Friday, 28 January 2022

Run by maniacs

Τρεις παγκόσμιες κρίσεις. Κρίση χρέους το 2010, κρίση covid το 2020 και κλιματική. Την τρίτη την προβλέπω για το 2026-2027, μόλις καταλαγιάσει ο κουρνιαχτός από την δεύτερη.

Τρεις τόσο φαινομενικά διαφορετικές κρίσεις, αλλά πολλά κοινά σημεία. Απελπιστικά πολλά για να είναι τυχαία.
 
--- Είναι παγκόσμιες, καθολικές. Κανένας δεν μπορεί να ξεφύγει
 
--- Είναι δομικά καταστροφικές. Συντρίπτουν (στην θεωρία) ολόκληρα κράτη, πρακτικές δεκαετιών και απαιτούν - η κάθε κρίση ξεχωριστά - θεμελιώδεις, σαρωτικές αλλαγές. 
Στην πιο λαϊκή εκδοχή: Δεν μένει κολυμπηθρόξυλο μάγκα μου και πρέπει όλα να τα φτιάξουμε από την αρχή
 
--- Κάθε κρίση έχει τους ειδικούς της. Τους προφήτες που την είχαν προβλέψει και τους επιστήμονες που μας "διδάσκουν" (κουνώντας μας το δάχτυλο) πως να την αντιμετωπίσουμε
 
--- Οι κυβερνήσεις συντάσσονται πάντα με τους ειδικούς επιστήμονες και εφαρμόζουν πάντα τα επιστημονικά διδάγματα. Προς θεού, δεν φταίνε ΠΟΤΈ οι κυβερνήσεις για τα μέτρα που παίρνονται. Ολα, μα όλα, μα όλα γίνονται 100% σύμφωνα με τα προστάγματα των ειδικών επιστημόνων. Και ποιος είσαι εσύ να τους αμφισβητήσεις βρε άθλιε αδαή;

--- Λεπτομέρεια: Το ποιος είναι "σοβαρός" ειδικός επιστήμονας και ποιος είναι συνομωσιολόγος τσαρλατάνος είναι μια πάρα πολύ ρευστή και πονεμένη ιστορία. Με πολλές μεταπηδήσεις από το ένα στρατόπεδο στο άλλο και πολλή, πολλή, πολλή αυθαιρεσία

--- Την "επιστήμη" - αυτήν που κάποιοι όρισαν σαν επιστήμη ερήμην μας - ωφείλουμε να την τηρούμε ευλαβικά, αλλιώς είμαστε συνομωσιολόγοι και ψέκες. 
 
--- Αλλά προσοχή: ΜΟΝΟ την επιστήμη της τρέχουσας κρίσης. Οι επιστήμονες της προηγούμενης και της επόμενης κρίσης είναι "γραφικοί".
 
--- Οι παγκόσμιες κρίσεις είναι καταστροφικές, τουλάχιστον για τους πιο αδύναμους, τους παραγωγικούς και τους τίμιους
 
--- Ταυτόχρονα είναι τα μάλα [ * ] ωφέλιμες για τα παράσιτα, τους απατεώνες και τα κάθε μορφής καθίκια
 
[ * ] Μέσα σε 2 χρόνια πανδημίας η upper class διπλασίασαν τις περιουσίες τους, λένε οι διεθνείς οργανισμοί. Σωπάτε καλέ. Εγώ νόμιζα ότι τα μέτρα που παίρνουμε είναι για να προφυλαχτούμε από έναν θανατηφόρο ιό. 
Πως γίνεται όλοι να σκίζουν τις κυλότες τους, όλα τα μέτρα να παίρνονται για την υγεία του κοζμάκη και παράλληλα οι απατεώνες να διπλασιάζουν τις περιουσίες τους; Διαβολική σύμπτωση θα είναι, πέφτω από τα σύννεφα.
 
Από όλα τα κοινά σημεία των τριών κρίσεων μου κάνει περισσότερο εντύπωση η απελπιστικά εφήμερη σημασία των ειδικών. Προσοχή, δεν μιλάω για νέα γνώση. Είναι λογικό και αναμενόμενο να εξελίσσεται η κάθε επιστήμη. Έρχονται καινούργια δεδομένα και εκεί που έλεγες το Α, τώρα λές το Β. Αυτό είναι ΟΚ.

Αυτό που δεν είναι ΟΚ είναι η επιστήμη να έχει μείνει στα ίδια και εσύ να κάνεις την μια έτσι και την άλλη γιουβέτσι. Δηλαδή την μια μέρα να θεοποιείς την επιστήμη και να ακολουθείς τις συμβουλές της - θεσπίζοντας βαρύτατες συνέπειες για όσους δεν συμμορφώνονται. Και την άλλη μέρα να λες "έλα μωρέ τώρα που θα ασχοληθούμε με αυτά που λέει ο επιστήμονας, έχουμε σοβαρότερα τώρα". Όπου σοβαρότερα = κονόμα.
 
Δεν αλλάζει εύκολα η επιστήμη. Όχι χωρίς βαριά δεδομένα. Εκείνο που αλλάζει είναι ότι μια κλίκα απατεώνων παρουσιάζει κάθε φορά την επιστήμη που την βολεύει και απαιτεί να συμμορφωθούμε.

Δεν υπάρχει πιο τρανταχτό παράδειγμα από την κρίση χρέους του 2010. Μνημόνια, μαζί τα φάγαμε, η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, δισεκατομμύρια, CDS, κούρεμα χρέους, δραχμή, IOU κλπ.
Ολα αυτά υπάρχουν και σήμερα. Τίποτα δεν έχει αλλάξει, η επιστήμη των Οικονομικών είναι ακόμα εκεί. Θεωρητικά, η Ελλάδα βρίσκεται σε μνημόνιο (μέχρι το 2064). Νομπελίστες οικονομολόγοι μας τα έλεγαν τότε, οι ίδιοι μας τα λένε και τώρα, τα ίδια πράγματα.

Μόνο που το 2011 τους είχαμε για θεούς και κάθε λέξη τους ήταν θέσφατο και θεϊκός νόμος, ενώ σήμερα τους έχουμε παραπεταμένους να νιαουρίζουν στην γωνία.

Το ελληνικό χρέος βρίσκεται 2Χ πάνω σε σχέση με το 2010, η κυβέρνηση ξοδεύει σαν μεθυσμένος ναύτης και κανένας δεν ενδιαφέρεται. Ούτε καν ο Σόιμπλε.
 
Ξέμεινες στην αττική οδό; Πάρε λεφτά για να το βουλώσεις. Εκλεισε το μαγαζί σου; Πάρε λεφτά (γιατί ρε παιδιά, στον καπιταλισμό δεν κλείνουν οι επιχειρήσεις; ). Είχε καθυστέρηση το τραίνο; Πάρε λεφτά. Ανέβηκαν οι τιμές; Πάρε λεφτά. Έπεσαν οι τιμές; Πάρε λεφτά.
Που πήγε αυτή η γαμημένη εργαλειοθήκη του οοσα; Που την έβαλαν;

Λεπτομέρεια: Η γιαγιά με την σύνταξη-φάντασμα δεν θα πάρει αποζημίωση επειδή ξέμεινε στην αττική οδό. Γιατί πολύ απλά δεν έχει αυτοκίνητο. Ολοι οι τίμιοι και οι παραγωγικοί που καταστράφηκαν από τα μνημόνια δεν θα πάρουν ποτέ τίποτα.
Τα λεφτά θα τα πάρουν τα ξεβλαχεμένα χάπατα, οι βλαχομπαρόκ τσιφτετέλληνες.

* * * 
Το ερώτημα λοιπόν δεν είναι το αν θα εμπιστευόμαστε τους ειδικούς. 
Το ερώτημα είναι γιατί ακολουθούμε με θρησκευτική ευλάβεια τους επιδημιολόγους και γράφουμε στα @@ μας τους κλιματολόγους; Καλά για τους οικονομολόγους δεν μιλάω, αυτούς κι αν τους γράφουμε.
Νομπελίστες οι μεν, νομπελίστες και οι δε. Καταστροφή οι μεν, καταστροφή και οι δε. Μέτρα συστήνουν οι μεν, μέτρα συστήνουν και οι δε.

Το συμπέρασμα είναι, ότι καποιο αποφασίζουν κάθε φορά, ποια απο τις διαθέσιμες επιστήμες είναι προς το συμφέρον τους. Πολύ απλά, οι επιστήμονες που μας συμφέρουν είναι θεοί, οι υπόλοιποι είναι "έλα μωρέ τώρα, έχουμε άλλες προτεραιότητες".

Οι τρεις επιστήμες υπάρχουν εδώ και δεκαετίες, τα επιστημονικά τους δεδομένα είναι σχετικά σταθερά και αναλλοίωτα. 
- Στα οικονομικά, η τελευταία μεγάλη ανακάλυψη έγινε στα τέλη των 70s (νεοφιλελευθερισμός). Οι οικονομολόγοι λένε εδώ και δεκαετίες τα ίδια πάνω - κάτω πράγματα. Ανάπτυξη, δημόσιο χρέος, ανεργία, πληθωρισμός, χρηματοπιστωτικό σύστημα, fiat money  έχουν μείνει ίδια εδώ και 50-60 χρόνια.
 
 - Στην επιδημιολογία μια από τα ίδια. Ξεκίνησε στις αρχές των 80s με το AIDS. Παγκόσμια αρώστια και πανδημία. Και τότε απαιτούσαν να φοράμε μασκούλες, αλλά όχι στην μύτη. Πιο χαμηλά ;-) Μόνο που δεν μπορούσαν να το ελέγξουν εύκολα και το περιθωριοποίησαν σιγά σιγά. 
Νόσος των τρελών αγελάδων, sars, mers, n1, των πτηνών, των χοίρων, ebola, zika. Οι επιδημιολόγοι πάντα τα ίδια έλεγαν. Μασκούλες, αποστάσεις, εμβόλια, φάρμακα. Μόνο που τους είχαμε γραμμένους εκεί που δεν πιάνει μελάνι. Μέχρι που ήρθε ο κοβιντ και έβγαλαν το άχτι τους οι άνθρωποι.
Παρένθεση: Έχει προσέξει άραγε κανείς εδώ και 50 χρόνια ότι όλες οι πανδημίες οφείλονται στο ότι ο άνθρωπος κακοποιεί και βασανίζει ζώα;

- Στην κλιματολογία να δεις. Οι κλιματολόγοι, που τους έχουμε φτυσμένους σήμερα, ετοιμάζονται για την μεγαλύτερη εκδίκηση της Ιστορίας. Θα γελάσει κάθε πικραμένος. Αλλά δεν υπάρχει κάτι καινούργιο, κάτι διαφορετικό στην επιστήμη τους. Εδώ και 70 χρόνια, τα ίδια λένε.
Η πρώτη προειδοποίηση για την υπερθέρμανση, την κλιματική αλλαγή και τις καταστροφικές συνέπειες δημοσιεύτηκε το 1964 !!!!!! 
Κερασάκι: Δημοσιεύτηκε από τους πετρελαιάδες τους ίδιους, την Exxon. Που την έθαψαν γρήγορα. Οι γερμανοί έφτιαχναν ηλεκτρικά αυτοκίνητα από τα τέλη των 80s (καλύτερα από τα σημερινά). Χιλιάδες μελέτες, όλες με το ίδιο συμπέρασμα: Την γαμήσαμε.

* * * * 
Θα αλλάξει κάτι; Οχι, δεν θα αλλάξει τίποτα απολύτως. Η μάλλον λάθος... ναι, θα αλλάξει. Αυτό που θα αλλάξει είναι ότι οι τίμιοι και οι παραγωγικοί θα ποδοπατιούνται όλο και περισσότερο ενώ τα καθίκια θα θριαμβεύουν, θα πλουτίζουν και θα εξουσιάζουν όλο και περισσότερο.
 
Οπως έλεγε και ο Οργουελ: "Θέλεις να μάθεις το μέλλον της ανθρωπότητας; Φαντάσου μια μπότα να λιώνει ένα πρόσωπο. Για πάντα.". Και ήταν αισιόδοξος, αν με ρωτάς.

Ποιο θα είναι το επόμενο σκαλοπάτι; Η κλιματική κρίση φυσικά. Θα ξεχάσουμε τους επιδημιολόγους και τον κοβιντ και θα τρέχουμε αλαφιασμένοι και πανικόβλητοι να σωθούμε από την κλιματική αλλαγή. Για την οποία μας προειδοποιούν οι επιστήμονες εδώ και 70 χρόνια, αλλά - ω, τι σύμπτωση - θα μας βρει απροετοίμαστους και έκπληκτους.
 
- Μέχρι να θεοποιηθούν οι κλιματολόγοι, 
- μέχρι να βγουν στο γυαλί οι ειδικοί για να μας εκπαιδεύσουν σχετικά με τις ευθύνες μας και τα καθήκοντα μας, 
- μέχρι να μετατραπεί το Αιγαίο σε σκατόλακκο, 
τα χάπατα οι τσιφτετέλληνες θα κάνουν αρπαχτές, θα απαιτούν rbnb, χοροπηδάδικα και γυφτ σοπ διότι το στοίχημα του τουρισμού και πως αλλιώς θα κονομήσουμε χωρίς να δουλέψουμε;

Ενα πράγμα δεν ξέρω ακόμα: Σε ποιο σημείο του σώματος μας θα μας επιβάλλουν να φοράμε μάσκες αυτήν την φορά.

Θα διορθώσουμε την κλιματική αλλαγή; Οχι βέβαια. 
Οπως τα μνημόνια δεν διόρθωσαν τα οικονομικά της Ελλάδας, όπως τα εμβόλια δεν έκαναν απολύτως τίποτα για την διάδοση του κόβιντ, έτσι και τα όποια μέτρα θα μας επιβάλλουν για την κλιματική αλλαγή, θα είναι μέτρα ελέγχου, όχι μέτρα διόρθωσης / αντιμετώπισης της κρίσης. 
 
Η κλιματική κρίση υπάρχει και είναι σοβαρότατη και καταστροφική (όπως άλλωστε και ο κοβιντ, όπως άλλωστε και η οικονομική φούσκα των 2000s). Μόνο που τα μέτρα - οποια μέτρα και να πάρουμε - δεν θα την σταματήσουν.

Κανένας δεν ενδιαφέρεται να λύσει τα προβλήματα. Αυτοί που έχουν την ισχύ ενδιαφέρονται μόνο για την ισχύ και το χρήμα.
 
Οπως και τα μνημόνια και τα εμβόλια είναι μέτρα ελέγχου, έτσι και τα κλιματολογικά μέτρα θα αποσκοπούν στον έλεγχο. Στην μπότα που θα λιώνει το πρόσωπο.

Καλά να πάθουμε, δεν μας αξίζει τίποτα καλύτερο.
 
Οι μόνοι που πραγματικά λυπάμαι είναι τα ζώα. Αυτά που υποφέρουν περισσότερο από όλους μας.


----
Την φράση του τίτλου την είχε πει ο John Lennon στις 6/6/1968. Ελεγε ότι τον κόσμο μας τον κυβερνούν maniacs. Τον είπαν "γραφικό παιδί των λουλουδιών" και τον σκότωσαν. 
Τα αγγλικά μου δεν με βοηθάνε να αποδώσω σωτά το νόημα της λέξης. 
Εννοεί μανιακούς τρελούς; Η μήπως εννοεί αδίστακτα καθάρματα;


7 σχολια:

thinks 28 January 2022 at 20:08  
This comment has been removed by the author.
thinks 28 January 2022 at 20:11  
This comment has been removed by the author.
thinks 28 January 2022 at 20:12  

John Lennon, συνέντευξη 6 Ιουνίου 1968:
“I think we are being ran by maniacs for maniacal mean—ends, you know? (…) I’d be very pleased to know what they are doing, I think they are all insane, but I’m liable to be pulled away as insane for expressing that… that’s what’s insane about it”
https://www.youtube.com/watch?v=mvqmGUZTCtU

Ο ίδιος ο Τζων εξηγεί ότι τους θεωρεί τρελούς.
Το αν είναι αδίστακτα καθάρματα το αφήνει να το εννοήσει κανείς, ή όχι, υποκειμενικά και ποιητική αδεία βάση του πλαισίου στο οποίο θέτει την γνώμη του.

Θυμάμαι και κάτι άλλο: Στην ταινία All the President’s Men (1976), ο κύριος Βαθύ Λαρύγγι λέει στον Ρόμπερτ Ρέντφορντ ότι: «Ξέχασε τους μύθους που τα μήντια δημιούργησαν για τον Λευκό Οίκο. Η αλήθεια είναι πως αυτοί δεν είναι πολύ έξυπνοι τύποι και τα πράγματα τους ξέφυγαν».

- Η οικονομία έχει να κάνει με την ανθρώπινη φύση επικράτησης του ισχυρότερου (καπιταλισμός), ή τα ιδεώδη τα οποία πρέπει η ανθρώπινη καρδιά να επιβάλει στα ανθρώπινα ένστικτα (σοσιαλισμός), αλλά, στην πραγματικότητα. Οί Έλληνες ήτανε καλά παιδιά χρεοκοπώντας τον κάθε Έλληνα αντί το Ελληνικό κράτος, και τους έδωσαν το γλειφιτζούρι του ότι ξεπέρασαν την κρίση η οποία δημιουργήθηκε όταν τους έδωσαν το κόστος ζωής του Ευρώ αλλά το 25% των αποδοχών των άλλων κρατών του Ευρώ.

- Η πανδημία εξιχνιάζεται από τους επιστήμονες σιγά-σιγά καθώς ανακαλύπτουν περισσότερα και παρασκευάζουν πιο αποτελεσματικές άμυνες, όμως την ίδια στιγμή ο κόσμος πολιτικοποιεί μια υγειονομική κρίση πιστεύοντας ή μη πιστεύοντας τους επιστήμονες ανάλογα με το κόμμα στο οποίο ανήκει.

- Η αλλαγή της βιόσφαιρας προς συνθήκες που δεν θα επιτρέψουν την επιβίωση του Χόμο Σάπιενς ξεκίνησε όταν ο πρώτος Χομο Σάπιενς έκαψε το πρώτο ξύλο. Όμως τα αποτελέσματα της καύσης, πολλαπλασιάστηκαν στον κύβο του κύβου με την εφεύρεση της μηχανής εσωτερικής καύσης. Η διόρθωση δεν μπορεί να γίνει με μεμονωμένες πράξεις αλλά με την αλλαγή της φύσης και λειτουργίας του πολιτισμού μας. Που δεν πρόκειται να γίνει.

- Κανένας πραγματικός επιστήμονας δεν λέει ποτέ ότι έχει δίκιο. Λέει ότι βάση των όσων γνωρίζει μέχρι την παρούσα στιγμή αυτό, ή εκείνο, ή το άλλο μπορούν να λειτουργήσουν με θετικά αποτελέσματα. Οι επιστήμονες δεν κυβερνούν. Ξέχασε τους μύθους περί των κυβερνόντων και των κυβερνώμενων. Η αλήθεια είναι πως ούτε οι μεν ούτε οι δε είναι πολύ έξυπνοι τύποι και τα πράγματα τους ξέφυγαν.

Jolly Roger 28 January 2022 at 23:07  

Καλησπέρα Δημήτρη, σωστά τα λες.

Δεν τα βάζω με την επιστήμη (αν και έχω πολλά να της σούρω) αλλά με τον τρόπο που οι maniacs που μας κυβερνούν χρησιμοποιούν την επιστήμη για να επιβάλλουν μηχανισμούς ελέγχου.

Δεν με ενοχλεί καθόλου - αν προκύψουν νέα δεδομένα - να λέει η επιστήμη σήμερα το Α και αύριο το Β.
Με ενοχλεί όμως όταν η επιστήμη λέει και χθες Α και σήμερα Α (για την ακρίβεια να λέει τα ίδια εδώ και 10ετίες), αλλά εσύ να φέρεσαι εντελώς διαφορετικά κάθε φορά.
Αν η επιστήμη παραμένει ίδια και εσύ αλλάζεις σαν ανεμοδούρι, δεν είσαι αξιόπιστος.

Το θέμα της κλιματικής αλλαγής είναι ντελικάτο. Συμφωνώ ότι μεμονωμένες προσπάθειες δεν έχουν επίδραση.
Εκτός ίσως από το να πυροδοτήσουν μια αλυσιδωτή αντίδραση με εκρηκτικά αποτελέσματα. Η Γκρέτα έκανε μια εντελώς μοναχική προσπάθεια πριν 2,5 χρόνια. Και ξαφνικά έφτασαν να τσιρίζουν στους δρόμους μερικά εκατομμύρια 15χρονα (όλα τους μέλλοντες ψηφοφόροι). Εδώ, η μεμονωμένη προσπάθεια έφερε τεράστιες αλλαγές.
Το κίνημα φρέναρε απότομα με τον κοβιντ, αλλά δεν ξέρουμε πως θα συνεχίσει όταν ο κοβιντ μπει στο περιθώριο της δημοσιότητας.

Σαφώς και επηρεάζουμε την βιόσφαιρα με την ύπαρξη μας και μόνο, με την αναπνοή μας.
Αλλά κανένας δεν ζήτησε να μην την επηρεάζουμε. Κανένας δεν απαιτεί να αυτοκτονήσουμε μαζικά για να μην ενοχλήσουμε την φύση.

Το πρόβλημα με την κλιματική αλλαγή είναι ότι ένα συγκεκριμένο οικονομικό - πολιτικό - κοινωνικό μοντέλο, που συντηρείται και επιβάλλεται από τους maniacs, καταστρέφει κάθε δυνατότητα ζωής.

Το ζητούμενο λοιπόν δεν είναι να μην ενοχλήσουμε την μαμά Φύση και να μην επηρεάσουμε την βιόσφαιρα. Το ζητούμενο είναι να έχουμε αύριο κάτι να φάμε και νερό να πιούμε. Με αυτά που μας επιβάλλουν οι maniacs χάνουμε την τροφή μας και ψοφάμε της πείνας - απλά πράγματα.

Οπως καταλαβαίνεις, δεν είμαι κάποιος tree hugger που σκοτίστηκε για το αν επηρεάζεται η Φύση. Διαβάζω τους επιστήμονες (που θα τους πάρουμε σοβαρά όταν τελειώσει ο κόβιντ, όχι πριν) και βλέπω ότι σε λίγο δεν θα έχουμε να φάμε.

Νασαι καλά

thinks 29 January 2022 at 00:03  

Συμφωνούμε ως συνήθως, αγαπητέ Πειρατή, και τυχόν διαφορετικές εκφράσεις δεν διαφοροποιούν αλλά συμπληρώνουν.

Βέβαια, η τέλεια ειρωνεία είναι ότι σαν απόλυτο γέννημα και ομοούσιο μέρος της Γης, όλη η Ζωή, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου, είναι μέρος της Γης και της φύσης της, οπότε δεν κάνουμε εμείς κάτι στην Γη, αλλά η Γη στο εαυτό της μέσω ημών εξελισσόμενη. Και μόνο το να λέει ο κόσμος ότι εμείς (ως οντότητες) κάνουμε κάτι στην Γη, δεν είναι παρά ανθρωπομορφική αλαζονεία. Το γεγονός ότι αυτά που κάνει η Γη μέσω ημών θα αλλάξει την βιόσφαιρα αρκετά ώστε το μέλλον να μην συμπεριλαμβάνει και εμάς… ντομάζ! Που λένε και εις Παρισίους.

Θα μπορούσαμε να είχαμε εφεύρει μηχανές που να μην παράγουν απόβλητα τα οποία να αλλάζουν την σύνθεση της βιόσφαιρας, αλλά εφηύραμε αυτά που εφηύραμε και χτίσαμε τον πολιτισμό μας με αυτά. Και αύριο το πρωί να υπάρξουν καινούργιες μηχανές… θα περάσουν δεκαετίες για να αντικατασταθούν οι παρούσες οι οποίες δεν μπορούν να σταματήσουν αλλιώς θα επιστρέψουμε στα σπήλαια μεθαύριο. Η ακόμα μεγαλύτερη ειρωνεία είναι ότι ο πολιτισμός μας έχει ήδη μεταφερθεί σε υπολογιστές οι οποίοι λειτουργούν με ηλεκτρισμό και τους χειρίζονται άνθρωποι που δεν γνώρισαν ύπαρξη χωρίς υπολογιστές. Τι θα μας τελειώσει πρώτο; Το κλίμα, ή ο ηλεκτρισμός και μπαταρίες; Έχουν ήδη γεννηθεί άνθρωποι που θα δουν τον πολιτισμό μας να μεταμορφώνεται σε χάος.

Η υπόθεση της Γκρέτας και αυτό που βοήθησε να γεννηθεί ανάμεσα στους νέους είναι υπέροχο αν όχι ηρωικό. Είναι όμως αρκετό; Το εκκρεμές της αλλαγής του κλίματος άρχισε ήδη την αναπόφευκτη κίνησή του. Έχοντας ξεπεράσει το σημείο πέρα από το οποίο δεν υπάρχει επιστροφή, ότι και να κάνουμε είναι πολύ λίγο, πολύ αργά… μου φαίνεται

Όσο για τους maniacs… (εκείνους που επιδεικνύουν συμπεριφορά εξαιρετικά επιθετική ή βλαβερή ) αναρωτιέται κανείς αν η πρωταρχική ψυχολογική ανάγκη που τους κυβερνά είναι τα χρήματα, που παρεμπιπτόντως φέρνουν δύναμη επί των άλλων, ή μήπως είναι η ανάγκη για δύναμη επί των άλλων, που παρεμπιπτόντως φέρνει και χρήμα. Η δική μου γνώμη είναι ότι ανάμεσα στους μανιακούς κυβερνώντες (χρειάζεται να είναι κανείς μανιακός για να θέλει να είναι κυβερνών) η γνώμη μου είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία αποζητά την δύναμη επί των άλλων, λόγω mommy-issues, daddy-issues, ή issues of sexual impotence.

Jolly Roger 29 January 2022 at 11:57  

Καλημέρα Δημήτρη, την υπόθεση της Γκρέτας την θεωρώ χαμένη (δυστυχώς).
Την ανέφερα μόνο σαν παράδειγμα για το ότι μερικές (σπάνιες) φορές ένας μεμονωμένος μπορεί να προκαλέσει δραματικές αλλαγές.

Δεν διαφωνώ μαζί σου στα βασικά.

Μόνο που εγώ βλέπω τα πράγματα περισσότερο σαν μηχανικός (ναι είμαι) και εσύ περισσότερο σαν ζεν φιλόσοφος πάνω στα βουνά (ναι είσαι) ;-)

Εσύ ασχολείσαι περισσότερο με την βιόσφαιρα, την ολότητα και την αλληλεπίδραση όλων πάνω σε όλα. Και τα αναλύεις σωστά.

Εγώ βλέπω ένα συγκεκριμένο πρόβλημα ότι σε 5-10 χρόνια από σήμερα - εξ αιτίας κάποιων maniacs - δεν θα έχουμε να φάμε. Πολύ θα ήθελα να λύσω αυτό το πρόβλημα, αλλά βρίσκεται πολύ πιο πάνω από τις δυνατότητες μου :-(

Οπως λες και στο τέλος, είναι θέμα ισχύος. Γιατί κάποιος που έχει περιουσία 10 'μυρια έχει πάψει προ πολλού να ασχολείται με τα λεφτά.

Το κοινωνικό / πολιτικό / οικονομικό μας μοντέλο είναι για τα μπάζα, επειδή ακριβώς επιτρέπει (και ενισχύει) αυτήν την υπερσυγκέντρωση ισχύος.
Οι μόνοι που μπορούν να το αλλάξουν είναι αυτοί που έχουν ήδη την ισχύ και άρα κανένα συμφέρον να αλλάξουν οτιδήποτε. Maniacs.

Εκτός αν ξεφυτρώσει καποια καινούργια Γκρέτα από το πουθενά και πυροδοτήσει κοσμοϊστορικές αλλαγές. Είναι απίθανο, όσο το να σου κάτσει ο πρώτος αριθμός του λαχείου ( 1 : 140.000.000 ). Αλλά συμβαίνει μερικές φορές ;-)

Καλή σου μέρα

thinks 29 January 2022 at 18:36  

Καλησπέρα πολύ-αγαπητέ μου Jolly Roger, και τι να πω για ένα από τα καλύτερο κομπλιμέντα που μου έχει κάνει ποτέ κανείς, περιγράφοντάς με όπως θα ήθελα να ήμουν, από το να επαναλάβω αυτό που έλεγε ο Zen master στην γνωστή ιστορία: «We’ll see».

Πράγματι συνυπάρχουν και τα δύο επίπεδα παρατήρησης, και το συγκεκριμένο πρόβλημα, σε αντίθεση με την ολική οπτική, είναι πιο επείγον με πραγματικές και άμεσες απειλές για μας. Ίσως αν περισσότεροι έβλεπαν την ολική εικόνα να συμπεριφερόντουσαν διαφορετικά στην καθημερινότητά τους για τα πραγματικά προβλήματα… αλλά ίσως και όχι.

Οι Maniacs για τους οποίους μιλάμε υπήρχαν πάντα, παντού, υποθέτω ακόμα και ανάμεσα στις μικρές ομάδες είκοσι ανθρώπων στο κάθε σπήλαιο. Τι άλλαξε και τώρα απειλούν ολόκληρο τον πολιτισμό μας και την επιβίωσή μας; Θα έλεγα το μόνο πράγμα που άλλαξε είναι οι αριθμοί μας, τα σχεδόν οκτώ δισεκατομμύρια νοματαίοι με δέκα-είκοσι χιλιάδες maniacs. Πως και γίναμε τόσοι πολλοί; Η επιστήμη μας επέτρεψε να ζούμε περισσότερο, να τρώμε καλύτερα από τα σούπερμάρκετ… και να αντιλαμβανόμαστε και να απολαμβάνουμε την ύπαρξή μας από την πολυθρόνα στα σήριαλ της τηλεόρασης και τα τηλεπαιχνίδια survivor, πηγαίνοντας μετά στο Facebook για να ανακράξουμε «Υπάρχω-κοιτάχτε με!». Ειρωνικό ότι τα ευεργετικά άλματα της επιστήμης και της ιατρικής τα χρησιμοποιήσαμε με τέτοιο τρόπο, συλλογικά, που μας έφεραν στο χείλος του γκρεμού.

Εδώ στο βουνό, το πρώτο πράγμα που θα μας λείψει θα είναι το ηλεκτρικό και μετά το πόσιμο νερό από την βρύση… και τέλος το φαγητό.

Θυμάμαι πριν κοντά 30 χρόνια οδηγούσα το νοικιασμένο τουτού μου στο μεγαλείο στα Βραχώδη Όρη, σταμάτησα σε ένα χείμαρρο πλατύ και βαθύ σαν ποτάμι και προσπάθησα να πάω να πιώ το νερό του. Ήταν πολύ απότομα και δεν τα κατάφερα. Αργότερα όμως οι ντόπιοι μου είπαν ευτυχώς που δεν τα κατάφερα γιατί θα αρρώσταινα μια και πιο πάνω κάνουν κακά τους τα ζώα, μέσα στο γάργαρο, κρυστάλλινο νερό…

Καλό βράδυ και να ‘σαι καλά!

  © Blogger template 'Solitude' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP