Thursday 26 April 2012

Κάπου την έχουμε πατήσει κι οι δυό

Πρόλογος.
Ο τίτλος του σημερινού ποστ αποτελεί πάγια αντίληψη μου εδώ και πολύν καιρό. Πιστεύω δλδ ότι σαν ανθρωπότητα έχουμε πάρει εντελώς στραβό δρόμο. Δεν ξέρω (σε πολλά πράγματα) το γιατί. Ούτε διαθέτω λύσεις σε οτιδήποτε. Αλλά βλέπω πολλές αναντιστοιχίες γύρω μου, τις οποίες οι περισσότεροι συνάνθρωποι μου αρνούνται να δουν (κυρίως βαριούνται να δουν, αυτό είναι το πιο αποκαρδιωτικό).
Αναντιστοιχίες λοιπόν, που αποτελούν - στα δικά μου μάτια πάντα - την λύση γιά τα προβλήματα μας.

Αν ήθελα να δώσω φιλοσοφική χροιά στο γραφτό μου, θα ανέφερα τους αρχαίους έλληνες και την Αρμονία τους. Την Αρμονία που είχαν θεοποιήσει, που την δίδασκαν στα σχολεία και που θεωρούσαν σαν ιδανικό του κόσμου.
Αυτό που ονομάζω "αναντιστοιχίες" πιό πάνω είναι η αρχαιοελληνική δυσ-αρμονία, εκφρασμένη με απλά αριθμητικά στοιχεία.
Αναζητώ την εξάλειψη των (αριθμητικών) αναντιστοιχιών, αναζητώντας την Αρμονία στην ζωή μου. Αναζητώ δηλαδή το νόημα της ζωής, και απαιτώ κάτι παραπάνω από το γνωστό 42.
Μετά από τον πρόλογο στο προηγούμενο ποστ, αυτό είναι το πρώτο μιάς σειράς ποστ, που ασχολούμαι με αυτές τις - αριθμητικές πάντα - αναντιστοιχίες.

Γιά να μην το κάνω πολύ βαρύ, θα αναφέρω πρώτη πρώτη μιά γουστόζικη αναντιστοιχία. Είπαν κάποτε: "Αν τα λεφτά που έχουμε ξοδέψει στην εξερεύνηση του γυναικείου κώλου τα είχαμε ρίξει στο διαστημικό μας πρόγραμμα, τώρα θα λειτουργούσαν χαμπουργκεράδικα στο φεγγάρι".
Το να λειτουργούν χαμπουργκεράδικα στο φεγγάρι δεν είναι κάτι επιθυμητό, ούτε κάτι απαραίτητο. Αλλά η παραπάνω φρασούλα δείχνει το πόσο ασχολιόμαστε με βλακείες και το πόσο παραμελούμε την Επιστήμη.

Δεύτερο παράδειγμα. Γνωρίζουμε περισσότερα γιά την αθέατη πλευρά του φεγγαριού παρά γιά τους ωκεανούς της Γης.
Μπορεί κάποιος να σηκώσει αδιάφορα τους ώμους με αυτήν την αναντιστοιχία. Εδώ έχουμε κρίσεις και άνεργους, εκλογές. Την θεωρώ όμως πιό σημαντική από την κρίση και (πολύ) πιό σημαντική από τις εκλογές. Δεν έχουμε καταλάβει ότι ολόκληρη η ζωή μας οφείλεται στους ωκεανούς. Ότι αν τους καταστρέψουμε, απλά θα πεθάνουμε.
Τι να πω γιά τις εκλογές; Όταν διαβάζω προγράμματα κομμάτων γιά "ενίσχυση της αλιείας" (που νεοελληνικά μεταφράζεται σε προεκλογικές παροχές και ασυδοσία στους ψαράδες) αναρωτιέμαι αν αυτοί οι άνθρωποι έχουν ΔΕΙ έστω και μιά φορά το Αιγαίο.
Δηλαδή γιά να τα κονομήσουν μερικά λαμόγια, είμαστε έτοιμοι να καταστρέψουμε (κι άλλο) αυτό που μας κρατάει στην ζωή, αυτό που μας είναι τόσο απαραίτητο όσο το οξυγόνο.
Η φρασούλα γιά την αθέατη πλευρά του φεγγαριού δεν είναι τόσο αθώα όσο φαίνεται στην αρχή. Αν πράγματι ξέραμε γιά το Αιγαίο όσα ξέρουμε γιά το φεγγάρι, θα το παραδίναμε στους ψαράδες για "εκμετάλλευση";

Παρενθεσούλα: αν βγει κανένας κακομοίρης και προτείνει ιδιωτικοποίηση π.χ. της ΔΕΗ, θα βγουν οι αριστεροί (του κώλου) και θα τον σφάξουν. Το επιχείρημα που τσιρίζουν είναι ότι ένα δημόσιο αγαθό όπως η ενέργεια δεν μπορεί να αφήνεται σε χέρια ιδιωτών, που έχουν σαν σκοπό το κέρδος.
Όταν όμως το Αιγαίο παραδίνεται στους ψαράδες και τα δάση παραδίνονται στους κυνηγούς, οι αριστεροί (του κώλου) κάνουν την ιδιωτικοποίση γαργάρα.

Τελευταίο παράδειγμα (γιά σήμερα). Το σχέδιο Μάρσαλ. Ο Μάρσαλ πρότεινε στην Αμερική - σαν νικήτρια του πολέμου - να δώσει 13.5 δις δολλάρια σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες προκειμένου να επωφεληθούν τα αμερικάνικα συμφέροντα.
Τα τοτινά 13.5 δις του Μαρσαλ μεταφράζονται σε 75 δις ευρώ σε σημερινές τιμές. Το μεγαλύτερο μέρος τους πήγε στην Γερμανία. Αυτά τα 13.5 δις δολλάρια (είτε τα σημερινά 75 δις ευρώ) αποτελούσαν το 2% του ευρωπαικού ΑΕΠ.

Μιά ήπειρος που κείτεται σε ερείπια. Βομβαρδισμένη, σφαγμένη, αιματοκυλισμένη. Ιδίως η Γερμανία. Δεν είχαν δρόμους, δεν είχαν σχολεία, δεν είχαν ηλεκτρικό. Οι πόλεις τους ήταν γεμάτες από πέτρες, γιά να πάνε στην δουλειά τους έπρεπε πρώτα να παραμερίσουν τα κοτρώνια από το οδόστρωμα.
Το κυριώτερο: δεν είχαν ανθρώπους. Οι άντρες ήταν είτε νεκροί είτε ανάπηροι (εξαρτημένοι από βοήθεια άλλων). Την ανόρθωση της Γερμανίας δεν την έκαναν οι γερμανοί, την έκαναν οι γερμανίδες!
Γιά κάθε 100 ευρώ λοιπόν που παρήγαγαν αυτοί οι άνθρωποι, το σχέδιο Μάρσαλ τους χάριζε άλλα 2.
Όλα αυτά έγιναν επί 4 χρόνια (1948 - 1952). Μετά από τα τέσσερα χρόνια είχαμε το επονομαζόμενο γερμανικό θαύμα. Μιά χώρα κραταιά και ευημερούσα, με μηδενική ανεργία και με ένα από τα ψηλότερα βιοτικά επίπεδα της εποχής. Με τα 100 ευρώ που έβγαζαν μόνοι τους, συν 2 ευρώ δωράκι από τον κο Μάρσαλ, επί 4 χρόνια.

Οι συγκρίσεις είναι γιά να αυτοκτονείς από απελπισία. Η Ελλάδα εκταμίευσε (εκταμιεύω = φρέσκο, ζεστό χρήμα στην τσέπη) 90δις ευρώ μόνο από το μνημόνιο Ι. Εκταμίευσε άλλα 30 δις από τις ματσαράγγες του μνημόνιου ΙΙ (κουρέματα κ.α.).

Δηλαδή με τα 75 (σε σημερινές τιμές) δις του Μάρσαλ πήραμε μιά Ευρώπη κατεστραμμένη από τον πόλεμο και μέσα σε 4 χρόνια φτιάξαμε μιά ευημερούσα ήπειρο. Με τα 120 δις των μνημονίων πήραμε μια κουτσουλιά στον χάρτη που ευημερούσε ήδη (κινητά, μπέμπες, μεζονέτες, Μύκονος, τζιπούρες και αστακομακαρονάδες) και μέσα σε 2 χρόνια την βουλιάξαμε στα σκατά.

Ο Μάρσαλ δώρισε 2 ευρώ γιά κάθε 100 που παρήγαγε ο γερμανός. Τα μνημόνια δωρίζουν 177 ευρω ( ! ) για κάθε 100 που παράγει ο έλληνας.

Είμαι ο μόνος που βλέπει μιά τερατώδη αναντιστοιχία εδώ;

Εξηγήσεις υπάρχουν κάμποσες. Αλλά πριν εξηγήσουμε τι φταίει, πρέπει να συνηδητοποιήσουμε τι ακριβώς γίνεται. Πρέπει να κάνουμε μερικές συγκρίσεις και να δούμε μερικά απλά νουμεράκια.

Προλαβαίνω εδώ μία (δημοφιλή) εξήγηση. Πολλοί αριστεροσυνωμοσιολόγοι προτάσσουν σαν εξήγηση ότι τα λεφτά των μνημονίων δεν τα πήραμε εμείς αλλά οι ευρωπαϊκές τράπεζες.
Ακόμα και αν ισχύει αυτό, η τερατώδης αναντιστοιχία παραμένει - αυτή με ενδιαφέρει. Με 75 δις έσωσε ο Μάρσαλ μιά ερειπωμένη Ευρώπη και εμείς με 900 δις (τόσα έχει τυπώσει η ΕΚΤ) δεν μπορούμε να σώσουμε πέντε ευημερούσες κωλοτράπεζες;

Οι αριστεροσυνωμοσιολόγοι ενδιαφέρονται κυρίως να μετακινήσουν ευθύνες. Ότι αθωώνει τους έλληνες είναι καλό, ότι καταδικάζει τους κακούς ξένους είναι καλύτερο.
Εγώ δεν ενδιαφέρομαι να κατηγορήσω κανέναν ούτε να αθωώσω κανέναν. Επισημαίνω μιά αντίφαση. 75 δις σε μιά ήπειρο από την μία, 900 δις σε πέντε τράπεζες από την άλλη. Και με τέτοια διαφορά στο αποτέλεσμα. Πως γίνεται αυτό;

Οι αριστεροσυνωμοσιολογικές θεωρίες περί των ευρωπαίων που μας τα πήραν δεν μου αρέσουν και γιά έναν άλλο λόγο. Γεγονός είναι, ότι η χώρα μας είναι χρεωμένη γιά 300 δις. Προτιμώ να πιστεύω, ότι αυτά τα 300 δις τα έφαγε ο ελληνικός λαός, τα έβαλε στην τσέπη του. Δίκαια, άδικα δεν με νοιάζει, αρκεί που πιστεύω ότι τα πήραμε. Γιατί αν είμαστε χρεωμένοι με 300 δις ΧΩΡ'ΙΣ να τα έχουμε πάρει, τότε θα πρέπει να μας δώσουν το τιμητικό μετάλλιο του πιό μαλάκα λαού της Ιστορίας.

9 σχολια:

Τζων Μπόης 26 April 2012 at 18:52  

Πειρατή καλησπέρα!

Από πού να ξεκινήσω και που να σταματήσω.
Ένας τόσο πολλά υποσχόμενος και πικάντικος πρόλογος στην προηγούμενη σου ανάρτηση και μια τόσα ενδιαφέρουσα εισαγωγή σχετικά με την γυναικεία ανατομία στην παρούσα, κατέληξε πάλι στο Μνημόνιο και στα χρωστούμενα;
Ας καταπιούμε λοιπόν κι αυτό το πικρό φαρμάκι, αντέχουμε φίλτατε!

Πειρατή, τα λεφτά που δεν πήραμε εμείς, αλλά που πήραν οι τράπεζες, δεν είναι η θεωρία κανενός αριστερο-δεξιου-συνωμοσιολόγου, αλλά δυστυχώς η πραγματικότητα.
Κι όχι μόνο δεν τα πήραμε, αλλά δίνουμε και επιπλέον χρήματα από τον υστέρημα μας (μερικά και από τα συσσωρευμένα «μαύρα μας»), για να πληρώσουμε τα κερατιάτικα και μη, όλων των προηγούμενων ετών.
Η πραγματικότητα βέβαια είναι ότι ακόμα κι αν εμείς τσεπώναμε τα φράγκα, κι όχι οι δανειστές μας, πάλι σκατά θα τα κάναμε - νομίζω σε αυτό είμαστε πεπεισμένοι πλέον - οπότε στον τομέα αυτό και επί της ουσίας ουδεμία διαφωνία έχουμε μεταξύ μας.

Η ανάκαμψη της Γερμανίας προήλθε εξαιτίας πολλών παραγόντων κι όχι μόνο από τη συνεισφορά των γυναικών. Προήλθε κυρίως από τη διάθεση της χώρας να ορθοποδήσει, αυτό είναι το βασικό. Αυτό μετουσιώθηκε σε έργα, επειδή οι άνθρωποι είχαν απλή λογική, δεν ανακάλυψαν τον τροχό. Έφεραν μετανάστες από την υπόλοιπη Ευρώπη και τον κόσμο, άρα πρόθυμο εργατικό δυναμικό (για φτηνό δεν το συζητώ, όλοι φτηνοί ήταν τότε) και διαχειρίστηκαν με σύνεση τα χρήματα του σχεδίου Μάρσαλ. Ο κόσμος ήταν πεινασμένος και ήθελε να ξαναγεννηθεί, υπήρχε όρεξη από όλους. Επίσης, ένα άλλο πολύ σημαντικό και καθόλου αμελητέο στοιχείο, ήταν ότι οι άνθρωποι είχαν κουλτούρα και παράδοση. Αυτή είναι μια άυλη συνιστώσα, την οποία παραβλέπουμε στην Ελλάδα, αλλά που όμως είναι ζωτικής σημασίας. Εκτός των άλλων είναι και Γερμανοί, άρα εκ προοιμίου πειθαρχημένοι και οργανωτικοί.
Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις σε αυτή τη ζωή, υπάρχουν απλά σχέδια που υλοποιούνται από απλά, καθημερινά μυαλά.
Η μεγαλύτερη αναντιστοιχία – μια που το θέμα είναι αυτό – και σε ότι έχει σχέση με την Ελλάδα, είναι ότι εδώ εκτός των απλών, καθημερινών μυαλών, έχουμε και πληθώρα εξαιρετικών μυαλών, καθώς και ιδιαίτερα ευφάνταστους ανθρώπους που μπορούν να μεγαλουργήσουν, κάτω από κατάλληλες συνθήκες. Τι πάει στραβά λοιπόν κι ενώ όλα αυτά ισχύουν, εμείς είμαστε σε αυτό το μαύρο χάλι; Μάλλον δεν είναι του παρόντος να το αναλύσουμε.

Επίσης, την εποχή του σχεδίου Μάρσαλ η Ευρώπη ήταν εντελώς διαφορετική από την σημερινή, σε όλα μάλιστα τα επίπεδα. Οι συγκρίσεις είναι αδόκιμες. Αν δεχτούμε ότι σήμερα το καύσιμο της Ευρωπαϊκής οικονομίας, δεν μπορεί να κινήσει επαρκώς τη μηχανή της, χωρίς την απρόσκοπτη και συνεχή ροή των κεφαλαίων από τις τράπεζες σε αυτή, τότε αντιλαμβάνεσαι ότι με βάση το μοντέλο αυτό, οι 5-6 κωλοτράπεζες, όπως λες, δεν είναι απλά μεταπράτες που διακινούν χρήμα, αλλά είναι βασικοί πυλώνες του ισχύοντος οικονομικού οικοδομήματος παγκοσμίως. Αν ρίξεις ένα από τα δοκάρια του σπιτιού σου, τότε κινδυνεύει να πέσει όλο το κτίριο κι εσύ να καταπλακωθείς.
Το θέμα είναι αν τελικά θέλουμε να έχουμε σπίτια από μπετόν, θεωρητικά ανθεκτικά, αλλά βαριά και ακαλαίσθητα ή σπίτια από ανανεώσιμα υλικά, ευπαθή μεν, αλλά και πιο οικεία στα ανθρώπινα μέτρα.

υ.γ.:...θα μου επιτρέψεις λίγο να παρεκτραπώ, αλλά μήπως τα περισσότερα λεφτά δεν έχουν δοθεί για την εξερεύνηση των γυναικείων οπισθίων (τι λεκτική κομψότητα, Θεέ μου!), όπως λες, αλλά απλά για τον καλοπισμό τους; τι σε κάνει να πιστεύεις το πρώτο; ξέρεις κάτι που δεν ξέρω;
Έλα να μιλήσουμε λίγο πολιτικά επιτέλους :)

Jolly Roger 26 April 2012 at 20:41  

Καλησπερα Τζων,
συγνωμη που σε βαραινω με τα μνημονια φιλτατε. Πιστεψε με, τιποτα δεν θα μου ηταν πιο ευχαριστο απο το να τα ξεχασω ολα αυτα τα ανουσια οικονομοτεχνικα και να ασχολουμαι με τα ωραια της ζωης.

Ενα απο τα ωραια της ζωης το εχω δίπλα μου καθημερινα (ειμαι και τυχερακιας). Αλλά οι εγνοιες του, τα προβληματα του, που τα δημιουργησε το μνημονιο και το @%$%@#%@ ελληνικο κρατος, αγγιζουν και εμενα.

Για τα λεφτα. Δεν ειναι δυνατον να πηραμε εμεις τοσα. Αποκλειεται. Οσο Μπανανία και ήταν η χωρα, αποκλειεται να τα φαγαμε - ουτε μαζι ουτε ξεχωριστα.
Αυτο βεβαια μας υποβιβαζει ακομα πιο πολυ, μιας και βρεθηκαμε και κεραταδες και χρεωκοπημενοι. Στα χαρτιά τουλαχιστον, τα λεφτά τα χρωσταμε.

Κι άλλοι λαοι καταστραφηκαν σε σχετικα προσφατο χρονο (σερβοι, αφγανοι, ιρακινοι, λιβυοι ειναι λιγα μονο παραδειγματα). Αλλά τουλαχιστον σ' αυτους χρειαστηκαν οι κανονιοφοροι, η πεινα ενος αποκλεισμου και τα αεροπλανα. Οι άλλοι ηττημενοι λαοι τουλαχιστον έριξαν και πεντε ντουφεκιες. Τους εκλεψαν τον πλουτο και τους ταπεινωσαν, αλλά επρεπε να τους κολλησουν την καννη στον κροταφο πρωτα.

Εμας πως μας πηδηξαν και μας χρεωσαν ετσι - κουνωντας μας απλα μερικες χαντρες (λαιφσταιλ) μπροστα στην μυτη;

Σιγουρα δεν τα πηραμε λοιπον (οχι ολα τουλαχιστον). Αλλά δυστυχως, σιγουρα τα χρωσταμε.

* * *
Μικρη ιστορικη διελευκανση.
Η Γερμανια ανοικοδομηθηκε απο τους γερμανους (γερμανιδες). Οχι απο τους μεταναστες. Οι μεταναστες ηρθαν πολυ αργοτερα (1960-1964) οταν υπηρχαν οι δουλειες.
Το 1950 - οταν γεννηθηκε το λεγομενο θαυμα - κανενας δεν πηγαινε μεταναστης στην Γερμανια.

Απο την βικιπεδια εμαθα και κατι καινουργιο: η χουντα "δωρισε" τους περισσοτερους ελληνες μεταναστες στην Γερμανια.
Το 1967 ζουσαν 200 χιλιαδες ελληνες εκει. Το 1973 ζουσαν 407 χιλιαδες (υπερδιπλασιασμος μεσα σε 6 χρονια).
Φυσικα, οσοι πηγαιναν το 1970 στην Γερμανια δεν πηγαιναν να την ανοικοδομησουν - ηταν ηδη οικοδομημενη απο 20 χρονια πριν. Πηγαιναν για να γλυτωσουν τους συνταγματαρχες.

* * *
Επι τελους, ας μιλησουμε πολιτικά!

Το τσιτατο που ειχα στο μυαλο μου ηταν αυτο.
If the effort that went in research on the female butt had gone into our space program, we would now be running hot-dog stands on the moon.

Δεν ηξερα πως να μεταφρασω το effort και το research ωστε να αποδοθει σωστα το νοημα. Ξέρω τις λεξεις, αλλά ηθελα την ατάκα να διατηρησει την καυστικοτητα της. Γι' αυτο κατεφυγα σε μια πιο ελευθερη μεταφραση. Συγνωμη.

Καθε εναλλακτικη μεταφραση δεκτη!

Τζων Μπόης 26 April 2012 at 21:59  

Κάπταιν, σε αυτό το ωραίο που λες ότι έχεις δίπλα σου καθημερινά (είσαι και τυχεράκιας) να πεις να μην αγχώνεται πολύ γιατί τούτο το μπουρδέλο είτε ως τέτοιο, είτε ως παλάτι, θα συνεχίσει να υπάρχει, ενώ εμείς θα έχουμε γίνει καπνός.
Αν φυσικά θέλει να συνεχίσει να παραμένει ωραίο...

Οσο για τα υπόλοιπα, υπάρχει σύμπνοια, μόνο που στο επόμενο σου ποστ θα είχε ενδιαφέρον να κάνεις περισσότερο focus on the female butt, rathen than trying to run hot-dog stands on the moon :)

pølsemannen 29 April 2012 at 14:31  

Και ποιος σου είπε ότι όντως δεν είμαστε ο πλέον μαλάκας λαός της Ευρώπης; Έχεις αποδείξεις; :-Ρ

Όσο για την υπεραλίευση (παγκόσμιο πρόβλημα), σε βάθος χρόνου δεν βλέπω να την γλιτώνουν τα εύγευστα ψάρια. Εκτός εάν μειωθεί δραστικά η ζήτηση, αποτέλεσμα μείωσης του πληθυσμού και αλλαγής διατροφικών συνηθειών. Και φυσικά αυτό δεν θα γίνει (αν γίνει) με νομοθετικό διάταγμα του ΟΗΕ, αλλά de facto με αρκετό ανθρώπινο κόστος.

Φλύαρος 30 April 2012 at 14:43  

Ποιός γνωρίζει/έμαθε ότι το παγκόσμιο κλίμα επηρρεάζεται περισσότερο από τους ωκεανούς παρά από τον αέρα;

Τι γνωρίζει ο πολύς κόσμος για τα τεράστια θαλάσσια ρεύματα που περιδιαβαίνουν τις θάλασσες και μπορεί να κάνουν ώς και χίλια χρόνια για να επιστρέψουν από εκεί που ξεκίνησαν;

Ένας ολόκληρος κόσμος (το μεγαλύτερο μέρος του είναι ο θαλάσσιος) μας είναι άγνωστος κι εμείς οι Ελληνάρες ρίχνουμε δυναμίτες και ξεσκίζουμε τον πυθμένα με τις τράτες για να τρώμε τον μεζέ με το ούζο μας.

Υ.Γ. Δεν έχω ταξιδέψει στους ωκεανούς, αλλά την θάλασσα την λατρεύω από παιδί.

Υ.Γ.2 Μερικά links:

http://www.crd.bc.ca/watersheds/protection/geology-processes/globaloceancurrents.htm

http://www.youtube.com/watch?v=HVJNLSwCGHc

glr 1 May 2012 at 22:51  

Χωρίς να θέλω να δικαιολογήσω τους συμπατριώτες μου (κι εμένα, που άλλωστε αγένητος ήμουν τότε), δεν μπορώ να μην παρατηρήσω ότι μετά τον Β'ΠΠ, ενώ όλη η Ευρώπη κι η μισή Αμερική, Ασία κι Αφρική έγλειφε τις πληγές της, η Ελλαδίτσα φορτώθηκε άλλα τόσα χρόνια πολέμου, τόσους κι άλλους τόσους νεκρούς, ξανά καταστροφές και μάλιστα εις διπλούν (Ελληνικές ήταν οι απώλειες και από τα δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα) και στο βάθος τον διχασμό που φτάνει μέχρι σήμερα.
Και να μην ακούσω ότι φταίει μόνο το κακό μας το κεφάλι.
Έβαλε κι ο διαβολάκος, την ουρά του πάλι.

Πώς γίνεται πάντα οι διεφθαρμένοι οι πουλημένοι και οι μισέληνες να έχουν τα πιο πολλά λεφτά πριν από κάθε εκλογική αναμέτρηση; Να ελέγχουν τον τύπο και τα ΜΜΕ; Τον κρατικό μηχανισμό μέσα από τον διορισμό κι άλλων διεφθαρμένων πουλημένων και κρυπτομισελλήνων άχρηστων φίλων και συγγενών τους, που καλύπτονται πάντα πίσω από την κυρίαρχη ιδεολογία (σοσιαλισμό, χριστιανισμό, πατρίδα, οικολογία, ότι κάτσει κατά καιρούς); Και να το παίζουν και πιο ζηλωτές κι από τους φανατικούς, κι όποιος τους πάει κόντρα να βαφτίζεται "φασίστας", "κουμουνιστής", "αδελφή", "εχθρός του λαϊκού κινήματος", "άθεος", "φανατικός", "συντηρητικός", "ρουφιάνος", ή ότι έχουν πιο φρέσκο και ταιριάζει στο κλίμα τέλος πάντων.
Το πρώτο πολιτικό σκάνδαλο στην μεταπολεμική Ελλάδα, ενέπλεκε Γερμανική Εταιρία, και έλαβε χώρα λίγο μετά τον εμφύλιο.
Η ζήμενς, επίσημο όργανο του Γερμανικού κράτους έχει λαδώσει τους μισούς εν ενεργεία πολιτικούς. Αυτοί έχουν λεφτά για προεκλογική εκστρατεία, ξαναεκλέγονται, ασυλία από τα ΜΜΕ, ενώ οι "άλλοι" βλέπουν το όνομά τους με πηχαίους τίτλους αν τύχει και στραβοκοιτάξουν κάποιον που τους ξενύχιασε στον δρόμο.
Τυχαίο;

ria 2 May 2012 at 17:16  

Τζων Μπόης

δεν έφεραν μετανάστες οι γερμανοί, όπως μπήκαν στην ελλάδα. τους έλεγχαν ιατρικά, τους ήλεγξαν νομικά. αν εκκρεμούσε εις βάρος τους κάτι, δε γίνονταν δεκτοί. δεν ήταν χώρα μπάτε σκύλοι και αλέστε.

και το μεταναστευτικό κύμα στη γερμανία ξεκίνησε μετά το 1955. οι γερμανοί μόνοι τους έφτιαξαν τη γερμανία. μακαρι να μπορούσαμε και εμείς να κάνουμε το ίδιο για τη χώρα μας που μονο οικονομικά είναι συντρίμια. η γερμανία ήταν συντρίμια όλη!

Jolly Roger 3 May 2012 at 12:57  

Ευχαριστω ολους για τα σχόλια, συγνωμη για τις καθυστερημενες απαντησεις.

ria, ειναι σωστο αυτο για το μεταναστευτικο κυμα μετα το 1955.
Αλλά οι μεταναστες δεν ελεγχονταν ουτε ιατρικα ουτε νομικα. Αυτα τα εκαναν οι αμερικανοι και οι αυστραλοι. Στην Γερμανια οντως ηταν "μπατε σκυλοι αλεστε" οπως το γραφεις. Απλα αν δεν ειχαν δουλειά, πειναγαν χειροτερα απο οτι στις χωρες προελευσης.

glr, η πολυαγαπημενη μας Ζημενς ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ δεν ειναι "επισημο οργανο του γερμανικου κρατους" οπως γραφεις.
Αν δεν μαθουμε μερικους ακριβεις ορισμους, θα χαθουμε μεσα σε αναρθρες κραυγες.
Λοιπον, η Ζημενς ειναι "επισημο οργανο" των μετόχων της. Ανεπισημα μπορει να κανει οτι θελει, αλλά πρεπει να το αποδειξουμε πρωτα.

Προσεξε, δεν υπερασπιζομαι ουτε την Ζημενς ουτε το γερμανικο κρατος. Αλλά δεν μπορουμε να κολαμμε μια ταμπελα "επισημο οργανο" οπου μας γουσταρει, γιατι αυτο (η συγχιση των ορισμων) βλαπτει εμας τους ιδιους.

Στα περι εμφυλιου. Φυσικα και μας εκανε μεγαλη ζημια. Φυσικα και ηταν ξενοκινητος. Πιστευω ακραδαντα, οτι τα ξενα συμφεροντα μας εβαλαν να αλληλοσκοτωθουμε.
Απο την άλλη μερια, κανενας ξενος δεν μπορει να αναγκασει μια ενωμενη κοινωνια σε εμφυλιο αλληλοσπαραγμο. Η ελληνικη κοινωνια ηταν δυστυχως ετοιμη να στριψει ο ενας το λαρυγγι του άλλου. Οι ξενοι εριξαν απλα λαδι στην (υπαρχουσα) φωτια.

Επειδη δεν ειμαι ειδικος στα περι εμφυλιου, σε παρακαλω ας παραμεινουμε στο θεμα του ποστ.
Ειπα στο ποστ, οτι το σχεδιο μαρσαλ μπορεσε με μολις 75 δις να αναστησει ολη την Ευρωπη και το σχεδιο psi+ δεν μπορει με 900 δις ουτε να σωσει 5 κωλοτραπεζες.
Αυτο ειναι ανεξαρτητο απο την Ελλαδα και τον εμφυλιο.

Jolly Roger 3 May 2012 at 13:02  

Αγαπητε Φλυαρε (που μονο φλυαρος δεν εισαι, nomen NON est omen :-) ), ευχαριστω παρα πολυ για τις παρατηρησεις και τα λινκ.
Ιδιως αυτο με τα ρευματα των ωκεανων!

Αγαπητε Πεταλωτη Κενταυρων και Ψηφορορε Πειρατων :-)
Εκεινο που δεν εχουμε καταλαβει, ειναι οτι νιξ ψαρια, νιξ ανθρωποι.
Αρκει να εξαφανισουμε 1-2 ειδη ψαριων ακομα (περισσοτερο απο τωρα) και οι ωκεανοι θα μετατραπουν σε μια νεκρη λεκανη με αλατονερο.

  © Blogger template 'Solitude' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP