Friday, 23 May 2025

Πως να ερμηνεύεις τις στατιστικές

Ποτέ μου δεν έχω ψηφίσει Δεξιά.  Ούτε στην Ελλάδα (που συνειδητά δεν ψηφίζω) ούτε στην Γερμανία. Το πρόβλημα μου είναι ότι η σημερινή Αριστερά - ότι και να σημαίνει αυτό - είναι τόσο σούργελα και τόσο ανίκανοι βλάκες, που δεν μπορώ να τους ψηφίσω. Ειδικά στην Ελλάδα, αν υποθέσουμε ότι θα ήθελα ποτέ να συμμετέχω σε ελληνικές εκλογές.
 
Την ελληνική αντιπολίτευση την χαρακτηρίζει 100% μια πρόσφατη γελοιογραφία του εξαιρετικού ΚΥΡ: Συζητάνε δύο τύποι και λέει ο ένας "έγινε σεισμός στην Ιαπωνία". Απαντάει ο άλλος "ο Μητσοτάκης πρέπει να παραιτηθεί".
 
Η ελληνική αντιπολίτευση προσπάθησε επί μήνες να ρίξει την κυβέρνηση με ένα δυστύχημα στα τραίνα και - αναμενόμενα - δεν της βγήκε. Διότι είναι ηλίθιοι. 

Τώρα έπιασαν τις στατιστικές. Το καινούργιο αφήγημα λέει ότι οι έλληνες δουλεύουν περισσότερο σε όλη την Ε.Ε. (στατιστική ωρών απασχόλησης) και βγάζουν τα λιγότερα (στατιστική μισθών). Άρα πρέπει να παραιτηθεί ο Μητσοτάκης. Όπως και για τους σεισμούς στην Ιαπωνία.
 
Το ότι θα ξαναφάνε τα μούτρα τους είναι δεδομένο. Γιατί βασικά είναι ηλίθιοι. Αλλά κυρίως γιατί ποτέ δεν παραιτήθηκε καμία κυβέρνηση επειδή μια οποιαδήποτε στατιστική έδειξε το Α ή το Β ή το Γ.
Τι λένε όμως οι στατιστικές; Και πόσο "επαναστατικά" είναι αυτά που λένε;
 
Λένε λοιπόν ότι οι ελληνικοί μισθοί είναι χαμηλοί και οι ώρες εργασίας πολλές. ΟΚ.
Υπάρχει όμως και η στατιστική που λέει ότι πέρυσι ήρθαν 35 εκατομμύρια τουρίστες στην Ελλάδα, φέτος θα έρθουν 40 εκ. και του χρόνου θα έρθουν 55 μύρια.
 
Λόγω της Μαζικής Αποβλάκωσης δεν το ρωτάει κανένας, γι αύτο ρωτάω εγώ το Αυτονόητο: Ποιος θα τους ξεσκατίσει όλους αυτούς
 
Γενικά, ποιος θα πλύνει τα πιάτα που θα φάνε, ποιος θα μαζέψει τα σκουπίδια τους, ποιος θα σφουγγαρίσει εκεί που θα πατήσουν, ποιος θα κόψει κρεμμύδια για να φάνε και ποιος θα τους σερβίρει; Η Φιλιππινέζα σου;
 
Επί προσωπικού: Η δουλειά μου - γκομπγιουτεράς - είναι ψηλά αμειβόμενη. Έχω σαν νοοτροπία να βοηθάω νέα παιδιά, γι' αυτό έχω προτείνει Ν φορές δουλειές σε νέους ανθρώπους. Χωρίς να κερδίζω εγώ κάτι, πέρα από την ικανοποίηση. Όσοι ήταν Γερμανοί, δέχτηκαν. Προσπάθησαν. Όσοι ήταν Έλληνες μου απάντησαν "μπα, πάω καλύτερα ντελιβεράς ή σαιζόν σε τουριστικό".
 
Ανεξάρτητα από εμένα. Βλέπεις πρωτοετείς Γερμανούς να ιδρύουν δικές τους εταιρείες πάνω στο αντικείμενο τους (οι τελειόφοιτοι 10Χ πιο συχνά), βλέπεις όλους τους Ευρωπαίους να ανταγωνίζονται πάνω σε 1.000.000 καινοτόμες ιδέες καθημερινά. Σε χιλιάδες τομείς. Όταν δεν ιδρύουν δικές τους εταιρείες μαζεύονται σε γκρουπάκια και υλοποιούν πράγματα πάνω στο αντικείμενο των σπουδών τους.
 
Την ίδια στιγμή που οι 'Ελληνες νεολαίοι (όλοι τους σπουδαγμένοι, όλοι τους με πτυχία και διδακτορικά) κουβαλάνε πίτσες με το μηχανάκι, σερβίρουν καφέδες, ξεσκατίζουν τουαλέτες σαιζόν και - αν είναι θηλυκά - στέκονται καλησπερατζούδες στα κέντρα.
 
Πρώτα ματώνουν οι γονείς τους στα φροντιστήρια, μετά ματώνουν - γονείς και κράτος - για τα Πανεπιστήμια και στο τέλος, μετά από 100.000-150.000 έξοδα μέχρι να πάρουν πτυχίο, οι νεολαίοι κάνουν σαιζόν στην Σέριφο. Ή καριέρα στο ονλυφανς. Ή μεταναστεύουν. Το πτυχίο γιατί το πήραν ρε γαμώτο;
 
Ποιος είμαι εγώ που θα κρίνω; Ποιος είμαι εγώ που θα υποδείξω στους νεολαίους τι να κάνουν; Εγώ είμαι ο Κανένας. Ούτε θέλω ούτε μπορώ να υποδείξω τίποτα σε κανέναν, ιδίως σε νέους.
 
Απαιτώ όμως να σεβόμαστε την Λογική. Και η Λογική λέει ότι δεν μπορεί ένας Έλληνας ντηλιβεράς και ένας σαιζονατζής να δουλεύουν τις ίδιες ώρες και με τους ίδιους μισθούς με έναν Ευρωπαίο μηχανικό ή μάνατζερ.
 
Γιατί πολύ απλά, αν δώσουμε τον ίδιο μισθό και τις ίδιες ώρες δουλειάς σε έναν Γερμανό μηχανικό και μια Ελληνίδα καλησπερατζού, η δεύτερη θα γίνει πολύ ακριβή για τον πρώτο και ο πρώτος θα σταματήσει να έρχεται στην Ελλάδα. 
Οπότε ξέχνα τα 40 εκατομμύρια της "βαριάς βιομηχανίας" (μη χε***).
 
Είναι επιλογή σου να δουλεύεις σαιζόν και ντηλιβεράς. Αλλά μην προσπαθείς μετά να ρίξεις την κυβέρνηση με στατιστικές που λένε ότι δουλεύεις περισσότερο και βγάζεις λιγότερα. Είναι ΛΟΓΙΚΗ συνέπεια των επιλογών σου αυτό.
 
Παλιά υπήρχε η δικαιολογία ότι οι άλλοι έχουν μηχανές, υποδομές κλπ. Σήμερα, αυτή η δικαιολογία έχει καταργηθεί. Πρώτον όλοι οι νεολαίοι στην Ελλάδα έχουν σπουδάσει, δεύτερον δεν χρειάζεσαι καμία υποδομή και κανένα εργοστάσιο με ακριβά μηχανήματα για να φτιάξεις κάτι δημιουργικό. 
Οταν έχεις κάνει 5 χρόνια Πανεπιστήμιο, όταν χρειάζεσαι το πολύ ένα λαπιτόπι για να κάνεις μια καλοπληρωμένη δουλειά και εσύ προτιμάς να πηγαίνεις σαιζόν, δεν σου φταίει ο Μητσοτάκης μετά που δουλεύεις 10ωρο και βγάζεις 600/μήνα. Επιλογή σου είναι. 
 
Στην Ευρώπη - αλλά και στην Ελλάδα - υπάρχουν μερικές ντουζίνες σάϊτ με προσφορά εργασίας. Χιλιάδες εταιρείες ζητάνε υπαλλήλους όλων των ειδικοτήτων και δεν βρίσκουν.  Με μισθούς και με ωράρια που τα δείχνουν οι στατιστικές. Αν τώρα εσύ έχεις την ευκαιρία να γίνεις προγραμματιστής/στρια και επιλέγεις να κάνεις σαιζόν ή να γίνεις πουτάνα στο ονλυφανς, δεν σου φταίει καμία κυβέρνηση.
 
Τα Γερμανάκια και τα Ολλανδάκια γιατί μπορούν με ένα λαπιτόπι σαν μοναδικό εφόδιο να δουλεύουν 6 ώρες/ημέρα και να βγάζουν 5.000/μήνα - όπως λένε οι στατιστικές που ΕΣΥ έχεις κάνει αντικυβερνητική σημαία; 
Έχουν καλύτερο μυαλό, έχουν καλύτερα γονίδια ή έχουν καλύτερες σπουδές από εσένα; Οχι φυσικά, ίδιοι είναι. Η μοναδική τους εξυπνάδα σε σχέση με εσένα είναι ότι δεν πήγαν εθελοντικά να γίνουν ντηλιβεράδες, μπαρίστα και καλησπερατζούδες.
 
Σε ένα σημείο έχει κάνει η κυβέρνηση ένα τεράστιο λάθος. Όχι μόνο η σημερινή, αλλά και όλες οι προηγούμενες εδώ και 35 χρόνια: Έδωσε ένα ασύλληπτο σπρώξιμο στον Τουρισμό. Για ψηφοθηρικούς λόγους φυσικά. 
 
Ο τουρισμός είναι η υπόσχεση της γρήγορης αρπαχτής, της ρεμούλας και του μαύρου χρήματος - χωρίς να χρειάζεται σπουδές ή ικανότητες. 
Το τσιμέντωμα μιας παραλίας, το κάψιμο ενός δάσους, το να μετατρέψεις έναν Παράδεισο σε ξαπλωστρατζήδικο είναι εκτός ελεύθερης αγοράς. Γρήγορη αρπαχτή χωρίς ανταγωνισμό. Γι αυτό την υποσχέθηκαν και την εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις από τα 90s και μετά.
 
Κάπως έτσι, το να καταντήσει να κάνει σαιζόν ένας νεολαίος (με πτυχίο) έγινε "αυτονόητο" στην Ελλάδα. Τρεντ. 
Ναι μεν τεράστια η ευθύνη όλων των κυβερνήσεων. Ναι μεν η σημερινή κυβέρνηση είναι άθλια (για άλλους λόγους). Αλλά είναι και τεράστια η προσωπική ευθύνη του καθενός που προτιμάει να κουβαλάει πίτσες και καφέδες από το να ασχοληθεί με το αντικείμενο που σπούδασε.
 
Οσο για τις στατιστικές που λένε ότι οι Έλληνες δουλεύουν πολλές ώρες για ψίχουλα: Μπορούν να τις αλλάξουν σε dt. Αρκεί να δουλέψουν σε αυτό που σπούδασαν και να σταματήσουν την σαιζόν.  

Όποιος γουστάρει 40 εκατομμύρια γύφτους στην χώρα του, θα πρέπει να δουλέυει 10ωρο για να τους ξεσκατίσει και να τους σερβίρει. Και θα πρέπει να βγάζει ένα κλάσμα των όσων βγάζουν αυτοί οι γύφτοι, αλλιώς δεν βγαίνουν τα νούμερα.
Απλή Λογική, Απλές Επιλογές. 

Ο καθένας φτιάχνει την Μοίρα του, λέει μια παλιά κινέζικη παροιμία.

Wednesday, 14 May 2025

Οι πράκτορες της τεχνητής νοημοσύνης

Μέσα στις διάφορες δουλειές που έχω κάνει υπήρξαν και προγράμματα για χρηματηστηριακές συναλλαγές - οι πελάτες μου ήταν ευρωπαϊκές τράπεζες (αυτές που σώσαμε με τα μνημόνια). Ξέρω λοιπόν πως δουλεύουν τα χρηματιστήρια - από καθαρά τεχνική σκοπιά εννοείται.
 
Τι έμαθα από αυτήν την δουλειά; Πρώτον ότι μπορείς εύκολα, γρήγορα και σχετικά σίγουρα να βγάλεις πολλά λεφτά από τα χρηματιστήρια. Με μια απαραίτητη προϋπόθεση: Να είσαι τράπεζα ;-) Οι μόνοι που έχουν βγάλει λεφτά χωρίς να είναι τράπεζες είναι ο Γουώρεν Μπάφετ και ο - γνωστός - Τζωρτζ Σόρος.
 
Διευκρινίζω ότι μιλάω για μεγάλα, εύκολα, γρήγορα και (σε μεγάλο ποσοστό) σίγουρα κέρδη. Ναι, οκ, μπορώ σαν ιδιώτης να αγοράσω μια μετοχή για 10 ευρώ και να την πουλήσω για 12. Αλλά αυτό το κέρδος δεν είναι ούτε σίγουρο ούτε μεγάλο. Ισα που με φτάνει για έναν εσπρέσσο (και αν).
 
Οπότε το απόλυτο ερώτημα είναι, πως βγάζεις μεγάλα, εύκολα, γρήγορα και σίγουρα κέρδη από το χρηματιστήριο [*], χωρίς να είσαι τράπεζα και χωρίς να είσαι αυτοί οι 2 τύποι που ανεφέρω πιο πάνω.
 
[*] Ακόμα μια διευκρίνιση: Μιλάω για λεφτά από το χρηματιστήριο και μόνο αυτά. Οι πασίγνωστοι άλλοι τρόποι πλουτισμού είναι καλύτεροι. Γάμος, κληρονομιά, έγκλημα, θέαμα. Αν δεν μπορείς / θέλεις να γίνεις εγκληματίας, σταρ του σινεμά ή ποδοσφαίρου, να κάνεις έναν πλούσιο γάμο είτε να κληρονομήσεις έναν πλούσιο πρόγονο, το χρηματιστήριο είναι η τελευταία σου ελπίδα να γίνεις πλούσιος.
 
Ωραία λοιπόν, τι συστατικά χρειάζομαι για να γίνω πλούσιος από το χρηματιστήριο; Βασικά δύο: Πληροφορία και λογική ανάλυση ( = γνώσεις, εμπειρία). 

Μην ξεχνάμε, ότι το χρηματιστήριο είναι ένα στοίχημα. Ποντάρεις ότι κάτι θα συμβεί στο μέλλον, π.χ. ότι η μετοχή Α θα ανέβει. Αλλά κανένας δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον. Μόνο πιθανότητες μπορεί να υπολογίσει και αυτό είναι πολύ σχετικό. Όποιος λοιπόν ισχυρίζεται ότι ξέρει / εφαρμόζει έναν "σίγουρο" τρόπο να βγάλει λεφτά από το χρηματιστήριο ισχυρίζεται στην ουσία ότι μπορεί να προβλέψει το μέλλον. Με άλλα λόγια, πρόκειται για καραμπινάτη απάτη.
 
Μια προσωπική, αληθινή ιστοριούλα, που δείχνει ακριβώς τι συμβαίνει με την τεχνητή νοημοσύνη (εκεί το πάω τόσην ώρα).
 
Ημουν λοιπόν μια φορά κι έναν καιρό στο υπόγειο μιας μεγάλης τράπεζας και τους έφτιαχνα τα προγράμματα που θέλανε. Επειδή τα δάχτυλα μου ήταν βουτηγμένα στις πιο απόρρητες πληροφορίες της τράπεζας (αυτό ήταν νόμιμο, είχα εξουσιοδότηση, δεν είμαι χάκερ) είδα μια πληροφορία ότι η εταιρεία Χ αύξησε φέτος τα κέρδη της κατά 4%.
Σκέφτηκα ότι διαθέτω μια πολύτιμη πληροφορία, πρώτος από όλους τους άλλους. Αγόρασα λοιπόν σε dt μετοχές της Χ (ένα μηνιάτικο) με την σκέψη ότι αφού τα κέρδη της εταιρείας ανέβηκαν, θα ανέβουν λογικά και οι μετοχές και θα βγάλω κέρδος.
Αμ δε.... Την πάτησα μεγαλοπρεπώς και έχασα ένα μεγάλο μέρος του μηνιάτικου που είχα επενδύσει. Οι μετοχές της Χ έπεσαν. 

Ποιο ήταν το λάθος μου; Είχα μεν και τα 2 προαπαιτούμενα συστατικά (πληροφορία + λογική), αλλά δεν είχα επαρκή εμπειρία για να αναλύσω όλα τα δεδομένα.
Ειχα την πληροφορία, ότι ανέβηκε το κέρδος της Χ. 
Είχα και την λογική ότι μια άνοδος κέρδους συνεπάγεται και άνοδο της μετοχής.
 
Αλλά δεν είχα επαρκή εμπειρία για να συνυπολογίσω και τους άλλους παράγοντες - δηλαδή μερικές εκατοντάδες άλλα στοιχεία (διεθνείς συγκυρίες, ύψος επιτοκίων κλπ κλπ κλπ) - που επίσης επηρεάζουν την πορεία μιας μετοχής, εκτός της κερδοφορίας.

* * * * 
Που κολλάει η τεχνητή νοημοσύνη στην παραπάνω (αληθινή) ιστοριούλα;
 
α) Κανένας δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον, ούτε η τεχνητή ούτε η φυσική νοημοσύνη. Μπορείς όμως - με τεχνητή ή φυσική νοημοσύνη - να "σπρώξεις" τις πιθανότητες υπέρ σου.
 
β) Για να "σπρώξεις" τις πιθανότητες χρειάζεσαι τα 2 συστατικά: Πληροφορία (όσο πιο αποκλειστική, τόσο καλύτερα) και λογική ανάλυση. Δηλαδή την ικανότητα να εξάγεις λογικά συμπεράσματα από έναν ασύλληπτα τεράστιο όγκο πληροφοριών.
 
Η τεχνητή νοημοσύνη κολλάει στο τελευταίο. Στο ότι μπορεί να εξάγει λογικά συμπεράσματα από έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών. Αυτό ελπίζουν τουλάχιστον οι θιασώτες της. Εγώ πιστεύω ότι δεν ισχύει και εξηγώ παρακάτω το γιατί.

Εδώ να σημειώσω ότι η ελεύθερα προσβάσιμη πληροφορία, δλδ. ότι βρίσκουμε δωρεάν στο ίντερνετ, είναι junkfood. Αν βασίζεσαι στο ίντερνετ για τις επενδυτικές σου αποφάσεις, ασχολήσου καλύτερα με το τικτοκ ή το onlyfans - το χρηματιστήριο δεν είναι για σένα. Η πραγματικά χρήσιμη πληροφορία είναι πανάκριβη και καλά κρυμμένη σε κρατικά ή εταιρικά θησαυροφυλάκια.
 
Βγήκαν λοιπόν μερικές δεκάδες χιλιάδες προϊόντα στο ίντερνετ, που διαφημίζονται τρελά (από διαφήμιση στο ίντερνετ και στα σόσιαλ, άλλο τίποτα) και υπόσχονται πολλά και σίγουρα κέρδη από το χρηματιστήριο.
 
Ο πρώτος κόκκινος συναγερμός στα μάτια μου είναι η ηλικία αυτών που υποτίθεται ότι δημιούργησαν αυτά τα προγράμματα. Υποτίθεται ότι 19χρονα και 25χρονα χωρίς σπουδές, χωρίς εμπειρίες, χωρίς τίποτα λένε την μαγική λέξη "τεχνητή νοημοσύνη" και αμέσως γεμίζουν οι τσέπες τους εκατομμύρια. Και μαζί με τις δικές τους τσέπες, (υποτίθεται ότι) θα γεμίσουν και οι δικές μας.
 
Οκ, και ο Αλαντίν στις 1000+1 νύχτες έλεγε την μαγική λέξη "σουσάμι άνοιξε" και ερχόταν το τζίνι και του έδινε την βασιλοπούλα. Ομολογώ ότι τον Αλαντίν τον θεωρώ πιο αξιόπιστο και την βασιλοπούλα πιο ελκυστική.
 
Προφανώς το 99,999% από αυτά τα καινούργια προϊόντα είναι διαδικτυακές απάτες. Εκμεταλλεύονται την βλακεία και την απληστία των θυμάτων τους να γίνουν εύκολα και γρήγορα πλούσιοι χωρίς να δουλέψουν και χωρίς να μορφωθούν. Αν ίσχυαν αυτά, θα είχαμε γίνει όλοι εκατομμυριούχοι μέσα σε 1 μήνα.
 
Τι συμβαίνει όμως με το 0,0001% των προϊόντων που είναι σοβαρά; Πως δουλεύουν αυτά; Με τα ίδια συστατικά που αναφέρω πιο πάνω. Δλδ με πληροφορία + λογική ανάλυση. Απλά την λογική ανάλυση την κάνει η τεχνητή νοημοσύνη (υποτίθεται). 

Εδώ ξανα-ματα-τονίζω, ότι η πληροφορία κοστίζει. Αν είναι δωρεάν ( = ιντερνετ), δεν είναι αξιόπιστη. Αρα αυτά τα σοβαρά προϊόντα απαιτούν πολλά φράγκα πριν ακόμα ξεκινήσουν να δουλεύουν.
 
Ωραία, έστω ότι πληρώσαμε και εξασφαλίσαμε την πληροφορία. Πως θα γίνει η ανάλυση; Πως θα αποφύγουμε το λάθος που έκανα εγώ τότε; Εγώ σκέφτηκα μόνο τον 1 παράγοντα που έλεγε ότι η μετοχή θα ανέβει και αγνόησα λόγω απειρίας τους 500 άλλους παράγοντες που έλεγαν ότι η μετοχή θα πέσει. Πως θα αποφύγουμε - με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης - το ίδιο λάθος;
 
Εδώ μπαίνει στην εξίσωση και η τελευταία τεχνική λεπτομέρεια, που οι περισσότεροι άνθρωποι την ξεχνάνε: Η τεχνητή νοημοσύνη από μόνη της ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ και ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ να αναλύσει το οτιδήποτε. 
Επειδή έχουμε ντύσει την τεχνητή νοημοσύνη με έναν μανδύα πανισχυρότητας (τα ρομπότ που θα μας πάρουν τις δουλειές και θα μας σκοτώσουν) και παντογνωσίας (ξέρει τα πάντα, αναλύει τα πάντα σε dt), δεν βλέπουμε ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα μηχάνημα που κάνει αυτό που του λέμε εμείς.
 
Πριν λοιπόν βάλεις την τεχνητή νοημοσύνη να σου αναλύσει 50 χιλιάδες   πληροφορίες σε dt - αυτό όντως μπορεί να το κάνει - πρέπει να της υποδείξεις ποιές ακριβώς 50 χιλιάδες πληροφορίες (από τα 500 δισεκατομμύρια που υπάρχουν) είναι σημαντικές και πως η κάθε μια απο αυτές τις 50 χιλιάδες πληροφορίες θα επηρεάσει την πορεία μιας μετοχής προς τα πάνω ή προς τα κάτω.
 
Πριν λοιπόν μπορέσεις να χρησιμοποιήσεις την τεχνητή νοημοσύνη στο χρηματιστήριο, πρέπει να ξέρεις ποιες πληροφορίες είναι χρήσιμες και ποιες όχι. Επίσης πρέπει να ξέρεις ότι π.χ. αν ο πρόεδρος της εταιρείας Χ έχει ερωμένη και του βγει σκάνδαλο, η μετοχή μάλλον θα πέσει. Ενω αν κάνει παιδάκια με την γυναικούλα του, η μετοχή μαλλον θα ανέβει. 
 
Η λογική ανάλυση ότι ερωμένη = πτώση της μετοχής και παιδάκια = άνοδος της μετοχής είναι ανθρώπινη λογική. Μια τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να ακολουθήσει αυτόν τον λογικό κανόνα, αν και μόνο αν της τον έχεις υποδείξει εσύ. Αν εσύ δεν  πεις στην τεχνητή νοημοσύνη ότι πρέπει να συνυπολογίσει ΚΑΙ αυτόν τον παράγοντα μέσα στους 50.000 άλλους, όλες οι αναλύσεις της τεχνητής νοημοσύνης θα είναι άκυρες.

Επίσης, ποτέ μην ξεχνάς ότι μιλάμε για πιθανότητες, κανένας δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον. 
Οι πιθανότητες είναι άτιμο πράγμα. Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να αναλύσει όλα τα δεδομένα (που ΕΣΥ αποφάσισες ότι επηρεάζουν την πορεία της μετοχής) και να σου δώσει 90% πιθανότητες ότι η μετοχή θα ανέβει. Παρ' όλα αυτά, η μετοχή ίσως πέσει τελικά. 
Όχι επειδή είτε εσύ είτε η τεχνητή νοημοσύνη κάνατε λάθος, αλλά επειδή είχες πιθανότητες 90% και σου έκατσε το 10%.
 
Μπαιδεγουεη, αυτός είναι και ο τρόπος που οι τράπεζες κερδίζουν πάντα και σίγουρα λεφτά από το χρηματιστήριο. 
- Πρώτον πληρώνουν αδρά για να έχουν αξιόπιστες πληροφορίες (εσύ δεν διαθέτεις τόσα). 
 
- Δεύτερον διαθέτουν έμπειρους χρηματιστές που ξέρουν να αναλύουν τα δεδομένα. Αυτή η συλλογική, μαζεμένη εμπειρία πάντα θα λείπει από το μεμονωμένο άτομο.  Οκ, ένα τμήμα της ανάλυσης μπορείς να το αναθέσεις στην τεχνητή νοημοσύνη. Αλλά πάντα κάποιος έμπειρος άνθρωπος θα πρέπει να λέει στην τεχνητή νοημοσύνη ποιοι παράγοντες είναι σημαντικοί και πως επηρεάζουν ακριβώς τις πιθανότητες.
 
- Τρίτον και μάλλον το σημαντικότερο, διαθέτουν ανεξάντλητο μπανκο χρημάτων και μπορούν να παίζουν με τις πιθανότητες.  Αν η πιθανότητα να ανέβει η μετοχή είναι 90% και επενδύσεις εσύ μια φορά, μπορεί και να χάσεις (επειδή σου έκατσε το 10%). Η τράπεζα όμως έχει λεφτά και δεν επενδύει μία φορά, αλλά 10.000 φορές. 

Από μαθηματική σκοπιά, η πιθανότητα υλοποιείται στις επαναλήψεις. Έστω ότι παίζεις κορώνα-γράμματα με πειραγμένο νόμισμα και αντί 50-50 το νόμισμα δείχνει  κορώνα με πιθανότητα 70%. 
Σε ένα μοναδικό στρίψιμο του νομίσματος μπορεί να να σου βγουν γράμματα, άρα έχασες. Αλλά αν αντέχεις οικονομικά σε 10.000 στριψίματα, θα σου βγουν 7000 κορώνες και 3000 γράμματα - οπότε κέρδισες σίγουρα. Δηλαδή έγινες σαν τις τράπεζες ;-)

Για να έχουμε και τους τεχνικούς όρους: Αυτή η "εκμάθηση" της τεχνητής νοημοσύνης, δηλαδή το να λες εσύ στο μηχάνημα ποιους παράγοντες να υπολογίσει και με ποιον τρόπο να τους υπολογίσει (το Α στελνει την μετοχή επάνω, το Β την στέλνει κάτω) γίνεται μέσω των αποκαλούμενων "πρακτόρων" (AI agents).
Το αναφέρω εδώ μόνο για να υπάρχει στο κείμενο σαν τεχνικός όρος, δεν παίζει ρόλο στα υπόλοιπα που γράφω. 

Ολα αυτά τα προϊόντα-θαύματα που διαφημίζονται και που τα έχουν φτιάξει υποτίθεται παιδιά-θαύματα, δεν είναι παρά πράκτορες τεχνητής νοημοσύνης (AI agents). Δηλαδή προγράμματα που κάποιος τα δίδαξε ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την πορεία μιας μετοχής και αν την στέλνουν προς τα πάνω ή προς τα κάτω.

* * * *
Υ.Γ. Φεύγω από τα χρηματιστήρια για να δώσω και την γελοία πλευρά του θέματος. Η μάλλον την τραγική. Όπως το πάρει κανείς με την μαλακία που τους δέρνει.
 
Γενικά, οι πράκτορες της τεχνητής νοημοσύνης είναι η καινούργια μόδα των ημερών μας. Θεωρητικά, όλοι μας μπορούμε να φτιάξουμε έναν AI agent. Επειδή η τεχνητή νοημοσύνη μας καταλαβαίνει πλέον στην γλώσσα μας, δεν χρειαζόμαστε καν προγραμματιστές. 
Μπορούμε άνετα ο καθένας μας - σε φυσική γλώσσα - να δώσουμε σε έναν δικό μας πράκτορα τεχνητής νοημοσύνης μερικές οδηγίες και αυτός να τις εκτελέσει. 
Και αφου φτιάξουμε τον δικό μας AI agent μπορούμε μετά να τον πουλήσουμε σε όσους τον χρειάζονται.
 
Πως φτιάχνεις έναν πράκτορα; Γενικά λες "Πάρε την πληροφορία Α, Β και Γ και αξιοποίησε την με τον τρόπο Χ, Ψ, Ω. Αν προκύψει το Κ, κάνε το Λ. Αλλά αν προκύψει το Μ, κάνε το Ν κ.ο.κ".
 
Αν π.χ. είσαι δασκάλα και θέλεις να φτιάξεις τον δικό σου AI agent, παίρνεις μια τεχνητή νοημοσύνη και της λες (σε απλά ελληνικά, δεν χρειάζεσαι προγραμματισμό), "Πάρε έναν βούρδουλα και σπάσε όλα τα βλαμμένα στο ξύλο επί 3 ώρες. Αν κάποιο από αυτά ξαναμιλήσει,  κρέμασε το ανάποδα. Και μετά πλάκωσε στο ξύλο και τους ηλίθιους γονείς τους που τα έκαναν έτσι. Και αφού τους δείρεις, στείρωσε τους για να είμαστε σίγουροι".
 
Μετά μπορείς να πουλήσεις τον AI agent που μόλις έφτιαξες στο Υπουργείο Παιδείας. Θα φροντίσεις πρώτα να κάνεις μια τεράστια viral διαφήμιση στο τικτοκ, ότι έτσι θα αντικαταστήσει το Υπουργείο όλους τους δάσκαλους και τσουπ. Εσύ έγινες ζάπλουτος και το Υπουργείο έλυσε το πρόβλημα του δημόσιου χρέους.
 
Κάθε φορά που διαβάζεις αυτές τις μαλακίες με τις οποίες μας βομβαρδίζουν καθημερινά, κάθε φορά που σου λένε "η τεχνητή νοημοσύνη θα εξαλείψει τους δάσκαλους, τους γιατρούς, τους μηχανικούς, τους μάγειρες και τις κομμώτριες" να ξέρεις ότι μιλάνε - χωρίς να ξέρουν για τι μιλάνε - αναφερόμενοι σε κάποιον AI agent.
 
Και μάλιστα σε κάποιον AI agent που έφτιαξε ένα 19χρονο και φρόντισε να τον κάνει viral.  Τα 19χρονα είναι μανούλες στο να σκαρώνουν viral challenges στο τικτοκ.
 
Η απόλυτη ξεφτίλα, το απόλυτο ρεζίλι η απόλυτη μαλακία είναι ότι όλοι έχουν βαλθεί να αντικαταστήσουν τους μηχανικούς, τους γιατρούς και τους δάσκαλους. Και κανένας π_$*&#στης δεν έχει σκεφτεί να φτιάξει έναν AI agent που θα αντικαταστήσει τις ινφλουενσερούδες, τις βίζιτες, τους κάθε λογής μεσίτες και τους assistant manager directors.

Όλοι μας θα γίνουμε πλούσιοι μέσα σε 1 μήνα (μη σου πω και σε 1 μέρα), χωρίς να δουλέψουμε (αυτό κυρίως), χωρίς καμία μόρφωση και χωρίς να έχουμε κάνει ποτέ τίποτα άλλο στην ζωή μας εκτός από το να σκρολάρουμε στα σόσιαλ.
 
Και μετά με ρωτάς γιατί προτιμάω την Σεχραζάτ...

  © Blogger template 'Solitude' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP