Tuesday 31 August 2021

Στα γρήγορα

Ιούνιο οι φωτιές στην Βαρυμπόπη, τέλη Αυγούστου μπαίνουν κομπλεξικοί δολοφόνοι στα καμμένα για να κυνηγήσουν. Ούτε μέχρι να κατακάτσει η στάχτη δεν μπορούν να περιμένουν.
 
Όταν θα καεί το σπίτι σου, το παιδί σου και εσύ ο ίδιος, τότε ίσως καταλάβεις το πόσο μαλάκας είσαι όσο τους ανέχεσαι.

Για να συνειδητοποιήσουμε το πόσο μεγάλο είναι το συμφέρον: Έχουν - δυστυχώς - όλη την Ελλάδα στην  διάθεση τους. Με τον νόμο. Μπορούν να δολοφονήσουν όπου θέλουν, ότι θέλουν, όποτε θέλουν. Αλλά όχι, τρέχουν ΕΙΔΙΚΑ στα καμμένα για να κυνηγήσουν.
Αυτοί ξέρουν το γιατί πηγαίνουν ειδικά εκεί. Εσύ απλά κοιμάσαι, τον ύπνο του μαλάκα.

Πληρώνεις έναν από τους ακριβότερους μηχανισμούς πυρόσβεσης κάθε χρόνο (η Ελλάδα έχει περισσότερα πυροσβεστικά αεροπλάνα από τις ΗΠΑ), κινδυνεύεις να γίνεις μπριζόλα κάθε καλοκαίρι, και ακόμα πιστεύεις ότι οι φωτίες ανάβουν επειδή κάνει "υπερβολική" ζέστη, επειδή "γύρισε ένα σπασμένο μπουκάλι και έγινε φακός", επειδή τα πεύκα πετάνε τις κουκουνάρες και άλλες τέτοιες φαντασμαγορίες.

Την ίδια στιγμή ξέρεις το ποιος έχει συμφέρον από τις φωτιές και το πόσο μεγάλο είναι αυτό το συμφέρον. Και αν δεν ξέρεις το ποιος έχει το συμφέρον, στο δείχνουν. Καθημερινά, απροκάλυπτα, ξεδιάντροπα, μέσα στα μούτρα σου. 

Για τα ζώα που πεθαίνουν στις φωτιές κάθε χρόνο κλαίω. Γι' αυτά μόνο.

* * * 
 
Οι λόγοι για να μην σκοτώνει κάποιος ζώα είναι πολυεπίπεδοι.
 
1. Ηθική. Τα ζώα είναι φίλοι μας, άρα δεν τα σκοτώνουμε.

2. Οικονομία. Η κτηνοτροφία και η βιομηχανία κρέατος οικονομικά "βρωμάνε".

3. Φυσικοί πόροι. Η παραγωγή κρέατος απαιτεί τεράστια σπατάλη πόρων. Οι φυσικοί πόροι ήδη έχουν αρχίσει να σπανίζουν. Είναι θέμα χρόνου το πότε θα γίνουν απαγορευτικά ακριβοί και το πότε θα εκλείψουν εντελώς.
 
4.  Ατομική Υγεία. Το κρέας - έτσι όπως παράγεται σήμερα - προκαλεί βλάβες στον οργανισμό. Η χορτοφαγική διατροφή τον ωφελεί.

5. Δημόσια Υγεία. Ένας πληθυσμός χορτοφάγων έχει στατιστικά λιγότερες ασθένειες και μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.

6. Αστάθεια. Η μαζική παραγωγή κρέατος απαιτεί ένα πλέγμα από αλληλοεξαρτώμενους μηχανισμούς σε πλανητικό επίπεδο (εξασφαλισμένη διαρκής παροχή ζωοτροφής, ενέργειας, φαρμάκων, ματαφορικών μέσων κλπ κλπ κλπ). Αν ένας από αυτούς τους μηχανισμούς σπάσει, όλη η παραγωγή πάει φούντο.
 
Πρόσφατο παράδειγμα: Έκλεισε λόγω κορωνοιού ένα από τα σφαγεία της Γερμανίας για 10 μέρεις και ξαφνικά "χάθηκε" το κρέας από όλην την αγορά. Πολλές επιχειρήσεις καταστράφηκαν και έκλεισαν.
Μια απειροελάχιστη διαταραχή του συστήματος (το να κλείσει ένα από τα σφαγεία για μόλις 10 μέρες) ήταν αρκετή για να γκρεμιστεί όλη η αλυσίδα της παραγωγής κρέατος μιας ανεπτυγμένης χώρας.

7. Περιβάλλον. Η παραγωγή κρέατος επιβαρύνει το περιβάλλον σε ασύλληπτο βαθμό.

Από όλα τα παραπάνω επίπεδα, μόνο το πρώτο (η Ηθική) είναι αυτό που δεν έχει - αλλά ούτε και χρειάζεται - επιχειρήματα, ούτε στοιχεία. Είτε αγαπάς, είτε όχι. Είτε μπορείς να δεις κατάματα ένα ζώο, είτε όχι. Για την Ηθική, δεν μπορείς να συζητήσεις. 

Για όλα τα υπόλοιπα επίπεδα, τα στοιχεία και τα επιχειρήματα είναι συντριπτικά. Βιβλιοθήκες ολόκληρες, απέραντη βιβλιογραφία εδώ και δεκαετίες είναι ευρέως διαθέσιμα.

Κάποτε προσπαθούσα κι εγώ να παραθέσω αυτά τα στοιχεία. Είχα την αυταπάτη, ότι οι άλλοι άνθρωποι είναι λογικά όντα και ότι θα μπορούσα να τους πείσω με λογικά επιχειρήματα και στοιχεία. Ήμουν ανόητος.

Οι άνθρωποι είμαστε ένα ψυχικά διαταραγμένο είδος πιθήκου που το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να βρει τον επόμενο νερόλακκο στην στέππα, αλλιώς θα τον φάνε οι κροταλίες. 
Η Αλήθεια, η Πραγματικότητα, η Λογική, τα επιστημονικά δεδομένα είναι πολύυυυυυυυ ελαστικές και σχετικές έννοιες. Αν μας βοηθάνε να βρούμε τον νερόλακκο, είναι σωστά και αποδεκτά. Αν (νομίζουμε ότι) δεν μας βοηθάνε, είναι εντελώς αδιάφορα, τα θεωρούμε και "λάθος".

Έχω εδώ και πολύ καιρό σταματήσει να ασχολούμαι. Μελετάω ακόμα τα δεδομένα, αλλά δεν προσπαθώ πια να πείσω κανέναν. Αφού ό καθένας ενδιαφέρεται μόνο για τον δικό του δρόμο προς τον νερόλακκο, τι μπορώ να κάνω εγώ;

* * * 
Μόνο που ... τα στοιχεία τα είδαν κάποιοι άλλοι. Κάποιοι πολύ έξυπνοι άνθρωποι, που έχουν την ικανότητα να μυρίζονται το χρήμα από μακρυά.
 
Αυτοί οι άνθρωποι είδαν τα επιστημονικά δεδομένα - ιδίως το 2, 3, 6 της λίστας μου (οικονομία, φυσ. πόροι, αστάθεια).
Μπόρεσαν να προσθέσουν 1+1=2 και να καταλάβουν κάτι που οι άλλοι δεν κατάλαβαν: Ότι η μαζική παραγωγή κρέατος είναι ήδη μη βιώσιμη. Σύντομα θα καταρρεύσει. 
 
Μαζί με την μαζική παραγωγή, θα καταρρεύσει και η ατομική. Θα μπορείς θεωρητικά να έχεις 5 κότες και μια κατσίκα στην αυλή σου, αλλά (αν υποθέσουμε ότι διαθέτεις αυλή), θα χρειάζεσαι πολλή χειρωνακτική εργασία για να τα συντηρήσεις.

Οι έξυπνοι αυτοί άνθρωποι ήδη επενδύουν τεράστια ποσά στην "επόμενη μέρα". Οι άνθρωποι χρειάζονται φαγητό ακόμα και μετά την - αναμενόμενη - κατάρρευση της μαζικής παραγωγής κρέατος. Αυτό το φαγητό κάποιος πρέπει να το κατασκευάσει και κάποιος πρέπει να το πουλήσει. Και επειδή μιλάμε για πλανητικές διαστάσεις, αυτό δεν θα γίνει μέσα σε 1 μέρα. 
 
Οι startup στην Καλιφόρνια ήδη επενδύουν τριπλάσια λεφτά για την παραγωγή εναλλακτικών τροφών από την ΑΙ (τεχνητή νοημοσύνη) και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μαζί. Μιλάμε για κολοσσιαία ποσά. Ποσά που πηγαίνουν στην έρευνα και την παραγωγή νέων μορφών τροφής, χωρίς καθόλου κρέας. Αν κάποιοι φοβουνται την έρευνα και τα επιτεύγματα της ΑΙ, φαντάσου τι πρέπει να γίνει με αυτούς που επενδύουν 3Χ τόσα.
 
Πικάντικη λεπτομέρεια: Οι τρεις μεγαλύτεροι παγκόσμιοι κολοσσοί της βιομηχανίας κρέατος επενδύουν μεγάλα κεφάλαια σε αυτήν την "επόμενη μέρα", για ένα μέλλον χωρίς κρέας. Οι τρεις μεγαλύτεροι κρεατέμποροι του κόσμου ξέρουν ήδη ότι το σημερινό μαγαζί τους δεν είναι βιώσιμο και ετοιμάζονται.

Το καλό νέο είναι, ότι η ανθρωπότητα θα πάψει να δολοφονεί ζώα για τροφή. 
Θα γίνουμε όλοι βήγκαν, θέλουμε δεν θέλουμε - σύντομα μάλιστα.
Θα κολυμπήσω σε πισίνες με σαμπάνια όταν γίνει αυτό. Βηγκαν σαμπάνια εννοείται.

Το κακό νέο είναι ότι την γαμήσαμε. Απαξάπαντες...

Οι μηχανισμοί προπαγάνδας έχουν ήδη πάρει μπροστά. Περιμένουν τις οικονομοτεχνικές εξελίξεις, γιατί τεχνικά δεν είναι ακόμα έτοιμοι να προσφέρουν εναλλακτικές μορφές βήγκαν τροφής σε μαζική κλίμακα. Δεν έχει νόημα να προπαγανδίζεις κάτι που δεν μπορείς - ακόμα - να πουλήσεις.
 
Μόλις πετύχουν την μαζική παραγωγή εναλλακτικών τροφών, η προπαγάνδα υπέρ της νέας τροφής θα φουντώσει και η κοινωνική αποδοχή της κρεατοφαγίας θα πέσει στο μηδέν. 
Το να τρως κρέας θα σε κατατάσσει στην ίδια κατηγορία με αυτούς που φτύνουν στον δρόμο και ξύνουν τα αχαμνά τους δημόσια. Οι κρεατοφάγοι θα θεωρούνται αποκρουστικοί και επιβλαβείς για την δημόσια υγεία (είναι ήδη, αλλά δεν το ξέρουν).

Θα ξεκινήσουν με τους ινφλουένσερς, που είναι ήδη - δηλωμένα - πουτανάκια του συστήματος. Είτε με λεφτά είτε με μαζικά meme οι ινφλουένσερ θα λένε διαρκώς το πόσο καλό είναι το να είσαι βηγκαν και πόσο απαίσιο είναι το να τρως κρέας. Πολλές ινσταγκραμογκόμενες θα δηλώσουν ότι το κάνουν μόνο με χορτοφάγους (όπως σήμερα που δηλώνουν ότι το κάνουν μόνο με εμβολιασμένους).
 
Θα ακολουθήσουν οι δημοσιογράφοι - αυτοί κι αν είναι πληρωμένοι - με "έρευνες" για τις ωφέλειες της νέας μορφής διατροφής και τις βλάβες που προξενεί η παλιά (δλδ το κρέας).
Μετά θα πάρουν σειρά οι επιστήμονες κάθε είδους που θα λένε το μακρύ τους και το κοντό τους. Και οι πολιτικοί που - για να μην χάσουν ψήφους - θα θεσμοθετήσουν νόμους εναντίον της κατανάλωσης κρέατος. Για το "καλό μας" βεβαίως-βεβαίως, για να "προστατέψουν" την δημόσια Υγεία.

Κάπως έτσι, με το καλό, με το άγριο, με κοινωνική απομόνωση, με νομοθεσίες, με οικονομικές κυρώσεις, με διάφορες δικαιολογίες και με διάφορους τρόπους, η κατανάλωση κρέατος θα καταργηθεί παγκόσμια.

Είναι καλό αυτό; Για πολλούς λόγους ναι. 
Ο μεγαλύτερος είναι ότι θα σταματήσει η δολοφονία ζώων. Αλλά και οι άλλοι λόγοι (περιβάλλον, σπατάλη φυσικών πόρων, υγεία) δεν είναι καθόλου ασήμαντοι.

Γιατί λοιπόν δεν είμαι και τόσο ενθουσιασμένος από τις εξελίξεις;
Επειδή υπάρχει ένας ελέφαντας στο δωμάτιο, για τον οποίο κανένας δεν μιλάει. 
 
Όλες αυτές οι κολοσσιαίες επενδύσεις που ήδη γίνονται και θα ενταθούν στο μέλλον δεν γίνονται επειδή οι εταιρείες είναι ψυχοπονιάρες αδερφές του ελέους. Οι επενδύσεις στις νέες μορφές τροφής, χωρίς κρέας, γίνονται επειδή πρώτον δεν υπάρχει εναλλακτική (η μαζική παραγωγή κρέατος είναι προ πολλού μη βιώσιμη και καταδικασμένη) και δεύτερον επειδή αποσκοπούν σε κολοσσιαία κέρδη.
Τα κέρδη έρχονται από τις πατέντες, τις υποδομές και την τεχνογνωσία.

Όλες αυτές οι νέες, καταπληκτικές τροφές που θα μας επιβληθούν θέλουμε δεν θέλουμε, θα καλύπτονται από πατέντες. Πουθενά δεν θα υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση σε τροφή, επειδή κανένας - εκτός από λίγους - δεν θα έχει ούτε την τεχνογνωσία ούτε τα εργαλεία ούτε τους πόρους για να φτιάξει τροφή.
 
Ξαφνικά, ο Μπιλ Γκεητς, η google, η apple, η amazon, οι κινέζικοι εμπορικοί κολοσσοί, οι μεγάλοι σημερινοί κρεατέμποροι (ποιοι άλλοι νομίζεις ότι είναι οι επενδυτές; ) δεν θα ελέγχουν μόνο τα μέηλ σου, τους φίλους σου, τις καταναλωτικές σου συνήθειες και τις μετακινήσεις σου. 
Θα ελέγχουν και την τροφή σου. 
Το αν θα φας, το πότε θα φας, το τι θα φας και το πόσο θα πληρώσεις για να φας, θα το αποφασίζουν αυτοί, όχι εσύ.

Οταν οι παππούδες μας παλιά έλεγαν "θα μας πουλήσουν και τον αέρα που αναπνέουμε" είχαν πέσει ΠΟΛΥ μέσα.

Λύσεις; Οχι, δεν έχω. Ισως το να εξασφαλίσω κάπου έναν κηπάκο και να μάθω να καλλιεργώ τις ντομάτες μου και τα κολοκυθάκια μου. Σαν φοιτητής είχα ασχοληθεί με την κηπουρική, με σχετικά καλά αποτελέσματα ;-)
Αλλωστε, αν πρέπει να διαλέξω ανάμεσα στην μαζική δολοφονία των ζώων όπως συμβαίνει σήμερα και στον μαζικό έλεγχο της τροφής μου από τον Μπίλ Γκέητς, θα διάλεγα σαφώς και πάντα το δεύτερο.

0 σχολια:

  © Blogger template 'Solitude' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP