Tuesday, 13 September 2011

10 σημεία

Ετοιμάζομαι να κατέβω στην πλατεία με την επόμενη ευκαιρία. Οχι, όχι δεν είμαι αγανακτισμένος. Το πολιτικό μου κριτήριο, το κίνητρο μου να παίξω ξύλο είναι απλό. Δεν γουστάρω τις γλοιώδεις φάτσες τους και το θράσος τους. Φυσικά, δεν περιμένω να αλλάξει απολύτως τίποτα με αυτά που θα κάνω. Οι τύχες μας παίζονται σε άλλα τραπέζια, ερήμην μας. Αλλά θα ξεδώσω λίγο βρε αδερφέ.

Από την αρχή της κρίσης οι έλληνες έχουν αποδοθεί σε μιά εντελώς ανώφελη συζήτηση γιά το ποιός φταίει. Ένα τεράστιο τμήμα πιστεύει ότι φταίμε όλοι μας επειδή τους ανεχόμαστε. Έχω αναλύσει πολλές φορές, γιατί είμαι εντελώς αντίθετος σ' αυτην την αντίληψη, δεν θα το επαναλάβω.
Ένα επίσης μεγάλο τμήμα ισχυρίζεται ότι φταίνε οι δημόσιοι υπάλληλοι, ένα άλλο ότι φταίνε οι ιδιωτικοί, οι συντεχνίες, οι τραπεζίτες, οι βιομήχανοι, οι αγρότες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι γερμανοί (καλά, όσοι το πιστεύουν αυτό είναι εντελώς κουκουρούκου) και τα περιβόητα "λαμόγια". Δηλαδή μιά εντελώς υποθετική και αόριστη κατηγορία ανθρώπων, που μπορεί να περιλαμβάνει όλους και κανέναν.
Σ' αυτήν την - άγονη - συζήτηση γιά το ποιός φταίει εντάσσονται τα διάφορα κινήματα / αποφθέγματα του στυλ "δεν καταχράστηκα δημόσιο χρήμα, άρα δεν φταίω, άρα δεν πληρώνω" κ.α. παρόμοια.

Όσοι ασχολούνται με αυτήν την αέναη κολοκυθιά για το "ποιός φταίει", ξεχνάνε ότι η (διεθνής) πολιτική και η (διεθνής) οικονομία δεν είναι δικαστήριο. Το ποιός φταίει δεν παίζει απολύτως κανέναν ρόλο. Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει κάποιος ηθικός Άγιος Βασίλης που θα δικαιώσει όσους δεν φταίνε και θα τιμωρήσει τους υπόλοιπους.
Η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού. Άσχετα από το ποιός φταίει, εκείνο που μετράει είναι το ποιός πρέπει να κάνει τι, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα.

Υπάρχουν πάμπολλες προτάσεις γιά την λύση του προβλήματος. Συνήθως σε στυλ "να σου πω εγώ πως θα βγούμε από την κρίση σε τρία απλά βήματα". Οι πιό ψαγμένοι βγάζουν λίστες με 3, με 5, με 11 είτε με 90 σημεία, τα οποία επίσης θα μας οδηγήσουν στον επί γης παράδεισο, φτάνει να εφαρμοστούν.

Μιά μειοψηφία προτείνει στις λίστες της την ενδοσυστημική προσέγγιση. Προτείνει δλδ. λύσεις μέσα στα πολιτικά πλαίσια της Ευρώπης και του διεθνούς δικαίου.
Λογικά, όταν όλοι χορεύουν βαλς εμείς δεν μπορούμε να χορέψουμε καρσιλαμά. Η κατήγορία αυτή των λύσεων έχει το μειονέκτημα ότι πρέπει να συμμορφωθούμε με τους όρους, τους νόμους και τις νοοτροπίες των δανειστών μας. Οι προτεινόμενες λύσεις έχουν την ρετσινιά του να φαίνονται - και να είναι πολλές φορές - νεοφιλελεύθερες (φτου κακά).
Λένε δλδ. ότι πρέπει να πληρώσουμε τα χρέη μας - έστω με κάποιο κούρεμα -, να μειώσουμε τις δαπάνες, να περιορίσουμε την ισχύ των συντεχνιών κ.α.

Η μεγάλη πλειοψηφία των ελλήνων προτιμάει την εξωσυστημική προσέγγιση. Να δημεύσουμε περιουσίες, να καταργήσουμε τις τράπεζες (είτε να τις κρατικοποιήσουμε που είναι το ίδιο), να κυρήξουμε παράνομο το χρέος, να μην πληρώσουμε τους δανειστές μας και άλλα ανθηρά.
Οι υπέρμαχοι αυτών των προτάσεων "ξεχνάνε" ότι αυτά τα πράγματα ΔΕΝ γίνονται στα πλαίσια μιας αστικής, κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Γίνονται ΜΟΝΟ αν καταργήσεις τον κοινοβουλευτισμό και επιβάλλεις κάποιο ολοκληρωτικό καθεστώς. Και μάλιστα ΣΚΛΗΡΟ ολοκληρωτικό καθεστώς. Αν σπάσεις τους κανόνες του παιχνιδιού (δίκαιου, άδικου δεν παίζει απολύτως κανέναν ρόλο είπαμε), αν απομονωθείς από την διεθνή κοινότητα, θα τους έχεις όλους σαν εχθρούς απέναντι σου.
Ποιός θα σου πουλήσει πετρέλαιο αν έχεις αρνηθεί να πληρώσεις τα χρέη σου;

Δεν έχω καμμία σκασίλα γιά την αστική δημοκρατία και τον κοινοβουλευτισμό. Να πάνε στα τσακίδια.
Αλλά όποιος ξαμολάει αρλούμπες περί του "να μην πληρώσουμε γιά το παράνομο χρέος, να καταργήσουμε την ιδιοκτησία, τις τράπεζες κλπ. ", να έχει ταυτόχρονα και τα κότσια να πάρει το τσεκούρι γιά να κόψει ξύλα από το δάσος (πετρέλαιο γιόκ είπαμε).
Το οποίο δάσος δεν υπάρχει. Το έκαψαν και το ποδοπάτησαν οι ελληνάρες γιά να χτίσουν βίλες και γιά να κυνηγήσουν (ΝΑΙ, γιά να κυνηγήσουν τα καθίκια).

Επίσης να έχει τα κότσια να πάρει το ξινάρι γιά να καλλιεργήσει κολοκυθάκια. Η Ελλάδα εισάγει το 30% της τροφής της. Όποιος κάνει μεγαλόστομες διακυρήξεις περί επαχθούς χρέους, να μας πει και πόσοι θα πεθάνουν από την πείνα.

* * * *
Πήρα σήμερα από μία φίλη μία λίστα 10 σημείων με την επικεφαλίδα "Απαιτούμε". Σκέφτηκα, που πας ρε Καραμήτρο να απαιτήσεις; Έχεις ιδέα πόσο βαθιά είσαι χωμένος στα σκατά; (η έκφραση είναι κοπυραιτ του δομίνικου στρωσεκανε - εκείνου με την καμαριέρα).

Η λίστα ανήκει ξεκάθαρα στην εξωσυστημική κατηγορία. Απαιτεί κρατικοποιήσεις, δημεύσεις, απαγορεύσεις και τα παρόμοια. Δεν ξέρω ποιούς εκπροσωπεί. Με τα μυαλά που κουβαλάνε οι έλληνες, δεν θα με εντυπωσίαζε αν υπήρχαν 11 εκατομμύρια τέτοιες λίστες με διαφορετικές απαιτήσεις η κάθε μιά.

Δεν έχω πρόβλημα ούτε με τα ανεφάρμοστα που προτείνονται (απαιτούνται λέει το κείμενο) ούτε με τον σοσιαλιστικό οίστρο που έχει πιάσει μερικούς, που βρήκαν ευκαιρία να γκρεμίσουν τον καπιταλισμό μέσα από την ελληνική κρίση χρέους.

Εκείνο που πραγματικά με θλίβει, με απογοητεύει και με απελπίζει είναι η μισαλλοδοξία και η εθελοτυφλία του κειμένου.
Σημείο 6: Δημόσια και δωρεάν Υγεία και Παιδεία, απαγόρευση της ιδιωτικής ασφάλισης

Επι 40 χρόνια οι κρατικοί μηχανισμοί σε έχουν κλέψει, σε έχουν γαμήσει, σου έχουν φάει εκατομμύρια εργατοώρες σε γραφειοκρατία, χαρτομάνι, αυθαιρεσία, αναξιοκρατία, διαφθορά, διαπλοκή.
Πόσο γκαου - μπιου πρέπει να είσαι γιά να απαιτείς κρατική Υγεία και Παιδεία;
Τι εγγυήσεις διαθέτεις ότι οι επόμενοι (αν υποθέσουμε ότι ξωπετάξαμε τους σημερινούς άθλιους προδότες) θα είναι καλύτεροι;
Συγνώμη, κατεβαίνεις στο Σύνταγμα και τρως χημικά από τους μπάτσους γιά να αντικαταστήσεις τους σημερινούς πράσινους προδότες με τους χθεσινούς γαλάζιους; Τον μπενυ και τον μαζιταφαγαμε με τον καταλληλότερο; η μήπως με τους απολιθώματα - οπαδούς του υπαρκτού;
Αμα είναι να αντικαταστήσω γιά μιά ακόμα φορά τους πράσινους με τους μπλέ προδότες, προτιμάω να δω την Ελλάδα για 400 χρόνια υπόδουλη στους τούρκους. Στους ουκρανούς, στους ρώσους, στους κινέζους, στους αφγανούς. Ο οποιοσδήποτε ξένος κατακτητής μου είναι προτιμότερος από δαύτους.

Δεν έχω καμμία πρεμούρα με την ιδιωτική Υγεία / Παιδεία. ΣΙΓΟΥΡΑ δεν πιστεύω ότι οι ιδιωτικές λύσεις είναι a priori καλύτερες από τις δημόσιες. Εκείνο που με ενδιαφέρει δεν είναι ο ιδιωτικός είτε ο δημόσιος χαρακτήρας της Υγείας και Παιδείας αλλά η ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. Με ενδιαφέρει να μαθαίνουν τα παιδιά γράμματα. Με ενδιαφέρει τα έξοδα γιά το σύστημα Υγείας να πηγαίνουν στους ασθενείς και όχι στους διαπλεκόμενους φαρμακοβιομήχανους, ή τους μεγαλογιατρούς.
Αν το σύστημα είναι αποτελεσματικό, αδιαφορώ πλήρως γιά το αν είναι δημόσιο, ιδιωτικό είτε κάτι ενδιάμεσο.
Αλλά η λίστα απαιτεί δημόσιο, δεν λέει τίποτα γιά αποτελεσματικότητα.

Σημείο 8: Στροφή στις παραγωγικές διαδικασίες στον πρωτογενή, αρχικά, τομέα (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία κλπ) αλλά και στον δευτερογενή τομέα (μεταποίηση τοπικής παραγωγής, δημιουργία ελαφριάς βιομηχανίας ή εξόρυξη ορυκτού πλούτου).

Προφανώς οι συντάκτες αυτής της λίστας των 10 "απαιτήσεων" θεωρούν μιάσματα όσους βγάζουν το ψωμί τους από τον τουρισμό είτε με την κατασκευή software. Εξ' άλλου, οι μηχανικοί των υπολογιστών πάντα αποτελούσαν ύποπτα υποκείμενα γιά τα ολοκληρωτικά καθεστώτα.

Οι αγρότες, οι εργάτες της (ελαφριάς) βιομηχανίας και οι εργάτες στα μεταλλεία είναι μια εύκολα διαχειρίσιμη μάζα γιά τους όψιμους νεο-σοσιαλισταράδες μας. Το ότι ένας μηχανικός της νανοτεχνολογίας, ένας βιολόγος, ένας τεχνικός υλικών, ένας ναυπηγός, ένας πρωτοπόρος ελεύθερος επαγγελματίας αποφέρει 30Χ περισσότερα έσοδα στο κράτος από έναν επιδοτούμενο αγρότη, το ξεχνάνε. Κατά τα άλλα, κόπτονται περί του χρέους.

Γνωρίζω ότι το 99% των ελλήνων είναι άξεστοι και αγράμματοι τσομπαναραίοι. Τσομπαναραίοι που μένουν στην Αθήνα και πετάνε τα σκουπίδια τους στην θάλασσα. Αλλά πρώτη φορά βλέπω σε κείμενο την απαίτηση να θεσμοθετηθεί η τωρινή κατάσταση σε επίσημο κρατικό στόχο.

Και σίγουρα θλίβομαι όταν βλέπω ότι μερικοί περιμένουν να βγει η Ελλάδα από την κρίση σφάζοντας ζώα (τι άλλο είναι η απαίτηση γιά ενίσχυση της κτηνοτροφίας / αλιείας; )

Τους εύχομαι κάθε αποτυχία. Σε καμμία περίπτωση δεν θέλω να ενώσω την φωνή μου μαζί τους.

Υ.Γ. Τελικά θα πάω στο Σύνταγμα και θα φωνάζω μόνος μου - όπως πάντα.
Γιά τους αυστηρά προσωπικούς μου λόγους.

10 σχολια:

Anonymous 13 September 2011 at 11:16  

Είναι τα βασικα αιτήματα των 10 σημείων. Η πρώτη προσπάθεια που εχει γινει εως τώρα προκειμένου να καταλήξουμε σε κοινούς στοχους.
Ειναι πολυ δύσκολο να συντάξεις κοινά αιτήματα χωρις κανέναν κομματικο μηχανισμο στήριξης, οταν το αρχικο σου μέλημα ειναι να ενώσεις ολη αυτή την διαφορετικότητα που πλασιώνει το κίνημα.
Το κειμενο αυτο ειναι η αφετηρία. Ειναι ανοιχτό σε καθε παρατήρηση, διαμόρφωση, ενσταση. Θα δημιουργηθεί ιστιοτοπος για την επεξεργασία του. Ισως περάσουν μήνες μεχρι να προκύψει το οριστικό, εαν γίνει και αυτο.

Ο κόσμος που βγήκε στους δρόμους και στις πλατείες 28 και 29, χτυπήθηκε, ψεκάστηκε, κυνηγήθηκε. Ειναι πολυ δύσκολο πια να υπάρξει τετοια μαζικότητα.
Πρεπει να βρεθούν αλλοι τρόποι δράσης και αυτο δεν θα γίνει αν δεν υπαρξουν κοινοι στόχοι, οι οποιοι σαφώς δεν θα εχουν οικουμενική αποδοχη. Ποιος την εχει αλλωστε;
Ωστοσο αυτο που εχει σημασία για μερικους ισως ηλίθιους, ρομαντικούς ειναι να μην κατασταλούν και οι τελευταίες φωνές αντίδρασης σε αυτόν τον τόπο, γιατι τοτε θα χαθει καθε ελπιδα αντιστασης και ο δρόμος είναι μακρύς.

Θα ωφεληθεί κανείς αν η προσπάθεια απόκτησης κοινών στόχων αποτύχει;

Δεκτές οι ενστάσεις σου και η φιλη σου, παρολο που βιαστηκες και δεν την ρωτησες πριν βγαλεις/δημοσιοποιήσεις τα συμπεράσματα σου, θα τις λαβει σοβαρα υπόψην της.
Μπορείς να στείλεις τις παρατηρήσεις σου και τις προτάσεις σου στο μεηλ της ή να περιμένεις την δημιουργία του ιστοτοπου.

Anonymous 13 September 2011 at 11:26  

Ιστοτοπος, οχι ιστιοτοπος.
Αυτα κανουν οι εκπληξεις.

kostis 13 September 2011 at 11:52  

Η δική μου λίστα:

1. Δημιουργία εφορίας. Από αυτές που φορολογούν και μαζεύουν άμεσους φόρους.

2. Δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου ακινήτων. Το μόνο ολοκληρωμένο τέτοιο μητρώο είναι της ΔΕΗ (αλλά και πάλι περιλαμβάνει μόνο τα ηλεκτροφοτούμενα ακίνητα!)

3. Ηλεκτρονική διακυβέρνηση σε ένα ανεκτό επίπεδο

4. Κατάρτιση δασικών χαρτών ώστε να σταματήσουν οι εμπρησμοί.

5. Διαχείριση απορριμάτων στα ευρωπαϊκά πρότυπα, με υποχρεωτική ανακύκλωση. Ναι, να τρως πρόστιμο αν δεν ανακυκλώνεις τι δεν καταλαβαίνεις;

6. Ανάδειξη ΚΑΙ των υποψήφιων βουλευτών με τοπικού χαρακτήρα εκλογές (τα μεγάλα κόμματα πλέον διαθέτουν και την υποδομή, έκανε και κάτι σωστό ο ΓΑΠ).

7. Δημιουργία ανεξάρτητης δημόσιας διοίκησης. Εδώ ακόμα φυτεύουμε πρώην νομάρχες σαν διοικητές οργανισμών (Γ. Μίχας στον ΕΦΕΤ).

8. Δημιουργία ασφαλιστικών ταμείων (Όχι, δεν έχουμε τέτοια. οι προϋπολογισμοί τους πληρώνονται από το κράτος -16 δις φέτος- οι διοικητές τους είναι στελέχη του κομματικού σωλήνα και οι ασφαλιστικές εισφορές των "κολλητών" ρυθμίζονται)

9. Τα αναλώσιμα των νοσοκομείων να τα πληρώνει το ταμείο μας και να μην τα φέρνουμε από το σπίτι.

10. Να σταματήσουμε να φτιάχνουμε ανούσιες λίστες μέχρι να λύσουμε τα βασικά. Για τα οποία κανένας δεν αγανακτούσε πριν καταρεύσει το ponzi scheme στο οποίο όλοι (χωρίς να έχουμε την ευθύνη) συμμετείχαμε.

Αταίριαστος 13 September 2011 at 12:50  

Υπέροχο άρθρο που εξηγεί γιατί ΔΕΝ πρέπει να κατεβείς στο Σύνταγμα.

Jolly Roger 13 September 2011 at 13:22  

Ευχαριστω ολους για τα σχολια. Σιγουρα οι προτασεις (λιστες) ειναι πολλες - δεν το θεωρω αρνητικο αυτο. Σιγουρα ολες οι προτασεις που προερχονται απο καλοπροαιρετους ανθρωπους ειναι αξιες να συζητηθουν.
Πιστευω ομως οτι ολες οι λιστες, ολες οι προτασεις ειναι δυστυχως αχρηστες. Και ετουτο γιατι προτεινουν λυσεις σε ενα προβλημα που εχει λυθει.
Δεν θελω να σας πικρανω, αλλα παιξαμε και χασαμε (προ πολλου). Η αγαπημενη μας χωρα ειναι υποτελης στους βαρβαρους - και ετσι θα μεινει, μεχρι τα εγγονια μας να αποκτησουν εγγονια. Ουτε οι διαμαρτυριες μας ουτε οι διαδηλωσεις μας ουτε οι λιστες με τις (σωστες) προτασεις μας το αλλαζουν αυτο.

Το *μονο* που μπορουμε ακομα να επηρεασουμε, ειναι το αν θα διατηρησουμε αυτους τους (μπλε και πρασινους) προδοτες που μας εφεραν ως εδω στην εξουσια.

Δεν με ενδιαφερουν οι λιστες με τις λυσεις. Οχι γιατι τις βρισκω λαθος, αλλα επειδη τις "λυσεις" τις εχει ηδη δωσει η Μερκελ.
Μπορει καποιος πατριωτης παρακαλω να φτιαξει μια λιστα, για το πως θα βαλουμε ολους τους προδοτες στην φυλακη; Μονο αυτο με νοιαζει.

athinovio 13 September 2011 at 19:50  

Βασικά, τα σημεία είναι πολλά και οι καθοδηγούμενη αγανάκτηση είναι μέρος της παράστασης, μπλέ, πράσινοι, μαύροι και κόκκινοι υθοποιοί.
Εγώ πάντως αν αγανακτώ είναι γιατί ο γαπ όσα λέει, δεν τα κάνει.

Jolly Roger 13 September 2011 at 23:11  

Καλησπερα Αθηνοβιο, δηλαδη εσυ περιμενες οτι ο γαπ θα κανει πραξη οσα υποσχεθηκε;

pølsemannen 14 September 2011 at 10:13  

Αγαπητέ Ιωήλ Ρογήρε,

Θα σε φτιάξω μια εξωσυστημική λύση, αχνιστή πάνω στην λαδόκολλα να γουστάρεις.

Το σύνολο του Ελλαδικού πληθυσμού (Έλληνες & αλλοδαποί) στέλνεται στην Κίνα, για να εργαστεί στα κάτεργα τύπου Apple και λοιπών πολυεθνικών, που είναι τέτοιοι παράδεισοι που η επιθεώρηση εργασίας κρίνεται περιττή.

Στο Ελληνικό χώρο μεταναστεύουν 11 εκατομμύρια Κινέζοι που θα φτιάχνουν σόφτγουερ.

Πιστεύω ότι έτσι η Ελλαδική οικονομία θα θριαμβεύσει.

athinovio 14 September 2011 at 17:57  

Against my better judgement and in the face of all evidence, yes,

Jolly Roger 14 September 2011 at 23:05  

athinovio, δεν ειναι πολιτικοι. Ειναι δοσιλογοι σε εντεταλμενη υπηρεσια. Εκτελουν εντολες καταστροφης αυτης της χωρας και των κατοικων της.
Αν κάνεις αυτην την παραδοχη, θα μπορεσεις να εξηγησεις πολλα πραγματα. Αλλιως θα αναρωτιεσαι, πως ειναι δυνατον να συμβαινουν ολα αυτα γυρω σου.

* * *
Γεια σου αγαπητε πεταλωτη κενταυρων. Οι κινεζοι το φτιαχνουν το λογισμικο και απο εκει που ειναι δεν χρειαζεται να ερθουν εδω.
Και δεν θα ηθελα να στειλω τους ελληνες στην Κινα. Αρκετα τους βασανιζει ο γαπ και η παρεα του ;-) Δεν μου εφταιξαν οι ελληνες σε τιποτα (με εξαιρεση τους κυνηγους)

  © Blogger template 'Solitude' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP