Friday 28 January 2022

Run by maniacs

Τρεις παγκόσμιες κρίσεις. Κρίση χρέους το 2010, κρίση covid το 2020 και κλιματική. Την τρίτη την προβλέπω για το 2026-2027, μόλις καταλαγιάσει ο κουρνιαχτός από την δεύτερη.

Τρεις τόσο φαινομενικά διαφορετικές κρίσεις, αλλά πολλά κοινά σημεία. Απελπιστικά πολλά για να είναι τυχαία.
 
--- Είναι παγκόσμιες, καθολικές. Κανένας δεν μπορεί να ξεφύγει
 
--- Είναι δομικά καταστροφικές. Συντρίπτουν (στην θεωρία) ολόκληρα κράτη, πρακτικές δεκαετιών και απαιτούν - η κάθε κρίση ξεχωριστά - θεμελιώδεις, σαρωτικές αλλαγές. 
Στην πιο λαϊκή εκδοχή: Δεν μένει κολυμπηθρόξυλο μάγκα μου και πρέπει όλα να τα φτιάξουμε από την αρχή
 
--- Κάθε κρίση έχει τους ειδικούς της. Τους προφήτες που την είχαν προβλέψει και τους επιστήμονες που μας "διδάσκουν" (κουνώντας μας το δάχτυλο) πως να την αντιμετωπίσουμε
 
--- Οι κυβερνήσεις συντάσσονται πάντα με τους ειδικούς επιστήμονες και εφαρμόζουν πάντα τα επιστημονικά διδάγματα. Προς θεού, δεν φταίνε ΠΟΤΈ οι κυβερνήσεις για τα μέτρα που παίρνονται. Ολα, μα όλα, μα όλα γίνονται 100% σύμφωνα με τα προστάγματα των ειδικών επιστημόνων. Και ποιος είσαι εσύ να τους αμφισβητήσεις βρε άθλιε αδαή;

--- Λεπτομέρεια: Το ποιος είναι "σοβαρός" ειδικός επιστήμονας και ποιος είναι συνομωσιολόγος τσαρλατάνος είναι μια πάρα πολύ ρευστή και πονεμένη ιστορία. Με πολλές μεταπηδήσεις από το ένα στρατόπεδο στο άλλο και πολλή, πολλή, πολλή αυθαιρεσία

--- Την "επιστήμη" - αυτήν που κάποιοι όρισαν σαν επιστήμη ερήμην μας - ωφείλουμε να την τηρούμε ευλαβικά, αλλιώς είμαστε συνομωσιολόγοι και ψέκες. 
 
--- Αλλά προσοχή: ΜΟΝΟ την επιστήμη της τρέχουσας κρίσης. Οι επιστήμονες της προηγούμενης και της επόμενης κρίσης είναι "γραφικοί".
 
--- Οι παγκόσμιες κρίσεις είναι καταστροφικές, τουλάχιστον για τους πιο αδύναμους, τους παραγωγικούς και τους τίμιους
 
--- Ταυτόχρονα είναι τα μάλα [ * ] ωφέλιμες για τα παράσιτα, τους απατεώνες και τα κάθε μορφής καθίκια
 
[ * ] Μέσα σε 2 χρόνια πανδημίας η upper class διπλασίασαν τις περιουσίες τους, λένε οι διεθνείς οργανισμοί. Σωπάτε καλέ. Εγώ νόμιζα ότι τα μέτρα που παίρνουμε είναι για να προφυλαχτούμε από έναν θανατηφόρο ιό. 
Πως γίνεται όλοι να σκίζουν τις κυλότες τους, όλα τα μέτρα να παίρνονται για την υγεία του κοζμάκη και παράλληλα οι απατεώνες να διπλασιάζουν τις περιουσίες τους; Διαβολική σύμπτωση θα είναι, πέφτω από τα σύννεφα.
 
Από όλα τα κοινά σημεία των τριών κρίσεων μου κάνει περισσότερο εντύπωση η απελπιστικά εφήμερη σημασία των ειδικών. Προσοχή, δεν μιλάω για νέα γνώση. Είναι λογικό και αναμενόμενο να εξελίσσεται η κάθε επιστήμη. Έρχονται καινούργια δεδομένα και εκεί που έλεγες το Α, τώρα λές το Β. Αυτό είναι ΟΚ.

Αυτό που δεν είναι ΟΚ είναι η επιστήμη να έχει μείνει στα ίδια και εσύ να κάνεις την μια έτσι και την άλλη γιουβέτσι. Δηλαδή την μια μέρα να θεοποιείς την επιστήμη και να ακολουθείς τις συμβουλές της - θεσπίζοντας βαρύτατες συνέπειες για όσους δεν συμμορφώνονται. Και την άλλη μέρα να λες "έλα μωρέ τώρα που θα ασχοληθούμε με αυτά που λέει ο επιστήμονας, έχουμε σοβαρότερα τώρα". Όπου σοβαρότερα = κονόμα.
 
Δεν αλλάζει εύκολα η επιστήμη. Όχι χωρίς βαριά δεδομένα. Εκείνο που αλλάζει είναι ότι μια κλίκα απατεώνων παρουσιάζει κάθε φορά την επιστήμη που την βολεύει και απαιτεί να συμμορφωθούμε.

Δεν υπάρχει πιο τρανταχτό παράδειγμα από την κρίση χρέους του 2010. Μνημόνια, μαζί τα φάγαμε, η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, δισεκατομμύρια, CDS, κούρεμα χρέους, δραχμή, IOU κλπ.
Ολα αυτά υπάρχουν και σήμερα. Τίποτα δεν έχει αλλάξει, η επιστήμη των Οικονομικών είναι ακόμα εκεί. Θεωρητικά, η Ελλάδα βρίσκεται σε μνημόνιο (μέχρι το 2064). Νομπελίστες οικονομολόγοι μας τα έλεγαν τότε, οι ίδιοι μας τα λένε και τώρα, τα ίδια πράγματα.

Μόνο που το 2011 τους είχαμε για θεούς και κάθε λέξη τους ήταν θέσφατο και θεϊκός νόμος, ενώ σήμερα τους έχουμε παραπεταμένους να νιαουρίζουν στην γωνία.

Το ελληνικό χρέος βρίσκεται 2Χ πάνω σε σχέση με το 2010, η κυβέρνηση ξοδεύει σαν μεθυσμένος ναύτης και κανένας δεν ενδιαφέρεται. Ούτε καν ο Σόιμπλε.
 
Ξέμεινες στην αττική οδό; Πάρε λεφτά για να το βουλώσεις. Εκλεισε το μαγαζί σου; Πάρε λεφτά (γιατί ρε παιδιά, στον καπιταλισμό δεν κλείνουν οι επιχειρήσεις; ). Είχε καθυστέρηση το τραίνο; Πάρε λεφτά. Ανέβηκαν οι τιμές; Πάρε λεφτά. Έπεσαν οι τιμές; Πάρε λεφτά.
Που πήγε αυτή η γαμημένη εργαλειοθήκη του οοσα; Που την έβαλαν;

Λεπτομέρεια: Η γιαγιά με την σύνταξη-φάντασμα δεν θα πάρει αποζημίωση επειδή ξέμεινε στην αττική οδό. Γιατί πολύ απλά δεν έχει αυτοκίνητο. Ολοι οι τίμιοι και οι παραγωγικοί που καταστράφηκαν από τα μνημόνια δεν θα πάρουν ποτέ τίποτα.
Τα λεφτά θα τα πάρουν τα ξεβλαχεμένα χάπατα, οι βλαχομπαρόκ τσιφτετέλληνες.

* * * 
Το ερώτημα λοιπόν δεν είναι το αν θα εμπιστευόμαστε τους ειδικούς. 
Το ερώτημα είναι γιατί ακολουθούμε με θρησκευτική ευλάβεια τους επιδημιολόγους και γράφουμε στα @@ μας τους κλιματολόγους; Καλά για τους οικονομολόγους δεν μιλάω, αυτούς κι αν τους γράφουμε.
Νομπελίστες οι μεν, νομπελίστες και οι δε. Καταστροφή οι μεν, καταστροφή και οι δε. Μέτρα συστήνουν οι μεν, μέτρα συστήνουν και οι δε.

Το συμπέρασμα είναι, ότι καποιο αποφασίζουν κάθε φορά, ποια απο τις διαθέσιμες επιστήμες είναι προς το συμφέρον τους. Πολύ απλά, οι επιστήμονες που μας συμφέρουν είναι θεοί, οι υπόλοιποι είναι "έλα μωρέ τώρα, έχουμε άλλες προτεραιότητες".

Οι τρεις επιστήμες υπάρχουν εδώ και δεκαετίες, τα επιστημονικά τους δεδομένα είναι σχετικά σταθερά και αναλλοίωτα. 
- Στα οικονομικά, η τελευταία μεγάλη ανακάλυψη έγινε στα τέλη των 70s (νεοφιλελευθερισμός). Οι οικονομολόγοι λένε εδώ και δεκαετίες τα ίδια πάνω - κάτω πράγματα. Ανάπτυξη, δημόσιο χρέος, ανεργία, πληθωρισμός, χρηματοπιστωτικό σύστημα, fiat money  έχουν μείνει ίδια εδώ και 50-60 χρόνια.
 
 - Στην επιδημιολογία μια από τα ίδια. Ξεκίνησε στις αρχές των 80s με το AIDS. Παγκόσμια αρώστια και πανδημία. Και τότε απαιτούσαν να φοράμε μασκούλες, αλλά όχι στην μύτη. Πιο χαμηλά ;-) Μόνο που δεν μπορούσαν να το ελέγξουν εύκολα και το περιθωριοποίησαν σιγά σιγά. 
Νόσος των τρελών αγελάδων, sars, mers, n1, των πτηνών, των χοίρων, ebola, zika. Οι επιδημιολόγοι πάντα τα ίδια έλεγαν. Μασκούλες, αποστάσεις, εμβόλια, φάρμακα. Μόνο που τους είχαμε γραμμένους εκεί που δεν πιάνει μελάνι. Μέχρι που ήρθε ο κοβιντ και έβγαλαν το άχτι τους οι άνθρωποι.
Παρένθεση: Έχει προσέξει άραγε κανείς εδώ και 50 χρόνια ότι όλες οι πανδημίες οφείλονται στο ότι ο άνθρωπος κακοποιεί και βασανίζει ζώα;

- Στην κλιματολογία να δεις. Οι κλιματολόγοι, που τους έχουμε φτυσμένους σήμερα, ετοιμάζονται για την μεγαλύτερη εκδίκηση της Ιστορίας. Θα γελάσει κάθε πικραμένος. Αλλά δεν υπάρχει κάτι καινούργιο, κάτι διαφορετικό στην επιστήμη τους. Εδώ και 70 χρόνια, τα ίδια λένε.
Η πρώτη προειδοποίηση για την υπερθέρμανση, την κλιματική αλλαγή και τις καταστροφικές συνέπειες δημοσιεύτηκε το 1964 !!!!!! 
Κερασάκι: Δημοσιεύτηκε από τους πετρελαιάδες τους ίδιους, την Exxon. Που την έθαψαν γρήγορα. Οι γερμανοί έφτιαχναν ηλεκτρικά αυτοκίνητα από τα τέλη των 80s (καλύτερα από τα σημερινά). Χιλιάδες μελέτες, όλες με το ίδιο συμπέρασμα: Την γαμήσαμε.

* * * * 
Θα αλλάξει κάτι; Οχι, δεν θα αλλάξει τίποτα απολύτως. Η μάλλον λάθος... ναι, θα αλλάξει. Αυτό που θα αλλάξει είναι ότι οι τίμιοι και οι παραγωγικοί θα ποδοπατιούνται όλο και περισσότερο ενώ τα καθίκια θα θριαμβεύουν, θα πλουτίζουν και θα εξουσιάζουν όλο και περισσότερο.
 
Οπως έλεγε και ο Οργουελ: "Θέλεις να μάθεις το μέλλον της ανθρωπότητας; Φαντάσου μια μπότα να λιώνει ένα πρόσωπο. Για πάντα.". Και ήταν αισιόδοξος, αν με ρωτάς.

Ποιο θα είναι το επόμενο σκαλοπάτι; Η κλιματική κρίση φυσικά. Θα ξεχάσουμε τους επιδημιολόγους και τον κοβιντ και θα τρέχουμε αλαφιασμένοι και πανικόβλητοι να σωθούμε από την κλιματική αλλαγή. Για την οποία μας προειδοποιούν οι επιστήμονες εδώ και 70 χρόνια, αλλά - ω, τι σύμπτωση - θα μας βρει απροετοίμαστους και έκπληκτους.
 
- Μέχρι να θεοποιηθούν οι κλιματολόγοι, 
- μέχρι να βγουν στο γυαλί οι ειδικοί για να μας εκπαιδεύσουν σχετικά με τις ευθύνες μας και τα καθήκοντα μας, 
- μέχρι να μετατραπεί το Αιγαίο σε σκατόλακκο, 
τα χάπατα οι τσιφτετέλληνες θα κάνουν αρπαχτές, θα απαιτούν rbnb, χοροπηδάδικα και γυφτ σοπ διότι το στοίχημα του τουρισμού και πως αλλιώς θα κονομήσουμε χωρίς να δουλέψουμε;

Ενα πράγμα δεν ξέρω ακόμα: Σε ποιο σημείο του σώματος μας θα μας επιβάλλουν να φοράμε μάσκες αυτήν την φορά.

Θα διορθώσουμε την κλιματική αλλαγή; Οχι βέβαια. 
Οπως τα μνημόνια δεν διόρθωσαν τα οικονομικά της Ελλάδας, όπως τα εμβόλια δεν έκαναν απολύτως τίποτα για την διάδοση του κόβιντ, έτσι και τα όποια μέτρα θα μας επιβάλλουν για την κλιματική αλλαγή, θα είναι μέτρα ελέγχου, όχι μέτρα διόρθωσης / αντιμετώπισης της κρίσης. 
 
Η κλιματική κρίση υπάρχει και είναι σοβαρότατη και καταστροφική (όπως άλλωστε και ο κοβιντ, όπως άλλωστε και η οικονομική φούσκα των 2000s). Μόνο που τα μέτρα - οποια μέτρα και να πάρουμε - δεν θα την σταματήσουν.

Κανένας δεν ενδιαφέρεται να λύσει τα προβλήματα. Αυτοί που έχουν την ισχύ ενδιαφέρονται μόνο για την ισχύ και το χρήμα.
 
Οπως και τα μνημόνια και τα εμβόλια είναι μέτρα ελέγχου, έτσι και τα κλιματολογικά μέτρα θα αποσκοπούν στον έλεγχο. Στην μπότα που θα λιώνει το πρόσωπο.

Καλά να πάθουμε, δεν μας αξίζει τίποτα καλύτερο.
 
Οι μόνοι που πραγματικά λυπάμαι είναι τα ζώα. Αυτά που υποφέρουν περισσότερο από όλους μας.


----
Την φράση του τίτλου την είχε πει ο John Lennon στις 6/6/1968. Ελεγε ότι τον κόσμο μας τον κυβερνούν maniacs. Τον είπαν "γραφικό παιδί των λουλουδιών" και τον σκότωσαν. 
Τα αγγλικά μου δεν με βοηθάνε να αποδώσω σωτά το νόημα της λέξης. 
Εννοεί μανιακούς τρελούς; Η μήπως εννοεί αδίστακτα καθάρματα;


  © Blogger template 'Solitude' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP