όσα από αυτά δεν φαγώθηκαν στις τραγουδιάρες των εθνικών οδών, έχουν φύγει ήδη γιά την Κύπρο και την Ελβετία.
Πέρα από την καλλιέργεια της γης και τον τουρισμό, η οικοδομή ήταν η μοναδική (σοβαρών μεγεθών) οικονομική δραστηριότητα της Ελλάδας από το 1960 μέχρι σήμερα.
Το κύκλωμα της οικοδομής είχε δικές του κυβερνήσεις - με χαρακτηριστικό παράδειγμα την τελευταία της νδ. Διάφορα νομοθετικά τερτίπια (ημιυπαίθριοι π.χ. ) τους εξασφάλιζαν ονειρικά περιθώρια υπερκερδών.
Το πρόβλημα τους είναι ότι τώρα με την κρίση δεν βγάζουν καινούργια λεφτά. Η οικοδομή έχει πρακτικά νεκρωθεί. Σε αντίθεση με αγρότες / τουριστικούς που (θα) έχουν εισπράξεις ανεξάρτητα από την κρίση, οι οικοδοματζήδες δεν έχουν.
Αλλά έχουν τόσο "λίπος" στην Ελβετία, που τους φτάνει και τους περισσεύει γιά τις επόμενες 3 γενεές.
Και φυσικά δεν δίνουν τίποτα στο ελληνικό κράτος (όχι δουλειές = όχι φόροι).

Παύση και σύντομος απολογισμός. Από τα παραπάνω διαπιστώνω ότι η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας ούτε έχει πάρει μυρωδιά την κρίση, ούτε πρόκειται. Αγρότες, τουριστικοί και οικοδοματζήδες συναπαρτίζουν μακράν το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας μας - τόσο σε πληθυσμιακά, όσο και σε οικονομικά νούμερα.

Το θεωρώ τραγικό - αλλά αυτό ακριβώς περίμενα από μιά διαλυμένη και σάπια κοινωνία σαν την ελληνική. Το μεγαλύτερο και το πλουσιότερο κομμάτι της δεν χαμπαριάζει από κρίση και δεν συμμετέχει. Καμμία από τις παραπάνω ομάδες δεν δίνει λεφτά στο ελληνικό κράτος (με εξαίρεση τον ψηλότερο φπα γιά τις βενζίνες των αυτοκινήτων τους ίσως).

Τέλος η πάυση, συνεχίζω την καταγραφή. Ποιές άλλες ομάδες έχουμε; Ποιοί δίνουν ζεστό χρήμα στο κράτος;

-- Η πολιτική και οικονομική μας ελίτ; Όχι φυσικά. Αυτοί κι αν είναι υπεράνω. Πολιτικοί, μεγαλολαμόγια, κρατικοδίαιτοι, τραπεζίτες, γκόλντεν boys, ιδιοκτήτες αθλητικών ομάδων, "βιομήχανοι" με κρατικές προμήθειες κλπ. Αυτοί, οι σύζυγοι τους, οι ανιψιές τους και οι ερωμένες τους δεν δίνουν τίποτα στο ελληνικό κράτος. Μιά μαφιόζικη ολιγαρχία ρωσικού τύπου απομυζά ανεξέλεγκτα τις πλουτοπαραγωγικές υποδομές της χώρας μας. Φυσικά δεν τους αφορά η κρίση, ούτε η επιστροφή στην δραχμή. Έχουν εξασφαλιστεί προ πολλού.

-- Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι; Όχι φυσικά. Ναι, μειώνονται οι μισθοί τους. Ναί, μένουν άνεργοι. Είναι τραγικά όλα αυτά. Αλλά ΔΕΝ δίνουν χρήμα στο κράτος. Τα ωφέλη από τους χαμηλότερους μισθούς τα καρπώνεται 100% η εργοδοσία, όχι το κράτος. Όσο χαμηλότεροι οι μισθοί, τόσο λιγότερα θα εισπράξει το κράτος γιά το ικα. Στους άνεργους (ίσως) δοθεί και κάποιο επίδομα ανεργίας. Όλα αυτά επιβαρύνουν τον κρατικό κορβανά.

-- Οι ελεύθεροι επαγγελματίες; Χμμμμ, έτσι κι έτσι. Υπάρχουν δύο ειδών ελεύθεροι επαγγελματίες. Η πρώτη κατηγορία είναι οι "απαραίτητοι". Π.χ. γιατροί, δικηγόροι, υδραυλικοί κ.α. Εδώ και εκατομμύρια χρόνια δεν έχουν δώσει φόρους στο κράτος. Το τιμολόγιο είναι γι' αυτούς μιά άγνωστη βουνοκορφή των Άλπεων και ο φπα ένα εξωτικό καρύκευμα της μεξικάνικης κουζίνας.
Αυτή η κατηγορία δεν νιώθει την κρίση. Η πελατεία τους είναι σταθερή (αν μπορείς, ζήσε χωρίς γιατρό, υδραυλικό κλπ). Τις τιμές τους μπορούν να τις προσαρμόζουν προς τα πάνω κατά βούληση. Δεν τους ενοχλεί ούτε ο πληθωρισμός, ούτε μιά επιστροφή στην δραχμή, ούτε μιά χρεωκοπία.
Στην δεύτερη κατηγορία των ελεύθερων επαγγελματιών τα πράγματα είναι από ζόρικα έως πολύ ζόρικα. Όσοι θεωρούνται "μη απαραίτητοι" την έχουν άσχημα. Μεταφραστές, προγραμματιστές υπολογιστών, μασέρ, μικροί πλασιέ, καλλιτέχνες κλπ. δεν έχουν πιά πελατεία, ούτε μπορούν να αυξήσουν τις τιμές τους.
Αν και η κατάσταση τους είναι τραγική, ούτε αυτοί δίνουν στο κράτος. Ειδικά αυτοί καλούνται να πληρώσουν κάτι εξωφρενικά, αυθαίρετα και ληστρικά χαράτσια. Αλλά με τόσο μικρά μεγέθη, η συμβολή τους στον κρατικό κορβανά είναι μηδαμινή. Τι χαράτσι μπορείς να βάλεις σε κάποιον που δεν έχει τζίρο;

Ποιοί απομένουν;
Μα οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι φυσικά. Είναι οι μόνοι - μαζί με τους γερμανούς φορολογούμενους - που δίνουν ζεστό χρήμα στο ελληνικό κράτος. Δεν εξετάζω αν είναι τεμπέληδες, ανίκανοι, αν διορίστηκαν με ρουσφέτι κλπ. Δεν με ενδιαφέρει το παρελθόν ούτε με διακατέχει κάποιο "ιερό" αίσθημα δικαίου που πρέπει να ικανοποιηθεί εδώ-και-τώρα.
Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι το αν δίνουν χρήμα στο κράτος. Η απάντηση είναι θετική. Ναι, δίνουν.

Δεν επαρκεί, δυστυχώς. Αυτά που έβγαλε στην Ελβετία η μαφία που μας κυβερνούσε (και κυβερνάει) όλα αυτά τα χρόνια, δεν καλύπτονται από τις πενιχρές θυσίες των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων. Αλλά τουλάχιστον είναι αυτές οι ομάδες οι μόνες που πραγματικά ρίχνουν χρήμα στον κρατικό κορβανά.
Είναι ταυτόχρονα και οι μόνες ομάδες που θίγονται άμεσα και δραστικά από οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη. Το κούρεμα χρέους τους θίγει, η χρεωκοπία τους θίγει, η επιστροφή στην δραχμή τους θίγει. Όχι μόνο έχουν παίξει και έχουν χάσει, αλλά ότι και να γίνει στο άμεσο μέλλον, αυτοί θα την πληρώσουν (πάλι).

Να διευκρινίσω ότι δεν τρέφω καμμία συμπάθεια γιά τους δημόσιους υπαλλήλους. Με έχουν ταλαιπωρήσει, μου έχουν ζητήσει παράνομα λεφτά, έχουν αυθαιρετήσει εναντίον μου, με έχουν βρίσει, με έχουν εξαπατήσει. Κανένας γνωστός, φίλος ή συγγενής μου δεν εργάζεται στον (ευρύτερο) δημόσιο τομέα. Φυσικά ούτε εγώ (θέλω να) έχω οποιαδήποτε σχέση με το ελληνικό δημόσιο.

Όπως γράφω και στην πρώτη φράση αυτού του ποστ, αρνούμαι κατηγορηματικά να παίξω την κολοκυθιά. Δεν με ενδιαφέρει να υπερασπίσω τους δημόσιους υπαλλήλους, ούτε κανέναν άλλο. Δεν θέλω να ρίξω ευθύνες σε κανέναν απολύτως. Αλλωστε εδώ που είμαστε δεν χρειαζόμαστε ευθύνες, χρειαζόμαστε λεφτά! (γιά το κράτος μας)
Δεν με απασχολεί ούτε το ποιός φταίει ούτε ποιός είναι ο πιό διεφθαρμένος / τεμπέλης / ανίκανος.
Με απασχολεί το ποιός (θα) πληρώνει τον βαρκάρη.

Μέχρι στιγμής δεν μπορώ να διακρίνω κανέναν (εκτός των δ.υ. και συνταξιούχων) που να πληρώνει.

Το θεωρώ σαν απελπιστικό, σαν τραγικό σημάδι σήψης της κοινωνίας.

Κάποια στιγμή (ελπίζω αύριο κιόλας) θα ξεμπερδέψουμε οριστικά με τους απατεώνες του νδσοκ. Ο δικομματισμός και το πελατειακό κράτος ψόφησαν και το πτώμα τους βρωμάει. Κάποια στιγμή (ελπίζω σύντομα) θα ξεμπερδέψουμε και με αυτήν την ιστορία του χρέους. Είτε με κούρεμα, είτε με χρεωκοπία, είτε με επιστροφή στην δραχή, κάπως τέλος πάντων θα διακανονιστεί το ελληνικό χρέος.
Δεν είναι δυνατόν να διαωνίζουν οι γερμανοί (οι μόνοι που μπορούν να αποφασίσουν πάνω σ' αυτό) το πρόβλημα του ελληνικού χρέους. Κάποια στιγμή θα μας επιβάλλουν την όποια λύση νομίζουν ότι τους συμφέρει.

Το πρόβλημα μας όμως θα παραμένει ακόμα και όταν θα έχουμε ξεμπερδέψει και με το νδσοκ και με το χρέος. Όσο δεν υπάρχει ένα κοινωνικό συμβόλαιο που να είναι αποδεκτό από όλους όσους ζουν σ' αυτήν την πανέμορφη χώρα, όσο η κάθε επαγγελματική / κοινωνική ομάδα δεν αποδέχεται οικιοθελώς τις υποχρεώσεις της απέναντι σε όλους τους άλλους, δεν πρόκειται να ορθοποδήσουμε ποτέ.

Το ματα-ξανα-γράφω: δεν με ενδιαφέρει να υποστηρίξω τους δημ. υπαλλήλους ούτε να κατηγορήσω τον οποιονδήποτε άλλο. Εκείνο που σχολιάζω σ' αυτό το ποστ είναι η έλλειψη κοινωνικού συμβολαίου των ελλήνων. Οι δ.υ. τυχαίνει να είναι οι μόνοι που πληρώνουν, επειδή όλοι οι υπόλοιποι - εντελώς καιροσκοπικά - μπορούν να βγάζουν την ουρά τους απ' έξω.

Ε, όσο χωρίζουμε την κοινωνία μας σε "έξυπνους" και "κορόϊδα" (σήμερα είναι οι δημ. υπάλληλοι, αύριο ίσως είναι κάποιοι άλλοι) θα είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε κάτω από την μπότα της κάθε μερκελ και του κάθε σαρκοζύ.

17 σχολια:

scarlett 20 October 2011 at 01:19  

υπαρχουν και δ.υ. που βγαζουν μαυρο χρημα, πειρατη, όπως καποιοι που βρισκονται σε καιρια ποστα σε εφοριες, πολεοδομιες κλπ... καθηγητες που κανουν ιδιαιτερα...κλπ.
γενικα η Ελλαδα ειναι η χωρα του μαυρου χρηματος, γιατι με αυτον τον τροπο θελει να λειτουργει ως κρατος.
διαφορετικα θα εβρισκε τις λυσεις.

παραμενει βεβαια γεγονος πως οταν το κρατος θελει να μαζεψει γρηγορο κι ευκολο χρημα σε ποιον θα αποφανθει ; στον γιατρο που ναι μεν δηλωνει τρια σπιτια με συνολικο εμβαδον 500 τμ αλλά δηλώνει ετησιο εισοδημα 15000 ;
δεν ειναι πολυ πιο απλο να κανει μια παρακρατηση στους δικους του κρατικους υπαλληλους ;
τι τους έχει ;

κοινωνικο συμβολαιο ???
τι ειναι αυτο?
η Ελλαδα ειναι η χωρα του "καθενας για την παρτη του" και "οι νομοι πρεπει να υπαρχουν και να ισχυουν, αλλα οχι για μενα"

scarlett 20 October 2011 at 01:29  

διευκρινιση: το παραδειγμα του γιατρου δεν αφορα το τελευταιο φορολογικο μετρο για το τελος ακινητης περιουσιας, αλλα την διαρκη εθελοτυφλια του κρατικου μηχανισμου απεναντι στη φοροδιαφυγη (που ουσιαστικα ειναι νομιμοποιημενη)

athinovio 20 October 2011 at 08:58  

κάνεις λάθος σε ένα, στο ποιός πλήττεται και ποιός όχι.
Οι δυ δεν είναι οι μόνοι που πληρώνουν, κάνεις λάθος.
Κοίτα γύρω σου να δείς λουκέτα και πες μου ποιός έμεινε αλώβητος. Καμμία επιχείρηση δεν είναι κερδοφόρα, διότι οι εισφορές (και όχι οι μισθοί) είναι αδιανόητα υψηλές.

Ένας εργοδότης και ένας εργαζόμενος πχ πρέπει να δίνει το ένα τρίτο (όταν το παραδοσιακό τούρκικο χαράτσι ήταν το ένα δέκατο) στο ικα, το οποίο όχι μόνο είναι γεμάτο ρουσφετόμαγκες αλλά είναι και ανεπαρκές σε κάθε τομέα. Για να έχει κανείς υγειές κέρδος, πρέπει να έχει περισσότερη πελατεία από την ντίσνεη και λιγότερο προσωπικό από εμένα (που είμαι μόνη μου).

Αναπόφευκτα, οι επιχειρήσεις είτε έκλεισαν είτε πήγαν αλλού, όπου εκτός από το κράτος, αποφεύγεις και τους φακελάκηδες.

Jolly Roger 20 October 2011 at 11:11  

Scarlett, εισαι μαλλον πολυ νεα για να θυμασαι τον αντρικο παπαντρεου να δηλωνει με στομφο οτι εχει "συμβολαιο με τον λαο". Εκεινο που εννοουσε ηταν η ψηφιση εκατονταδων νομοθετηματων που επετρεπαν και ευνοουσαν την αποκτηση και το ξεπλυμα μαυρου χρηματος.
Οι μικρομεσαιοι ενιωσαν ξαφνικα "εξυπνοι" επειδη μπορουσαν ανενοχλητα να κλεβουν το κρατος, και το φαινομενο γενικευτηκε.
Καταληξαμε ετσι στον τυπικο ελληναρα.

Ο αντρικος και ολοι του οι επιγονοι - μαζι και ο γιοκας του - συνεχιζουν ακομα και σημερα αυτην την τακτικη. Ειδες πουθενα να δυσκολευουν οι συνθηκες για οσους εχουν μαυρο χρημα;
Το αντιθετο συμβαινει.: την ωρα που περικοπτει μισθους των δ.υ. επιτρεπει στους μαυρολεφταδες να αγοραζουν σπιτια ΧΩΡΙΣ ποθεν εσχες

Τζων Μπόης 20 October 2011 at 11:22  

Καλημέρα Πειρατή,
Τα πράγματα είναι κάπως έτσι, αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι. Μη βάζεις όλους τους αγρότες στην ίδια μοίρα. Το λάθος τους είναι ότι δεν συνασπίστηκαν και δεν κατάφεραν να πετάξουν τους μεσάζοντες έξω, έφτιαξαν κάποιους συνεταιρισμούς με τα γνωστά αποτελέσματα. Σήμερα, οι περισσότεροι από αυτούς απολαμβάνουν τιμές χαμηλές για τα προϊόντα που παράγουν, απλά επιβιώνουν γιατί έχουν ακόμα την κοτούλα, το αυγό και τα μαρουλάκια στον κήπο. Η σύνταξη του ΟΓΑ είναι πενιχρή, πολλοί ταλαιπωρούνται με δάνεια στις τράπεζες και από φυσικές καταστροφές που αφανίζουν τις σοδιές τους. Τι να πληρώσουν κάποιοι κι από πού; Μπορούν να συνεισφέρουν το αυγό στο κράτος, αλλά με τις γραφειοκρατικές μας διαδικασίες αυτό θα έχει αλλοιωθεί πριν φτάσει στην κατανάλωση, άσε που ουδείς από τους κρατούντες θα είναι σε θέση να φτιάξει έστω και μια απλή ομελέτα.
Το μεγάλο βάρος το σηκώνει ο ιδιωτικός υπάλληλος και κάποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτό είναι ξεκάθαρο, αυτοί έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση, απλά ο φπα και οι εισφορές μας θα έπρεπε αυτομάτως μέσω του μισθού ή της πώλησης να κατατίθενται στα κρατικά ταμεία κι όχι το κράτος να περιμένει από τον εργοδότη να του καταβάλει τις εισφορές κι από τον έμπορο να καταθέτει το ΦΠΑ που εισπράττει από την πώληση. Αυτό απαιτεί όμως οργάνωση και λιγότερο κράτος, άρα λιγότερους δ.υ.
Το να δώσεις απάντηση αν το αυγό έκανε την κότα ή η κότα το αυγό θα σε στείλει απευθείας στο Δαφνί.
Όσο για το αν είναι κορόιδα οι δ.υ. τι να πω, εγώ τόσα χρόνια αισθανόμουν ένα απίστευτο κορόιδο. Οι μισθοί στο Υπουργείο Οικονομικών ήταν προκλητικοί και ίσως να είναι ακόμα, οι διαφορές των αμοιβών υπάλληλων με τα ίδια προσόντα στο δημόσιο τομέα ήταν τρομακτικές, για την ίδια ποιότητα και ποσότητα εργασίας.
Ο Δ.Υ. ταλαιπωρείται αφάνταστα σήμερα, αλλά όπως λέει και η Scarlett, αρκετοί από αυτούς έχουν «μαύρα», πολλοί από αυτούς ζουν σε μικρές πόλεις, χωριά, έχουν όπως είπαμε το μαρουλάκι, την κοτούλα και το αυγουλάκι, έχουν και ελεύθερο χρόνο να κάνουν και κάτι άλλο προσοδοφόρο, ο ι.υ., ο οποίος κατά βάση ζει στις μεγάλες πόλεις, καθώς η επαρχία ζει ή φυτοζωεί από το Δημόσιο και τις επιδοτήσεις, δεν έχει αυτές τις ευχέρειες, δεν έχει και χρόνο, δίνει τα πάντα στο κράτος, έστω και μέσω του εργοδότη του, που ενδεχομένως καρπώνεται ένα μέρος των εισφορών του, δεν είναι όμως ο ιδιωτικός υπάλληλος που δεν συνεισφέρει, είναι η οργάνωσή μας τέτοια που δεν οδηγεί απευθείας τους φόρους και τις εισφορές εκεί που πρέπει.
Σκέψου και κάτι άλλο. Όταν ένα πολύ μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού της χώρας απαρτίζεται από δ.υ., ποιος θα περίμενες από τις ομάδες που αναφέρεις να πληρώσει το μάρμαρο; Το κακό είναι ότι όλοι οι δ.υ. μπαίνουν στον ίδιο κουβά και κάποιοι την πληρώνουν αδίκως, ενώ κάποιοι θα έπρεπε πραγματικά να επιστρέψουν εντόκως όσα χρήματα ελάμβαναν τόσα χρόνια από το Δημόσιο, ειδικά εκείνοι που δεν γνώριζαν ούτε καν τη διεύθυνση της Διεύθυνσης στην οποία υποτίθεται «παρείχαν υπηρεσίες».
Το κράτος είναι απολύτως αισχρό, γιατί έχει βάλει χέρι στους μισθούς και πλέον τα περισσότερα από τα χαράτσια (βλ. έκτακτη εισφορά) θα πληρώνονται απευθείας μέσω της μισθοδοσίας, ως κίνηση είναι αποτελεσματική, ως πρακτική είναι χυδαία γιατί το ίδιο πράγμα δεν φαίνεται να κάνει με εισφορές υπέρ ταμείων και φπα. Αν αυτό δεν είναι διάθεση να μην αλλάξουμε τα κακώς κείμενα, αν δεν είναι προσπάθεια να μην πατάξουμε τη φοροδιαφυγή, τότε δεν ξέρω τι άλλο είναι.
Μην ψάχνεις να βρεις ποιος είναι κορόιδο σε αυτόν τον τόπο. Σήμερα είμαι εγώ, αύριο είσαι εσύ, μεθαύριο ο άλλος, στην πραγματικότητα είμαστε όλοι θύματα που δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει αύριο και τι άλλο ευφάνταστο θα σκαρφιστούν οι κρατούντες. Έχεις απόλυτο δίκιο όταν λες ότι τελικά αυτά μας αξίζουν, ίσως και χειρότερα, αλλά όπως ανέφερα και σε ένα δικό μου σχόλιο στην Scarlett, εάν η μία όψη του νομίσματος είναι η συνενοχή, έστω και σιωπηρή, έστω και ακούσια, ή άλλη είναι απλά η πλάνη.

...πάλι ξέφυγα (είναι που ηχούν ακόμα στα αφτιά μου τα λόγια του Αντρέα!)

Jolly Roger 20 October 2011 at 11:31  

Athinovio, το ικα ειναι ειδικη περπτωση. Το κρατος αναγκαζει εσενα την επιχειρηματια να παρακρατεις μερος των αποδοχων των υπαλληλων σου κ να τα δινεις στο ικα. Αλλα αυτα ειναι λεφτα των υπαλληλων σου, ειναι μερος του μισθου τους. Θα τα εδινες ακομα και αν καταργουσαμε το ικα και βαζαμε στην θεση του μια ιδιωτικη ασφαλεια.

Δεν μπορεις λοιπον να διαμαρτυρηθεις για το ικα, γιατι δεν δινεις δικα σου λεφτα αλλα των υπαλληλων σου. Οι υπαλληλοι σου θα μπορουσαν να αγανακτησουν επειδη πληρωνουν τοσο υπερογκες εισφορες χωρις να εχουν μια αξιοπρεπη ασφαλιση. Αλλα οχι εσυ.

Για τις υπολοιπες εισφορες τωρα: ποιες εισφορες εννοεις; Εγω δεν ξερω καμμια, αλλα δεχομαι διορθωσεις και πληροφοριες.
Τι εισφορες πληρωνει μια τυπικη μικρομεσαια επιχειρηση; Αν εξαιρεσω τον φορο επι των κερδων (που ειναι ο δευτερος χαμηλοτερος στην Ευρωπη), τι δινουν οι επιχειρησεις στο κρατος;
Απο δικα τους λεφτα εννοω, οχι των υπαλληλων τους (ικα).

Για τα λουκετα: ειναι συζητησιμο αν τα μαγαζια κλεινουν επειδη οι εισφορες ειναι μεγαλες ειτε επειδη απλα δεν εχουν πελατες. Αν τα λουκετα οφειλονται στις ψηλες εισφορες προς το κρατος, γιατι δεν εκλειναν τοσα χρονια;

Οποιοσδηποτε και να ειναι ο λογος που μπαινει λουκετο ομως, το αποτελεσμα ειναι το ιδιο. Ενα μαγαζι που κλεινει δεν δινει τιποτα στον κρατικο κορβανα.
Ξερω (απο ιδια πειρα) οτι ειναι τραγικο να αναγκαζεσαι να κλεισεις το μαγαζι που εχτισες με τοσους κοπους. Δεν αμβιβαλλω οτι στεναχωριεσαι και απελπιζεσαι. Περα απο την στεναχωρια ομως, το σκληρο γεγονος ειναι οτι δεν δινεις λεφτα στο κρατος - ο δ.υ. δινει.

Anonymous 20 October 2011 at 13:04  

Μπορεί να είσαι έξω απ'τον χορό αλλά τόσο ρηχή προσέγγιση δεν περίμενα. Είσαι ένας βλάκας με περικεφαλαία που προσβάλλει τους συμπατριώτες του σε κάθε ευκαιρία. Αλλά ξέχασα, εσύ είσαι Γερμανός και υπεράνω. Περαστικά σου!

Jolly Roger 20 October 2011 at 20:46  

Ανωνυμε, σκεφτηκα να ψαξω να βρω ποιος εισαι, αλλα δεν αξιζεις τον κοπο.
Υπαρχουν συνολικα 7 ατομα που θα μπορουσαν να μου μιλησουν οπως εσυ.

-- δυο γλοιωδη καθικια (κυνηγοι),
-- ενας στερημενος που κυνηγουσε επι χρονια μια (πρωην μου) γκομενα η οποια προτιμησε εμενα,
-- μια γυναικα αγνωστων λοιπων στοιχειων που με αντιπαθει σφοδρα χωρις να ξερω τον λογο και ...
-- 3 παντελως ηλιθιοι ελληναραδες που θυμωσαν καποτε μαζι μου οταν προσπαθησα (λαθος μου) να τους πεισω οτι πρεπει να πληρωνουν φορους.

Εσυ ανηκεις μαλλον στην τελευταια κατηγορια. Ειλικρινα ομως, δεν δινω δεκαρα για το ποιος εισαι. Ουτε φυσικα για οτιδηποτε γραφεις.

* * *
ΥΓ εισαι παλιος στο δικτυο οπως εγω. Ξερεις λοιπον τους κανονες για τα τρολ. Ασε με σε παρακαλω στην ησυχια μου και μη μου σκοτιζεις τον ερωτα.

Jolly Roger 20 October 2011 at 21:22  

Αγαπητε Τζων Μποη, δυστυχως δεν μπορουμε να αποφυγουμε τις γενικολογιες στην μπλογκοσφαιρα. Εννοειται οτι δεν ειναι ολοι οι αγροτες το ιδιο, ουτε ολοι οι δημ. υπαλληλοι ουτε καμμια αλλη κατηγορια.
Στις φρασεις μου προσπαθω να δωσω την εικονα μιας καθοριστικης πλειοψηφιας (της πλειοψηφιας των αγροτων, των υπαλληλων κλπ. ) ετσι οπως την αντιλαμβανομαι προσωπικα.

Εχεις δικιο, δεν μπορουμε να απαντησουμε στο ερωτημα περι αυγου και κοτας. Εχεις επισης δικιο, στο οτι σημερα ειμαι εγω το κοροιδο που πληρωνει τα σπασμενα, αυριο θα εισαι εσυ, αυριο καποιος αλλος κ.ο.κ.

Προσπαθησα στο ποστ να κανω μια μικρη απογραφη. Δεν εξεταζω ουτε το ποιος φταιει, ουτε το ποιος αδικειται, ουτε το ποιος υποφερει περισσοτερο απο την κριση.

Συμφωνω π.χ. οτι ενας ιδ. υπαλληλος που απολυεται και μενει στην Αθηνα την εχει πολυ χειροτερα απο εναν δημ. υπαλληλο που του κοβουν 30% απο τον μισθο και μενει στην επαρχια. Το ιδιο ισχυει για εναν μικροεπιχειρηματια που αναγκαζεται να βαλει λουκετο στο μαγαζι του κ.α.

Συμφωνω μαζι σου (και με το athinovio) οτι η κριση πληττει γερά ολους τους ελληνες. Με εξαιρεση ελαχιστους μεγαλο-τετοιους που μενουν αλωβητοι. Το βλεπουμε ολοι γυρω μας.

Αλλά δεν εξεταζω ποιος ματωνει πιο πολυ, εξεταζω το ποιος δινει λεφτα στο κρατος. Ενας ανεργος ιδ. υπαλληλος δεν δινει.

Ας με διορθωσει καποιος αν κανω λαθος, αλλα με εξαιρεση
α) τα δανεια της τροικας
β) τους μισθους των δ.υ,
γ) την εκτακτη εισφορα στα ακινητα (προσεχως)
δ) τον αυξημενο φπα,

το ελληνικο κρατος δεν εχει παρει λεφτα (ζεστο χρημα) απο πουθενά αλλου.

Ισως θα επρεπε να βαλω και την
ε) περαιωση για τους ελευθερους επαγγελματιες

αλλα αυτη ωφελησε μαλλον τα λαμογια και τιμωρησε τους τιμιους.

Υπαρχει καποια εκτακτη εισφορα, καποια εκτακτη φορολογηση, χαρατσι, οτιδηποτε για οποιαδηποτε κοινωνικη ομαδα που να μπηκε τωρα με την κριση; Παρακαλω, διορθωστε με, αλλα νομιζω οτι δεν υπαρχει.

* * *
Ξανα-ματα-λεω οτι δεν εχω καμμια πρεμουρα να υπερασπιστω τους δ.υ.

Παρατηρω ομως οτι αυτη η λογικη "ας πληρωσουν τα κοροιδα και μονο αυτα" ειναι καταστροφικη για ολους μας. Όποια και να ειναι τα κοροιδα του καθε μηνα (εναλλασσονται).

Πιστευω - χωρις να μπορω να το αποδειξω - οτι χρειαζομαστε ενα κοινωνικο συμβολαιο.
Μια λιστα με δικαιωματα και υποχρεωσεις για ολες τις κοινωνικες ομαδες, για ολα τα επαγγελματα.

Τα δικαιωματα του καθενος θα ειναι αυτονοητα και δεν θα μπορει να του τα αμφισβητησει κανενας.
Οι υποχρεωσεις θα ειναι επισης αυτονοητες και θα εκπληρωνονται οικιοθελως απο ολους.
Χωρις να χρειαζεται απο ενας δερβεναγας σε καθε γωνια για να τις επιβαλλει.

Ζηταω πολλά;

cxz 20 October 2011 at 21:35  

Μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση στον προβληματισμό σου βρισκεται εδω:

http://www.capital.gr/stoupas/Article.aspx?id=1307978

Jolly Roger 20 October 2011 at 22:24  

Γεια σου cxz, σε καλοσωριζω εδω.
Ευχαριστω για το λινκ. Καταπληκτικο κειμενο - αν και τεραστιο. Θα μπορουσα να το ειχα γραψει εγω.
Το αποθηκευσα και θα το εχω σαν αναφορα για το μελλον.

Η δικη μου γνωμη (την εχω γραψει παμπολλες φορες στο παρελθον): ειμαστε ενας θαυμασιος λαος, σε μια πανεμορφη χωρα και εχουμε τεραστιες δυνατοτητες. Δυστυχως, μια δρακα διεφθαρμενων εχει παρει εδω και καιρο τα ηνια της χωρας και μας εφερε εδω που ειμαστε.

Το μονο "λαθος" του συντακτη ειναι οτι ελπιζει να τον απαλλαξουν οι ξενοι απο αυτην την δρακα των διεφθαρμενων. Πιστευω οτι αυτην την βρωμοδουλεια πρεπει - και μπορουμε - να την κανουμε μονοι μας.

ΥΓ Η αγνοια των ξενων γυρω απο την Ελλαδα ειναι τερατωδης. Ακομα και σημερα που η Ελλαδα βρισκεται καθηεμρινα σε ολα τα δελτια ειδησεων, κανενας δεν ξερει για μας την αληθεια.
Οι δυτικοευρωπαιοι μας φανταζονται σαν ενα αντιτυπο του εαυτου τους που τυχαινει να ζει στα Βαλκανια.

Περαστικός 20 October 2011 at 22:56  

Jolly Roger, μου φαίνεται ότι εδώ που φτάσαμε σε λίγο κανένας δεν θα έχει να πληρώσει τον βαρκάρη, εκτός από αυτούς που τα έχουν κρυμμένα στο εξωτερικό και που μάλλον δεν θα είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν. Η αγελάδα που κάνει το γάλα σφάζεται.

cxz 20 October 2011 at 23:20  

Σ' ευχαριστώ
Παρακολουθώ ανελλιπώς το blog σου απλά δεν είχε τύχει να γράψω κάτι μέχρι σήμερα.

Αν το παραπάνω κείμενο σου φάνηκε ενδιαφέρον με χαρά σε ενημερώνω ότι ο συντάκτης (κι όχι μόνο) δεν παρέμεινε στα λόγια, αλλά έχει ήδη ξεκινήσει να γίνετε πράξη:

http://www.dimiourgiaxana.gr/theseis.html

Αν νομίζεις ότι σε εκφράζουν αυτές οι θέσεις, ίσως θα ήταν καλό να τις διαδώσεις ή και να συνεισφέρεις σε αυτές :)

Hades 22 October 2011 at 18:15  

Ενδιαφέρουσα ανάλυση. Σε κάποια σημεία συμφωνώ, σε κάποια άλλα πάλι όχι. Ας πούμε εγώ απ'αυτα που βλέπω δεν θα έλεγα ότι είναι μεγάλο το κομμάτι της κοινωνίας το οποίο δεν έχει αγγίξει η κρίση. Σίγουρα κάποια τμήματα της κοινωνίας δεν νοιάζονται και ιδιαίτερα, όμως η κρίση εξαπλώνεται σε πολύ περισσότερα στρώματα νομίζω και αυτό φαίνεται από τον τρόπο που κινείται το εμπόριο (σαν εμπόριο και όχι σαν μαγαζιά). Από την στιγμή που η πτώση τζίρου είναι γενική είναι αδύνατον να μην επηρεάζονται και οι πάσης λογής παραγωγοί. Τέλος πάντων, αυτά είναι διαφορετικές θεάσεις του προβλήματος.

Το όλο πρποβλημα κατ' εμέ ξεκινάει από την στρεβλή νοοτροπία μας ως κοινωνία ακόμη και τώρα.

Τέλος, αναφορικά με τους Γερμανούς φορολογούμενους, προσωπικά θα το έθετα λίγο διαφορετικά: έχουν στηρίξει στην πράξη τις ελληνικές τράπεζες και το ευρύτερο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα που ουτως ή άλλως αυτοί δημιούργησαν. Διότι μην ξεχνάμε ότι ήδη από πέρσυ η Γερμανία κινείται σε σεβαστούς ρυθμούς ανάπτυξης εν αντιθέσει με την κατάσταση της Ευρωζώνης, όπερ μεθερμηνευόμενο ότι ναι μεν δίνουν από την μία τσέπη αλλά ταυτόχρονα η άλλη τσέπη γεμίζει. Σάμπως λίγα από τα δανεικά πάνε σε τοκοχρεολύσια;

pølsemannen 23 October 2011 at 02:16  

Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια.

Τσιμέντωμα και φουντάρισμα στο Σούνιο του χρεοκοπημένου κράτους και μετατροπή της Ελλάδας σε αναρχοαυτόνομο κιμπούτς μαυροοικονομούντων πολιτών, μπας και φύγει και ο Μπουμπούκος μετανάστης στου Βελγίου τις στοές.

Anonymous 11 November 2011 at 21:17  

Το μεγαλύτερο μέρος των "εξόδων" του κράτους, είναι μισθοί και συντάξης της ευγενούς φάρας που θεωρείς ότι "πληρώνει".
Τα υπόλοιπα έξοδα, είναι:
Δημόσια έργα, τα κεφάλαια των οποίων γεμίζουν τσέπες του συρφετού των κατασκευαστών, των παρατρεχάμενων του δημοσίου τομέα λαμογίων, των εμπλεκόμενων δημόσιων λειτουργών, και κυρίως των ξένων προμηθευτών και κεφαλαιούχων πουυ σκίζονταν να τα χρηματοδοτήσουν.
Αμυντικά έξοδα, δηλαδή μισθοί και προμήθειες εξοπλισμού, βλέπε παραπάνω πως...
Κοινωνικές υπηρεσίες, δηλαδή πάλι μισθοί και προμήθειες, και κοινωνικές υπηρεσίες καηνείς πολίτης δεν είχε ποτέ, άν δεν πήγαινε στο σχολείο, νοσοκομείο, ΟΑΕΔ, ΙΚΑ, σίκα και σκατά μιλημένος ώς συγγενής ή φίλος κάποιου "συνάδελφου" του σκατοδικτατορίσκου δημόσιου "υπάληλου" και δεν του έγλυφε και τον πωπό για να κάνει την δουλειά του.

Εκτός και αν έχουμε δημιουργήσει το αεικίνητο, και έχουμε ξεπεράσει κάθε αρχή της φυσικής, το σύστημα δημόσια έξοδα έσοδα, ΔΕΝ θα είχε έλειμα μόνο 10ή 20% του ΑΕΠ αν πλήρωναν μόνο αυτοί που ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ απο αυτό, και μάλιστα, πληρώνονται το ΣΥΝΟΛΟ των εισοδημάτων τους.

Ο υδραυλικός που δεν έκοψε ποτέ απόδειξη, πληρώνει ΤΕΒΕ, ΦΠΑ όταν αγοράζει ψωμί, και ας μην πληρώνει φόρο εισοδήματος.
ΔΕΝ βάζει μέσα το κράτος.

Ο δ/υ που πληρώνει ΟΛΟΥΣ τους φόρους του, βάζει μέσα το κράτος το υπόλοιπο του μισθού του, και χρειάζεται 4 υδραυλικούς που πληρώνουν τους φόρους του για να έρθει το σύστημα στα ίσια.

Και δεν δουλεύει κι όλας, και βγάζει και γλώσσα.

Και δεν είμαι υδραυλικός, ή επαγγελματίας ή έμπορος.

Anonymous 13 November 2011 at 16:20  

Δλδ ανωνυμε της 11-11, εσυ δεν χρησιμοποιησες ποτε δρομο, γεφυρι, λιμανι, αεροδρομιο, δεν βαδισες ποτε σε φωτισμενο δρομο το βραδυ, δε χρησιμοποιησες ποτε ο ιδιος η καποιος συγγενης σου τον εξοπλισμο ενος νοσοκομειου, δεν παρκαρες ποτε το παιδι σου η το ανηψι σου στο σχολειο για να εχεις το κεφαλι σου ησυχο επι οκταωρου, δεν πηρες ποτε επιδομα ανεργιας...αρα δεν χρωστας τιποτα στο κρατος.
Ε, τοτε καλά κανεις και δεν πληρωνεις.

Πολλά πραγματα υπολειτουργουν στην Ελλάδα,οκ το ξερουμε, για σκεψου ομως λιγο τη ζωη σου χωρις τις υπαρχουσες υποδομες και τα ξαναλεμε.

Τα ΜΜΕ παιζουν το παιχνιδακι "διαιρει και βασιλευε" και ολοι πεφτετε μεσα και το παιζετε.

Εγω ΕΙΜΑΙ δημοσιος υπαλληλος και δουλευω απο τα νιατα μου για τρεις κι εξηντα. Δεν νιωθω την υποχρεωση να απολογηθω για την ποιοτητα της δουλειας μου η οποια ηταν παντα πολυ ανωτερη απο το μισθο που παιρνω. Αντιθετα εξαπατηθηκα πολλακις απο γιατρους (ιδιωτικους βεβαιως βεβαιως), δικηγορους, υδραυλικους και δε συμμαζευεται ελευθερους επαγγελματιες.Και στις ωρες των ραντεβου που σπανια τηρουνται και στην ποιοτητα της δουλειας και στην μη κοπη αποδειξεων...
Και τωρα που η χωρα περναει κριση ποιος πληρωνει το λογαριασμο παρακαλω ;
Ποιος άλλος ;
Ο μαλακας της παρεας.

  © Blogger template 'Solitude' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP