Saturday, 18 April 2009

Δαρβίνος ύποπτος

Ο γνωστός Δαρβίνος είχε πτυχίο θεολογίας. Καθυστέρησε την έκδοση του περίφημου βιβλίου του κατά 20 χρόνια γιατί δεν ήθελε να στεναχωρήσει την εκκλησία, ούτε την γυναίκα του, φανατική θρήσκα. Ο ίδιος φρόντισε αρκετά να εφαρμόσει την θεωρία του περί επικράτησης του ισχυρότερου είδους, κάνοντας 9 παιδιά.

Δεν καταλαβαίνω την αντίθεση της εκκλησίας με την θεωρία του Δαρβίνου. Αν το σκεφτεί κανείς ψύχραιμα, η δαρβινική θεωρία δεν αποκλείει την ύπαρξη του θεού, ούτε καταρρίπτει κάποιο άλλο εκκλησιαστικό δόγμα. Αλλά οι φανατικοί δεν σκέφτονται, γι' αυτό έχουν τον Δαρβίνο στο μάτι.

Διάβασα μιά πρόσφατη έρευνα, σύμφωνα με την οποία οι θρήσκες γυναίκες γεννάνε κατά μέσον όρο διπλάσιο αριθμό παιδιών από τις άθεες. Αυτό σε ίδιες συνθήκες τόπου διαμονής, οικονομικές, μορφωτικές, κοινωνικές κ.α. Αν αφαιρέσουμε δηλαδή όλους τους άλλους κοινωνικούς παράγοντες που επηρεάζουν την απόκτηση παιδιών, ένα θρήσκο ζευγάρι έχει διπλάσιους απογόνους από ένα ζευγάρι άθεων. Αν αυτό δεν είναι καθαρός δαρβινισμός, τότε τι είναι; Ο Δαρβίνος λέει ξεκάθαρα, ότι οι το πετυχημένο είδος αποκτάει απογόνους και επικρατεί, ενώ το αποτυχημένο δεν αναπαράγεται και εγκαταλείπει τον πλανήτη.

Σήμερα οι εκκλησίες (ιδίως οι χριστιανικές) περνάνε κρίση. Αυτό είναι αποτέλεσμα της χίπικης δεκαπενταετίας 1965 - 1980 με τον ελεύθερο έρωτα. Αυτή η εποχή έχει περάσει. Δεν θα εκπλαγώ καθόλου, αν σε 10-20 χρόνια από σήμερα ζούμε σε θεοκρατικές κοινωνίες. Οι εκκλησίες θα ξαναγεμίσουν, ο Δαρβίνος θα έχει θριαμβεύσει γιά μιά ακόμα φορά.

Ποιός λογικός και μορφωμένος άνθρωπος θέλει να κάνει παιδιά σήμερα; Κανένας. Με εξαίρεση μερικές γυναίκες στην "κρίσιμη" ηλικία των 27-33 που είναι τρελαμένες από τις ορμόνες τους, δεν υπάρχει λογικό επιχείρημα που να συνηγορεί υπέρ της απόκτησης παιδιών. Εκτός αν είσαι θρήσκα. Η θρησκεία θέλει να αποκτήσεις παιδιά. Οχι μόνο σε παροτρύνει αλλά στο επιβάλλει. Σκοπός του γάμου είναι η τεκνοποίηση. Σημειωτέον, αυτό γίνεται στην κάθε θρησκεία, όχι μόνο στην χριστιανική.

Πολλοί κατηγορούν την εκκλησία ότι είναι ανδροκρατική, καταπιέζει τις γυναίκες, δεν τους αναγνωρίζει ισότητα και δικαιώματα κλπ. Βλακείες. Η εκκλησία είναι πανέξυπνη και αυτά που διακυρήσσει είναι σύμφωνα με την δαρβινική θεωρία.
Η εκκλησία λέει "αυξάνεστε και πληθύνεστε".
Ο Δαρβίνος λέει "γεννιέσαι, αφήνεις πολλούς απογόνους και πεθαίνεις".
Ο Δερβίνος ΔΕΝ λέει "γεννιέσαι, κάνεις καριέρα και πεθαίνεις".

Δεν αποτελεί σύμπτωση ότι οι γυναίκες είναι πολύ πιό θρήσκες από τους άντρες. Αν η εκκλησία ήταν εχθρική προς τις γυναίκες, οι τελευταίες θα της είχαν γυρίσει την πλάτη. Οι γυναίκες είναι θρήσκες γιατί η εκκλησία ενισχύει τις βιολογικές, δαρβινικές τους ανάγκες γιά αναπαραγωγή.
Και όχι μόνο αυτό. Η εκκλησία π.χ. καθιέρωσε τον θεσμό του κουμπάρου γιά να προστατέψει τις γυναίκες. Παλιά ο άντρας παντρευόταν και την έκανε με ελαφρά όποτε του έκανε κέφι. Μετά την θέσπιση του κουμπάρου - μάρτυρα, δεν μπορούσες να την κοπανήσεις τόσο εύκολα. Η καθολική εκκλησία υποστηρίζει λυσσωδώς την τήρηση του γάμου μέχρι θανάτου. Γιά την καθολική εκκλησία δεν υπάρχει χωρισμός, δεν υπάρχει διαζύγιο. Αν αυτό δεν είναι μέτρο υπέρ των γυναικών τοτέ υπέρ ποιανού;

Η ελευθερία, η ισότητα, τα ίδια δικαιώματα, η αυτοκυριαρχία είναι φούμαρα. Από δαρβινική σκοπιά εντελώς άχρηστα πράγματα, αν όχι και αντίθετα με την θεωρία της εξέλιξης. Ο βιολογικός σκοπός της γυναίκας είναι να αναπαραχθεί, όχι να γίνει διευθύντρια στο τμήμα μάρκετιγκ.
Η εκκλησία προσφέρει στην γυναίκα το θεολογικό, το ηθικό αλλά και το πρακτικό υπόβαθρο (σταθερές και προβλέψιμες υποδομές) για να υλοποιήσει τους βιολογικούς σκοπούς της. Η εκκλησία δεν είναι συντηρητική από κακία ή από βλακεία. Οτιδήποτε μπορεί να είναι, βλάκες δεν είναι. Η εκκλησία είναι συντηρητική, γιατί οι σταθερές κοινωνικές δομές είναι το καλύτερο φυτώριο γιά την απόκτηση πολλών παιδιών. Και όποιος αποκτάει πολλά παιδιά είναι το καλύτερο βιολογικό είδος κατά Δαρβίνον.

Οι άντρες γίνονται αναγκαστικά θρήσκοι, γιά να μπορέσουν να βρουν γυναίκα. Οπως έλεγε και κάποιος επιφανής θεολόγος, οι άντρες δείχνουν την θρησκευτικότητα τους, οι γυναίκες την βιώνουν.
Αν είσαι γυναίκα, θα είσαι θρήσκα, γιατί η θρησκεία συμβαδίζει με τις βιολογικές σου ανάγκες. Αν είσαι άντρας, θα είσαι θρήσκος, γιατί έτσι αυξάνεις τις πιθανότητες να βρεις γυναίκα και να αναπαραχθείς. Οπως και νάχει, οι θρήσκοι έχουν βιολογικό πλεονέκτημα απέναντι στους άθρησκους αποκτώντας πολλούς απογόνους.

Η αντίθεση λοιπόν δεν είναι ανάμεσα στην εκκλησία και την θεωρία του Δαρβίνου. Αυτά τα δύο συμβαδίζουν μιά χαρά. Η πραγματική αντίθεση είναι ανάμεσα στους εκκλησιαστικούς κανόνες και την θεωρία της Εξέλιξης από την μιά και την Ελευθερία από την άλλη.

Αλλά η Ελευθερία θέλει μαγκιά. Δεν είναι γιά τον καθένα. Μόνο ο ελέυθερος άνθρωπος θα αγνοήσει τόσο τις θρησκευτικές επιταγές όσο και τα βιολογικά / εξελικτικά πλεονεκτήματα και θα κάνει αυτό που πραγματικά θέλει.
Το να μπαρκάρεις σ' ένα πλοίο και να γυρίσεις τις 7 θάλασσες (ξέρει κανείς, ποιές είναι αυτες; ;-) ) είναι αντίθετο με την θεωρία της Εξέλιξης, γιατί μόνο απογόνους δεν πρόκειται ν' αφήσεις έτσι. Οι πειρατές δεν κάνουν παιδιά. Αλλά είναι Ελευθερία, είναι Ζωή.
Αλλά και ο πραγματικός Ερωτας είναι συνυφασμένος με την Ελευθερία. Αγαπάει πολύ εκείνος που είναι ελεύθερος. Εκείνος που έχει επιλογή και επιλέγει να ζήσει με την αγαπημένη του. Εκείνος που ζει με μιά γυναίκα γιατί δεν έχει άλλες επιλογές (επειδή έτσι υποδεικνύει η κοινωνία, η εκκλησία και η εξελικτική βιολογία) είναι στα μάτια μου ύποπτος.

Κάτω ο Δαρβίνος με τα βιολογικά του πλεονεκτήματα.
Ζήτω η ελευθερία, ζήτω ο ελεύθερος έρωτας. Η Ζωή.

4 σχολια:

athinovio 21 April 2009 at 00:31  

Μα έχεις δίκιο! Δεν το είχα σκεφτεί έτσι αλλά ναι, είναι αλήθεια και απορώ γιατί τόσες διαμάχες και γιατί κανείς δεν το'χει σκεφτεί νωρίτερα.

Αν και πολλές γυναίκες θα διαφωνήσουν με τη θέση " Η γυναίκα είναι πλασμένη για να κάνει παιδιά και όχι για να κάνει καριέρα", εγώ θέλω να συμφωνήσω στο ότι η εκκλησία παρέχει σταθερές συνθήκες που ευννοούν την ανατροφή απογόνων. Η σημερινή κοινωνία μπορεί να υποστηρίξει θεσμικά και τεχνολογικά πολλές μορφές οικογένειας όπως η μονογονεϊκή ή η οικογένεια όπου ο μπαμπάς κάθεται σπίτι ενώ η μαμά δουλεύει στο τμήμα μάρκετινγκ ως διευθύντρια, και δεν βλέπω γιατί να αποκλείσει κανείς όλες αυτές τις δυνατότητες.

πολύ καλό κείμενο!
Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά

violet 23 April 2009 at 23:49  

Ελεύθερος-συνειδητά ελευθερος- σημαίνει πάνω απ'όλα ευθύνη. Να αναλαμβάνεις την ευθύνη για όλες σου τις επιλογές.Να έχεις την κρίση για να τις κάνεις.

Το να ζεις με νόρμες και κανόνες και στερεότυπα είναι η εύκολη λύση.
Το να ακολουθεις έναν στρωμένο δρόμο δίχως ποτέ να αναρωτηθείς πού πας...δε θέλει ιδιαίτερες ικανότητες. Κι επιπλέον χαίρεις της κοινωνικής αποδοχής.

Το άλλο.... μια συνειδητά ελεύθερη ζωή... θέλει κρίση και ωριμότητα και κότσια

Καλά ταξιδια πειρατη, στις θαλασσες που αρμενιζεις!

Jolly Roger 24 April 2009 at 08:11  

Συγνωμη, εχω παρατησει λγακι το μπλογκ λογω τρεχαματων αυτες τις μερες.
Λυπαμαι που σας απανταω καθυστερημενα, γιατι τα σχολια σας μου αρεσουν πολυ.

Αθηνοβιο ευχαριστω. Χρονια πολλα επισης.
Να διευκρινησω (αν και μαλλον το αναγνωρισες ηδη) οτι αλλο πραγμα οι δικες μου, προσωπικες πεποιθησεις και αλλο πραγμα το τι κανει η εκκλησια και η κοινωνια.
Για παραδειγμα, εγω δεν μπαινω καν στο διλημμα να απαντησω, για ποιον σκοπο ειναι πλασμενη η γυναικα (η ο αντρας). Αν θα πρεπει να κανει παιδια η να κανει καρριερα. Για μενα ζωη δεν εχει κανεναν σκοπο. Αρα μπορει να κανει ο καθενας οτι θελει.

violet, με την φραση σου εκφραζεις μια πολιτικη μου πεποιθηση. Η αληθεια ειναι οτι δεν θεωρω την Δημοκρατια σαν ιδανικο πολιτευμα. Στους καιρους μας ειναι ρεαλιστικα το καλυτερο που εχουμε, αρα δεν αντιδρω πολυ.

Αλλα αν ειχα την επιλογη ενος ιδανικου πολιτευματος θα διαλεγα αυτο:
Η οργανωση της κοινωνιας να ειναι τετοια ωστε εκεινοι με τις μεγαλυτερες ελευθεριες (και ισχυ) να εχουν και τις μεγαλυτερες ευθυνες.

αθεόφοβος 15 August 2009 at 20:14  

Ενδιαφέρουσα άποψη αν και η ποσοτική διαφορά στα παιδιά εξισορροπείται γιατί οι θρησκευόμενοι δεν διακόπτουν τις προβληματικές κυήσεις σε αντίθεση με τους μη θρησκευόμενους οι οποίοι συνήθως έχουν υψηλότερη νοημοσύνη και επίπεδο εκπαίδευσης οπότε θεωρούν αναγκαίο τον προγεννητικό έλεγχο.
Εκτός των άλλων από το 1927 έχουν γίνει 43 μελέτες για την σχέση μεταξύ της θρησκευτικής πίστης και νοημοσύνης ή επιπέδου εκπαίδευσης και μόνο σε 4 βρήκαν αρνητική συσχέτιση.
(P.Bell -Would you believe it ? Mensa Magazine Feb 2002 12-13)

  © Blogger template 'Solitude' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP