Sunday 6 March 2022

Αποφασίζομεν και διατάσσομεν

Σε αντίθεση με τους άλλους μαχητές του πληκτρολόγιου - που την μια μέρα είναι οικονομολόγοι, την επόμενη μέρα αφγανιστολόγοι, μετά επιδημιολόγοι κ.ο.κ. σήμερα ουκρανολόγοι - εγώ είμαι σταθερός στα δύο πράγματα που με απασχολούν: Τους βασανισμούς των ζώων από τους ανθρώπους και τον τουρισμό.

Δεν αγνοώ βέβαια την επικαιρότητα. Ούτε είμαι ουδέτερος. Ένας δολοφόνος δικτάτορας έχει εισβάλλει σε ξένη χώρα και απειλεί με πυρηνικό όλεθρο.
Δεν χρειάζονται πολλά μπλαμπλα για να αποφασίσεις με ποια μεριά είσαι. Αρκεί να δεις αυτούς που υποστηρίζουν τον συγκεκριμένο: Ελληνορθόδοξοι αρχιμαλάκες (ότι πιο μισσαλόδοξο ξέρω), ναζί, απολιθώματα αυτοπροσδιοριζόμενα σαν "κομμουνιστικό κόμμα" και αριστερίζοντες διανοούμενοι του κώλου και της μάσας.

Αλλά το να γράψω εδώ για τον πόλεμο, το να αραδιάσω την γνώμη μου για την μια ή την άλλη πλευρά δεν αποτελεί πράξη. Εκτός αν πάρω όπλο και πάω να πολεμήσω σε ένα χαράκωμα. Κάτι που απεύχομαι και ευτυχώς δεν προβλέπεται σύντομα.

Μένω λοιπόν στα δύο παραπάνω θέματα που και τα γνωρίζω πρώτο χέρι και μπορώ να τα εφαρμόσω στην πράξη. Εννοείται ότι όλα συνδέονται με όλα. Θα ήταν παρανοϊκό αν ένας πόλεμος άφηνε ανεπηρέαστα όλα τα άλλα. Παρά τις συνδέσεις, συνεχίζω να μιλάω για τα "δικά μου" θέματα.
 
Για ξεκίνημα, εκφράζω την άπειρη χαιρεκακία μου και ρίχνω φάσκελα στους μαλάκες που κλαίγονται "δεν θα έρθουν ρώσοι τουρίστες φέτος".  
Ρε βρωμερό, χεσμένο καθίκι, πεθαίνουν παιδιά από βόμβες δίπλα σου και εσύ στεναχωριέσαι επειδή η αρπαχτή που θα κάνεις έτσι κι αλλιώς θα σου βγει λίγο μικρότερη; 
Ρε πανηλίθιε, όταν ο δολοφόνος που υποστηρίζεις σε μετατρέψει σε μια γούρνα που θα συλλέγει  ραδιενεργό βρόχινο νερό, εσύ μετράς τις εισπράξεις από τα ξαπλωστρατζήδικα και τα μπητσόμπαρα;
Μην αγχώνεσαι ρε πανύβλακα, η καλή μας η κυβέρνηση θα σε αποζημιώσει. Εδώ δίνει αποζημίωση καθυστέρησης τραίνου, αλυσίδων για τα χιόνια, αποζημίωση για τον κοβιντ (που τον ξεχάσαμε αυτόν; ). 
Το επόμενο θα είναι το επίδομα βιάγκρα. Σε κάθε μαλάκα που δεν του σηκώνεται, θα έρχεται ο κούλης αυτοπροσώπως και θα του ακουμπάει ένα διχίλιαρο στο κομοδίνο.

Μόνο την βλακεία και την απληστία δεν θα επιδοτήσουν. Αυτά είναι τα μόνα για τα οποια δεν τους φτάνουν τα λεφτά, όσα και να τυπώσουν.

* * * 
Ο πόλεμος επιταχύνει και δραματοποιεί τις εξελίξεις τις οποιες προέβλεπα πριν έναν μήνα στο προηγούμενο. Φυσικά δεν είναι αυτοί οι στόχοι του δολοφόνου που ξεκίνησε τον πόλεμο, είναι άλλοι. Εύχομαι να αποτύχουν και να φάει την χλαπάτσα στα μούτρα, μαζί με τους σκατάδες χριστιανοκκεναζιψεκασμένους που τον υποστηρίζουν. 
 
Αλλά ο πόλεμος φέρνει σαν παράπλευρη συνέπεια αυτό που έγραφα. Την παγκόσμια δράση για την κλιματική αλλαγή. 
Η πρόβλεψη μου ήταν για το 2026, ο πόλεμος την φέρνει στο 2022. 
Η πρόβλεψη μου (αν και πολύυυ ισχή και αβέβαιη) ήταν ότι η δράση θα πυροδοτηθεί από την Γκρέτα και τα άλλα έφηβα κοριτσάκια γύρω της. Τελικά την δράση την πυροδοτεί ένας πόλεμος ;(

Παρένθεση για την Γκρέτα και τις ομοιδεάτισσες κοπελούδες: Αν και αφελείς, αν και ακίνδυνες, αν και απλοϊκές, έχουν όλον τον θαυμασμό και την αναγνώριση μου. Ηταν εντελώς ουτοπικό ότι θα μπορούσαν να αλλάξουν κάτι. Τελικά δεν χρειάστηκε. Θα προτιμούσα 1000Χ να είχαν αλλάξει αυτές τον κόσμο με τις ανώδυνες διαμαρτυρίες τους από τον δικτάτορα που τον αλλάζει τώρα με βόμβες.
Τις θεωρώ σαν πανάξιες εγγονές των γιαγιάδων τους, που στα 60s - 70s φώναζαν (και κυρίως έπρατταν) "make love not war". Οι σημερινές κοπελούδες λένε (αλλά δεν πράττουν τόσο πολύ) "fuck me, not the planet", που είναι σχεδόν το ίδιο. Μόνο η ενδιάμεση γενιά, οι μανάδες τους, βγήκαν χάπατα.
 


* * * 
Αν θέλαμε να δώσουμε ένα "βραβείο Γκρέτας" σε κάποιο κράτος / οργανισμό βασιζόμενοι στο πόσα κάνουν για την κλιματική αλλαγή, θα το δίναμε στο ... κομμουνιστικό κόμμα Κίνας. Εγκαθιστούν ασύλληπτες ποσότητες από ΑΠΕ κάθε χρόνο. Ανεβάζοντας μάλιστα ρυθμούς. Δεν δίνω νούμερα, μπορεί να τα βρει κανείς εύκολα.
Έγιναν ξαφνικά τα δικτατορικά αρτηριοσκληρωμένα γερόντια του κκκ οικολόγοι; Οχι φυσικά. Αλλά κατάλαβαν επί τέλους ότι δεν τους παίρνει να συνεχίσουν έτσι. Δεν τους βγαίνουν τα νούμερα. 
 
Καθαρά μαθηματικά τους επιβάλλουν να γίνουν πρώτοι στην προσπάθεια αποτροπής μιας κλιματικής καταστροφής. Η προσπάθεια τους ξεκίνησε πολύ αργά και μάλλον θα αποτύχει. Αλλά τουλάχιστον τώρα τους έπιασε κωλοπηλάλα και προσπαθούν (την Γκρέτα την κορόϊδευαν όμως).

Το ίδιο συμβαίνει και στον δυτικό κόσμο, ΗΠΑ και Ευρώπη. Σε μικρότερο βαθμό μέχρι στιγμής, αλλά αυτό αλλάζει άρδην με τον πόλεμο.
Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της μανταμ μέρκελ - που έγλειφε τον κώλο του ενός δικτάτορα για το φυσικό αέριο και του άλλου δικτάτορα για να κρατήσει τους εξαθλιωμένους πρόσφυγες στα σύνορα του - έχουν ψοφήσει πανηγυρικά και πολύ απότομα. 
Με ταχύτητα αστραπής η Γερμανία εξοπλίζεται (καλό και κακό ταυτόχρονα) και όλη η Ευρώπη θέλει να γίνει ανεξάρτητη από τους υδρογονάνθρακες. 100 δις θα δώσει η Γερμανία στα στρατά της, μόνο για φέτος.

Θα "ξεχειλώσουν" λίγο την πυρηνική ενέργεια και θα την προπαγανδίσουν σαν φιλική για το περιβάλλον. Αλλά αυτό είναι μια προσωρινή λύση και το ξέρουν. Θα κερδίσουν με αυτήν λίγο χρόνο, τίποτα παραπάνω.

Οι τεχνολογικές λύσεις υπάρχουν όλες έτοιμες, εδώ και πολύν καιρό. Τα λεφτά είναι επίσης άπειρα, τυπώνουμε όσα θέλουμε, σιγά το πρόβλημα.
Εκείνο που έλειπε μέχρι τώρα ήταν η πολιτική βούληση. Ε, αυτή άλλαξε. Στην Κίνα επειδή δεν βγαίνουν τα νούμερα, στην Ευρώπη επειδή ένας εγκληματίας ξεκίνησε πόλεμο.

* * *
Μπορούμε να χαιρόμαστε με τις εξελίξεις; Οχι φυσικά, για δύο λόγους. 
 
Ο πρώτος είναι ο πόλεμος. Ποτέ δεν μπορούμε να χαιρόμαστε επειδή πεθαίνουν ζώα και άνθρωποι. Αν η ανθρωπότητα χρειάζεται έναν πόλεμο προκειμένου να αναγκαστεί να προστατέψει το περιβάλλον, τότε η ανθρωπότητα είναι ντιπ για ντιπ ηλίθια.
 
Ο δεύτερος είναι ότι αυτές οι αλλαγές γίνονται πολύ, πολύ, απελπιστικά αργά. Την κλιματική αλλαγή, με όλες τις καταστροφικές της συνέπειες, θα την φάμε στα μούτρα ότι και να κάνουμε. Αργήσαμε κατά 30-40 χρόνια να αντιδράσουμε. Κολλημένοι σε (μικρο)οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα, ξεχάσαμε ότι ΔΕΝ μπορούμε να γαμάμε τον πλανήτη σαν να μην υπάρχει αύριο. Το αύριο υπάρχει και ήρθε, είναι εδώ και τώρα.

Άσε που ακόμα και τώρα, ακόμα και στο 12 και 5, προσπαθούμε να εφαρμόσουμε ότι είναι απαραίτητο με ταχύτητα χελώνας. Μη τυχόν και ξεκουνηθούμε και χαλάσει η ζαχαρένια μιας.

Δεν βγαίνει έτσι. Δεν αποφεύγεται η κλιματική καταστροφή με το να κάνουμε ότι κάναμε μέχρι τώρα, επειδή έτσι βολεύει.
Για όλους μας, θέλουμε δεν θέλουμε, μας αρέσει δεν μας αρέσει, έρχονται κατά πάνω μας πάρα πολλές απαγορεύσεις και εξαναγκασμοί.
Οι κυβερνήσεις διστάζουν ακόμα, γιατί δεν θέλουν να δυσαρεστήσουν τους ψηφοφόρους που χάϊδευαν τόσα χρόνια. Τι να βγουν και να πουν; Οτι εδώ και 40 χρόνια μας έλεγαν ψέματα;

Μέχρι τώρα μας κορόϊδευαν λέγοντας μας ότι έλα μωρέ, θα αγοράσουμε ηλεκτρικά αυτοκίνητα, θα βάλουμε (προαιρετικά, όσοι θέλουν) και μερικά φωτοβολταϊκά στις ταράτσες και τον σώσαμε τον πλανήτη. Ψέμα και το ήξεραν.

Χωρίς απαγορεύεις και εξαναγκαστικούς περιορισμούς δεν γίνεται. Στην Κίνα σώνονται ΗΔΗ οι πρώτες ύλες για να φτιάξουν ΑΠΕ, ακόμα και αφότου έχουν "ρουφήξει" όλη την παγκόσμια παραγωγή πρώτων υλών. Και ακόμα βρίσκονται στην αρχή, στο 5%. Με τι υλικά θα φτιάξουν ΑΠΕ για το υπόλοιπο 95% που απαιτείται; Οι ρυθμοί ανόδου για τις καινούργιες ΑΠΕ είναι εξωφρενικά τρελοί, αλλά ακόμα και αν τους διατηρήσουν για τα επόμενα 50 χρόνια, πάλι δεν θα προλάβουν. Άσε που θα ξεμείνουν από πρώτες ύλες μέσα στον πρώτο χρόνο.
 
Τα δικτατορικά γερόντια του κκκ θα αναγκαστούν να απαγορέψουν θέλοντας και μη την σπατάλη ενέργειας στους κινέζους. Στους κινέζους που έχουν τον καταναλωτισμό σαν αυτοσκοπό της ζωής τους. Το κκκ επιβιώνει μόνο όσο τους τον επιτρέπει. Μόλις τους τον απαγορέψει, θα δούμε πόσες ώρες θα τους απομένουν.

Ακόμα μια παρένθεση: Δεν είναι μόνο οι ρώσοι τουρίστες που θα χάσετε πανηλίθιοι. Ολοι αυτοί οι βλαχομπαρόκ κινέζοι που έρχονταν στην Σαντορίνη για να παντρευτούν, θα σταματήσουν να έρχονται. Το αργότερο όταν η τιμή του πετρελαίου ανέβει στα 150 $/βαρέλι (και είμαστε ήδη πολύ κοντά) τα αεροπορικά εισητήρια θα ακριβύνουν απαγορευτικά, και όχι μόνο για τους κινέζους. Θα χαρώ ΠΑΡΑ πολύ όταν αναγκαστείτε να βάλετε τις ξαπλώστρες σας στον κώλο σας, μία προς μία.

Να συνυπολογίσουμε εδώ ότι μέχρι τώρα ο υπερκαταναλωτισμός των κινέζων εξαρτάται από τα λεφτά των δυτικών. Όλες αυτές οι άχρηστες κινεζιές, τα κινητά και τα γκατζετάκια πληρώνονται από δυτικούς. Οι δυτικοί όμως - αναγκαστικά και αυτοί - θα σταματήσουν να αγοράζουν κινέζικα. 
Εκατό δις για εξοπλισμούς, μόνο η Γερμανία, μόνο φέτος. Που δεν θα πάνε στους κινέζους - δεν είναι τόσο ηλίθιοι να εξοπλίσουν τον στρατό τους με κινέζικα εξαρτήματα - αλλά θα πέσουν στην εσωτερική αγορά της Ε.Ε. 
Συν τα λεφτά για την απεξάρτηση από το ρώσικο φυσικό αέριο που αναγκαστικά θα ξοδέψει όλη η Ευρώπη. Αυτά τα λεφτά θα ξοδευτούν σε ενδοχώριες υποδομές στην Ε.Ε., άρα θα λείψουν στους κινέζους.
Η Κίνα κατέβασε τις προβλέψεις για την οικονομία της στο χαμηλότερο σημείο από το 1974. Κατάλαβαν ήδη ότι ξεμένουν από αγοραστές των προϊόντων τους. Οι απαγορεύσεις έρχονται κατα πάνω τους με ταχύτητα τραίνου, μαζί και οι πολιτικές εξελίξεις.

Αλλά και οι δυτικοί έχουν να φάνε πολλά αναγκαστικά μέτρα στην μάπα. Ήδη ο ένας γερμανός υπουργός προωθεί νόμο για να ακριβύνει το κρέας. Μακάρι να το πάει στα 70 ευρώ το κιλό (δυστυχώς δεν μπορεί, ακόμα είναι δικός μου ευσεβής πόθος). Να δεις για πότε γίνονται όλοι βήγκαν.
 
Αλλος υπουργός θέλει να καταργήσει τις φοροαπαλλαγές ( = επιδοτήσεις) στην κηροζίνη. Επί τέλους, αμήν και πότε. Αν και δύσκολο, γιατί πρέπει να γίνει πανευρωπαΪκά.
 
Ο άλλος υπουργός προωθεί νόμο που θα επιβάλλει την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε κάθε σπίτι. Νταξ' αυτό είναι λογικό. Η Γερμανία όπως όλοι ξέρουμε είναι μια χώρα με τρομερή ηλιοφάνεια. Σε αντίθεση με την Ελλάδα που δεν έχει καθόλου ήλιο - αλλά πάρα πολλές ευκαιρίες για αρπαχτές. 
Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αποτελούν ήδη μια υποχρεωτικότητα. Σ' αρέσει δεν σ' αρέσει, το επόμενο αυτοκίνητο σου θα είναι ηλεκτρικό.

Ο δικτάτορας που ξεκίνησε τον πόλεμο εγκαινίασε ταυτόχρονα μια - μακρόχρονη - εποχή ακριβής ενέργειας. Οι πιο μεγάλοι δεν θα ξαναδούν φτηνή ενέργεια στην ζωή τους. 
Που σημαίνει ότι αλλάζουν πάρα πολλά. Όλες οι ενεργοβόρες συνήθειες - σε αυτές περιλαμβάνεται η κατανάλωση κρέατος αλλά και ο τουρισμός, μαζί με άλλες - θα μειωθούν δραστικά, αν δεν κοπούν εντελώς.

- Είτε θα στο επιβάλλουν οι κυβερνήσεις δια νόμου.
- Είτε θα στο επιβάλλει η ακριβή ενέργεια και τα οικονομικά σου.
- Είτε θα στο επιβάλλει ο κοινωνικός σου περίγυρος που θα σε θεωρεί απόβρασμα αν σπαταλάς ενέργεια. Κάτι σαν τους ανεμβολίαστους ένα πράγμα. Κανένα αξιοπρεπές γκομενάκι δεν θα σου κάθεται αν είσαι ενεργειακά σπάταλος.

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα αναγκαστείς να μειώσεις τις μετακινήσεις σου, τον υπερκαταναλωτισμό σου, να αλλάξεις διατροφικές συνήθειες, τρόπο ντυσίματος κλπ. Γενικά όλον τον τρόπο ζωής σου. 
Πολλά προϊόντα / υπηρεσίες που σήμερα θεωρούνται αυτονόητα θα γίνουν πανάκριβα. Επι τέλους λέω, γιατί αυτά είναι τα πιο ενεγοβόρα.

Προσωπικά δεν προβλέπω να με θίγει τίποτα από τα παραπάνω. Είμαι ήδη ενεργειακά "φτηνός". Αλλά ακόμα και αν χρειαστεί να μειώσω την κατανάλωση ενέργειας μου στο μισό, δεν θα μου κοστίσει και πολύ.

* * * 
Κάπου στα τέλη των 90s οι έλληνες είχαν επιλογές. 
Θα μπορούσαν τότε να πάρουν τον δύσκολο δρόνο της τεχνολογικής ανάπτυξης. Αν είχαν αποφασίσει έτσι, θα ήταν προ πολλού μια ενεργειακά ανεξάρτητη, διατροφικά αυτόνομη χώρα με ανθηρό εξαγωγικό εμπόριο σε τεχνολογικά προϊόντα.
Αντι γι' αυτό, οι έλληνες προτίμησαν τον εύκολο δρόμο της τουριστικής ανάπτυξης. Τον δρόμο της ξεκούραστης αρπαχτής. Να μην έχεις σπουδάσει τίποτα, να μην κάνεις τίποτα αλλά να βγάζεις πολλά και κυρίως αφορολόγητα, μαύρα.

Αυτή η επιλογή τους κόστισε ήδη μια χρεωκοπία και τέσσερα μνημόνια. 
Τώρα θα τους κοστίσει και μερικά άλλα ακόμα, όταν θα αναγκαστούν να εισάγουν πανάκριβη ενέργεια, πανάκριβες πρώτες ύλες, πανάκριβη τροφή. Μαγικό: Η Ελλάδα δεν παράγει αρκετά ζαρζαβατικά για να θρέψει τους κατοίκους της. Δεν έχει αρκετό ήλιο βλέπεις, ούτε χώμα ούτε νερό. 
Με αυξημένα τα έξοδα και με μειωμένα τα έσοδα (από τον τουρισμό) η επόμενη χρεωκοπία αποτελεί μονόδρομο. 
Μαζί με πολλούς εξαναγκασμούς, που θα έρθουν πριν την χρεωκοπία είτε είναι ήδη εδώ. Ακριβή θέρμανση τον χειμώνα, κανένα κλιματιστικό το καλοκαίρι, ακρίβεια στα τρόφιμα κ.α.
Παρ' όλα αυτά, οι έλληνες θα συνεχίσουν κάθε καλοκαίρι να περιμένουν τους τουρίστες σαν σωτήρες. Που δεν θα έρχονται (ευτυχώς Ποσειδώνα μου).
 
Μηχανικούς (*) χρειάζεται η Ελλάδα, όχι τουρίστες. Αλλά μην το πείτε αυτό στους έλληνες, θα θυμώσουν. 

(*) όχι από αυτούς που χτίζουν σπίτια, από τους άλλους. Από τσιμέντα γκώσαμε.

4 σχολια:

thinks 7 March 2022 at 01:46  

Όταν τα πνεύματα συναντώνται…
Δυό μέρες τώρα γράφω μια ανάρτηση όπου κάθε παράγραφος ξεκινάει με «Δεν ντρέπεστε…» και η κάθε παράγραφος τους σούρνει και κάτι…
Μετά από κάθε «Δεν ντρέπεστε…» θα μου δανείσεις και θα βάλω «μαλάκες», «ηλίθιοι», «βλάκες», «πανηλίθιοι» (να σκεφτούμε κι’ άλλα, έχω πολλές παραγράφους)… για να μην είναι μονότονο.
Δεν ξέρω αν θα το δημοσιεύσω τελικά… τι φταίνε οι δυό-τρεις καλοί άνθρωποι που με διαβάζουν… Άλλωστε ότι μάχη και να δώσω από το πληκτρολόγιο, ο πολιτισμός μας πάλι μας έχει τελειώσει.
Μια πρόταση μόνο… εκεί που γράφεις «…επειδή πεθαίνουν ζώα και άνθρωποι», το «άνθρωποι» δεν είναι επανάληψη και πλεονασμός;
Live long, and prosper, my friend.

Jolly Roger 7 March 2022 at 21:52  

LLAP, my friend.

Να δούμε αν μας το επιτρέψουν οι maniacs που έχουν την ισχύ και οι ηλίθιοι που τους υποστηρίζουν.

O mr. Spock ήταν μια από τις αιτίες που έγινα μηχανικός ;-)

Για το "ζώα και άνθρωποι": Μερικές φορές εκφραζόμαστε τονίζοντας διαφορές, άλλες φορές τονίζοντας ομοιότητες. Στην συγκεκριμένη φράση θέλησα να τονίσω τις διαφορές.

Στην τελική, με εξαίρεση μερικά (όχι όλα) βακτηρίδια, είμαστε όλοι ευκαρυωτικές ομάδες κυττάρων. Θα μπορούσαμε να βάζουμε το "ευκαρυωτικός" παντού. Ωστόσο, έχουμε εμπλουτίσει την γλώσσα μας με όλα τα (υπο)είδη, γένη κλπ κλπ ακριβώς για να μπορούμε να διαχωρίζουμε αν χρειαστεί.

thinks 8 March 2022 at 00:03  

Πρώτη φορά που είδα οθόνη έγχρωμης τηλεόρασης ήμουνα 9-10 και με είχε πάει η γιαγιά μου σε μια έκθεση στο Ζάππειο. Η πρώτη έγχρωμη εικόνα που είδα ποτέ ήταν ένας λευκός δίσκος με δύο τουρμπίνες από πίσω, να διασχίζει ένα κατάμαυρο κενό με χιλιάδες άστρα, μακριά. Και ακόμα πιστεύω ότι θα μπορούσε ίσως να φτάσει κάπου… ότι ίσως η Ζωή θα βρει τον τρόπο να επαληθεύσει κάπως την προσευχή του Gene Roddenberry… κερδίζοντας έστω και στο παρά-τρίχα την μάχη με τους maniacs…

thinks 8 March 2022 at 00:04  

Βάζω εδώ το λινκ σε μια review πρόσφατη από ένα τύπο αυτοαποκαλούμενο thinkMovies, όποιος και να ‘ναι… Το βάζω σε ξεχωριστό σχόλιο ώστε να το διαγράψεις, αν θέλεις, όταν το δεις μια και δεν είναι σωστό να βάζω λινκς στο μπλογκ σου :-)
https://www.imdb.com/review/rw7916062/

  © Blogger template 'Solitude' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP