Friday 8 August 2014

Ο οργισμένος πρόλογος. Make love, not capitalism part 0 of 4

Η χρεωκοπία της χώρας έδωσε - ανάμεσα σε πολλά άλλα - ένα πολύ βολικό άλλοθι στην Ηλιθιότητα και στην Απάτη. Και παλιά γίνονταν πολλά στραβά. Αλλά τώρα με την χρεωκοπία όλα - ακόμα και τα χειρότερα εγκλήματα - δικαιολογούνται, προκειμένου να "βγούμε από την κρίση".

Ήρθαν φέτος 20 εκ. τουρίστες και θα τσιμεντώσουμε τις παραλίες μας γιά να μας έρθουν περισσότεροι.

(Σπόντα γιά ανεγκέφαλους:  δεν έρχονται μεν όλοι οι τουρίστες ταυτόχρονα, αλλά οι μισοί τουλάχιστον (10 εκ.) έρχονται το καλοκαίρι. Δηλαδή η χώρα χωράει ανετότατα 10 εκ γηγενείς συν 10+ εκ. επισκέπτες γιά 3 μήνες - με όλα τα κομφόρ. Νερό, συγκοινωνίες, τηλέφωνο, στέγη και τροφή. Συνεπώς το επιχείρημα "δεν χωράμε" όταν πρόκειται γιά 10.000 πακιστανούς μετανάστες είναι ηλίθιο, κακόβουλο και σκατόψυχο. )

20 εκατομμύρια τουρίστες ισοδυναμούν με 20 εκατομμύρια κουβάδες σκατά. Δηλαδή ένας λόφος ύψους όσο μιά 5ώροφη πολυκατοικία και με εμβαδόν λίγο μικρότερο από την πλατεία Συντάγματος. Η αλλιώς: όλο το κέντρο της Αθήνας βουτηγμένο στα σκατά μέχρι πάνω από τον αστράγαλο. Δεν μιλάω μεταφορικά. Μιλάω γιά υπαρκτά, απτά και μυρωδάτα σκατά. Χώρια τα σκουπίδια, χώρια τα καυσαέρια που προξενεί όλος αυτός ο συρφετός.

Αυτοί που θα λουστούν τα σκατά θα μπορούσαν να σκεφτούν (αν διέθεταν μυαλό), ότι ο τουρισμός δεν προσφέρει σχεδόν τίποτα  στο χρεωκοπημένο κράτος. Άρα δεν χρειάζεται να καταστρέφουν ανεπανόρθωτα την χώρα γιά χάρη του τουρισμού.

Το οικονομικό όφελος από τον τουρισμό πηγαίνει 100% στις τσέπες μερικών λαμόγιων που κάνουν αρπαχτές. Αμόρφωτοι κατσαπλιάδες που γεμίζουν τις παραλίες με ξαπλώστρες και μπητσόμπαρα. Γιδοβοσκοί που μέχρι χθες ζούσαν στο μαντρί με τις γίδες τους, ανοίγουν ρουμς του λετ και ταβέρνες.
Λαμόγια που βγάζουν μαύρα εδώ και δεκαετίες. Αυτοί που έδειραν το σδοε όταν τόλμησε να ελέγξει έναν από δαύτους. Αυτοί που αποδίδουν 13% ΦΠΑ (άμα γουστάρουν, όποτε γουστάρουν, όσο γουστάρουν) την στιγμή που όλοι οι υπόλοιποι στενάζουν από το 23%. Λαμόγια που εδώ και χρόνια χτίζουν αυθαίρετα σε δημόσιες εκτάσεις (δάση και παραλίες),  που καίνε, καταπατάνε και ξεκοιλιάζουν δημόσια περιουσία.

Αυτοί και μόνο αυτοί επωφελούνται από τον τουρισμό. Η κρίση δεν τους έχει αγγίξει, ξένοι τουρίστες υπήρχαν πάντα. Απολαμβάνουν όσα αγαθά (κουτσουρεμένα έστω) μπορεί να δώσει το κράτος: παιδεία, υγεία, υποδομές. Προσφέροντας τίποτα, με το εισόδημα τους ανέγγιχτο και αφορολόγητο.

Αυτά ακριβώς τα λαμόγια ενισχύει και επιβραβεύει η άθλια σαμαροκυβέρνηση - με τα αρχιλαμόγια του πασοκ σαν πρώτους διδάξαντες. Όσα μέχρι τώρα έκαναν στα μουλωχτά, από σήμερα θα τα κάνουν φανερά και με τον νόμο στο χέρι.
Και δεν τα επιβραβεύει απλώς σε οικονομικό επίπεδο. Τους χαρίζει ξεδιάντροπα την χώρα, ώστε να μπορούν ανενόχλητοι να την κάνουν σαν τα μούτρα τους. Δηλαδή μιά απέραντη χαβούζα με σκατά. Ποτέ δεν θα μπορέσει κανένας να επαναφέρει το φυσικό κάλλος μιάς παραλίας, μετά από το μπάζωμα της και την τσιμεντοποίηση της από τους γιδοβοσκούς.

(Από το http://i-kyr.gr/?paged=9 )

Ανθυποσημειωσούλα: εκτός από τα μπητσόμπαρα των γιδοβοσκών (θα) υπάρχουν και οι "οργανωμένες τουριστικές μονάδες" που ανήκουν στα μεγάλα διεθνή τουριστικά τραστ. Μην ξεχνάμε ότι αυτά τα τραστ φορολογούνται (αν και όταν φορολογούνται) στις χώρες τους. Οχι στην Ελλάδα. Άρα ούτε από δαύτους θα έχουμε εισόδημα.

Η μοναδική πραγματική ανάπτυξη που έρχεται, είναι η ανάπτυξη των σκατών. Λόφοι από σκατά περιμένουν να τους κουβαλήσουμε. Σε αντάλλαγμα, μερικοί θα παίρνουν μισθούς των 200-300 ευρώ, ανασφάλιστα, για τους 2-3 καλοκαιρινούς μήνες. Ζήτω η ανάπτυξη!

Τους επόμενους μήνες περιμένω  να δω πολλά ποστ διακοπών και πολλές φωτογραφίες από παραλίες που να δείχνουν το πόσο γαμάτα περνάνε οι έλληνες. Η Ηλιθιότητα είναι αήττητη. Και οι πρωταθλητές της Ηλιθιότητας και της Κακογουστιάς είναι γνωστοί.

* * * *
Επειδή η γενική εντύπωση είναι ότι ο τουρισμός αποτελεί την "βαριά βιομηχανία" της Ελλάδας και επειδή πολλοί πιστεύουν αυτήν την φράση, έψαξα να βρω αντικειμενικά στοιχεία.

Σουρπράϊζ, σουρπράϊζ: δεν υπάρχουν αντικειμενικά στοιχεία γιά την "βαριά βιομηχανία" της χώρας μας. Εκπληκτικό. Ζούμε (υποτίθεται) από τον τουρισμό, αλλά δεν ξέρουμε τίποτα γι' αυτόν.

Η μέθοδος με την οποία μετράμε τα τουριστικά μας μεγέθη είναι η μέθοδος του Νασρεντίν Χότζα.
- Πόσα είναι τα άστρα του ουρανού Χότζα μου;
- Δεκαπέντε χιλιάδες πολυχρονεμένε μου. Και αν δεν με πιστεύεις, μέτρα τα.

Ο επίσημος κρατικός προϋπολογισμός δεν περιέχει έσοδα από τον τουρισμό. Τα πανεπιστήμια μας, εδώ και 40 χρόνια δεν κάνουν έρευνα σχετική με την "βαριά βιομηχανία" μας. Μήπως δεν συμφέρει να μετρήσουμε;
Όπως και να έχει, αντικειμενικά νούμερα δεν υπάρχουν. Όσοι ξαμολάνε νούμερα, τα βγάζουν κυριολεκτικά από την κοιλιά τους, με την μέθοδο Χότζα.

Γίνεται μιά τερατώδης παραπλανητική εξτρατεία. Π.χ. γράφεται με πηχιαίους τίτλους ότι θα έρθουν 20 εκατομμύρια επισκέπτες. Αυτό δεν μας λέει τπτ γιά τα λεφτά που θα μπουν στις τσέπες μας. Ούτε γιά τα λεφτά που θα εισπράξει το κράτος, αφού οι τουριστικές επιχειρήσεις υπο-φορολογούνται και αν.

Βγαίνουν κάτι ύποπτοι τύποι και αναγγέλλουν με στόμφο ότι "τα έσοδα από τον τουρισμό θα είναι φέτος 10 είτε 11 είτε 15 δις". Μέθοδος Χότζα.
Το πιό απατεωνίστικο απ' όλα: δεν μας λένε ποτέ το πόσα από αυτά τα Χ δις θα πάνε στο κράτος και στο γενικό καλό. Επειδή αυτό ειδικά το νουμεράκι δεν συμφέρει κανέναν.
Ακούμε ότι θα εισπράξουμε φέτος 15 δις. Που κολλάει αυτό το  εισπράξουμε; Στους γιδοβοσκούς με τα μπητσόμπαρα ή στα διαπλεκόμενα λαμόγια που πήραν τα φιλέτα κοψοχρονιά επειδή είναι κολλητάρια των προδοτών που κυβερνάνε; Πάντως αυτό το εισπράξουμε σίγουρα δεν αφορά όλους μας.


Επειδή ούτε εγώ έχω αντικειμενικά νούμερα γιά τον Τουρισμό (πως θα μπορούσα άλλωστε) βγάζω μερικά λογικά - έμμεσα - συμπεράσματα.
Το 2004, τότε δλδ που τρώγαμε με χρυσά κουτάλια, είχαμε 12 εκ. τουρίστες. Η οικονομία μας θεωρούνταν απογειωμένη. Φέτος έχουμε 20 εκ. τουρίστες και πεινάμε.
Πως είναι δυνατόν να αναπτύσσεται κατά 150% η "βαριά βιομηχανία" μας και εμείς να βυθιζόμαστε στην κρίση;

Αν η αυτοκινητοβιομηχανία - που είναι η βαριά βιομηχανία της Γερμανίας - πέσει έστω και 2%, οι γερμανοί θα βγουν στους δρόμους και θα στηθοδέρνονται. Αν αντίθετα ανέβει κατά 2%, θα σημαιοστολίσουν τα σπίτια τους και θα φωταγωγήσουν την Bundesbank.
Λογικό, αυτή είναι η έννοια του στυλοβάτη μιάς εθνικής οικονομίας.

Ο δικός μας στυλοβάτης ανέβηκε 150% από το 2004 και εμείς έχουμε 30% ανεργία.
Μήπως ο τουρισμός δεν είναι η βαριά βιομηχανία μας τελικά;
Μήπως μας περνάνε γιά μαλάκες;Μήπως μας πουλάνε παραμύθια γιά να αρπάξουν τις ακτές μας;

Αν η τσιμεντοποίηση ωφελούσε τουλάχιστον το κοινωνικό σύνολο, θα έκανα την καρδιά μου πέτρα και θα την αποδεχόμουν. Αλλά να τσιμεντώσω την χώρα μου γιά να πλουτίσουν οι γιδοβοσκοί και τα φιλαράκια των σαμαροβενιζέλων;

Πιστεύει κανείς πραγματικά στην ανάπτυξη που θα μας φέρει ο τουρισμός; Τότε γιατί βουλιάξαμε στα σκατά (κυριολεκτικά και μεταφορικά) σε σχέση με το 2004, αφού ο τουρισμός μας αναπτύχθηκε κατά 150% στο ίδιο διάστημα;

Το παραμύθι της βαριάς βιομηχανίας συμφέρει τους απατεώνες. Με αυτό το πρόσχημα μπορούν να κάμψουν τις όποιες αντιστάσεις στο ξεπούλημα αυτής της (κάποτε) πανέμορφης χώρας.

Κάθε φορά που κάποιος μιλάει γιά τουριστική ανάπτυξη εγώ ακούω κατά σειρά:
- Ξεπούλημα σε ημέτερους. Μαύρο χρήμα.
- Καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος. Ανεπανόρθωτη
- Φτήνια, ασχήμια και χυδαιότητα. Δλδ μπητσόμπαρα και ξαπλώστρες, που είναι συνώνυμο
- Υπόσχεση γιά ένα εισόδημα που πηγαίνει οπουδήποτε αλλού εκτός από το κοινό ταμείο.

Υ.Γ. Ένα πικάντικο γιά το τέλος: η Βενετία (δλδ μιά μισοβουλιαγμένη πανάκριβη πόλη χωρίς  μπητσόμπαρα) χτυπάει 20 εκ. τουρίστες μόνη της ΚΑΘΕ χρόνο - και δεν το κάνει καν θέμα.

  © Blogger template 'Solitude' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP