Friday 6 August 2021

Κακία + Συμφέρον = Πυρκαγιά

Οι Ολλανδοί είχαν μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα κάθε χρόνο εκατόμβες νεκρών από πλημμύρες. Λογικό, αφού βρίσκονται κάτω από την στάθμη της Θάλασσας. Κάποτε έφτιαξαν ένα Υπουργείο Γεφυρών και Φραγμάτων, το επάνδρωσαν με τους καλύτερους ειδικούς (υπάρχουν αντίστοιχες έδρες στα πανεπιστήμια τους), του έδωσαν απεριόριστους πόρους και μια αποστολή: Δεν θέλουμε πια πλημμύρες. 
Για κάθε πλημμύρα που συνέβαινε μετά, έκοβαν τα κεφάλια των υπεύθυνων και κρέμαγαν τα πτώματα τους μπροστά από το Κοινοβούλιο για παραδειγματισμό. Οκ, το τελευταίο είναι υπερβολή. Πάντως οι πλημμύρες σταμάτησαν.

Τι κάνει ένας σοβαρός λαός που ξέρει ότι λόγω γεωγραφίας, μορφολογίας, κλίματος κλπ. έχει ένα μόνιμο πρόβλημα; Το αντιμετωπίζει. Τι κάνουν οι τζερτζελοειδείς τσιφτετέλληνες εδώ και 60 χρόνια; Μαλακίζονται και καταριούνται οποιον βρουν πρόχειρο (την κυβέρνηση, τους τούρκους, τον στρατηγο άνεμο και άλλες παπαριές).

Μια δεδομένη (απλοϊκή) ψευτοδικαιολογία για τις φωτιές είναι ότι "να, και η Καλιφόρνια έχει φωτιές, άρα τι να κάνουμε εμείς; ". Επιεικώς ανόητη, αν όχι εκ του πονηρού. Πρώτον δεν μπορείς να συγκρίνεις την Καλιφόρνια με την Ελλάδα. Ναι, έχουν και οι δυο ζέστη, αλλά αυτό είναι το μοναδικό κοινό σημείο. 
Η Καλιφόρνια είναι μια χώρα που θέλεις 2 ώρες με το αεροπλάνο για να την διασχίσεις, η Ελλάδα είναι ένα μυγόχεσμα πάνω στον χάρτη. Άσε που οι Αμερικάνοι (καλοί βλάκες και του λόγου τους) έχουν ιδιωτικοποιήσει ακόμα και την μάνα που τους γέννησε και γι' αυτό δεν έχουν υποδομές πυροπροστασίας.
 
Αντιπαράδειγμα: Γιατί όλη η υπόλοιπη Υδρόγειος στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος δεν έχει φωτιές; Η Τεχεράνη βρίσκεται στο ίδιο ύψος με την Καλαμάτα. Η μισή Κίνα το ίδιο. Δεν έχουν ζέστη εκεί; Η μήπως η έλλειψη πυρκαγιών σε αυτά τα μέρη οφείλεται στό ότι τα εκεί καθεστώτα σε μπουντρουμιάζουν;
 
Επανέρχομαι στο ολλανδικό παράδειγμα. Θα ωφελούσε την Ελλάδα ένα Υπουργείο Πυροπροστασίας; Πιστεύω σαφώς πως ναι - αρκεί να λειτουργούσε με τις ολλανδικές συνθήκες: Αφθονοι πόροι, διευρυμένες εξουσίες και ειδικοί που τους παίρνουμε το κεφάλι σε περίπτωση αποτυχίας.
 
Τα σημερινα "υπεύθυνα" υπουργεία - το Αγροτικής και το Πολιτικής Προστασίας - είναι ένα Τίποτα. Το πρώτο απλά κάνει λαμογιές και τσεπώνει επιδοτήσεις από την Ε.Ε. για να τις μοιράσει στην εκλογική πελατεία, δλδ. τους αγρότες και τους "αγρότες". Το δεύτερο είναι υπεύθυνο για πανδημίες, σεισμούς, λιμούς καταποντισμούς και γενικά τις 7 πληγές του Φαραώ - πάντως ειδικό για πυροπροστασία ΔΕΝ είναι.

Ωραία, αφού λοιπόν λόγω κλίματος και γεωγραφίας έχουμε ένα πολύ συγκεκριμένο και πολύ γνωστό (και δυστυχώς μόνιμο) πρόβλημα, χρειαζόμαστε έναν φορέα πυροπροστασίας. Το αν αυτός ο φορέας είναι υπουργείο, νομαρχία, ίδρυμα, οργάνωση κ.ο.κ. είναι δευτερεύον. Το σημαντικό είναι ότι χρειαζόμαστε ειδικούς και οργάνωση, όπως οι ολλανδοί.

Τους ειδικούς τους έχουμε ήδη. Και την οργάνωση θα την είχαμε, αν θέλαμε. Μάλιστα καλύτερη από την ολλανδική. Δεν είμαστε ανίκανοι. Απλά ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ. Ούτε τους ειδικούς, ούτε την οργάνωση.
 
Οι ειδικοί μας λένε τα ίδια πράγματα ΚΑΘΕ, μα ΚΑΘΕ χρόνο. Οχι μόνο φέτος. Και πέρυσι τα ίδια έλεγαν. Και πρόπερσι. Και την τελευταία δεκαετία. Και πριν δύο δεκαετίες. Εδώ και 60-70 χρόνια, έλληνες ειδικοί, καθηγητές πανεπιστημίων μας λένε και μας ξαναλένε και μας ξαναλένε ΑΚΡΙΒΩΣ τα ίδια πράγματα.

Πως μπορούμε να ερμηνεύσουμε την συμπεριφορά ενός λαού που εδώ και πάνω από μισόν αιώνα καίγεται κάθε χρόνο, οι ειδικοί του λένε πως μπορεί να αποφύγει τις πυρκαγιές και αυτός τους αγνοεί επιδεικτικά; Ηλίθιοι; Δεν νομίζω. Επιμένω ότι οι έλληνες ΔΕΝ είναι ηλίθιοι, ούτε ανίκανοι. Τουλάχιστον όχι περισσότερο από τους Ολλανδούς ή τους Κινέζους ή οποιονδήποτε άλλον λαό.

Αφού δεν πρόκειται για ηλιθιότητα, τι άλλες ερμηνείες έχουμε; Μα ..... το συμφέρον φυσικά. Απλά, απλούστατα, ξεκάθαρα, το συμφέρον. 
 
Ολοι αυτοί που σήμερα χάνουν τις ζωές τους και τις περιουσίες τους στις φλόγες, όλη αυτή η τερατώδης οικολογική καταστροφή - που τις επιπτώσεις της θα τις φάμε κατακέφαλα όλοι -, όλοι οι νεκροί και όλες οι καταστροφές των τελευταίων 60 χρόνων οφείλονται σε κάτι ΠΑΡΑ, ΠΑΡΑ, ΠΑΡΑ πολύ απλό: Το συμφέρον.
Εσύ θα πεθάνεις, θα χάσεις το σπίτι σου, θα πάθεις καρκίνο από την στάχτη επειδή ο διπλανός σου έχει συμφέρον να σε κάψει και να σε καταστρέψει. Επειδή μπροστά στο δικό του συμφέρον, η δική σου ζωή είναι ένα τίποτα. Απλά, καθαρά και ξάστερα.

Ποιοι έχουν συμφέρον να καίγεται η Ελλάδα κάθε χρόνο, εδώ και πάνω από μισόν αιώνα;
Τρεις κατηγορίες: Κυνηγοί, κτηνοτρόφοι, εργολάβοι.
Μαζί με τους πολιτικούς που τους νταντεύουν και τους υποθάλπουν επειδή αποτελούν την εκλογική τους πελατεία.

Την ώρα που εσύ πνίγεσαι στην στάχτη του δάσους που καίγεται δίπλα σου, την ώρα που εσύ πέφτεις για ύπνο και δεν ξέρεις αν σε σηκώσουν τα μεσάνυχτα οι πυροσβέστες από το κρεβάτι σου (αν προλάβουν κι αυτοί), την ώρα που εσύ χάνεις το οξυγόνο που αναπνέεις, το σπίτι σου, την περιουσία σου, την ζωή σου, μερικοί δίπλα σου γεμίζουν φυσίγγια και γυαλίζουν κάννες. Τα τζιπ φουλαρισμένα βενζίνη, περιμένουν να κάτσει λίγο η στάχτη.

Οι φρεσκοκαμμένες περιοχές είναι "άριστοι" κυνηγότοποι. Γιατί οι μικροτσούτσουνοι εγκληματίες με τις κάννες και τα τζιπ δεν μπορούν να χτυπήσουν ούτε το μικροσκοπικό πουλί τους σε κανονικές συνθήκες. Μόνο στα καμμένα, εκεί που τα πανικοβλημένα, διψασμένα, εξαντλημένα ζώα δεν μπορούν να κρυφτούν.
Και το πανάθλιο, εγκληματικό σκατοκράτος τους δίνει "ειδικές κυνηγετικές άδειες" και "παράταση κυνηγετικής περιόδου" ακριβώς για να μπορέσουν να κυνηγήσουν τα καθάρματα μέσα στις καμμένες περιοχές.
 
Να το θυμάσαι αυτό, αν ποτέ καεί το σπίτι σου (που δεν το εύχομαι). Να ξέρεις τουλάχιστον ποιο καθίκι σε έκαψε και γιατί, με ποιο συμφέρον σε έκαψε. Και να μην αναμασάς βλακείες περί Καλιφόρνιας, υπερβολικής ζέστης και "ένα σπασμένο γυαλί μπορεί να βάλει φωτιά".
 
Ποιος ήταν ο υπουργός που μοίραζε κυνηγετικές άδειες μετά την τελευταία μεγάλη φωτιά στην Ηλεία το 2008; Ο Κικίλιας; Δεν θυμάμαι καλά. 
Update: Το εψαξα, δεν ήταν τελικά ο Κικίλιας. Και δεν ήταν ο υπουργός αλλά ο υφυπουργός Κ. Κιλτίδης. Μπερδεύτηκα με την ίδια συλλαβή στα δυο ονόματα. Ψάχνοντας για τους τότε υπουργούς βρήκα και κάτι εξαιρετικό, από τον Μεγάλο Θανάση Βέγγο: https://www.youtube.com/watch?v=50Wh72SVnFs

Αν νομίζει κάποιος ότι υπερβάλλω, ότι έχω άδικο, ας απαντήσει στην απλή ερώτηση: Σε τι χρησιμεύουν οι κυνηγετικές άδειες μέσα στα καμμένα - ΕΙΔΙΚΑ μετά την φωτιά; Αν εγώ λέω χαζομάρες, γιατί οι μεν ζητάνε αυτές τις άδειες και ο υπουργός τις δίνει; Ετσι, στην τύχη γίνονται αυτά; Συμπτώσεις είναι; Η μήπως συμφέρον;
 
Οι κτηνοτρόφοι. Μετά από κάθε φωτιά, το έδαφος κρατάει περίσσιο άζωτο. Τα φυτά που φυτρώνουν μετά την φωτιά είναι ποώδη και - με την βοήθεια του αζώτου σαν φυσικό λίπασμα - εξαιρετικά θρεπτικά. Παράγεται δηλαδή περισσότερο κρέας για σφάξιμο ανα στρέμα.
 
Για τους εργολάβους, τι άλλο να πω, περισσότερο από τα πασιφανέστατα;

Οι αστυνομικοί, οι εγκληματολόγοι, αλλά ακόμα και ένας μπόμπιρας που μεγάλωσε με αμερικάνικες ταινίες μπορούν να σου πουν το προφανές: Οταν έχεις ένα έγκλημα, ψάξε τον ένοχο ανάμεσα σε αυτούς που έχουν συμφέρον.

Ποια είναι η εξήγηση για τις πυρκαγιές; Είτε θα πρέπει να βροντοφωνάξουμε και να αποδεχτούμε ότι οι Έλληνες είναι ο πιο μαλάκας λαός του κόσμου - κάτι που δεν δέχομαι σε καμία περίπτωση - είτε θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι κάποιοι έχουν συμφέροντα από τις πυρκαγιές. 
Δεν υπάρχει καμία άλλη λογική εξήγηση για αυτές της καταστροφές. Οι 4 ομάδες συμφερόντων που ανέφερα ήδη (κυνηγοί, κτηνοτρόφοι, εργολάβοι, πολιτικοί) εμποδίζουν κάθε οργανωμένη προσπάθεια αποφυγής και πνίγουν κάθε φωνή ειδικού. Μόνο έτσι εξηγείται το γιατί καίγεται η χώρα κάθε χρόνο, ενώ θα μπορούσε να αποφύγει τις καταστροφές.
 
Το να καταριόμαστε την ζέστη, τα αποτσίγαρα, την Καλιφόρνια και την κακή μας τύχη (ή τους τούρκους) είναι μια θεολογική και ανόητη εξήγηση. Με το συμφέρον - και με αυτούς που έχουν το συμφέρον - εξηγούνται όλα πολύ πιο λογικά.
Τι θεωρείς πιο πιθανό; Να έσπασε ένα μπουκάλι στην μέση της ερημιάς, να έγειρε με τον κατάλληλο τρόπο, να είχε την κατάλληλη κοιλότητα (ένα επίπεδο τζάμι δεν γίνεται φακός), να έπεσε ο ήλιος πάνω του στην κατάλληλη στιγμή και να άναψε τα ξερόχορτα; Η μήπως είναι πιθανότερο ένας κυνηγός ή κτηνοτρόφος να έκανε αυτό που είναι το συμφέρον του;

Δεν είμαι ειδικός. Αναμασάω όμως για άλλη μια φορά αυτά που λένε οι ειδικοί εδώ και δεκαετίες. Έτσι για να υπάρχουν και εδώ, στην μικρή αυτή διαδικτυακή γωνιά.

1. Η βλάστηση της χώρας (δεν έχουμε μόνο δάση, πολύ μεγάλο μέρος της χώρας είναι θαμνώδες) είναι ήδη προσαρμοσμένη στο κλίμα μας - άρα και στις φωτιές. Μια "φυσική" φωτιά περιορισμένης έκτασης κάθε 10 χρόνια δεν αποτελεί πρόβλημα, το χώμα και τα φυτά είναι προετοιμασμένα. Εδώ θα ίσχυε και η σύγκριση με την Καλιφόρνια. 
Αυτές όμως οι τεράστιες καταστροφές - και μάλιστα κάθε χρόνο - είναι ανθρωπογενείς, δεν είναι φυσικές.

2. Με έναν αναπτήρα μπορείς να κάψεις ένα ματσάκι άχυρο ή μια φούχτα ξεραμένα κλαδάκια. Αλλά επ ουδενί μπορείς να κάψεις με έναν αναπτήρα ένα δέντρο ή έναν μεγάλο θάμνο. 
Το πρόβλημα δεν είναι λοιπόν η ζέστη από μόνη της, ούτε ο άνεμος, ούτε το "αποτσίγαρο" που δήθεν πετάχτηκε ούτε το "σπασμένο γυαλί" που δήθεν έγινε φακός. Το πρόβλημα είναι η συσσώρευση μιας τεράστιας βιομάζας από ευανάφλεκτο υλικό, π.χ. ξεραμένες πευκοβελόνες.
 
3. Η καλύτερη ίσως μέθοδος πυροπροστασίας - και πολύ, πολύ, πολύ, πολύ οικονομική - θα ήταν το αραίωμα αυτής της βιομάζας. Να μαζεύαμε δλδ. από τον Απρίλη μέχρι τον Σεπτέμβρη όλα αυτά τα κλαδάκια και τις πευκοβελόνες. Τόσους αργόσχολους έχουμε.
Οι λεγόμενες αντιπυρικές ζώνες είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα, σε μεγαλύτερη κλίμακα: Ξυρίζουμε μια φαρδιά λουρίδα γης, δλδ αραιώνουμε, αφαιρούμε την καύσιμη ύλη.

4. Ο φυσικός τρόπος να γίνεται αυτή η απαραίτητη αραίωση της καύσιμης βιομάζας είναι τα ζώα. Φυσικός κύκλος. Ο λαγός, το κουνελάκι, το ποντικάκι, τα πουλιά, γενικά ΟΛΑ τα ζώα στην φύση καταναλώνουν αυτήν ακριβώς την εύφλεκτη βιομάζα που επιβάλλεται να αραιώσουμε, αν δεν θέλουμε στην επόμενη πυρκαγιά να καούμε ζωντανοί. 
Κανένας λαγός και καμία αλεπού δεν τρώνε δέντρα. Φυλλαράκια, κλαράκια και σπόρους καταναλώνουν. Ολα τα ζώα είναι ΣΥΜΜΑΧΟΙ μας εναντίον των πυρκαγιών.
Αλλά εμείς αφήσαμε τα μικροτσούτσουνα κομπλεξικά καθίκια με τις καραμπίνες να θερίσουν οτιδήποτε κινείται στην φύση. 
Ε, την επόμενη φορά που θα δεις τις φλόγες να βγαίνουν από το παράθυρο της κραβατοκάμαρας σου (που δεν το εύχομαι), να ξέρεις τουλάχιστον ποιος ήταν ο σύμμαχος σου και ποιος σε έκαψε.

5. Πλήρης, καθολική και αυστηρότατη απαγόρευση της βόσκησης - με βαρύτατες ποινές - σε όλα τα καμμένα για 10 χρόνια. Οι ειδικοί λένε, ότι οι φωτιές θα σταμάταγαν σε χρόνο dt και η φύση θα αναγεννιώταν. 
Ετσι, κυριολεκτικά "με έναν νόμο και ένα άρθρο". Οταν αφαιρέσεις το συμφέρον, τα υπόλοιπα γίνονται σχεδόν μόνα τους.

6. Η απαγόρευση της δόμησης στα καμμένα υπάρχει από το μακρυνό 1975, αλλά φυσικά δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ.

Υ.Γ. Υποσχέθηκα στον εαυτό μου να μην ασχολούμαι με θέματα της επικαιρότητας. Αλλά οι φωτιές δεν είναι επίκαιρο θέμα. Ποια επικαιρότητα; Εδώ και 60 χρόνια εκεί είναι, ολόιδιες. 

Υ.Υ.Γ. Τις αθώες ψυχές που πεθαίνουν λυπάμαι. Αυτό μόνο.

0 σχολια:

  © Blogger template 'Solitude' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP