Saturday 27 April 2013

Ελληνική ανακάλυψη

Κάποτε - δεν πάνε πολλά χρόνια - αποφάσισα να επεκτείνω τις επαγγελματικές μου δραστηριότητες στην Ελλάδα. Η αιτία γι' αυτό ήταν όμορφη και φορούσε φουστάνι.

Αν και δεν έχει άμεση σχέση με το σημερινό μου θέμα, δεν μπορώ να αντισταθώ στον πειρασμό να περιγράψω τα ευτράπελα που βίωσα στην προσπάθεια μου αυτή. Η μεγαλύτερη μου δυσκολία (μακράν) ήταν να δώσω στους συνομιλητές μου να καταλάβουν, ότι ΔΕΝ ήθελα να γίνω υπάλληλος τους. 
Η αντιμετώπιση τους ήταν "καλά, αφού σε έστειλε ο Χ θα δω που μπορώ να σε βολέψω". Εναλλακτικά "καλά, κάνε τα χαρτιά σου και πες στον προσωπάρχη ότι σε στέλνω εγώ". Και το πιό εξευτελιστικό "στρατό έχεις τελειώσει; ".
Όλα αυτά μου τα έλεγαν ΑΦΟΥ τους είχα εξηγήσει επί μισή ώρα ότι εκπροσωπώ μιά εταιρεία υψηλής τεχνολογίας (την δικιά μου), ότι έχω σαν πελάτες μου όλα σχεδόν τα ευρωπαϊκά blue chips και ότι ενδιαφέρομαι να συνεργαστώ μαζί τους - σαν εταιρεία με εταιρεία - με στόχο ένα κοινό προϊόν που θα μπορούσε να πουληθεί σε Ελλάδα (τότε η Ελλάδα είχε λεφτά) και Ευρώπη.

Μίλησα με μικρές εταιρείες, μίλησα με τεράστιες (γιά τα ελληνικά δεδομένα) εταιρείες. Μίλησα με τρανταχτά ονόματα της ελληνικής επιχειρηματικής ζωής, από αυτά που διαβάζουμε στις εφημερίδες. Μίλησα και με τους τεχνικούς υπεύθυνους, μίλησα και με τους μάνατζερ. 
Αλλά καταπώς φαίνεται, αυτοί μίλαγαν ελληνικά και εγώ κινέζικα (ή kiswahili σε στιγμές οίστρου). Κανένας δεν με κατάλαβε.
Εννοείται ότι εγκατέλειψα απογοητευμένος την προσπάθεια. Εδώ δεν μπορούσα με απλά ελληνικά να τους δώσω να καταλάβουν ποιός είμαι και τι θέλω. Πως θα συνεργαζόμουν μαζί τους πάνω σε πολύπλοκα τεχνολογικά προϊόντα;

Αν μου έλεγαν ότι οι ικανότητες μου δεν επαρκούν, θα το καταλάβαινα. Δεν είμαι δα και παντογνώστης. Αν μου έλεγαν ότι δεν θέλουν να συνεργαστούν με την εταιρεία μου  (γιά οποιονδήποτε λόγο) θα το καταλάβαινα επίσης. Αλλά να τους λέω ότι ενδιαφέρομαι να κατασκευάσω μαζί τους ένα τεχνολογικό προϊόν και να μου απαντάνε "κάντε τα χαρτιά σας και στείλτε τα στην διεύθυνση προσωπικού" είναι εντελώς αλαλούμ.

* * * *
Το σημερινό μου θέμα όμως δεν είναι οι - αποτυχημένες - μου προσπάθειες να δραστηριοποιηθώ στην Ελλάδα. Το θέμα μου είναι τι γνώμη έχει ο μέσος έλληνας γιά τον εαυτό του.

Στην διάρκεια όλων αυτών των συζητήσεων - και ήταν μπόλικες - δεν παρουσίαζα μόνο εγώ τον εαυτό μου και την εταιρεία μου. Παρουσίαζε και η άλλη πλευρά τον εαυτό της. Λογικό.

Ανακάλυψα λοιπόν ένα κοινό σημείο σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, και στις εταιρείες γιά τις οποίες δούλευαν: Ήταν οι πρώτοι. Οι καλύτεροι. ΟΙ διάνοιες. Οι ιδιοφυίες. Όλοι ανεξαιρέτως.
Συγκλονιστικό. Διάλεξα εντελώς στην τύχη 30 ελληνικές εταιρείες και κάπου 50 ξεχωριστά άτομα γιά να μιλήσω μαζί τους και έπεσα στους άριστους των αρίστων.

Έτσι μίλησα με άνθρωπο που "έχει φέρει τους υπολογιστές στην Ελλάδα", καθώς και με έναν άλλο που "ανακάλυψε τις ψηφιακές τηλεπικοινωνίες", με άλλους που "ανακάλυψαν τα δορυφορικά", "το ίντερνετ", "τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας", "την τυπογραφία" (πριν τον Γουτεμβέργιο υποθέτω), τα "γραφικά των υπολογιστών" και άλλα πολλά, ων ουκ έστιν αριθμός.

Είναι να απορεί κανείς, πως με τόσες διάνοιες μαζεμένες σε τόσο λίγα τετραγωνικά η χώρα πήγε κατά διαόλου.

Το πραγματικά συγκλονιστικό είναι, ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι ΔΕΝ με κορόϊδευαν. Δεν μου έλεγαν συνειδητά ψέματα. Ένας ψεύτης φροντίζει πρώτα απ' όλα να καλύψει το ψέμα του. 
Ένας συνειδητός ψεύτης δεν θα σου πεί ποτέ ότι ήταν ο πρώτος άνθρωπος που περπάτησε στο φεγγάρι, εκτός αν μπορεί να αποδείξει ότι τον λένε Neil Armstrong.
Τι γίνεται όμως αν κάποιος πραγματικά πιστεύει ότι είναι ο πρώτος που περπάτησε στο φεγγάρι; Ένας που το πιστεύει πραγματικά, δεν ενδιαφέρεται γιά αποδείξεις, γιά στοιχεία. Ούτε τον νοιάζει αν εσύ μπορείς να ελέγξεις την αλήθεια των όσων λέει. Αφού αυτός το πιστεύει ακράδαντα - τελείωσε.

Έτσι λοιπόν και οι συνομιλητές μου - όλοι τους άνθρωποι με πτυχία, μόρφωση και λεφτά - ήταν (είναι; ) απόλυτα πεισμένοι, ότι ναι, όντως αυτοί είναι εκείνοι που "ανακάλυψαν τις ΑΠΕ" και όλα τα παρόμοια.
Αν οι μορφωμένοι πιστεύουν τέτοια τερατώδη πράγματα, ο πιό απλός κόσμος πιστεύει ακόμα πιό τερατώδη. Σουρεάλ εντελώς. Και επειδή δεν μπορεί να βγει ένας τυχαίος υδραυλικός και να ισχυριστεί "εγώ ανακάλυψα τα κινητά τηλέφωνα" (αν και ίσως το ακούσουμε κι αυτό κάποτε), η αφήγηση μετατοπίζεται.

Όταν δεν μπορείς να είσαι εσύ ο ίδιος ήρωας, τότε πρέπει να είναι ήρωας το παιδί σου, ο ανιψιός σου, ένας συγγενής σου, ένας συγχωριανός σου, ένας έλληνας έστω.
Αν εσύ είσαι μαραγκός και δεν σε παίρνει να έχεις φτιάξει "το ίντερνετ", τότε το έφτιαξε ο γιός σου (που ξημεροβραδιάζεται εκεί γιά να βρει γκόμενα).
Και αν δεν γίνεται να το έφτιαξε ούτε ο γιός σου, τότε το έφτιαξε τουλάχιστον κάποιος έλληνας.

Η πραγματικότητα όμως είναι σκληρή, το ίδιο και η λογική. Αν εσύ (ή ο γιός σου) έφτιαξες "το ίντερνετ" (είτε οποιοδήποτε άλλο τεχνολογικό ανθρώπινο επίτευγμα), πως είναι δυνατόν να παραμένεις μαραγκός στην Κυψέλη;
Η σύγκριση της Πραγματικότητας με Αυτό_Που_Νομίζεις_Πως_Είσαι είναι μεγάλη σφαλιάρα.

Εδώ η αφήγηση εμπλουτίζεται με τερατώδεις ιστορίες συνωμοσίας. Φυσικά και το έφτιαξες εσύ, αλλά σε έριξαν τα ξένα συμφέροντα, σε αδίκησαν, σε παραγνώρισαν, σε πέταξαν στο περιθώριο, σε εκμεταλλεύτηκαν, σου έκλεψαν τις πατέντες κλπ. κλπ. κλπ.

Στην νεοελληνική πραγματικότητα η χώρα μας είναι γεμάτη από τιτανοτεράστιες ιδιοφυίες, τίγκα στους εφευρέτες και στις διάνοιες. Έλληνες και μόνο έλληνες έχουν ανακαλύψει οτιδήποτε έχει κατασκευάσει ποτέ ανθρώπινο χέρι.
Φυσικά, όλοι μας είμαστε ριγμένοι από τους κακούς ξένους, που μας έχουν κατακλέψει τις εφευρέσεις και τις εκμεταλλεύονται γιά πάρτη τους. 

* * * *

Π.χ. μία από τις Χοντράδες με τις οποίες αυτοπαραμυθιαζόμαστε είναι ότι ο Κ. Καραθεοδωρή  ανακάλυψε την Θεωρία της Σχετικότητας. Την ανακάλυψη του την έκλεψε δήθεν ο Αινσταιν, ενώ ο καημενούλης ο Καραθεοδωρή πέθανε άγνωστος και καταφρονεμένος.
Τίποτα από αυτά δεν ισχύει. Ο Καραθεοδωρή πήρε την αναγνώριση που του άξιζε (και του άξιζε πολύ μεγάλη, γιατί ήταν σπουδαίος μαθηματικός), ενώ η νεοελληνική αφήγηση θα τον προτιμούσε να πεθαίνει στην ψάθα.
Απλά (εκτός Ελλάδας και εκτός θεωριών συνωμοσίας) δεν του καταλογίζεται ότι ανακάλυψε την Θεωρία της Σχετικότητας. Ο ίδιος ποτέ του δεν διεκδίκησε την πατρότητα αυτής της Θεωρίας. Οι πραγματικά Μεγάλοι δεν έχουν ανάγκη από ξένες δάφνες.

* * * * 

Άλλο παράδειγμα. Διαβάζω σήμερα σε πηχιαίο τίτλο "Ελληνική ανακάλυψη επιβεβαιώνει τον Αινσταιν" (νάτος πάλι ο Αλβέρτος). Ίσα ρε μεγάλε, που την είδες την ελληνική ανακάλυψη;

Η πραγματικότητα είναι πολύ πεζή. Δουλεύει στην Βόννη ένας έλληνας φυσικός, πολύ άξιος κατά τα φαινόμενα - και μπράβο του. 

Ο έλληνας φυσικός (John Antoniadis υπογράφει ο άνθρωπος) δουλεύει στην Γερμανία, σε ένα γερμανικό ερευνητικό ινστιτούτο, που έχει το όνομα ενός διάσημου γερμανού φυσικού (Max Planck). Ο John Antoniadis πληρώνεται με λεφτά γερμανών φορολογούμενων, χρησιμοποιεί επιστημονικά όργανα και εργαστήρια, κατασκευασμένα με γερμανική τεχνολογία / γερμανικά λεφτά, και εργάζεται σε μιά ομάδα φυσικών.
Η ομάδα αυτή στην οποία συμμετέχει ο John Antoniadis αποτελείται από 20 άτομα (τόσα συνυπογράφουν την δημοσίευση στα επιστημονικά περιοδικά) και κρίνοντας από τα επώνυμα τους προέρχονται από 5 τουλάχιστον διαφορετικές χώρες.
Είναι άλλωστε κάτι πολύ συνηθισμένο, ένα επιστημονικό αντικείμενο να το ερευνούν - πολυεθνικές - ομάδες ερευνητών. Στην δημοσίευση το όνομα του J.A. αναφέρεται πρώτο ανάμεσα στα 20 - αυτό είναι μιά άτυπη παραδοχή των υπόλοιπων ότι η συμβολή του στην κοινή εργασία ήταν η μεγαλύτερη / σημαντικότερη.

Δεν θέλω επ' ουδενί να μειώσω την αξία του John Antoniadis, που από όσα μπορώ να κρίνω είναι πολύ μεγάλη. 
Ούτε θέλω να μειώσω την αξία που έχει η "ανακάλυψη" της ομάδας του (επιστημονικά μιλώντας, δεν πρόκειται γιά ανακάλυψη. Παρατήρησαν και μέτρησαν ένα pulsar με μεγέθη που δεν είχαν παρατηρηθεί στο παρελθόν).

Αλλά το θεωρώ τερατωδώς κομπλεξικό, να παίρνεις ένα επιστημονικό δημοσίευμα το οποίο συνυπογράφεται από 20 φυσικούς 5 εθνικοτήτων - ανάμεσα τους και ένας έλληνας - και να το παρουσιάζεις με τίτλο "ελληνική ανακάλυψη μπλαμπλαμπλα Αινσταιν μπλαμπλα".

Πάω στοίχημα, ότι ο John Antoniadis - σαν πραγματικά σπουδαίος φυσικός - ούτε θα ξέρει γι' αυτά τα τερατώδη δημοσιεύματα, ούτε θα τον ενδιαφέρουν και ούτε θα τα εγκρίνει (αν ποτέ τα διαβάσει).

Αλλά εμείς εδώ - σαν γνήσια μικροί και ασήμαντοι - αυτοπαραμυθιαζόμαστε ότι κάποιος "δικός μας" έκανε μιά φοβερή και τρομερή ανακάλυψη. 
Όσο γιά το "δικός μας" : δεν τον ξέρω προσωπικά, αλλά παίζει και το ενδεχόμενο, ο κος Αντωνιάδης να ακούει την λέξη Ελλάδα / έλληνες και να βγάζει φλύκταινες. 

Στο κάτω κάτω, κάποιος σημαντικούς λόγους θα έχει αυτός ο τόσο σπουδαίος επιστήμονας να δουλεύει στην Βόννη και όχι στην Λάρισα.

* * * * 

Στο προηγούμενο μου ποστ, η αγαπητή Μαρτίνα μου έστειλε ένα βίντεο. 
Το βίντεο - γιά όσους δεν το είδαν - δείχνει έναν έλληνα φυσικό στην Κρήτη, που έχει φτιάξει (εκτός των άλλων) ένα ενεργειακά αυτόνομο σπίτι.

Το βίντεο μου θύμισε παλιές, όμορφες εποχές. Στο θέμα της ενεργειακής - και όχι μόνο - αυτονομίας θα αφιερώσω προσεχώς ξεχωριστό ποστ.

Αλλά και εδώ έχουμε το ίδιο κλαψιάρικο και μικροπρεπές μοτίβο, την ίδια νεοελληνική αφήγηση (που πιστεύω ότι ο κεντρικός ήρωας του βίντεο Μ. Καλογεράκης δεν την εγκρίνει).
Ο τιτανοτεράστιος έλληνας φυσικός που ανακάλυψε την τεχνολογία της αυτονομίας στην ενέργεια και ζει παραπεταμένος και παραγνωρισμένος.

Δηλαδή τι περιμένουμε; Να απονεμηθεί το Νόμπελ Φυσικής στον Μ. Καλογεράκη επειδή έστησε έναν ανεμόμυλο και πέντε φωτοβολταικά στο οικόπεδο του;

Ξαναλέω, δεν παραγνωρίζω την αξία του ανθρώπου, που είναι μεγάλη. Το παράδειγμα του, ο τρόπος ζωής του είναι σωστά και δημιουργικά και μπράβο του. 
Αλλά είναι άλλο αυτό και άλλο να ισχυρίζεται ο δημοσιογράφος του βίντεο ότι ο "μεγάλος έλληνας φυσικός" έχει ανακαλύψει σχεδόν οτιδήποτε κινείται στην ευρύτερη περιφέρεια των Βαλκανίων.

* * * * 
Η Αυτογνωσία και το Μέτρο είναι οι πρώτες προυποθέσεις γιά να καταλάβουμε τι γίνεται γύρω μας. Μόνο αν καταλάβουμε τι γίνεται γύρω μας θα μπορέσουμε να κατανοήσουμε τις αιτίες των προβλημάτων που μας βασανίζουν.

Τελειώνοντας, να ανακοινώσω οτι στο σημερινό ποστ δεν θα ανεχτώ διαφωνίες.
Είμαι έλληνας, είμαι ο εφευρέτης των υπολογιστών (σοφτγουέαρ ου μην αλλά και χαρντγουέαρ), του ραδιοτηλεσκοπίου, της νανοτεχνολογίας και των σάντουιτς με μαρούλι - άρα ξέρω τι λέω και έχω δίκιο.
Δεν μου φτάνει που οι ξένοι μου έκλεψαν τις εφευρέσεις, δεν μου φτάνει που ζω άσημος και περιφρονημένος εδώ στην άκρη του κόσμου, θα ανεχτώ διαφωνίες κι από πάνω; Ποτέ!

14 σχολια:

Περαστικός 27 April 2013 at 22:28  

Σε λίγο θα μας πεις ότι δεν είναι ο Λάρυ μου ο καλύτερος γάτος του σύμπαντος :Ρ

thinks 28 April 2013 at 02:31  


...και τι να πρωτοβάλω σε εισαγωγικά από τα μίτινγκ συνεργασίας των πρώτων παραγράφων...

Δεν φαντάζεσαι πόσο με πονάνε εμένα αυτές οι πραγματικότητες μιας χώρας που θα μπορούσε να είναι όποια μπορούσε να είναι αλλά κάνει τους αποτελώντας την να είναι "γνήσια μικροί και ασήμαντοι". Γιατί; θα μου πεις. Τι ασχολείσαι ρε Δημήτρη; Δεν ξέρω... ίσως επειδή δεν μπορείς ποτέ να γδυθείς πραγματικά από τον τόπο που σε γέννησε, και όσο καταλαβαίνεις την πραγματικότητά του (γνωρίζοντας άλλες καταστάσεις αλλού) δεν μπορείς να το χωνέψεις... ίσως για τον ίδιο λόγο που σε έκανε εσένα να γράψεις το κείμενο αυτό. Αλλά, this too shall pass, said Mongo after he swallowed the bowling ball.

Δεν έχω, ούτε με ενδιαφέρει να έχω claim to fame, προσωπικά. Μια εταιριούλα έφτιαξα από ένα υπόγειο, έμαθα ότι έμαθα από μόνος μου για κομπιούτερ που μου αρέσανε, και, πέντε χρόνια αφού έφυγα από την Αμερική υπάρχουν ακόμη εταιρείες εκεί που χρησιμοποιούν έναν Ελληνοαμερικανό με μια δορυφορική σύνδεση σε ένα βουνό της Ιταλίας αντί εταιρείες πολλών ατόμων στο ίδιο κτήριο με εκείνους. Αυτό μου αρκεί, και ούτε είναι τίποτα το ιδιαίτερο ή μοναδικό, ούτε το κάνουν επειδή είμαι ...Έλληνας. Το κάνουν επειδή έμαθα να σκέφτομαι και να αισθάνομαι και να μιλάω όπως και εκείνοι. Και παραδίδω κάτι παρά πάνω από ότι ζητάνε, με τον τρόπο με τον οποίον το θέλουνε.

Την πρώτη και τελευταία πελάτισσά μου της Αθήνας την πήγα δικαστήριο. Τον πρώτο και τελευταίο Έλληνα στον οποίον πρόσφερα την ευκαιρία να βγάζει Αμερικανικό μισθό από εμένα βαρέθηκα να ακούω τι ήξερε εκείνος με μηδέν πείρα καλύτερα από εμένα με ότι και νά 'κανα 25 χρόνια, και να βουρλιζόμαστε στον ερασιτεχνισμό και τις ατέλειωτες συζητήσεις και δικαιολογίες αντί να παραδίδω δουλειά στον πελάτη μου.

Η χώρα των θαυμάτων και της φαντασίωσης. Της ονείρωξης.

Και τα έγραψες όλα τόσο πολύ καλύτερα από όσο θα μπορούσα να τα γράψω εγώ. Θα το κάνω bookmark να το διαβάζω που και που να θυμάμαι ότι δεν είμαι τρελός. Υπέροχο κείμενο, sir.

ria 28 April 2013 at 07:55  

πες τα χρυσόστομε!

scarlett 28 April 2013 at 08:28  

Αν θες να γενικευεις και να βλεπεις αυτην την Ελλαδα και αυτους τους Ελληνες, ειναι δικαιωμα σου. Ειναι το ιδιο δικαιωμα που εχουν αλλοι λαοι να πιστευουν πως ολοι οι Γερμανοι ειναι κατα βαθος χιτλερικοι και πιστευουν στην ανωτεροτητα της αριας φυλης.

Αλλα καταντα πολυ μονοτονο ....πολυ μονοτονο.Ολες αυτες οι κατηγοριες καθε φορα με εναν μοναδικο παντα στοχο.

Unknown 28 April 2013 at 09:53  

Ε, να μην έχουμε κι εμείς ένα κουσούρι;

Πάντως δεν είναι τυχαίο ότι από όλους τους λαούς της υφηλίου, η ανθρωπότης επιχείρησε να προσδιορίσει μόνο τον έλληνα και μάλιστα δεν τα κατάφερε, αν και από τον τελευταίο ορισμό έχουν περάσει αρκετά χρονάκια.

Έστω και υπό το πρίσμα αυτής της αλήθειας, οι Έλληνες υπερέχουν: οι έλληνες τα καταφέρνουν παντού οι υπόλοιποι στην ελλάδα όχι.

ΧΑ!

Jolly Roger 28 April 2013 at 17:15  

Γεια σου Περαστικε, μα φυσικα και ειναι!
(αν και σας εχουν παραγκωνισει κι εσας).

* * *

Γεια σου Δημητρη, ευχαριστω. Βιβλια θα μπορουσε να γραψει κανείς. Εκεινο που με κανει να βγαινω απο τα ρουχα μου ειναι οτι *μπορουμε* να ειμαστε καλυτεροι απο ολους τους άλλους.
Απλά δεν θελουμε. (η μηπως θελουμε; δεν ξερω).

* * *

Γεια σου Ρια, ευχαριστω!

* * *

Γεια σου scarlett, ολες οι γενικευσεις ειναι ... λαθος. Αλλά χωρις γενικευσεις δεν θα μπορουσαμε ουτε να μιλησουμε ουτε καν να παρουμε αποφασεις στην ζωη μας.
Τι νοημα θα ειχε να γραψω π.χ. τα 50 ονοματα με τους οποιους μιλησα; Ναι, η χωρα εχει 5000 επιχειρησεις τεχνολογιας και εγω μιλησα μονο με 50. Αναλογια 1 : 100. Θα μπορουσα να διαθεσω τον 100Χ πλασιο χρονο ωστε να μιλησω με ολους. Αλλά θα ειχα βγει στην συνταξη πριν τα καταφερω.
Αρα προτιμοτερη η γενικευση.

Το οτι οι γερμανοι ειναι χιτλερικοι και κρυπτο-ναζιστες το πιστευει ετσι και αλλιως η μιση υφηλιος. Το νοημα θα ειχε να πιασω 3.5 δις ανθρωπων και να τους εξηγησω οτι κανουν λαθος;
Και τι σημαινει "λαθος" τελικα;

Αν οι ανθρωποι αυτοι μπορουν μα εξηγησουν τον κοσμο γυρω τους πανω στην βαση οτι οι γερμανοι ειναι ναζιστες, μπραβο τους. Αν με αυτην την θεωρια γινονται ευτυχισμενοι, ποιος ειμαι εγω που θα τους χαλασω την εικονα που εχουν για τον κοσμο;

Δεν ξερω αν το προσεξες, αλλά στο ποστ δεν γραφω πουθενα οτι οι ελληνες ειναι γενικα "κακοι".

Γραφω οτι αν και διαθετουμε παμπολλους άριστους (τους κατονομαζω μαλιστα), εχουμε τοση κομπλεξικη πρεμουρα να αποδειξουμε οτι ειμαστε πρωτοι παντου, παντα και σε ολα, που αυτογελοιοποιουμαστε.

Το 1975 ο Νικος Δημου εγραφε "Οταν ο ελληνας κοιταζεται στον καθρεφτη βλεπει παντα τον Μεγαλεξαντρο ή τον Κολοκοτρώνη. Ποτέ τον Χατζηαβάτη".
Βρισκω αυτην την φραση πιο επικαιρη απο ποτέ.

Σαφως και δεν ειμαστε κατωτεροι απο κανεναν άλλο λαό. Αλλά αυτη η πρεμουρα να αποδειξουμε ντε και καλά οτι ολα γυρω μας ειναι ελληνικες πρωτιες και ανακαλυψεις, μας κανει γελοιους.

* * *

Γεια σου BlueAthina, άλλαξες όνομα, άλλαξες μπλογκ, αλλά εξακολουθεις να παραμενεις μεσα στο καζανι ;-)

Υπαρχουν πολλοι ελληνες που εχουν αποτυχει στο εξωτερικο, οπως και πολλοι ξενοι που εχουν πετυχει στην Ελλαδα. Μονο που οι ξενοι δεν διατυμπανιζουν τις δικες τους πρωτιες οπως εμεις τις δικες μας.

thinks 28 April 2013 at 18:27  

Ναι, μπορούμε να είμαστε από τους καλύτερους. Αλλά, για κάποιο λόγο, ένα πάρα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό τα καταφέρνει έξω από την Ελλάδα (όχι όλοι, όπως σωστά έγραψες). Γιατί έξω και όχι μέσα; ...

J95 9 May 2013 at 10:43  

Δε νομίζω ότι το πίστευαν στ' αλήθεια. Απλώς ήταν το στάνταρ πακέτο πουλήματος μούρης (που λανθασμένα πιστεύαν πως είναι το #1 του επιτυχημένου επιχειρηματία), συνδυασμένο με βρεφικού τύπου άγνοια του αντικειμένου και αδυναμια να καταλάβουν τι ακριβώς τους προσέφερες: με τη σειρά τους νόμιζαν κι αυτοί ότι ήσουν συνάδελφος που πλάσαρε τον εαυτό του υπερβάλλοντας.

Το ότι σου έδωσαν την εντύπωση ότι το πιστεύουν στ' αλήθεια σημαίνει ότι τουλάχιστον στο ηθοποιηλίκι ήταν σαφώς ανώτεροι από το μέσο όρο.

Anonymous 10 May 2013 at 07:55  

Για τον Καραθεοδωρή η γενική αντίληψη στην Ελλάδα είναι ότι υπήρξε ο μαθηματικός του Αίνστάιν. Επειδή ό δεύτερος ήταν φυσικός έστελνε τα μαθηματικά προβλήματα που χρησιμοποιούσε για την τεκμηρίωση της θεωρίας της σχετικότητας στον φίλο του που ήταν πιο ειδικός στα μαθηματικά για να ελγξει την ορθότητά τους. Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι η θεωρία της σχετικότητας διατυπώθηκε από τον Καραθεοδωρή. Δεν ξέρω που το είδες αυτό. Πάντως όλα τα ντοκιμαντέρ που προβάλονται από τη δημόσια τηλεόραση και τα ελληνικά δημοσιεύματα που έχω διαβάσει λένε τα παραπάνω.

orck 11 May 2013 at 08:36  

Προφανος και ολα τα παραπανω ειναι στερεοτυπα, ακριβως το ιδιο πραγμα με αυτο που λενε οι ρατσιστες "οι ξενοι ειναι κλεφτες, βρωμιαρηδες". Αλλιως εχουμε γενετικη προδιαθεση εμεις οι Ελληνες. Δεχομαι οτι συμβαινουν πολλα ευτραπελα, αλλα θεωρω οτι συμβαινουν παντου.

Unknown 14 May 2013 at 12:50  

Αγαπητέ Roger
πράγματι η μεγαλομανία είναι ελάττωμα πολλών νέο Ελλήνων και καταλαβαίνω απόλυτα το άχτι σου για την ελληνική πραγματικότητα και τις υπηρεσίες του κράτους που είτε υπολειτουργούν είτε φρενάρουν γενικότερα την ανάπτυξη. Άλλωστε όποιος χρειάζεται την υπηρεσία του κράτους σήμερα έρχεται σε μετωπική σύγκρουση με την παράνοια.

Εσύ όμως βλέπεις μια υπερβολή στο πως οι Έλληνες παρουσιάζουν τις επιτυχίες των συμπατριωτών τους και μάλλον αγνόησες ότι αυτή είναι μια γενικότερη τάση που έχουν οι Έλληνες, (αλλά και εσύ) να μυθοποιούν γεγονότα και ανθρώπους. Με τον ίδιο τρόπο θα μιλήσουν και για τον Τέσλα αλλά και για τον φίλο τους τον Roger Jolly που.."Δεν υπάρχει λέμε το άτομο..Είναι ο Αρχηγός των Chips σε όλη την Ευρώπη!!!" :)

Η εκτίμηση για τους δικούς μας ανθρώπους, είναι στοιχείο που οπωσδήποτε δεν θέλω να χαθεί. Κι αυτή την τάση για "μύθο" και "Δράμα" και "ποίηση" τη βρίσκω διασκεδαστική και την παραδέχομαι(κι ας τη θεωρούσε ο Πλάτωνας λανθασμένη).
Κι εσύ όμως αγαπητέ από ότι κατάλαβα γοητεύτηκες από όλα αυτά. Και τη "Θεά" σου τη βρήκες και τον μύθο σου τον έπλασες και τον μοιράστηκες μαζί μας στο ίντερνετ και πολύ σωστά έπραξες.

Είναι εύκολο, για όλους μας, να θέτουμε τον εαυτό μας απέναντι στους άλλους, απέναντι στο περιβάλλον μας. Η αυτοκριτική όμως? Αυτή έχει δυσκολίες για όλους, Έλληνες και μη.

Εσύ που αγαπάς αυτόν τον τόπο και αυτούς τους ανθρώπους καλά κάνεις και κρίνεις αλλά μην κατακρίνεις. Και κάθε φορά που σου τη σπάνε, όπως κι εμένα και καθένα, να θυμάσαι ότι κι εσύ σφάλεις, όπως και όλοι μας πολλές φορές και έτσι να παρηγορείσαι.


Με εκτίμηση,
Λεωνίδας






Jolly Roger 15 May 2013 at 07:51  

Λεωνιδα, καλως ηρθες και ευχαριστω για το σχολιο.

Δεν υπαρχει κατι που να "μου την σπαει" στους ελληνες. Και αν υπηρχε, δεν θα ειχε σημασια.

Φωναζει για τις - υπαρκτές ειτε ανυπαρκτες - επιτυχιες του, εκεινος που νιωθει ανασφαλης.
Ο σιγουρος ανθρωπος, εκεινος που υπερεχει σαφως ολων, δεν εχει καμμια αναγκη να φωναξει την αξια του.

Με τις πομπωδεις ανακοινωσεις μας περι ελληνικων επιτευγματων, μειωνουμε εμεις οι ιδιοι την αξια τους.

Στο ποστ παρουσιαζω πολυ αξιολογους συμπατριωτες μας. Δεν υπαρχουν μονο αυτοι,υπαρχουν και παρα πολλοι άλλοι αξιολογοι και σπουδαιοι.

Εμεις πιανομαστε απο την αξια, την λαμψη τους και προσπαθουμε απεγνωσμενα να την ξεχειλωσουμε, να την κανουμε 2 νουμερα μεγαλυτερη.

Με ολους αυτους τους φανφαρονισμους μειωνουμε ομως τα ιδια τα αστερια μας - και δεν τους αξιζει.

Michalis i. Antoniades 3 February 2015 at 16:38  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ Μ. ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ-ΔΙΔΑΚΤΟΡΑ ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΗΣ & ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ: Η εργασια που αναφερετε, ειναι μερος της Διδακτορικης του διατρβης.Το ο,τι βρισκοταν στην Βοννη( τωρα βρισκεται στο Τοροντο,Ινστιτουτο DUNLAP FOR RADIOASTRONOMY AND ASTROPHYSICS-TORONTO UNIVERCITY), απλα εκανε εκει το Διδακτορικο του. Σπουδασ ομως στην Ελλαδα(παιδικο-Νηπια-Δημοτικο-Γυμνασιο-Λυκειο-Πανεπιστημιο).Οσον δε αφορα η επισημανση σας για την συνυπογραφη απο πολλα ατομα της εργασιας, αυτο ειναι συνηθες, για να ''τιμηθουν'' απο τον συντακτη , ολοι οσοι τον βοηθησαν με διαφορους τροπους κατα την πολυετη του ερευνα(3 χρονια σχεδον).Επισυναπτω σχετικα links που αφορουν το θεμα μας.
1)https://blog.mpifr-bonn.mpg.de/imprs-docs/?p=2340
2)https://www.facebook.com/ikypros/posts/779352518800302
3)https://www.facebook.com/ikypros/posts/779352518800302


Θερμους χαιρετισμους
Μιχαλης Ι. Αντωνιαδης

Michalis i. Antoniades 3 February 2015 at 16:41  

3)http://mavro-oxi-allo-karvouno.blogspot.gr/2014/05/excellent-pulsar-research.html

  © Blogger template 'Solitude' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP