Sunday 13 May 2018

Tourists go home

Όχι ας μην στεναχωρηθεί κανένας (αν υποθέσουμε οτι ενδιαφέρεται ο οποιοσδήποτε). Δεν επιστρέφω στα μπλογκ.
Απλά μια ψυχή που αγαπάω έγραψε για ένα θέμα που με καίει. Θέλησα να της αφήσω ένα σχόλιο στο κείμενο της - επιβεβαιώνοντας και επαυξάνοντας όσα λέει εκείνη. Αλλά μου βγήκε τέτοιο μακρυνάρι που θα χάλαγε το δικό της κείμενο.
Γράφω λοιπόν τις σκέψεις μου εδώ, στον δικό μου χώρο και αν θέλει, ίσως βάλει ένα λινκ.

Σημείωση πρώτη. Αν και θεωρείται "βαριά βιομηχανία" εδώ και δεκαετίες, κανένας δεν έχει ασχοληθεί σοβαρά με τα οικονομικά νούμερα του τουρισμού. Υποστηρίζω ότι α) επίτηδες κυριαρχεί θολούρα, για να ευνοεί τις αρπαχτές και ότι β) ο τουρισμός δεν είναι ούτε βιομηχανία ούτε βαριά.

Κάθε (μα κάθε) Απριλομάη / Ιούνη, όλες οι εφημερίδες, τηλεοράσεις και περιοδικά στην Ελλάδα γεμίζουν με το επίκαιρο θέμα του τουρισμού. Το πρώτο σκέλος είναι "που να πάτε, τι να κάνετε, τα γραφικά ταβερνάκια που _πρέπει_ να επισκεφτείτε, και άλλες παρόμοιες παπαριές". Ουσιαστικά πρόκειται για πληρωμένες διαφημίσεις.

Το δεύτερο σκέλος είναι βαρύγδουπες ανακοινώσεις που κάνουν ντόρο χωρίς να λένε απολύτως τίποτα. Παράδειγμα: "Άνοδος του τουρισμού κατά 20% (αυτό μπαίνει και σαν τίτλος για να τραβήξει κλικς και λαϊκς). Στην Κρήτη αυξήθηκε κατά 7,32% ο αριθμός των τουριστών που φτάνουν από τις χώρες τις ΕΕ, αλλά στην Μύκονο μειώθηκαν κατά 3,78% τα έσοδα που αφήνουν οι τουρίστες από την Ρωσία σε σχέση με πέρυσι. Στην Ρόδο μειώθηκε ο αριθμός των κινέζων τουριστών κατά 233.000 αλλά αυξήθηκε κατά 12,49% ο αριθμός των επισκεπτών από τις σκανδιναυικές χώρες".

Το κείμενο συνήθως είναι κομμένο και ραμμένο για να πιάνει ακριβώς την έκταση που θέλει το κάθε περιοδικό (συνήθως 500 - 1000 λέξεις). Μπορείς να γεμίσεις βιβλία ολόκληρα με αυτά τα νούμερα που δεν λένε απολύτως τίποτα. 
Το κοινό σημείο όλων, μα όλων αυτών των δημοσιεύσεων είναι να διατηρήσουν ένα γενικό αίσθημα ότι "ο Τουρισμός πετάει, να εδώ σημεραύριο θα γίνουμε όλοι ζάμπλουτοι".
Αυτή είναι και η ηθελημένη απάτη, έτσι ώστε οι αρπαχτές που κάνουν οι 100.000 κωλοέλληνες να γίνουν υπόθεση όλου του ελληνικού λαού.
Ποιός θα τολμήσει μετά να πάει κόντρα στην "βαριά βιομηχανία" της χώρας;  Θα τον βγάλουν και ανθέλληνα. Ποιός θα τολμήσει να απειλήσει "τα δισεκατομμύρια" που μπαίνουν στην χώρα και ποιός θα τολμήσει να στερήσει σε τόσους ανθρώπους τις δουλειές τους;

Επειδή όπως έγραψα στην αρχή, το θέμα με καίει, έψαξα να βρω όσο γίνεται πιο αντικειμενικά στοιχεία. Αποδείχτηκε ηράκλεια προσπάθεια. Μετά από πολύ ψάξιμο κατάφερα να βρω οικονομικά στοιχεία από την ΤτΕ και τον ΕΟΤ. Βρήκα πολλά νούμερα από το 1995 μέχρι σήμερα.

Δεν θέλω να κουράσω με ταμπέλες και στατιστικές (τα νούμερα είναι "κουραστικά" όταν δεν μας συμφέρει να σκεφτούμε). Δίνω μόνο τέσσερα χαρακτηριστικά νουμεράκια:
Έτος 2000 (ισχυρή Ελλάδα). Επισκέπτες 13,0 εκ, έσοδα 10,0 δις ευρώ.
Έτος 2017 (Ελλάδα των μνημόνιων). Επισκέπτες 27,9 εκ, έσοδα 12,7 δις.

Δηλαδή, με πολύ απλά ελληνικά, υπερ-διπλασιάσαμε τους τουρίστες μας, ανεβάζοντας τα έσοδα μας μόλις κατά 2,7 δις. Ας το κρατήσουμε αυτό, είναι πολύ σημαντικό.

Κάτι που δεν λένε οι στατιστικές, αλλά όλοι ξέρουμε, είναι οι συνθήκες στις οποίες γεννήθηκαν αυτά τα νούμερα. Το 2000 το κράτος δεν ενδιαφέρονταν να μαζέψει χρήμα, η ρεμούλα πήγαινε σύννεφο. Το 2017 έχει ανέβει ο ΦΠΑ από το 4% στο 23%, έχουν μπει υποχρεωτικά παντού POS, έχουν αυστηροποιηθεί οι έλεγχοι, πέφτουν πρόστιμα, το κράτος παλεύει να μαζέψει όσα μπορεί. 
Δεν τα καταφέρνει μεν, αλλά αυτό είναι ένα ακόμα σημάδι ότι τα νούμερα του Τουρισμού δεν βγαίνουν

Γιατί όταν έχεις πενταπλασιάσει τον ΦΠΑ, υπερδιπλασιάσει τον αριθμό των τουριστών, εκατονταπλασιάσει τους ελέγχους και τα POS και βγάζεις 2,7 ψωρο-δις ευρώ παραπάνω σε σχέση με το 2000, τότε για ποιά "βαριά βιομηχανία" μιλάμε;

Ένα κερασάκι: Διάβασα πριν λίγες μέρες ότι η χρήση των POS έχει "κουράσει" τους έλληνες μαγαζάτορες, και όλοι πλέον προτιμούν την χρήση μετρητών, κάνοντας στον πελάτη μια σχετική "εκπτωσούλα". Δηλαδή μαύρα.
Δηλαδή φέτος θα χτυπήσουμε 30 εκ τουρίστες και θα βγάλουμε ακόμα λιγότερα.

Αλλά όοοοοοοοοοχι. Αν εγώ πω ότι δεν θέλω τον τουρισμό, τότε είμαι ένας ανθέλληνας που θέλει να βλάψει αυτήν την ωραία χώρα, με το να χαλάσει την "βαριά βιομηχανία" της. Το να βγάζουν μερικά λαμόγια μαύρο χρήμα είναι πατριωτικό και εθνικό. Άν το κατηγορήσω είμαι ανθέλληνας.

Γιατί δεν γινόμαστε Κολομβία ρε γαμώτο; Να καλλιεργήσουμε κόκα και ηρωϊνη να ξεμπερδεύουμε. Αφου εκείνο που θέλουμε είναι να προστατέψουμε μερικούς παράνομους στο να βγάζουν μαύρα, γιατί όλο αυτό το τζέρτζελο με τους τουρίστες; Βγάλε εκεί πέρα 200 τόνους κόκα. Είναι περιβαλλοντικά πιο ανώδυνο και θα μας φέρει και _πολύ_ περισσότερα κρατικά έσοδα από τα 2,7 ψωροδις του τουρισμού. Αφού έτσι κι αλλιώς τα φράγκα πηγαίνουν σε μια κλίκα λαμόγιων, τουλάχιστον να γλυτώσουμε το περιβάλλον.

* * * 
Κάθε μαζική ανθρώπινη δραστηριότητα έχει δυστυχώς αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Δυστυχώς, έχουμε γίνει τόσο πολλοί, που ακόμα και αν γελάσουμε μαζικά 500 εκατομμύρια από μας (όχι όλοι, όχι τα 7,5 δις), πάλι κάποια περιβαλλοντική καταστροφή θα προκαλέσουμε. 

Ήδη βγήκαν φέτος έρευνες που λένε ότι το CO2 αποτύπωμα του τουρισμού είναι ίδιο με αυτό της χημικής βιομηχανίας. 

Απλά νούμερα. 30 εκ τουρίστες μένουν κατά μέσο όρο 6 μέρες στην χώρα μας (τα στοιχεία είναι από την ΤτΕ). Δηλαδή 30 Χ 6 = 180 εκατομμύρια κουράδες.
Συγνώμη που χρησιμοποιώ την χυδαία λέξη "κουράδες", δεν ξέρω πως λέγεται η κουράδα στα καθωσπρεπίστικα ελληνικά. Αλλά όπως και να την ονομάσεις, το γεγονός είναι ένα: Ολοι αυτοί οι τουρίστες ΔΕΝ σφίγγονται στις 6 μέρες που είναι στην Ελλάδα, ούτε φεύγοντας τα παίρνουν μαζί τους στην χώρα τους, μέσα σε σακουλίτσες.

Άρα αυτά τα 180 εκατομμύρια κουράδες (συγνώμη για την λέξη) μένουν αναγκαστικά στην Ελλάδα. Τις θέλει μήπως κανένας στην αυλή του; Στο χωριό του; Κοντά στο σπίτι του; Κανένας δεν τις θέλει. Αλλά αυτές οι κουράδες (συγνώμη) δεν φεύγουν με ευχολόγια, ούτε με το να χώνουμε το κεφάλι στην άμμο και να προσποιούμαστε ότι δεν υπάρχουν.

Είδε, διάβασε, έμαθε κανένας για καινούργιες μονάδες λυμάτων στην Ελλάδα; Όταν η "βαριά βιομηχανία" της χώρας υπερδιπλασιάζεται, δεν θα ήταν λογικό να επεκτείνουμε τις υποδομές μας; Επεκτάσεις στα αεροδρόμια φτιάξαμε, τις παραλίες μας τις στρώσαμε στο τσιμέντο και στην πλαστική ξαπλώστρα. Τα ξενοδοχεία μας τα διπλασιάσαμε (κάπου πρέπει να κοιμηθεί αυτός ο συρφετός).
Τους βόθρους μας τους διπλασιάσαμε; Τις χωματερές μας τις διπλασιάσαμε; Όχι βέβαια.

Που πάει όλο αυτό το σκατό; 
Μα στην θάλασσα φυσικά. Στο αγαπημένο μας, καταγάλανο Αιγαίο. Αυτό που ύμνησε ο Ελύτης. Ναι, ακριβώς αυτό το Αιγαίο είναι γεμάτο σκατά.
Σκατά που τρώτε - όσοι κολυμπάτε στην θάλασσα και όσοι καταναλώνετε ντόπιο ψάρι. Σκατά που σας δημιουργούν ουρολοιμώξεις (αλλά δεν ξέρετε ότι προέρχονται από την θάλασσα). 

Σκατά εδώ, σκατά εκεί, σκατά και παραπέρα, σκατά στην γη, στον ουρανό, σκατά και στον αέρα (Γεώργιος Σουρής, αρχές του 20ου αιώνα, σε ποίημα που περιγράφει την Ελλαδα του καιρού εκείνου).

Τα οποία ο κλασσικός ηλίθιος έλληνας καμώνεται ότι δεν υπάρχουν, επειδή ... δεν τα βλέπει.
Οι επιστημονικές μετρήσεις λένε π.χ. 320 κολοβακτηρίδια ανά 100 ml νερού.
Τα κολοβακτηρίδια δεν είναι φυσικοί οργανισμοί που ζουν στην θάλασσα. Η λέξη "κώλος" στο κολοβακτηρίδιο θα έπρεπε να μας υποψιάσει για την προέλευση τους. Απλά οι έγκυροι επιστήμονες δεν μπορούν να λένε "μετράμε κουράδες".
Οι εντερόκοκκοι μετρήθηκαν "μόνο" 80 σε κάθε 100 ml νερού. Και εδώ το όνομα του έντερο-κόκκου μας λέει ξεκάθαρα από που βγήκε αυτό το πράμα. Αλλά μερικοί επιμένουν να ξεχνάνε τα ελληνικά όταν τους συμφέρει.

Αλλά μην ανησυχείτε. Η κυβέρνηση αποφάσισε ότι το όριο για την επικινδυνότητα είναι 250 κολοβακτηρίδαι και 100 εντερόκοκκοι. Αν πάρετε 249 κολοβακτηρίδια και 99 εντερόκοκκους είσαστε μια χαρούλα και μπορείτε άφοβα να κολυμπήσετε στα παραμυθένια νερά του Αιγαίου.

Και φυσικά η κυβέρνηση βάζει τα όρια, έτσι ώστε να μην βλάψει τον τουρισμό.  Γιατί κανένας σοβαρός επιστήμονας δεν μπορεί να εγγυηθεί για το ποιός αριθμός από σκατά που θα μπουν στην μύτη, στο στόμα, στον λάρυγγα και στο στομάχι σας (και στα γεννητικά σας όργανα) θα είναι βλαβερός.

Για να ξεφύγω επί τέλους από τα σκατά. Κάθε κάτοικος του δυτικού κόσμου παράγει ΚΑΘΕ μέρα 1 κιλό σκουπίδια από συσκευασίες - το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των σκουπιδιών είναι πλαστικά. 
Αυτό στην καθημερινή του ζωή, στις διακοπές η ποσότητα αυξάνεται. Και μιλάμε μόνο για σκουπίδια από συσκευασίες, όχι το σύνολο των σκουπιδιών.

Τριάντα εκ τουρίστες επί 6 μέρες μέσο όρο, μας κάνουν 180.000 τόνους (πλαστικά) σκουπίδια.  Όπως και με τα σκατά, οι τουρίστες ΔΕΝ τα παίρνουν μαζί τους φεύγοντας. Και επειδή (όπως και με τα σκατά) κανένας δεν τα θέλει στην αυλή του και κανένας δεν ενδιαφέρθηκε να φτιάξει παραπανίσιες χωματερές για την "βαριά βιομηχανία" μας, όλα αυτά καταλήγουν .... έλα, έλα, μάντεψε ... στην θάλασσα.

Η οποία είναι τίγκα στα λεγόμενα "μικροπλαστικά", τα οποία οι έλληνες δεν βλέπουν, άρα δεν υπάρχουν. Οι επιστήμονες λένε ότι δεν υπάρχει πλέον ΟΥΤΕ ΕΝΑ ψάρι στις ελληνικές θάλασσας (συμπεριλαμβάνονται αυτά των εκτροφείων) που να μην είναι γεμάτο από μικροπλαστικά.

Αυτό που δεν ξέρουν οι επιστήμονες είναι το ποιά ποσότητα μικροπλαστικών είναι επικίνδυνη και ποιά όχι. 
Η ίσως και να το ξέρουν αλλά δεν το λένε. Γιατί αν βγει σήμερα ένας επιστήμονας και πει "από 100 μιλιγκραμ μικροπλαστικών και πάνω παθαίνετε καρκίνο όλοι σας", τότε θα πρέπει
- ΚΑΙ να απαγορευτούν εδώ-και-τώρα όλες οι ιχθυοκαλλιέργειες 
- ΚΑΙ να διώξουμε τους μισούς τουρίστες
- ΚΑΙ να περιορίσουμε τα σκουπίδια που παράγουμε οι ίδιοι
- ΚΑΙ να ξοδέψουμε τεράστια ποσά για την διαχείριση των σκουπιδιών.

Φυσικά, κανένας επιστήμονας δεν πρόκειται ποτέ να δημοσιεύσει τέτοιο όριο. Είπαμε, τα περιβαλλοντικά όρια τα βάζει η κυβέρνηση με κριτήριο το πως θα πάρει ψήφους. 

Θεωρία συνομωσίας: Αν το επιστημονικά βεβαιωμένο όριο ήταν 200 και η θάλασσα είχε 50, θα μπορούσαν να το δημοσιεύσουν. Αφου είμαστε κάτω από το όριο, δεν τρέχει κάστανο. Αν όμως το όριο είναι 50 και η θάλασσα έχει 200, τότε ΔΕΝ το δημοσιεύουν, γιατί θα κλάψουν μανούλες. Το ότι δεν έχουμε μάθει τίποτα για τα όρια, δείχνει ότι τα όρια έχουν ξεπεραστεί προ πολλού.

Ποιοί ψεκασμοί παιδιά; Σας έχουν ηδη αλείψει με σκατά και με πλαστικά και σας το λένε κιόλας. Απλά βάζουν μια γαλάζια σημαία στην παραλία για να μην τα βλέπετε.

* * * 
Τι άλλο μας φέρνει ο τουρισμός; 
Θόρυβο, πολύ θόρυβο. Ηχορύπανση. Όποιος έχει προσπαθήσει να κοιμηθεί σε τουριστική περιοχή, ξέρει για τι πράγμα μιλάω.

Καυσαέριο. Τριάντα εκατομμύρια νοματαίοι κάπου θα πάνε, κάποιος θα τους μεταφέρει.

Τσιμέντο. Που θα μείνουν όλοι αυτοί; Σε ποιούς δρόμους θα περπατήσουν; Αρα ξενοδοχεία εκεί που πριν ήταν μαγευτικές παραλίες, ταβέρνες και μαγαζιά.

Το ξαναλέω και πιο πάνω: Κάθε μαζική ανθρώπινη δραστηριότητα είναι επιβλαβής. Οι τουρίστες μας φέρνουν σκατα, σκουπίδια, θόρυβο, καυσαέρια και τσιμέντο.
Μας φέρνουν βέβαια και έσοδα. Ολόκληρα 12,7 δις το 2017. Είπαμε, το 2018 μάλλον λιγότερα λόγω της "κόπωσης" από την χρήση των POS.

Αντισταθμίζονται οι (περιβαλλοντικές κυρίως αλλά και αισθητικές) βλάβες από τα έσοδα; Εγώ προσωπικά λέω όχι. Όχι, επειδή οι περιβαλλοντικές βλάβες είναι τεράστιες και - κυρίως - μη αντιστρέψιμες. Δεν μετριέται το Αιγαίο με χιλιάρικα παιδιά. Κι όποιος θέλει να ανταλλάξει το Αιγαίο με ένα τσουβάλι ευρώ, δεν είναι έλληνας.  

Αλλά ας υποθέσουμε ότι η δικιά μου θεώρηση είναι ιδεαλιστική και υπερβολική. Ας υποθέσουμε ότι από ένα ποσόν και πάνω, τα μειονεκτήματα του τουρισμού είναι δεκτά. Οπότε το πραγματικό ερώτημα δεν είναι αν τα συγκεκριμένα λεφτά μπορούν να αντισταθμίσουν τις βλάβες. Το πραγματικό ερώτημα είναι ΠΟΙΟΣ έχει τις βλάβες και ΠΟΙΟΣ έχει τα οφέλη;

Το σκουπίδι, το σκατό και το τσιμέντο, τα τρώμε όλοι στην μάπα. Τα έσοδα όμως τα καρπώνονται ελαχιστότατοι. Και αν βάλω μέσα τα μαύρα λεφτά, ουσιαστικά καταστρέφουμε την δικιά μας χώρα για να πλουτίσουν μερικά λαμόγια. 

Είμαστε σίγουροι ότι το θέλουμε πραγματικά αυτό;

* * * 
Οτι και να γράψω, ότι και να πω, όσα στοιχεία και να παραθέσω, πάνε όλα στον βρόντο. Το κείμενο αυτό θα το δημοσιεύσω με την βεβαιότητα ότι κανένας δεν θέλει να το διαβάσει και κανένας δεν θέλει καν να σκεφτεί πάνω σ' αυτά που λέω.

Ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία, φέρνει ευημερία στην χώρα και αυτό είναι όλο. Δεν υπάρχει τίποτα, απολύτως τίποτα που να μπορεί να κλονίσει αυτήν την - θρησκευτική - πίστη της ελληνικής κοινωνίας. Ο τουρισμός είναι ευλογία για τον τόπο, εγώ είμαι τρελός.

Γιατί;

Γιατί συμβαίνει αυτό; Ναι, οκ τα στοιχεία για τον τουρισμό είναι παραποιημένα. Ναι, οκ, κανένας δεν δίνει τα πραγματικά στοιχεία. Ούτε για τα οικονομικά μεγέθη ούτε για τα περιβαλλοντικά. Ναι, οκ, μερικοί κονομάνε μαύρα και όλοι το ξέρουν.
Αλλά γιατί;
Γιατί κυριαρχεί αυτή η ακλόνητη, τσιμεντωμένη πεποίθηση υπέρ του τουρισμού και γιατί τίποτα απολύτως δεν μπορεί να την αλλάξει; 

Γιατί;

Αν δούμε τον τουρισμό ιστορικά, πάντα αποτέλεσε την κλασσική εύκολη και ξεκούραστη κονόμα. Έρχονται οι κουτόφραγκοι, τους κατακλέβουμε και του χρόνου ξανάρχονται. Ναι, οκ τα τελευταία χρόνια πονηρεύτηκαν και δεν μπορούμε να τους κατακλέβουμε όπως πριν, αλλά και πάλι: Τι πιο εύκολο από το να στήσεις μια παράγκα στην παραλία και να πουλάς παγωμένες μπύρες με περιθώριο κέρδους 200% (όχι, δεν είναι παράδειγμα, είναι πραγματικό νούμερο).

Ούτε ρίσκα έχεις (η παραλία πάντα γεμίζει)  ούτε μόρφωση χρειάζεσαι, ούτε υποδομές. Δεν χρειάζεσαι δάνειο, δεν χρειάζεται να κουραστείς για να βρεις μια επιχειρηματική ιδέα, δεν χρειάζεσαι απολύτως τίποτα.
Ο κάθε αμόρφωτος Τίποτας μπορεί να γίνει ζάπλουτος κάνοντας ... τίποτα.

Και αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που όλα τα παραπάνω τα γράφω χωρίς αποτέλεσμα. Το όνειρο της εύκολης κονόμας είναι τόσο βαθιά ριζωμένο στην ελληνική κοινωνία που δεν φεύγει ούτε με λοβοτομή.

Είναι αυτή η υπόγεια σκέψη "εγώ πλουτίζω πανεύκολα και όλα τα κορόιδα επωμίζονται τις πιθανές βλάβες" που κάνει τον τουρισμό σημείο αναφοράς του νεοέλληνα. Όσοι τρώνε θα γατζωθούν με νύχια και με δόντια, με λύσσα θα προστατέψουν το προνόμιο τους. Και όσοι δεν τρώνε θα διατηρήσουν την δυνατότητα γιατί μπορεί στο μέλλον να φάνε κι αυτοί.

Είναι το ίδιο αίσθημα του να περιμένουν όλοι σε μια ουρά 30 ατόμων κάτω από ντάλα ήλιο με 40 βαθμούς και εσύ να περνάς μπροστά, πρώτος πρώτος μέσα σε κλιματιζόμενο. Και κανένας δεν θέλει να καταργήσει την ουρά, γιατί μπορεί αύριο να περνάει αυτός μπροστά με το κλιματιζόμενο.

Δεν υπάρχουν λογικά επιχειρήματα υπέρ του τουρισμού. Μόνο η εύκολη αρπαχτή χωρίς να δουλέψεις και χωρίς να μορφωθείς είναι αυτό που κάνει τον τουρισμό τόσο ελκυστικό για όλη την ελληνική κοινωνία.

* * * * 
Τι θα μπορούσε θεωρητικά να γίνει;

Π.χ. στην Βαρκελώνη έχουν ξεσηκωθεί οι κάτοικοι και γράφουν συνθήματα στους τοίχους όπως "καλός τουρίστας = νεκρός τουρίστας". Η το άλλο που γράφω στον τίτλο αυτού του ποστ.

Στην Βενετία έβαλαν μπάρες, μόνο οι κάτοικοι έχουν πρόσβαση σε μερικά σημεία, οι τουρίστες μένουν υποχρεωτικά έξω.

Στην Ιμπιζα και στην Μαγιόρκα έχουν περιορίσει δια νόμου τον αριθμό των (ενοικιαζόμενων) αυτοκινήτων. Επίσης έχουν απαγορεύσει όλες τις ενοικιάσεις δωματίων (όχι δεν αφορά μόνο τις ιντερνετικές πλατφόρμες, αφορά ΟΛΑ τα ρουμτουλετάδικα).

Στην Γερμανία στο Συλτ πληρώνεις "τουριστικό τέλος" για κάθε επίσκεψη και κάθε μέρα. Αν θυμάμαι καλά, 25 ευρώ ανά κεφάλι ανά ημέρα. Μια τετραμελής οικογένεια θέλει 300 ευρώ για ένα τριήμερο, απλά για να πατήσει το πόδι της στο έδαφος του νησιού.

Στην Ελλάδα ξεσηκώθηκαν οι νησιώτες επειδή ανέβηκε ο ΦΠΑ, τον οποίο ΔΕΝ πληρώνουν. 

Τι θα μπορούσε να γίνει; Δεν θέλω να πέσω στο επίπεδο "κάνε με πρωθυπουργό για μια μέρα ....", αλλά απλά θα μπορούσαμε να αντιγράψουμε τους άλλους.

Γιατί να μην βάλουμε ένα τουριστικό τέλος 35 ευρώ ανά άτομο / μέρα; Θα πέσει ο αριθμός των επισκεπτών στα 13 εκ. από τα τριάντα που είναι σήμερα; Τέλεια, τελειότατα. Δεν θα χρειαζόμαστε τόσες χωματερές για τα σκουπίδια, ούτε τόσο τσιμέντο στις ακτές μας.
13 εκατομμύρια τουρίστες είχαμε και το 2000 (στοιχεία της ΤτΕ). 

13 εκατομμύρια τουρίστες Χ 6 μέρες παραμονή Χ 35 ευρώ μας κάνουν .... (ας ηχήσουν τα τύμπανα παρακαλώ) ...... 2,7 δις ευρώ !!!!!

Δηλαδή όσα βγάλαμε από την διαφορά στους επισκέπτες ανάμεσα στο 2000 και το 2017, μπορούμε να τα βγάλουμε με τους επισκέπτες του 2000 (που δεν ήταν καθόλου λίγοι) συν ένα τουριστικό τέλος.

Με τους μισούς επισκέπτες θα έχουμε τις μισές (και λιγότερες) περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Θεωρητικά, θα μπορούσαμε να δώσουμε και ένα μέρος αυτών των χρημάτων για τον καθαρισμό της θάλασσας μας, για καινούργιες χωματερές κλπ.

Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε; Π.χ. ένα πλαφόν τουριστικών κλινών. Το τάδε νησί χωράει τόσες κλίνες, γεμίσαμε, δεν έχουμε άλλες, λυπούμαστε, ξαναπεράστε του χρόνου.

Επίσης ένα πλαφόν στις ταβέρνες, στα αυτοκίνητα κ.α.

Τί άλλο; Γιατί να μην πληρώνουν οι τουριστικές επιχειρήσεις για τις περιβαλλοντικές ζημιές που προξενούν;

Π.χ. αν ανοίξω χημικό εργοστάσιο, είμαι υποχρεωμένος να βάλω φίλτρα στις καμινάδες μου. Αν γεμίσω το χώμα με χημικά, είμαι υποχρεωμένος να το καθαρίσω. Αν κόψω δέντρα για το εργοαστάσιο μου, είμαι υποχρεωμένος να τα αντικαταστήσω (νόμος). Γενικά, όλες οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ για τις ζημιές που τυχόν προξενούν στο περιβάλλον.

Γιατί όχι και ο τουρισμός; Δεν είναι "βαριά βιομηχανία"; Να πληρώσουν λοιπόν όλοι οι ρουμτουλετάδες, οι ξαπλωστρατζήδες και οι ταβερνιάρηδες για την δημιουργία καινούργιων χωματερών. Στο κάτω κάτω, οι πελάτες τους δημιουργούν τα σκουπίδια.
Να πληρώσουν για τις έξτρα μονώσεις που χρειάζονται εξ αιτίας της ηχορύπανσης, να πληρώσουν για τις καταστροφές που φέρνουν στον βυθό με τις "εκδρομές" που οργανώνουν, να πληρώσουν για την παραλία (δεν εννοώ την τιμή του οικόπεδου, εννοώ την περιβαλλοντική αξία της παραλίας), να πληρώσουν για τους έξτρα δρόμους, τα έξτρα αεροδρόμια, τα έξτρα καυσαέρια.

Γιατί τα εργοστάσια έχουν φουγάρα και φίλτρα και οι τουριστικές επιχειρήσεις δεν έχουν;

Είπαμε, ουτοπία. Εδώ ούτε την αύξηση του ΦΠΑ (που δεν επιβαρύνονται οι ίδιοι) δεν δέχονται. Και η σάπια κυβέρνηση τους κάνει χατηράκια.
Είπαμε, το όνειρο της εύκολης αρπαχτής είναι ο ύψιστος στόχος, το ιερό δισκοπότηρο, το τέλειο επίτευγμα του νεοέλληνα.

Γι αυτό το Αιγαίο θα συνεχίσει να γεμίζει σκατά, τα οποία μετράμε μεν αλλά ... δεν βλέπουμε. Αρα δεν υπάρχουν. Κι αν κολυμπάμε στα σκατά, έλα μωρέ και τι έγινε; Στους πόσους εντερόκοκκους τσιμπάς την ουρολοίμωξη; Σιγά τώρα. Εδώ μας περιμένουν εύκολα φράγκα, οι επιστήμονες δεν ξέρουν τι λένε.

Μέχρι να καταρρεύσει το οικοσύστημα. Γίνεται αυτό, το Αιγαίο είναι κλειστή θάλασσα. Τότε επι τέλους ΘΑ ΤΙΣ ΒΛΕΠΕΤΕ ΤΙΣ ΚΟΥΡΑΔΕΣ και ΙΣΩΣ (λέω ίσως, γιατί και τότε θα υπάρχουν ανεγκέφαλοι) αναγνωρίσετε ότι υπάρχει ένα "προβληματάκι" με τον τουρισμό.

Και είμαι σίγουρος ότι σε αυτήν την περίπτωση οι ξαπλωστρατζήδες και οι ταβερνιαρέοι θα ζητάνε και αποζημιώσεις από το κράτος (δηλαδή εμάς τους υπόλοιπους) για την οικονομική καταστροφή που έπαθαν. Πρωτοσέλιδα θα βγουν με πηχιαίους τίτλους "χάθηκαν περιουσίες, ο κυρ Μήτσος έκανε αρπαχτές εδώ και 20 χρόνια και τώρα δεν μπορεί πια να κάνει, κλαψ, λύγμ, βοηθήστε τον τον κακομοίρη".

Πως ακριβώς συμβαίνει μια κατάρρευση σε μια κλειστή θάλασσα όπως το Αιγαίο δεν ξέρουμε ακόμα. Ξέρουμε όμως ότι συμβαίνει.
Την τελευταία την ανακάλυψαν στον κόλπο του Ομαν, στα ανοιχτά του Περσικού. Μια έκταση όσο 5Χ ολόκληρη η Ελλάδα έχει νεκρωθεί εντελώς. Δεν υπάρχει οξυγόνο στο νερό (τα σκατά χρειάζονται οξυγόνο για να αποδομηθούν) και το νερό είναι νεκρό. Μόνο τα αναερόβια βακτηρίδια μπορούν να ζήσουν χωρίς οξυγόνο, όλα τα άλλα πλάσματα πέθαναν ή έφυγαν.
Και τα αναερόβια βακτηρίδια βρωμάνε φριχτά.

Στον Ατλαντικό υπάρχουν 3 ακόμα τέτοιες "death zones". Περιοχές μεγάλες όσο η Ελλάδα ή η Ολλανδία χωρίς οξυγόνο και χωρίς ζωή. Με επιπλεόντα σκατά και σκουπίδια, που δεν μπορούν να αποδομηθούν, επειδή ακριβώς χρειάζονται οξυγόνο και αυτό δεν υπάρχει.

Είμαι σίγουρος ότι κανένας τσιφτετέλληνας δεν θέλει να μάθει για αυτήν την πιθανότητα τη κατάρρευσης των ελληνικών θαλασσών. Ακόμα και αν μάθει, θα προσπαθεί να βγάλει λεφτά μέχρι μία μέρα πριν την τελική καταστροφή. Και οι σάπιες ελληνικές κυβερνήσεις θα τον χαϊδεύουν από πάνω.

Εμπρός να φέρουμε 60 εκατομμύρια τουρίστες. Εγώ να κονομήσω και όλοι εσείς να πάτε να γαμηθείτε.
Αυτή (και όχι ο τουρισμός) είναι η βαριά βιομηχανία μας. Η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας είναι η εύκολη αρπαχτή σε βάρος του συνόλου. Πρωταθλητές!

3 σχολια:

Anonymous 20 May 2018 at 21:59  

γράφε πιο συχνά please

Anonymous 9 June 2018 at 06:41  

Εξαιρετικό άρθρο, right to the point.

thinks 8 August 2018 at 20:01  

Είδες; Σε κρατούσα σαν φέηβοριτ στο μπλογκ μου χρόνια ελπίζοντας μια μέρα να δω καινούργια ανάρτηση, και μόλις φέτος έβγαλα πια το λινκ, να σου και ανάρτησες και πήρα σχεδόν τρεις μήνες να το καταλάβω, κατά σύμπτωση βλέποντας λινκ σε άλλο μπλογκ.

Σωστά τα γράφεις, και θα πήρε πολύ αγανάκτηση για να φτάσεις να δημοσιεύσεις. Ποιος όμως θα κατανοήσει τι γράφεις; Εκείνοι τους οποίους περιγράφεις; Οι οποίοι Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή είναι απ’ ευθείας απόγονοι του Πλάτωνα, Τρίτη-Πέμπτη-Σάββατο του Μεγαλέξαντρου και Κυριακή και των δύο; Οι οποίοι δεν φταίνε που φάγανε τα δανεικά αλλά φταίνε εκείνοι που τους τα δώσανε;

Από 1985-1989 εργαζόμουνα από το Λονδίνο φωτογραφίζοντας κάθε τουριστική γωνιά της Γραικίας από 2-3 φορές την κάθε μία κάθε καλοκαίρι και τα είδα πρώτο χέρι που πήγαν τα λεφτά της Ευρώπης. Δυό τούβλα για έξτρα δωμάτιο στη βίλλα Κατίνα και Μπ-έμε-βε πίσω στην αλάνα. Και τώρα εν εικοστό πρώτο αιώνα με το που θα πέσει ο ήλιος στο Σούνιο αρχίζει ο ρακένδυτος που δεν τέλειωσε Δημοτικό να φυσάει την ποδοσφαιρική σφυρίχτρα και να γκαρίζει «Κλόζ» «Φίνις» «Γκο!»

Και να δείχνεις στους Σουηδούς φίλους σου το 2007 την αττική από το φαστ για τις Κυκλάδες κι’ εκείνοι συνοφρυωμένοι να σου δείχνουν την μαύρη ουλή στον ουρανό από το φουγάρο και να σου λένε ότι αυτό το καράβι δεν θα επιτρεπότανε να αποπλεύσει στην Βαλτική.

Ένα είναι το σίγουρο. Μας/μου λείπεις.

  © Blogger template 'Solitude' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP