Friday, 23 May 2025

Πως να ερμηνεύεις τις στατιστικές

Ποτέ μου δεν έχω ψηφίσει Δεξιά.  Ούτε στην Ελλάδα (που συνειδητά δεν ψηφίζω) ούτε στην Γερμανία. Το πρόβλημα μου είναι ότι η σημερινή Αριστερά - ότι και να σημαίνει αυτό - είναι τόσο σούργελα και τόσο ανίκανοι βλάκες, που δεν μπορώ να τους ψηφίσω. Ειδικά στην Ελλάδα, αν υποθέσουμε ότι θα ήθελα ποτέ να συμμετέχω σε ελληνικές εκλογές.
 
Την ελληνική αντιπολίτευση την χαρακτηρίζει 100% μια πρόσφατη γελοιογραφία του εξαιρετικού ΚΥΡ: Συζητάνε δύο τύποι και λέει ο ένας "έγινε σεισμός στην Ιαπωνία". Απαντάει ο άλλος "ο Μητσοτάκης πρέπει να παραιτηθεί".
 
Η ελληνική αντιπολίτευση προσπάθησε επί μήνες να ρίξει την κυβέρνηση με ένα δυστύχημα στα τραίνα και - αναμενόμενα - δεν της βγήκε. Διότι είναι ηλίθιοι. 

Τώρα έπιασαν τις στατιστικές. Το καινούργιο αφήγημα λέει ότι οι έλληνες δουλεύουν περισσότερο σε όλη την Ε.Ε. (στατιστική ωρών απασχόλησης) και βγάζουν τα λιγότερα (στατιστική μισθών). Άρα πρέπει να παραιτηθεί ο Μητσοτάκης. Όπως και για τους σεισμούς στην Ιαπωνία.
 
Το ότι θα ξαναφάνε τα μούτρα τους είναι δεδομένο. Γιατί βασικά είναι ηλίθιοι. Αλλά κυρίως γιατί ποτέ δεν παραιτήθηκε καμία κυβέρνηση επειδή μια οποιαδήποτε στατιστική έδειξε το Α ή το Β ή το Γ.
Τι λένε όμως οι στατιστικές; Και πόσο "επαναστατικά" είναι αυτά που λένε;
 
Λένε λοιπόν ότι οι ελληνικοί μισθοί είναι χαμηλοί και οι ώρες εργασίας πολλές. ΟΚ.
Υπάρχει όμως και η στατιστική που λέει ότι πέρυσι ήρθαν 35 εκατομμύρια τουρίστες στην Ελλάδα, φέτος θα έρθουν 40 εκ. και του χρόνου θα έρθουν 55 μύρια.
 
Λόγω της Μαζικής Αποβλάκωσης δεν το ρωτάει κανένας, γι αύτο ρωτάω εγώ το Αυτονόητο: Ποιος θα τους ξεσκατίσει όλους αυτούς
 
Γενικά, ποιος θα πλύνει τα πιάτα που θα φάνε, ποιος θα μαζέψει τα σκουπίδια τους, ποιος θα σφουγγαρίσει εκεί που θα πατήσουν, ποιος θα κόψει κρεμμύδια για να φάνε και ποιος θα τους σερβίρει; Η Φιλιππινέζα σου;
 
Επί προσωπικού: Η δουλειά μου - γκομπγιουτεράς - είναι ψηλά αμειβόμενη. Έχω σαν νοοτροπία να βοηθάω νέα παιδιά, γι' αυτό έχω προτείνει Ν φορές δουλειές σε νέους ανθρώπους. Χωρίς να κερδίζω εγώ κάτι, πέρα από την ικανοποίηση. Όσοι ήταν Γερμανοί, δέχτηκαν. Προσπάθησαν. Όσοι ήταν Έλληνες μου απάντησαν "μπα, πάω καλύτερα ντελιβεράς ή σαιζόν σε τουριστικό".
 
Ανεξάρτητα από εμένα. Βλέπεις πρωτοετείς Γερμανούς να ιδρύουν δικές τους εταιρείες πάνω στο αντικείμενο τους (οι τελειόφοιτοι 10Χ πιο συχνά), βλέπεις όλους τους Ευρωπαίους να ανταγωνίζονται πάνω σε 1.000.000 καινοτόμες ιδέες καθημερινά. Σε χιλιάδες τομείς. Όταν δεν ιδρύουν δικές τους εταιρείες μαζεύονται σε γκρουπάκια και υλοποιούν πράγματα πάνω στο αντικείμενο των σπουδών τους.
 
Την ίδια στιγμή που οι 'Ελληνες νεολαίοι (όλοι τους σπουδαγμένοι, όλοι τους με πτυχία και διδακτορικά) κουβαλάνε πίτσες με το μηχανάκι, σερβίρουν καφέδες, ξεσκατίζουν τουαλέτες σαιζόν και - αν είναι θηλυκά - στέκονται καλησπερατζούδες στα κέντρα.
 
Πρώτα ματώνουν οι γονείς τους στα φροντιστήρια, μετά ματώνουν - γονείς και κράτος - για τα Πανεπιστήμια και στο τέλος, μετά από 100.000-150.000 έξοδα μέχρι να πάρουν πτυχίο, οι νεολαίοι κάνουν σαιζόν στην Σέριφο. Ή καριέρα στο ονλυφανς. Ή μεταναστεύουν. Το πτυχίο γιατί το πήραν ρε γαμώτο;
 
Ποιος είμαι εγώ που θα κρίνω; Ποιος είμαι εγώ που θα υποδείξω στους νεολαίους τι να κάνουν; Εγώ είμαι ο Κανένας. Ούτε θέλω ούτε μπορώ να υποδείξω τίποτα σε κανέναν, ιδίως σε νέους.
 
Απαιτώ όμως να σεβόμαστε την Λογική. Και η Λογική λέει ότι δεν μπορεί ένας Έλληνας ντηλιβεράς και ένας σαιζονατζής να δουλεύουν τις ίδιες ώρες και με τους ίδιους μισθούς με έναν Ευρωπαίο μηχανικό ή μάνατζερ.
 
Γιατί πολύ απλά, αν δώσουμε τον ίδιο μισθό και τις ίδιες ώρες δουλειάς σε έναν Γερμανό μηχανικό και μια Ελληνίδα καλησπερατζού, η δεύτερη θα γίνει πολύ ακριβή για τον πρώτο και ο πρώτος θα σταματήσει να έρχεται στην Ελλάδα. 
Οπότε ξέχνα τα 40 εκατομμύρια της "βαριάς βιομηχανίας" (μη χε***).
 
Είναι επιλογή σου να δουλεύεις σαιζόν και ντηλιβεράς. Αλλά μην προσπαθείς μετά να ρίξεις την κυβέρνηση με στατιστικές που λένε ότι δουλεύεις περισσότερο και βγάζεις λιγότερα. Είναι ΛΟΓΙΚΗ συνέπεια των επιλογών σου αυτό.
 
Παλιά υπήρχε η δικαιολογία ότι οι άλλοι έχουν μηχανές, υποδομές κλπ. Σήμερα, αυτή η δικαιολογία έχει καταργηθεί. Πρώτον όλοι οι νεολαίοι στην Ελλάδα έχουν σπουδάσει, δεύτερον δεν χρειάζεσαι καμία υποδομή και κανένα εργοστάσιο με ακριβά μηχανήματα για να φτιάξεις κάτι δημιουργικό. 
Οταν έχεις κάνει 5 χρόνια Πανεπιστήμιο, όταν χρειάζεσαι το πολύ ένα λαπιτόπι για να κάνεις μια καλοπληρωμένη δουλειά και εσύ προτιμάς να πηγαίνεις σαιζόν, δεν σου φταίει ο Μητσοτάκης μετά που δουλεύεις 10ωρο και βγάζεις 600/μήνα. Επιλογή σου είναι. 
 
Στην Ευρώπη - αλλά και στην Ελλάδα - υπάρχουν μερικές ντουζίνες σάϊτ με προσφορά εργασίας. Χιλιάδες εταιρείες ζητάνε υπαλλήλους όλων των ειδικοτήτων και δεν βρίσκουν.  Με μισθούς και με ωράρια που τα δείχνουν οι στατιστικές. Αν τώρα εσύ έχεις την ευκαιρία να γίνεις προγραμματιστής/στρια και επιλέγεις να κάνεις σαιζόν ή να γίνεις πουτάνα στο ονλυφανς, δεν σου φταίει καμία κυβέρνηση.
 
Τα Γερμανάκια και τα Ολλανδάκια γιατί μπορούν με ένα λαπιτόπι σαν μοναδικό εφόδιο να δουλεύουν 6 ώρες/ημέρα και να βγάζουν 5.000/μήνα - όπως λένε οι στατιστικές που ΕΣΥ έχεις κάνει αντικυβερνητική σημαία; 
Έχουν καλύτερο μυαλό, έχουν καλύτερα γονίδια ή έχουν καλύτερες σπουδές από εσένα; Οχι φυσικά, ίδιοι είναι. Η μοναδική τους εξυπνάδα σε σχέση με εσένα είναι ότι δεν πήγαν εθελοντικά να γίνουν ντηλιβεράδες, μπαρίστα και καλησπερατζούδες.
 
Σε ένα σημείο έχει κάνει η κυβέρνηση ένα τεράστιο λάθος. Όχι μόνο η σημερινή, αλλά και όλες οι προηγούμενες εδώ και 35 χρόνια: Έδωσε ένα ασύλληπτο σπρώξιμο στον Τουρισμό. Για ψηφοθηρικούς λόγους φυσικά. 
 
Ο τουρισμός είναι η υπόσχεση της γρήγορης αρπαχτής, της ρεμούλας και του μαύρου χρήματος - χωρίς να χρειάζεται σπουδές ή ικανότητες. 
Το τσιμέντωμα μιας παραλίας, το κάψιμο ενός δάσους, το να μετατρέψεις έναν Παράδεισο σε ξαπλωστρατζήδικο είναι εκτός ελεύθερης αγοράς. Γρήγορη αρπαχτή χωρίς ανταγωνισμό. Γι αυτό την υποσχέθηκαν και την εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις από τα 90s και μετά.
 
Κάπως έτσι, το να καταντήσει να κάνει σαιζόν ένας νεολαίος (με πτυχίο) έγινε "αυτονόητο" στην Ελλάδα. Τρεντ. 
Ναι μεν τεράστια η ευθύνη όλων των κυβερνήσεων. Ναι μεν η σημερινή κυβέρνηση είναι άθλια (για άλλους λόγους). Αλλά είναι και τεράστια η προσωπική ευθύνη του καθενός που προτιμάει να κουβαλάει πίτσες και καφέδες από το να ασχοληθεί με το αντικείμενο που σπούδασε.
 
Οσο για τις στατιστικές που λένε ότι οι Έλληνες δουλεύουν πολλές ώρες για ψίχουλα: Μπορούν να τις αλλάξουν σε dt. Αρκεί να δουλέψουν σε αυτό που σπούδασαν και να σταματήσουν την σαιζόν.  

Όποιος γουστάρει 40 εκατομμύρια γύφτους στην χώρα του, θα πρέπει να δουλέυει 10ωρο για να τους ξεσκατίσει και να τους σερβίρει. Και θα πρέπει να βγάζει ένα κλάσμα των όσων βγάζουν αυτοί οι γύφτοι, αλλιώς δεν βγαίνουν τα νούμερα.
Απλή Λογική, Απλές Επιλογές. 

Ο καθένας φτιάχνει την Μοίρα του, λέει μια παλιά κινέζικη παροιμία.

3 σχολια:

thinks 28 May 2025 at 12:31  

Ως ένας που δεν έχει ψηφίσει στην Ελλάδα (όπου συνειδητά δεν ψηφίζω) προς άλλον που δεν έχει ψηφίσει στην Ελλάδα (που συνειδητά δεν ψηφίζεις), μπορώ να πω καλά τα λες, αν και θα μπορούσε να τεθεί η ερώτηση του γιατί τα λες, εφ’ όσον αμφότεροι ομού και οι δύο ενδιαφερόμαστε ελάχιστα, αν καθόλου, για τις υπαρξιακές ανησυχίες στο Ελλαδιστάν…

Μια καλή ερώτηση θα ήταν το τι είναι η δεξιά και τι είναι η αριστερά, άραγε. Οικονομική στρατηγική; Κοινωνική ιδεολογία; Αντιπολίτευση εναντίων κυβερνόντων όποιοι και να είναι;

Θα πρότεινα την σκέψη ότι ο προσδιορισμός και προτιμήσεις δεν είναι δυνατόν να είναι ισχύουν μονολιθικά σε βάθος χρόνου και έκταση γεωγραφική. Πιστεύω ότι ο ίδιος ένας άνθρωπος θα προτιμούσε διαφορετικές εκφράσεις και επιλογές ψήφου ανάλογα και με την χώρα και με την εποχή και τα πρόσωπα.

Παραδείγματος χάριν, έχοντας μεγαλώσει στην Βρετανία, αν ψήφιζα εκεί θα ψήφιζα Θάτσερ τα ’80 και από τα ‘90 Εργατικούς, ενώ στην Αμερική θα ψήφιζα Ρέγκαν το ’80 και ’84, Μπους το ’88 και από ’92 και μετά μόνο Δημοκρατικούς όπως και ψήφισα και ψηφίζω –αλλά μόνο επειδή δεν υπάρχει άλλη σοβαρή επιλογή από το ’92 και μετά. Στην Ιταλία έχω μεγάλο πρόβλημα, τώρα που ψηφίζω γιατί η επιλογή είναι φασίστες από την μια και υποκριτές από την άλλη. Στην Ελλάδα από το ’74 ως σήμερα δεν είδα ποτέ άλλη ρεαλιστική, σοβαρή επιλογή από την ΝΔ, και δυστυχώς τώρα δεν υπάρχει καν αντιπολίτευση –και σε μια χώρα χωρίς αντιπολίτευση ακόμα και η σωστότερη κυβέρνηση δεν είναι υγιής.

Στην τελική, πιστεύω ότι υπάρχουν κατάλληλα πρόσωπα την κατάλληλη στιγμή, άσχετα με το κόμμα που αντιπροσωπεύουν.
Επίσης πιστεύω ότι 1) Κάποιος που απολαμβάνει τους καρπούς μιας κοινωνίας έχει την ηθική υποχρέωση να συμμετέχει στην κοινωνία τους καρπούς της οποίας χρησιμοποιεί ζώντας εκεί, με ελάχιστη συμμετοχή το να ψηφίζει σε εκλογές, και, 2) Να ψηφίζει ένα από τα δύο κόμματα που έχουν πιθανότητα να κερδίσουν γιατί αλλιώς, ψηφίζοντας συμβολικά κάποιους που δεν έχουν πιθανότητα να βγουν, βγάζει την χειρότερη από τις δύο επιλογές.

Άλλωστε, κοινωνιολογία, κολέγιο, Βρετανία τέλη των ’70, έμαθα ότι υπάρχουν δύο ειδών ψήφοι: 1) ΘΕΤΙΚΗ ψήφος, όταν ψηφίζεις εκείνους που πιστεύεις πραγματικά ότι θα βοηθήσουν στην ευημερία της χώρας, και 2) ΑΡΝΗΤΙΚΗ ψήφος, όταν ψηφίζεις κάποιους για να ΜΗΝ βγουν κάποιοι άλλοι, όπου 2α) είναι γεγονός ότι οι «άλλοι» θα είναι καταστρεπτικοί, ή, 2β) απλά μισείς τους «άλλους».

Όσο για το αν είναι «ηλίθιοι»… αυτό το συζητήσαμε πριν κανένα μήνα ή δύο, μιλώντας για άλλους ηλίθιους, και αν θυμάμαι καλά αποφασίσαμε με δική σου προτροπή να μην τους λέμε ηλίθιους 😊

Καλό καλοκαίρι, πολύ-αγαπητέ!

Jolly Roger 29 May 2025 at 11:15  

Γεια σου αγαπητε, πάνω στο "ηλίθιοι", διαφωνω καθε φορα που προσπαθουμε να εξηγησουμε ενα εκλογικο αποτελεσμα με την Ηλιθιοτητα. Π.χ. το Χ κομμα στην ταδε χωρα βγηκε επειδη οι ψηφοφοροι ηταν ηλιθιοι. Διαφωνω με αυτο, πιστευω οτι οι ψηφοφοροι στην γενικοτητα τους ειναι μη-ηλιθιοι (δεν θα ελεγα εξυπνοι).

Απο εκει και μετα, σαφως και οι ηγεσιες μερικων κομματων μπορουν να ειναι ηλιθιες - και δεν εχω αντιρηση να το επισημαινω/ουμε αυτο. Οπως π.χ. τα "αριστερα" κομματα στην Ελλαδα αλλά και διάφορα άλλα στην Γερμανία.

Απαραιτητη διευκρινηση: Τα ακροδεξια καθαρματα του afd στην Γερμανια δεν τα θεωρω ηλιθια. Μακαρι να ηταν, αλλα δυστυχως ειναι πανεξυπνα.

Τωρα στο ποστ, περισσοτερο αγανακτω με την επιλεκτικη αναγνωση των στατιστικων. Πιστευω οτι οταν εχεις ολες τις δυνατοτητες να εισαι ψηλα αμοιβομενος και εσυ επιλεγεις να κανεις μια παρασιτικη, υπαμειβομενη δουλεια, δεν εχεις δικαιωμα μετα να διαμαρτυρεσαι για τα χαμηλα σου εισοδηματα.

thinks 29 May 2025 at 15:49  

…οπότε, η ειδίκευση μπαίνει στο αν, όταν λέμε «ηλίθιοι», αναφερόμαστε σε συγκεκριμένη μικρή (σχετικά) ομάδα εκείνων που θέλουν να κυβερνήσουν, ή κυβερνούν, ή αν αναφερόμαστε στη πολύ μεγαλύτερη ομάδα εκείνων που ψηφίζουν να κυβερνηθούν από μια συγκεκριμένη ομάδα. Δηλαδή ο προσδιορισμός σου ειδικεύεται στο μέγεθος και τα κίνητρα και σκοπούς μιας ομάδας: να είναι κυβερνώντες με ένα άλφα σκεπτικό, ή να κυβερνώνται από το άλφα σκεπτικό.

Υπό αυτή την έννοια θα συμφωνήσω ότι η μικρότερη ομάδα μπορεί να θεωρηθεί «ηλίθια», όχι όμως απαραίτητα η μεγαλύτερη, κι’ ας επιλέγει να κυβερνηθεί από ηλίθιους.

Όσο για το αν οι «αριστερές» ομάδες που θέλουν να κυβερνήσουν μπορεί να είναι «ηλίθιες» ενώ οι «ακροδεξιές» ομάδες είναι πανέξυπνες (στην Γερμανία τουλάχιστον), και εκεί θα συμφωνήσω. Επειδή το να πουλάει κανείς ρομαντικά φούμαρα είναι διαφορετικό από το να πουλάει μίσος, και σ’ αυτή την διαφορά πέφτει ο διαχωρισμός του αν είναι ηλίθιοι ή πανέξυπνοι.

Όμως το κλειδί κατά την γνώμη μου βρίσκεται στην έννοια της λέξης «ηλιθιότητα» την οποία μπορούμε να αναλύσουμε μόνο βάση της ετυμολογίας:

Στα νέα Ελληνικά, ο κόσμος χρησιμοποιεί την λέξη «ηλίθιος» ακριβώς όπως χρησιμοποιεί τις λέξεις «βλάκας», «χαζός» κλπ. Απλά χρησιμοποιεί αυτή που του ακούγεται καλύτερα, φωνητικά.

Ενώ στα Αρχαία Ελληνικά από όπου μας έρχεται διαχρονικά και γλωσσικά-εξελικτικά η λέξη, σημαίνει κάτι πολύ διαφορετικό: «στην αρχαία ελληνική γλώσσα υπάρχει ένα επίθετο, ἰδιώτης (εξ’ ου στις Ευρωπαϊκές γλώσσες: Idiot), η σημασία του οποίου είναι ‘ξεχωριστός’, ‘ιδιωτικός’. Ο ορισμός αυτός ίσχυε για τους Αθηναίους πολίτες που δεν συμμετείχαν με κανέναν τρόπο στη ζωή της δημοκρατικής κοινωνίας. Αυτό πηγαίνει πίσω στην πρωτοϊνδοευρωπαϊκή μορφή που σημαίνει ‘δικός του’, ‘εαυτός’»

Άρα, με την ρίζα της λέξης «ηλίθιος» μόνο σε μια ομάδα ψηφοφόρων που απέχουν από τα κοινά μπορεί να ταιριάξει και εκ προσδιορισμού ποτέ σε ομάδες που θέλουν να κυβερνήσουν.

Με το σκεπτικό σου συμφωνώ αν χρησιμοποιήσουμε τις λέξεις «βλαξ» ή «χαζός» αλλά όχι «ηλίθιος» 😊

Τέλος αυτό στο οποίο συμφωνώ μαζί σου απόλυτα είναι ότι όλη αυτή η συζήτηση θεμελιώνεται στο ενεργό στοιχείο του πως ομάδες διαχειρίζονται την γνώση, στην προκειμένη την γνώση που προσφέρει η στατιστική, καθώς h στατιστική παρουσιάζει πιθανές εξηγήσεις που οι ψηφοφόροι μιας ομάδας ερμηνεύουν επιλεκτικά και σοφιστικά

Δηλαδή, γαμώ το… πάλι συμφωνούμε στα βασικά! ❤

  © Blogger template 'Solitude' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP