I, Merkel (τόμος 2ος και τελευταίος)
Σ' αυτό το ποστ (που είναι το προτελευταίο που αφορά την πολιτική - το βαρέθηκα αυτό το θέμα) παρουσιάζω μιά "γερμανοκεντρική" σκοπιά της κρίσης. Έτσι, γιά να υπάρχει και η καταγραφή μιάς "άλλης" πραγματικότητας.
* * * *
Όσοι έζησαν την Γερμανία (έστω και σαν τουρίστες) μέχρι το 1992-1994 θα θυμόνται ίσως ότι αν περίμενες το τραίνο στην αποβάθρα και είχε 5' καθυστέρηση, τότε ... θα έπρεπε να διορθώσεις το ρολόϊ σου. Τα τραίνα εκτελούσαν τα δρομολόγια τους με ακρίβεια δευτερολέπτου, οι συρμοί ήταν υπερσύγχρονοι γιά την εποχή. Το ίδιο ίσχυε και γιά τα αστικά λεωφορεία, γιά τους δρόμους (σε άριστη κατάσταση), γιά τα σχολεία, γιά τα νοσοκομεία και γενικά γιά οτιδήποτε ονομάζουμε "κοινωνικές υποδομές".
Σήμερα, μόλις 19 χρόνια αργότερα, όλα είναι χάλια. Τα τραίνα δεν έρχονται ποτέ (μα ποτέ) στην ώρα τους, το καλοκαίρι λιποθυμάει ο κόσμος από την ζέστη γιατί δεν δουλεύουν τα κλιματιστικά, τον χειμώνα ξεπαγιάζουν γιατί δεν δουλεύουν τα καλοριφέρ. Τα λεωφορεία το ίδιο. Τα σχολεία είναι χάλια, τα κτίρια απαρχαιωμένα, τα θρανία ερείπια. Οι δάσκαλοι κάνουν μάθημα σε τάξεις με 40+ παιδιά. Στα πανεπιστήμια δεν υπάρχουν αίθουσες και οι φοιτητές πρέπει να ακούνε τις παραδόσεις όρθιοι, είτε καθιστοί στα σκαλιά (αν είναι τυχεροί).
Στην Υγεία το χάος. Άνθρωποι που χρειάζονται επειγόντως εγχείρηση πρέπει να περιμένουν μήνες, στο επισκεπτήριο του κάθε γιατρού περιμένεις με τις ώρες. Με ιδιωτική ασφάλιση είναι κάπως καλύτερα. Αλλά πληρώνεις 600 - 1200 ευρώ. Τον μήνα, εννοείται.
Προχθές έλεγαν οι ειδήσεις ότι στην Ρηνανία Βεστφαλία και στο Βερολίνο (σύνολο πληθυσμού 21 εκ) οι δήμοι δεν έχουν λεφτά γιά τον καθαρισμό των σχολείων και οι μανάδες καθαρίζουν τα σχολεία των παιδιών τους εκ περιτροπής.
Το γερμ. κράτος χρωστάει το 85% του ΑΕΠ του. Γιά σύγκριση: με 55% χρεωκόπησε η Αργεντινή, 60% επιτρέπει η συνθήκη του Μάαστριχτ, 120% είχε η Ελλάδα προ μνημονίου.
Οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν να πάρουν αύξηση από τότε που ανακαλύφτηκαν οι πέτρες, προσλήψεις στον δημόσιο τομέα απλά δεν υπάρχουν.
Ο αριθμός των απασχολούμενων στον δημόσιο τομέα το 1994 ήταν 6,7 εκατομμύρια και το 2011 έπεσε στα 4,6. Χοντρικά, μιά μείωση του προσωπικού κατά 30% σε 15 χρόνια. Από τους 4,6 μόνο το 1,5 εκατομμύριο είναι δημόσιοι υπάλληλοι με την ελληνική έννοια του όρου. Οι υπόλοιποι είναι με ιδιωτική σύμβαση, ανάμεσα τους και 1,5 εκατομμύριο με "κλασματική" θέση (δουλεύεις λιγότερες ώρες και παίρνεις λιγότερα). Πηγή η γερμ. στατιστική υπηρεσία.
Γιά σύγκριση: η Ελλάδα έχει 8Χ λιγότερο πληθυσμό. Κανείς δεν ξέρει τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων του 1994, γιατί κανένας δεν ενδιαφέρονταν να τον μετρήσει. Η Τρόικα μας ανάγκασε το καλοκαίρι του 2010 και έπρεπε το κράτος να φτιάξει ειδικό πρόγραμμα καταγραφής δημ. υπαλλήλων, γιατί δεν μπορούσε να διαβάσει ούτε τις δικές του καταστάσεις μισθοδοσίας.
Το 2010 η Ελλάδα είχε 720.000 υπαλλήλους στον στενό και 1,2 εκατομμύρια στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (τα παραπάνω νούμερα της Γερμανίας αφορούν τον ευρύτερο δημ. τομέα).
Με γερμανικές αναλογίες, η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει 570.000 αντί γιά 1,2 εκατομύρια ( = απολύσεις 600.000+ υπαλλήλων - και δεν μετράω αυτούς που είναι με σύμβαση).
Η Τρόικα ζήτησε απολύσεις στον δημ. τομέα. Η απαίτηση της Τρόικας προκάλεσε πληθώρα διαδηλώσεων, διαμαρτυριών, στεναγμών, κλαυθμών και οδυρμών. Πάντως απολύσεις ΔΕΝ έγιναν. Μόνο 1900 άτομα που θα έβγαιναν σε λίγους μήνες στην σύνταξη παραιτήθηκαν εθελοντικά (αφού τους δόθηκαν κίνητρα).
Σύμφωνα με αυτό το μπλογκ(εδώ και εδώ), στην Ελλάδα ΔΙΟΡΙΣΤΗΚΑΝ καινούργιοι δημ. υπάλληλοι τους τελευταίους μήνες - τους χειρότερους της κρίσης. Με παχυλότατους μισθούς.
Θα μπορούσα να γεμίσω σελίδες (τόμους) με τα χάλια της Γερμανίας, αλλά σταματάω εδώ.
* * * *
Το πρώτο που καταρρέει από τα παραπάνω στοιχεία είναι ο ελληνοκεντρικός μύθος περί δ' ράϊχ. Η αντίληψη που λέει ότι η Γερμανία θέλει να κατακτήσει τον κόσμο με οικονομικά μέσα αντί γιά όπλα.
Όποιος πιστεύει ότι η Γερμανία θέλει το δ' ράιχ, να έρθει να το πει στα 2 εκατομμύρια γερμανίδες που ξεσκατίζουν τουαλέτες σχολείων. Έτσι, γιά να πάρει ένα φτύσιμο εις την δις-εκατομμυριοστήν. Και γιά να μάθει να πιστεύει τέτοιες βλακείες.
Πάω στοίχημα ότι δεν υπάρχει ΟΥΤΕ ΜΙΑ ελληνίδα που καθαρίζει (ξένες) σκάλες. Πόσο μάλλον καμπινέδες σχολείων.
Γιά να μη μιλήσω γιά τους φοιτητές χωρίς αίθουσες και τους ασθενείς χωρίς περίθαλψη.
Υποφέρουν που υποφέρουν οι γερμανοί, ας τους αφήσουμε τουλάχιστον να στενάζουν γιά τον ελληνικό μεγαλοιδεατισμό. Όχι να τους λέμε και γιά το ράιχ από πάνω. Έχει και το θράσος τα όρια του.
* * * *
Σύμφωνα με την επίσημη στατιστική (Eurostat), ο κατώτατος μισθός το 2011 στην Ελλάδα ήταν 863 ευρώ. Γιά τους ισπανούς ήταν 748, γιά τους σλοβάκους ήταν 317, τους σλοβένους 748, τους εσθονούς 278.
Αυτές είναι χώρες εντός ευρωζώνης. Γιά τις χώρες εκτός ευρώ, τα πράγματα είναι ακόμα πιό δραστικά (ούγγροι 281, βούλγαροι 123 κ.α. ).
Καταλαβαίνουμε σε τι παραλογισμό μας οδηγεί η ελληνοκεντρικότητα; Ζητάμε ξεδιάντροπα από τον σλοβάκο που παίρνει 317 ευρώ να πληρώσει χαράτσι προκειμένου να συνεχίσει ο έλληνας να παίρνει 863!
Ζητάμε ξεδιάντροπα από τον γερμανό που έχει 15 χρόνια να διορίσει δημόσιο υπάλληλο, που έχει 15 χρόνια να δει αυξήσεις, να ανεχτεί τους διορισμούς, τις αργομισθίες και τις υπερωρίες ( = αυξήσεις μισθών) των ελλήνων δημ. υπαλλήλων. Και όχι μόνο τα ζητάμε αυτά, αλλά βαφτίζουμε και κάθε απόπειρα να θιχτούν τα κεκτημένα σαν προσπάθεια εγκαθίδρυσης του δ' ράιχ.
Μισό λεφτάκι ωρέ πατριώτες. Ποιός δυναστεύει ποιόν εδώ πέρα, το έχουμε καταλάβει;
Παρενθεσούλα: εδώ κάποιος αριστερόστροφος ιδεολόγος θα πρότεινε να τα πάρουμε από τους πλούσιους, όχι από τους εργάτες του κατώτατου μισθού. Συμφωνώ απόλυτα. Ας αρχίσουμε λοιπόν από τους ΕΛΛΗΝΕΣ πλούσιους (έχει να πέσει χοντρό γέλιο), όχι από τους γερμανούς.
Γενικά είναι καλή ιδέα να πληρώσουν οι (εγχώριοι και ξένοι) μεγαλολεφτάδες και οι πραγματικοί υπεύθυνοι γιά την κρίση. Συμφωνώ φυσικά, ποιός δεν θα το ήθελε;
Αλλά το να ζητάμε να πληρώσουν τα λαμόγια γιά την κρίση είναι τόσο ουτοπικό όσο τα καλλιστεία. Εκεί που οι επίδοξες μοντέλες ζητάνε την παγκόσμια ειρήνη και τον αφοπλισμό.
* * * *
Άλλη μία ελληνοκεντρική χαζομάρα που καταρέει είναι αυτή περί εκμετάλλευσης του εργατικού μας δυναμικού. Δήθεν οι γερμανοί μας πιέζουν με το μνημόνιο, ώστε να μειωθούν οι μισθοί μας προκειμένου να αποκτήσουν φτηνά εργατικά χέρια.
Που πας ρε Καραμήτρο; Ποιός νομίζεις πως είσαι; Νομίζεις ότι εσένα περίμεναν οι γερμανοί;
Το να πληρώσουν 200 δις σε δάνεια και μνημόνια και κουρέματα προκειμένου να πάρουν αντάλλαγμα 20 δις σε χαμηλότερους μισθούς είναι βλακεία. Και οι (γερμανοί) καπιταλιστές μπορεί να είναι κακοί, αλλά δεν είναι βλάκες.
Αν οι γερμανοί ήθελαν φτηνά (ανειδίκευτα) εργατικά χέρια, έχουν 2 εκατομμύρια άνεργους και μετανάστες στην χώρα τους την ίδια. Συμπληρωματικά, έχουν στην διάθεση τους όλους τους σλοβένους, τους σλοβάκους, τους εσθονους, τους βούλγαρους και ... και ... και...
Όλοι αυτοί (α) μιλάνε ήδη γερμανικά (β) έχουν φιλογερμανικό τρόπο σκέψης και εργασίας και το κυριότερο (γ) ΔΕΝ ΖΗΤΑΝΕ 200 ΔΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΟΡΘΟΠΟΔΗΣΟΥΝ.
Ότι γίνεται στην Ελλάδα σήμερα μπορεί να έχει εκατοντάδες άλλους στόχους. Το να κατέβουν οι ελληνικοί μισθοί δεν αποτελεί στόχο. Τουλάχιστον όχι γιά τους γερμανούς.
Ας ξεφύγω λίγο από τους χαμηλόμισθους, ας ασχοληθώ με τους πτυχιούχους.
Στην Γερμανία λείπουν αυτήν την στιγμή 14.000 μηχανολόγοι και ηλεκτρολόγοι. Λείπουν 11.000 πληροφορικάριοι, 8.000 εκπαιδευτικοί, γιατροί (δεν θυμάμαι το νούμερο), αρχιτέκτονες, χημικοί και αμέτρητοι τεχνίτες (εργοδηγοί και μάστορες παντός είδους).
Ειδικά γιά τα εξειδικευμένα επαγγέλματα, η αντίληψη ότι η Γερμανία θέλει να ρίξει τους ελληνικούς μισθούς είναι εντελώς, πέρα γιά πέρα γελοία. Εδώ δίνουν γερμανικούς μισθούς και πάλι δεν βρίσκουν υπαλλήλους. Σοβαρά πιστεύουμε ότι σκάρωσαν όλη την κρίση και το μνημόνιο, κινδυνεύουν να τινάξουν στον αέρα ολόκληρη την ΕΕ μόνο και μόνο γιά να ρίξουν τους δικούς μας μισθούς;
Σημείωση: 500.000 ήρθαν να δουλέψουν στην Γερμανία τον τελευταίο χρόνο από την Ισπανία και την Ελλάδα (δεν ξέρω το ακριβές ποσοστό των ελλήνων σ' αυτές τις 500.000). Με εξαίρεση τους δημ. υπάλληλους, οι γερμανοί ΑΝΕΒΑΖΟΥΝ τους μισθούς, δεν τους κατεβάζουν.
* * * *
Τα παραπάνω δεν τα γράφω ούτε γιά να κατηγορήσω τους έλληνες (όποιος το πιστεύει αυτό είναι βαθιά νυχτωμένος), ούτε γιά να υπερασπιστώ τους γερμανούς. Τα γράφω γιά να δείξω ότι υπάρχει και μιά άλλη πραγματικότητα.
Σε έναν ιδανικό κόσμο, θα πλήρωναν οι υπέυθυνοι. Πρώτοι απ' όλους οι προδότες έλληνες πολιτικοί και μετά όλοι οι κλέφτες (ανεξάρτητα από την χώρα διαμονής τους). Αλλά δεν ζούμε στον ιδανικό κόσμο.
Δυστυχώς, κάποιοι κακομοίρηδες θα την πληρώσουν αυτήν την κωλοκρίση. Οι πιό αδύναμοι την πληρώνουν ήδη βαριά: οι άρρωστοι, οι ανάπηροι, οι ηλικιωμένοι και τα ζώα. Οι επόμενοι στην σειρά είναι οι τίμιοι μεροκαματιάρηδες και λοιποί μικρομεσαίοι. Αυτοί θα πληρώσουν.
Αυτή είναι δυστυχώς η λειτουργία του κόσμου. Και αλλάζει μόνο με ένοπλη επανάσταση - κάτι που δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα.
Εκείνο που θέλω να δείξω με το ποστ είναι, ότι το να κατηγορούμε τους γερμανούς είναι επιεικώς ηλίθιο. Μας αποπροσανατολίζει από τα πραγματικά μας προβλήματα.
Τόσο οι γερμανοί όσο και πάμπολλοι ευρωπαίοι περνάνε χειρότερα από μας (π.χ. έχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό ιδιοκατοίκησης στην Ευρώπη, αν και οι τιμές των ακινήτων μας είναι ψηλότερες από τις ευρωπαικές).
Η μόνη διαφορά των ξένων από μας είναι ότι αυτοί τρώνε το αγγούρι φετούλα - φετούλα εδώ και 15 χρόνια. Ενώ εμείς το φάγαμε όλο μαζί στα τελευταία 1.5 χρόνια και γι' αυτό μας τσούζει.
Ας παρηγορηθούμε με την σκέψη, ότι τουλάχιστον εμείς τα τελευταία 15 χρόνια το γλεντήσαμε.
The party is over.
* * * *
Όσοι έζησαν την Γερμανία (έστω και σαν τουρίστες) μέχρι το 1992-1994 θα θυμόνται ίσως ότι αν περίμενες το τραίνο στην αποβάθρα και είχε 5' καθυστέρηση, τότε ... θα έπρεπε να διορθώσεις το ρολόϊ σου. Τα τραίνα εκτελούσαν τα δρομολόγια τους με ακρίβεια δευτερολέπτου, οι συρμοί ήταν υπερσύγχρονοι γιά την εποχή. Το ίδιο ίσχυε και γιά τα αστικά λεωφορεία, γιά τους δρόμους (σε άριστη κατάσταση), γιά τα σχολεία, γιά τα νοσοκομεία και γενικά γιά οτιδήποτε ονομάζουμε "κοινωνικές υποδομές".
Σήμερα, μόλις 19 χρόνια αργότερα, όλα είναι χάλια. Τα τραίνα δεν έρχονται ποτέ (μα ποτέ) στην ώρα τους, το καλοκαίρι λιποθυμάει ο κόσμος από την ζέστη γιατί δεν δουλεύουν τα κλιματιστικά, τον χειμώνα ξεπαγιάζουν γιατί δεν δουλεύουν τα καλοριφέρ. Τα λεωφορεία το ίδιο. Τα σχολεία είναι χάλια, τα κτίρια απαρχαιωμένα, τα θρανία ερείπια. Οι δάσκαλοι κάνουν μάθημα σε τάξεις με 40+ παιδιά. Στα πανεπιστήμια δεν υπάρχουν αίθουσες και οι φοιτητές πρέπει να ακούνε τις παραδόσεις όρθιοι, είτε καθιστοί στα σκαλιά (αν είναι τυχεροί).
Στην Υγεία το χάος. Άνθρωποι που χρειάζονται επειγόντως εγχείρηση πρέπει να περιμένουν μήνες, στο επισκεπτήριο του κάθε γιατρού περιμένεις με τις ώρες. Με ιδιωτική ασφάλιση είναι κάπως καλύτερα. Αλλά πληρώνεις 600 - 1200 ευρώ. Τον μήνα, εννοείται.
Προχθές έλεγαν οι ειδήσεις ότι στην Ρηνανία Βεστφαλία και στο Βερολίνο (σύνολο πληθυσμού 21 εκ) οι δήμοι δεν έχουν λεφτά γιά τον καθαρισμό των σχολείων και οι μανάδες καθαρίζουν τα σχολεία των παιδιών τους εκ περιτροπής.
Το γερμ. κράτος χρωστάει το 85% του ΑΕΠ του. Γιά σύγκριση: με 55% χρεωκόπησε η Αργεντινή, 60% επιτρέπει η συνθήκη του Μάαστριχτ, 120% είχε η Ελλάδα προ μνημονίου.
Οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν να πάρουν αύξηση από τότε που ανακαλύφτηκαν οι πέτρες, προσλήψεις στον δημόσιο τομέα απλά δεν υπάρχουν.
Ο αριθμός των απασχολούμενων στον δημόσιο τομέα το 1994 ήταν 6,7 εκατομμύρια και το 2011 έπεσε στα 4,6. Χοντρικά, μιά μείωση του προσωπικού κατά 30% σε 15 χρόνια. Από τους 4,6 μόνο το 1,5 εκατομμύριο είναι δημόσιοι υπάλληλοι με την ελληνική έννοια του όρου. Οι υπόλοιποι είναι με ιδιωτική σύμβαση, ανάμεσα τους και 1,5 εκατομμύριο με "κλασματική" θέση (δουλεύεις λιγότερες ώρες και παίρνεις λιγότερα). Πηγή η γερμ. στατιστική υπηρεσία.
Γιά σύγκριση: η Ελλάδα έχει 8Χ λιγότερο πληθυσμό. Κανείς δεν ξέρει τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων του 1994, γιατί κανένας δεν ενδιαφέρονταν να τον μετρήσει. Η Τρόικα μας ανάγκασε το καλοκαίρι του 2010 και έπρεπε το κράτος να φτιάξει ειδικό πρόγραμμα καταγραφής δημ. υπαλλήλων, γιατί δεν μπορούσε να διαβάσει ούτε τις δικές του καταστάσεις μισθοδοσίας.
Το 2010 η Ελλάδα είχε 720.000 υπαλλήλους στον στενό και 1,2 εκατομμύρια στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (τα παραπάνω νούμερα της Γερμανίας αφορούν τον ευρύτερο δημ. τομέα).
Με γερμανικές αναλογίες, η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει 570.000 αντί γιά 1,2 εκατομύρια ( = απολύσεις 600.000+ υπαλλήλων - και δεν μετράω αυτούς που είναι με σύμβαση).
Η Τρόικα ζήτησε απολύσεις στον δημ. τομέα. Η απαίτηση της Τρόικας προκάλεσε πληθώρα διαδηλώσεων, διαμαρτυριών, στεναγμών, κλαυθμών και οδυρμών. Πάντως απολύσεις ΔΕΝ έγιναν. Μόνο 1900 άτομα που θα έβγαιναν σε λίγους μήνες στην σύνταξη παραιτήθηκαν εθελοντικά (αφού τους δόθηκαν κίνητρα).
Σύμφωνα με αυτό το μπλογκ(εδώ και εδώ), στην Ελλάδα ΔΙΟΡΙΣΤΗΚΑΝ καινούργιοι δημ. υπάλληλοι τους τελευταίους μήνες - τους χειρότερους της κρίσης. Με παχυλότατους μισθούς.
Θα μπορούσα να γεμίσω σελίδες (τόμους) με τα χάλια της Γερμανίας, αλλά σταματάω εδώ.
* * * *
Το πρώτο που καταρρέει από τα παραπάνω στοιχεία είναι ο ελληνοκεντρικός μύθος περί δ' ράϊχ. Η αντίληψη που λέει ότι η Γερμανία θέλει να κατακτήσει τον κόσμο με οικονομικά μέσα αντί γιά όπλα.
Όποιος πιστεύει ότι η Γερμανία θέλει το δ' ράιχ, να έρθει να το πει στα 2 εκατομμύρια γερμανίδες που ξεσκατίζουν τουαλέτες σχολείων. Έτσι, γιά να πάρει ένα φτύσιμο εις την δις-εκατομμυριοστήν. Και γιά να μάθει να πιστεύει τέτοιες βλακείες.
Πάω στοίχημα ότι δεν υπάρχει ΟΥΤΕ ΜΙΑ ελληνίδα που καθαρίζει (ξένες) σκάλες. Πόσο μάλλον καμπινέδες σχολείων.
Γιά να μη μιλήσω γιά τους φοιτητές χωρίς αίθουσες και τους ασθενείς χωρίς περίθαλψη.
Υποφέρουν που υποφέρουν οι γερμανοί, ας τους αφήσουμε τουλάχιστον να στενάζουν γιά τον ελληνικό μεγαλοιδεατισμό. Όχι να τους λέμε και γιά το ράιχ από πάνω. Έχει και το θράσος τα όρια του.
* * * *
Σύμφωνα με την επίσημη στατιστική (Eurostat), ο κατώτατος μισθός το 2011 στην Ελλάδα ήταν 863 ευρώ. Γιά τους ισπανούς ήταν 748, γιά τους σλοβάκους ήταν 317, τους σλοβένους 748, τους εσθονούς 278.
Αυτές είναι χώρες εντός ευρωζώνης. Γιά τις χώρες εκτός ευρώ, τα πράγματα είναι ακόμα πιό δραστικά (ούγγροι 281, βούλγαροι 123 κ.α. ).
Καταλαβαίνουμε σε τι παραλογισμό μας οδηγεί η ελληνοκεντρικότητα; Ζητάμε ξεδιάντροπα από τον σλοβάκο που παίρνει 317 ευρώ να πληρώσει χαράτσι προκειμένου να συνεχίσει ο έλληνας να παίρνει 863!
Ζητάμε ξεδιάντροπα από τον γερμανό που έχει 15 χρόνια να διορίσει δημόσιο υπάλληλο, που έχει 15 χρόνια να δει αυξήσεις, να ανεχτεί τους διορισμούς, τις αργομισθίες και τις υπερωρίες ( = αυξήσεις μισθών) των ελλήνων δημ. υπαλλήλων. Και όχι μόνο τα ζητάμε αυτά, αλλά βαφτίζουμε και κάθε απόπειρα να θιχτούν τα κεκτημένα σαν προσπάθεια εγκαθίδρυσης του δ' ράιχ.
Μισό λεφτάκι ωρέ πατριώτες. Ποιός δυναστεύει ποιόν εδώ πέρα, το έχουμε καταλάβει;
Παρενθεσούλα: εδώ κάποιος αριστερόστροφος ιδεολόγος θα πρότεινε να τα πάρουμε από τους πλούσιους, όχι από τους εργάτες του κατώτατου μισθού. Συμφωνώ απόλυτα. Ας αρχίσουμε λοιπόν από τους ΕΛΛΗΝΕΣ πλούσιους (έχει να πέσει χοντρό γέλιο), όχι από τους γερμανούς.
Γενικά είναι καλή ιδέα να πληρώσουν οι (εγχώριοι και ξένοι) μεγαλολεφτάδες και οι πραγματικοί υπεύθυνοι γιά την κρίση. Συμφωνώ φυσικά, ποιός δεν θα το ήθελε;
Αλλά το να ζητάμε να πληρώσουν τα λαμόγια γιά την κρίση είναι τόσο ουτοπικό όσο τα καλλιστεία. Εκεί που οι επίδοξες μοντέλες ζητάνε την παγκόσμια ειρήνη και τον αφοπλισμό.
* * * *
Άλλη μία ελληνοκεντρική χαζομάρα που καταρέει είναι αυτή περί εκμετάλλευσης του εργατικού μας δυναμικού. Δήθεν οι γερμανοί μας πιέζουν με το μνημόνιο, ώστε να μειωθούν οι μισθοί μας προκειμένου να αποκτήσουν φτηνά εργατικά χέρια.
Που πας ρε Καραμήτρο; Ποιός νομίζεις πως είσαι; Νομίζεις ότι εσένα περίμεναν οι γερμανοί;
Το να πληρώσουν 200 δις σε δάνεια και μνημόνια και κουρέματα προκειμένου να πάρουν αντάλλαγμα 20 δις σε χαμηλότερους μισθούς είναι βλακεία. Και οι (γερμανοί) καπιταλιστές μπορεί να είναι κακοί, αλλά δεν είναι βλάκες.
Αν οι γερμανοί ήθελαν φτηνά (ανειδίκευτα) εργατικά χέρια, έχουν 2 εκατομμύρια άνεργους και μετανάστες στην χώρα τους την ίδια. Συμπληρωματικά, έχουν στην διάθεση τους όλους τους σλοβένους, τους σλοβάκους, τους εσθονους, τους βούλγαρους και ... και ... και...
Όλοι αυτοί (α) μιλάνε ήδη γερμανικά (β) έχουν φιλογερμανικό τρόπο σκέψης και εργασίας και το κυριότερο (γ) ΔΕΝ ΖΗΤΑΝΕ 200 ΔΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΟΡΘΟΠΟΔΗΣΟΥΝ.
Ότι γίνεται στην Ελλάδα σήμερα μπορεί να έχει εκατοντάδες άλλους στόχους. Το να κατέβουν οι ελληνικοί μισθοί δεν αποτελεί στόχο. Τουλάχιστον όχι γιά τους γερμανούς.
Ας ξεφύγω λίγο από τους χαμηλόμισθους, ας ασχοληθώ με τους πτυχιούχους.
Στην Γερμανία λείπουν αυτήν την στιγμή 14.000 μηχανολόγοι και ηλεκτρολόγοι. Λείπουν 11.000 πληροφορικάριοι, 8.000 εκπαιδευτικοί, γιατροί (δεν θυμάμαι το νούμερο), αρχιτέκτονες, χημικοί και αμέτρητοι τεχνίτες (εργοδηγοί και μάστορες παντός είδους).
Ειδικά γιά τα εξειδικευμένα επαγγέλματα, η αντίληψη ότι η Γερμανία θέλει να ρίξει τους ελληνικούς μισθούς είναι εντελώς, πέρα γιά πέρα γελοία. Εδώ δίνουν γερμανικούς μισθούς και πάλι δεν βρίσκουν υπαλλήλους. Σοβαρά πιστεύουμε ότι σκάρωσαν όλη την κρίση και το μνημόνιο, κινδυνεύουν να τινάξουν στον αέρα ολόκληρη την ΕΕ μόνο και μόνο γιά να ρίξουν τους δικούς μας μισθούς;
Σημείωση: 500.000 ήρθαν να δουλέψουν στην Γερμανία τον τελευταίο χρόνο από την Ισπανία και την Ελλάδα (δεν ξέρω το ακριβές ποσοστό των ελλήνων σ' αυτές τις 500.000). Με εξαίρεση τους δημ. υπάλληλους, οι γερμανοί ΑΝΕΒΑΖΟΥΝ τους μισθούς, δεν τους κατεβάζουν.
* * * *
Τα παραπάνω δεν τα γράφω ούτε γιά να κατηγορήσω τους έλληνες (όποιος το πιστεύει αυτό είναι βαθιά νυχτωμένος), ούτε γιά να υπερασπιστώ τους γερμανούς. Τα γράφω γιά να δείξω ότι υπάρχει και μιά άλλη πραγματικότητα.
Σε έναν ιδανικό κόσμο, θα πλήρωναν οι υπέυθυνοι. Πρώτοι απ' όλους οι προδότες έλληνες πολιτικοί και μετά όλοι οι κλέφτες (ανεξάρτητα από την χώρα διαμονής τους). Αλλά δεν ζούμε στον ιδανικό κόσμο.
Δυστυχώς, κάποιοι κακομοίρηδες θα την πληρώσουν αυτήν την κωλοκρίση. Οι πιό αδύναμοι την πληρώνουν ήδη βαριά: οι άρρωστοι, οι ανάπηροι, οι ηλικιωμένοι και τα ζώα. Οι επόμενοι στην σειρά είναι οι τίμιοι μεροκαματιάρηδες και λοιποί μικρομεσαίοι. Αυτοί θα πληρώσουν.
Αυτή είναι δυστυχώς η λειτουργία του κόσμου. Και αλλάζει μόνο με ένοπλη επανάσταση - κάτι που δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα.
Εκείνο που θέλω να δείξω με το ποστ είναι, ότι το να κατηγορούμε τους γερμανούς είναι επιεικώς ηλίθιο. Μας αποπροσανατολίζει από τα πραγματικά μας προβλήματα.
Τόσο οι γερμανοί όσο και πάμπολλοι ευρωπαίοι περνάνε χειρότερα από μας (π.χ. έχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό ιδιοκατοίκησης στην Ευρώπη, αν και οι τιμές των ακινήτων μας είναι ψηλότερες από τις ευρωπαικές).
Η μόνη διαφορά των ξένων από μας είναι ότι αυτοί τρώνε το αγγούρι φετούλα - φετούλα εδώ και 15 χρόνια. Ενώ εμείς το φάγαμε όλο μαζί στα τελευταία 1.5 χρόνια και γι' αυτό μας τσούζει.
Ας παρηγορηθούμε με την σκέψη, ότι τουλάχιστον εμείς τα τελευταία 15 χρόνια το γλεντήσαμε.
The party is over.
10 σχολια:
Κύριε Πρόεδρε, ένοχος με σημαντικά ελαφρυντικά! Πολύ καλά τα λέτε και συμφωνώ και επαυξάνω κάθε λέξη –ως προς το Τέταρτο Ράιχ, όμως καλώ μάρτυρα υπεράσπισης τον κύριο Κάρολο Δαρβίνο! Υπερισχύουν οι μπαγάσηδες οι Γερμανοί, θέλουνε δε θέλουνε. Δεν το κάνουνε από καταχθόνια σχέδια αλλά για τον ίδιο λόγο που ο σκορπιός δάγκωσε τον βάτραχο που τον βοηθούσε να περάσει τον ποταμό στην πλάτη του. Είναι η φύση τους. Οι άνθρωποι οργανώνονται καλύτερα από τους άλλους. Και μπορεί να μην έχω την δική σας πείρα κυρ’ πρόεδρε, αλλά είμαι επιζών βετεράνος δεκαεφταετούς γάμου σε Γερμανική οικογένεια με το Mein Kampf στο ράφι και τη φωτογραφία από την Χιτλερική νεολαία στον τοίχο… συγχωρέστε με αλλά δεν έχω συναντήσει Γερμανό με καρδιά ανθρώπου, ούτε τυχαία στην Γερμανία. Χίλιες φορές καλύτεροι οι Σκανδιναβοί.
Νομίζω πολύ σωστά τα λες και τα περιγράφεις, αλλά να προτείνω ότι παρά τα χάλια της Γερμανίας συγκριτικά με το 1994, σήμερα, όπου και να βρίσκονται, είναι καλύτερα από την υπόλοιπη Ευρώπη σχεδόν σε κάθε τομέα. Το κλειδί είναι το συγκριτικό «καλύτερα». Υποθέτω.
Φυσικά είναι ρωμαίικες μπούρδες να λέμε ότι επί σχεδίου προσπαθούν να μας κατεβάσουν τους μισθούς. Από την άλλη μεριά είναι λογικό μια χρεοκοπημένη χώρα να μην δίνει μισθούς τους οποίους δεν έχει να δώσει, και οι Γερμανοί, αν δεν κάνω λάθος, είναι all about της ψυχρής λογικής; Εκτός βέβαια αν, όταν σου λέει κάποιος να πληρώνεις από ότι έχεις και όχι από δανεικά, το κάνει λόγω καταχθόνιου σχεδίου για την καταστροφή σου…
Κατά τα άλλα, όλα, πες τα Χρυσόστομε!
Αγαπητε thinks, περασες κι εσυ πολλα βασανα. Ακου το χιτλερικο βιβλιο στο ραφι (δεν δινω ονομα για να μη με βρουν οι μηχανες αναζητησης και μου ξεπηδησει εδω κανενας παλαβιαρης). Μπρρρρρ.
Απο οσο μπορω να ξερω - ελπιζω να εχω εκτιμησει την πραγματικοτητα σωστα -, η πρωην οικογενεια σου αποτελει μεγαλη εξαιρεση.
Φυσικα και μου αρεσουν οι σκανδιναυοι σαν λαος. Ιδιως οι σκανδιναυες ;-)
Για λαους μιλαμε παντα, ετσι; ;-)
Στα περι υπερισχυσης των γερμανων λογω ... Δαρβινου διαφωνω λιγακι. Π.χ. στην δεκαετια του 80 που ηταν πολυ πιο οργανωμενοι απο το σημερινο μπαχαλο, ΔΕΝ υπερισχυαν κανενος. Ηταν 3η εως 4η δυναμη στην ΕΕ.
Το πως φτασαμε στους σημερινους συσχετισμους ισχυος το εχουν αναλυσει αλλοι καλυτερα απο μενα, αλλα αποτελει πολυ μακρυναρι αναλυση.
Περιληπτικα: το παγκοσμιο χρηματοπιστωτικο συστημα αφεθηκε εντελως αχαλινωτο απο το '90 και δωθε. Αυτο εγινε κυριως με πρωτοβουλια και ισχυροτατη πιεση απο τους αμερικανους και τους αγγλους.
Στο διαστημα 2001 - 2009 ηταν 2Χ επικερδεστερο για ολες τις τραπεζες να δανειζουν την Ελλαδα παρα την Αμερικη, Γερμανια, Γαλλια, Σουηδια.
Γι' αυτο και ολες εριξαν δανεικα με το τσουβαλι στην Ελλαδα. Αλλο που δεν ηθελαν τα δικα μας λαμογια, να γεμισουν την χωρα με παροχές του τυπου "λεφτα υπαρχουν".
Αυτο ειναι ενα συστημικο λαθος, για το οποιο ΠΡΟΦΑΝΩΣ και δεν φταινε οι ελληνες [*]. Αλλα δεν φταινε ουτε και οι γερμανοι.
[*} οι ελληνες φταινε γιατι αντι να εκμεταλλευτουν ολο αυτο το ευκολο χρημα κανοντας σχολεια, πανεπιστημια, δρομους, ΑΠΕ, δικτυα κλπ. κλπ. κλπ. το κανανε αρπαχτες, βιλες και καταθεσεις στην Ελβετια.
Αν αυτος ο πακτωλος ειχε μετατραπει σε υποδομες, θα ημασταν σημερα οι αυτοκρατορες του κοσμου. Θα τους παιρναμε τα σωβρακα.
Αγαπητέ μου κάπταιν, κατ’ αρχάς δεν το σκέφτηκα με το βιβλίο! Σωστός! Copy το σχόλιό μου, σβήστο («δια παντός») και paste και ξαναβάλτο εσύ χωρίς τις 2 λέξεις μια και εγώ δεν έχω την πρόσβαση να το σβήσω δια παντός και μένει στο background.
Ειλικρινά, και ρεαλιστικά, δεν μπορώ να αντιλέξω σε τίποτα από ότι σωστά λες… μιλάω περισσότερο από ενστικτώδεις σκέψεις που σε οποιαδήποτε εξέταση καταρρίπτονται από την λογική και τα γεγονότα –και φυσικά έχεις δίκιο ότι τώρα θα μπορούσαμε να είμαστε η Φλόριδα της Ευρώπης… Πάντως το ηπιότερο που θα μπορούσε να πει κανείς είναι ότι μεταξύ δανειστών και Ελλαδίτσας υπήρχε και υπάρχει μια σημαντικότατη διαφορά νοοτροπίας και …πρόβλημα μετάφρασης, που κάνει κανέναν να αναρωτιέται «μα δεν ξέρανε σε ποιους τα δίνανε; Δεν βλέπανε; Ο Σημίτης τους την έφερε όλων με τα νούμερα και δεν ήξερε κανείς έξω ότι γινότανε το έλα να δεις από μέσα…»
Οπωσδήποτε έχω γερή προσωπική γνώμη για τους Γερμανούς, όχι μόνο από οικογένεια, αλλά τουλάχιστον είμαι ο πρώτος που θα παραδεχτεί ότι είναι υποκειμενική, λόγω τυχαίων περιστάσεων, και η «αντικειμενική» αυτή παραδοχή είναι το μόνο που με καλύπτει, λιγάκι, από το να με κρίνει κανείς ένοχο του ίδιου αλλά αντίστροφου ρατσισμού που αποδίδω σε εκείνους
…αααα! Έφτασε το φαγητό! Εμένα με συγχωρείτε!
Πειρατή καλησπέρα,
Αν διαβάσω το κείμενο με τη λογική των αριθμών ίσως και να συμφωνήσω, οι αριθμοί λένε πολλά και σοφά, αλλά αν το δω από μια άλλη ματιά και βάλω τους αριθμούς σε δεύτερη μοίρα θα σου πω, οτι μπορεί ο εργάτης Γερμανός που μπεκροπίνει μπύρες στα kneipe να μην καίγεται για την οικονομική καταδυνάστευση του Νότου, παρά για την Μπαγιερ Λεβερκούζεν, όμως το ίδιο δεν ισχύει και για την κρατούσα τάξη.
Και για να μην παρεξηγηθώ δεν βάζω στην κουβέντα τη λογική του ρατσισμού, δεν την πιστεύω. Το μοντέλο με τους καμπινέδες και το ξεσκάτισμα ισχύει όντως στη Γερμανία, ίσως όμως να ισχύει μόνο εκεί, γιατί αν δούμε την περίπτωση της Γαλλίας, δύσκολα θα βρεις κυρία ευρωπαϊκής καταγωγής να καθαρίζει ουρητήρια.
Στην Ελλάδα δεν καθαρίζει η Ελληνίδα καμπινέδες, γιατί το σύστημα και η δομή της οικονομίας μας της έδινε τη δυνατότητα να έχει το δικό της μικρό μαγαζί, να πουλάει στην τοπική κοινωνία και το χρήμα (το δανεικό βεβαίως) να ανακυκλώνεται εντός των τοιχών. Αν εξαιρέσουμε τον παράγοντα, "δανεικό χρήμα", δεν βρίσκω πολλά μεμπτά σε αυτού του είδους την επιχειρηματικότητα, από αυτή έζησαν και ζουν τίμια και νοικοκυρεμένα πολλές ελληνικές κι όχι μόνο οικογένεις σε αυτόν τον ταλαιπωρημένο τόπο.
Η αλήθεια είναι ότι ο έρμος ο Εσθονός, Λεττονός, κλπ πληρώνει την απόφασή του να υπάρχει μέσα σε αυτό που λέμε ευρωπαική οικογένεια...με άλλα λόγια, εσύ μπορεί να αγαπάς τη γυναίκα σου, αλλά αν το συμβόλαιο συμβίωσης που δέχτηκες να υπογράψεις επιβάλλει και την συγκατοίκηση με την πεθερά σου (που την απεχθάνεσαι) θα το καταπιείς, για να διατηρήσεις αυτό που πάσχισες να δημιουργήσεις, όσο κι αν σκληρίζεις τα δόντια εδώ κι εκεί. Στο κάτω κάτω όλοι κάποια στιγμή σε βοήθησαν, κι όχι γιατί κατά ανάγκη το αξίζες, το αν θα παραμείνεις είναι κυρίως δικό σου θέμα, υπάρχουν και τα διαζύγια.
Επίσης, ο Γερμανός, αλλά και η Γερμανίδα η οποία ξεσκατίζει καμπινέδες, πληρώνει τον Νότο και ως ένα βαθμό, διασφαλίζει εκείνο το πολύτιμο ΑΑΑ της χώρας της, που της δίνει ακόμα τη δυνατότητα να ξεσκατίζει τουαλέτες, για πόσο ακόμα δεν γνωρίζω, προφανώς δεν γνωρίζει όμως κι εκείνη. Το αν το ΑΑΑ θα πρέπει να ορίζει της ζωή τη δική της, όσο και της συγκατοίκου της, στο ευρωπαικό σπίτι, Ελληνίδας, ας ρωτήσει καλύτερα τα υψηλά αφεντικά της κι ας αφήσει την Ελληνίδα να πορευτεί με τη χρεοκοπία της, στο κάτω κάτω δεν την βοηθά, την δανείζει και μάλιστα υψηλότοκα.
Στρεβλώσεις υπάρχουν παντού, οι συγκρίσεις του στυλ 300 παίρνει ο Βούλγαρος, 800 ο Έλληνας είναι άτοπες, καθώς ερμηνεύουν την κατάσταση με όρους καθαρά αριθμητικούς.
Πριν καταδικάσουμε όμως την σπάταλη Ελλάδα, η οποία το θέλει το ξύλο της και μάλιστα πολύ ξύλο, ας σκεφτούμε και το εξής περίεργο:
Η Ελλάδα κατασπατάλησε τα χρήματα που της δόθηκαν, από επιδοτήσεις ή φτηνά δανεικά και διόγκωσε το δημόσιο τομέα της, ο οποίος όμως έδινε δουλειά και στον ιδιωτικό. Λάθος μοντέλο, αλλά βόλεψε και τους εδώ και τους εκεί. Η Ιρλανδία καταδικάστηκε κι αυτή, όχι γιατί είχε σπάταλο δημόσιο, αλλά γιατί είχε άφρονες τραπεζίτες και το κράτος έκρινε ότι έπρεπε να στηρίξει τις σπάταλες τράπεζες της χώρας. Η έρμη η Πορτογαλλία που ούτε υπερανείστηκε, τουλάχιστον όχι όσο η Ελλάδα, ώστε να θερμάνει την οικονομία της με ακριβό καύσιμο, ούτε είχε ένα απερίσκεπτο τραπεζικό τομέα, όπως η Ιρλανδία, γιατί καταδικάζεται στην πυρά του Μνημονίου;
Μήπως η δομή της Ε.Ε. είναι εξαρχής λάθος και τα ελλείματα του Νότου αποτελούν μέρος ή και το όλο, των πλεονασμάτων του Βορρά και δη της Γερμανίας, την οποία πλέον δανείζουν με αρνητικό επιτόκιο γιατι την θεωρούν ασφαλές επενδυτικό λιμάνι;
Αν κάποια στιγμή γινόταν ένα δικαστήριο, πόσοι και ποιοι άραγε θα έπρεπε να κάτσουν στο σκαμνί της ιστορίας;
Γεια σου αγαπητε Τζων, ωραιο σχολιο.
Δεν προσπαθω να "καθησω στο σκαμνι" κανεναν λαο. Ουτε και μεμονωμενο ανθρωπο (εκτος απο τους κλεφτες και τους προδοτες).
Με το ποστ προσπαθω να πω, οτι δεν μας ωφελει να καταριομαστε τους γερμανους. Και οτι μερικοι αλλοι λαοι την εχουν πολυ χειροτερα εδω και πολυ καιρο.
Ναι το ξερω οτι δεν πρεπει να βλεπω μονο τα νουμερα. Πρεπει να βλεπω τους ανθρωπους, τις συνθηκες κλπ.
Αλλά ειμαστε ο μονος λαος, που εν μεσω κρισης, τροικας και μνημονιου καταφερε να διορισει 50 ανθρωπους με μισθο 70.000 - 110.000 ευρω στο δημοσιο! (τα ειδες τα λινκ; ).
Ποια τροικα και ποιο μνημονιο; Φαντασου να μην ημασταν υπο τροικανικο ελεγχο, ποσους θα διοριζαμε.
Αυτοι οι διορισμοι ειναι ενα χαστουκι σε ολους τους τιμιους ελληνες που υποφερουν. Πολλοι εκ των οποιων εχουν ηδη γυρισει το αλλο μαγουλο για το επομενο χαστουκι.
Και δεν με καινε τοσο οι 50 συγκεκριμενοι διορισμοι, οσο οι συνθηκες που τους επετρεψαν / διευκολυναν.
Αν ηθελα να κατηγορησω καποιον λαο, θα κατηγορουσα τους ελληνες ακριβως γι' αυτο. Και μονο γι' αυτο. Οτι εχουν επιτρεψει / ανεχτει τις συνθηκες που γεννησαν αυτους τους σκανδαλωδεις διορισμους.
Απ οσο μπορω να ξερω, οι επισης χρεωκοπημενοι ιρλανδοι και πορτογαλοι δεν εχουν αυτες τις συνθηκες. Για τους ιταλους δεν ειμαι σιγουρος, ας μας πει ο thinks ;-)
Οσο για τα συστημικα λαθη, ναι υπαρχουν παμπολλα. Με αυτα θα ασχοληθω στο επομενο ποστ, που θα ειναι το τελευταιο περι πολιτικης και περι Ελλαδας.
Αλλα η υπαρξη συστημικων λαθων δεν μας απαλλασσει απο την ευθυνη του τι κανουμε εμεις για τον εαυτο μας και την κοινωνια μας.
ΥΓ Το οτι τα δικα μας ελειμματα ειναι τα πλεονασματα των γερμανων δεν ειναι και τοσο σωστο. Προκειται για ενα ακομα συστημικο λαθος, που το αφησα για το επομενο ποστ.
Συμφωνώ απόλυτα με την ανάλυσή σας και τα επιχειρήματά σας. Είναι φανερό ότι δεν είστε από εκείνους που πιστεύουν ότι φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από μας. Γιατί έχουμε χορτάσει από θεωρίες και συνωμοσιολογίες ότι μας ζηλεύουν, ότι θέλουν να μας σβήσουν από το χάρτη, ότι είμαστε αγκάθι στο μάτι τους κλπ. κλπ. Για να μην πω για τις ηλιθιότητες που δήθεν είπε ο Κίσσιγκερ για τους ΄Ελληνες και που τις επαναλαμβάνουν και μορφωμένοι άνθρωποι (λέγε με Λιάνα).
Δύο όμως πράγματα με ενυπωσίασαν περισσότερο. Αυτά τα χάλια που περιγράφετε για τα Γερμανικά τραίνα, σχολεία, Πανεπιστήμια, υγεία και που ενώ ακούγονται φυσιολογικά για τη χώρα της πλάκας και της φαιδρότητας που ζούμε, δεν τα περιμένει κανείς να τα συναντήσει στη Γερμανία (αν και τα δικά μας τα τραίνα, όταν κινούνται, τα τελευταία χρόνια επιδεικνύουν εντυπωσιακή ακρίβεια και με το φακελλάκι γίνονται θαύματα στα νοσοκομεία μας).
Το άλλο είναι ότι στη Γερμανία λείπουν μηχανολόγοι, γιατροί, εκπαιδευτικοί ενώ εμείς, μαζί με τους δικηγόρους τους παράγουμε εν αφθονία. Φαίνεται ότι τα Γερμανόπαιδα δεν μπαίνουν κατά χιλιάδες σαυτές τις σχολές για να εκπληρώσουν τα γονεϊκά όνειρα.
Υ.Γ.Διαφωνώ με την ένοπλη επανάσταση για να αλλάξει η λειτουργία του κόσμου. ΄Εγινε μία φορά στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. ΄Ε, και;
Καλημερα Καλαμιά στον καμπο, ευχαριστω για το σχολιο. Τα πραγματα στην Γερμανια ειναι χειροτερα απο την συντομη περιγραφή του ποστ. Αυτο οφειλεται στην δημογραφικη εξελιξη (λειπουν νεοι, ευτυχως που ερχονται οι μεταναστες), στην επανενωση των Γερμανιων (που αποροφησε 1.5 τρις ευρω - πεντε φορες το χρεος της Ελλαδας) αλλά και σε πολλα λαθη των πολιτικων.
Π.χ. δεν υπαρχουν αρκετοι μηχανικοι, γιατι οι πολιτικοι εκοψαν δραστικα την χρηματοδοτηση των παν/μιων, με αποτελεσμα αυτα να μεινουν χωρις προσωπικο και χωρις υποδομες.
Ακομα και η σημερινη οικονομικη ευρωστια των γερμανων ειναι προιον της τυχης οχι καποιου σχδιασμου / ικανοτητων.
Καλημερα Καλαμιά στον καμπο, ευχαριστω για το σχολιο. Τα πραγματα στην Γερμανια ειναι χειροτερα απο την συντομη περιγραφή του ποστ. Αυτο οφειλεται στην δημογραφικη εξελιξη (λειπουν νεοι, ευτυχως που ερχονται οι μεταναστες), στην επανενωση των Γερμανιων (που αποροφησε 1.5 τρις ευρω - πεντε φορες το χρεος της Ελλαδας) αλλά και σε πολλα λαθη των πολιτικων.
Π.χ. δεν υπαρχουν αρκετοι μηχανικοι, γιατι οι πολιτικοι εκοψαν δραστικα την χρηματοδοτηση των παν/μιων, με αποτελεσμα αυτα να μεινουν χωρις προσωπικο και χωρις υποδομες.
Ακομα και η σημερινη οικονομικη ευρωστια των γερμανων ειναι προιον της τυχης οχι καποιου σχδιασμου / ικανοτητων.
Καλημερα πειρατη, ελπιζω να μου επιτρεπεις μια παρεμβαση στις αποριες της Καλαμιας.
@Καλαμια στον Καμπο
μπορει τα πραγματα στη Γερμανια σε παρα πολλους τομεις να μην λειτουργουν τοσο αψογα όσο τα φανταζεται κανεις στο Ελλαδισταν, αλλα σε γενικες γραμμες λειτουργουν και φυσικα πολυ καλυτερα απο την Ελλαδα. Η διαφορα ειναι ότι η Γερμανια πριν την ενωση της (δλδ πριν απο 20 περιπου χρονια)ήταν σε παροχες υγειας , παιδειας και γενικοτερα υποδομων δεκαετιες μπροστα και ξαφνικα λογω του οτι όλο το χρημα πηγαινε στην πρωην Ανατολικη, όλα εμειναν σχεδον στασιμα ή πηγαν και πισω.
(οπως προβλεπεται να γινει στην Ελλαδα τις επομενες δεκαετιες)
Για καποιον που εζησε το πριν και το μετα, Ναι η Γερμανια εχει το χαλι της.
Στην δευτερη απορια σου γιατι λειπουν οι πτυχιουχοι πανεπιστημιακων σχολων σ'αυτη τη χωρα, η απαντηση ειναι απλη. Αφ'ενος η Γερμανια ειναι μια μεγαλη βιομηχανικη χωρα στην οποια ενας νεος μπορει σχετικα ευκολα να βρει δουλεια (διχως πανεπιστημιακο πτυχιο) ακολουθώντας απλα ενα σχετικο προγραμμα εξειδικευσης-εκπαιδευσης, τη γνωστη Ausbildung στον τομεα που τον ενδιαφερει. Εννοειται πως πολλες απο αυτες τις δουλειες πληρωνουν μονο εναν βασικο μισθο που του επιτρεπει απλα να αυτοσυντηρειται, για να διαλυθει και ο μυθος των υψηλων μισθων στην κεντρικη Ευρωπη.
Από την άλλη, λόγω κουλτουρας, νοοτροπιας, ψυχοσυνθεσης οι Γερμανοι γονεις σπανια χρηματοδοτουν τις σπουδες των παιδιων τους. Που σημαινει πως καποιος που επιθυμει για δικους του λογους και ποτέ για να ικανοποιησει τις φιλοδοξιες των γονιων του να σπουδασει, πρεπει συνηθως να το κανει, δουλευοντας παραλληλα.
Στην Ελλαδα δεν υπαρχει κανενας λογος οι νεοι να βγουν απο νωρις στην αγορα εργασιας , τη στιγμη που περνωντας στο Πανεπιστημιο κανουν και τους γονεις τους περηφανους και εχουν εξασφαλισει μια ανετη φοιτητικη και χωρις εγνοιες ζωή ως τα 30 και 35 τους.
Jolly Roger και Scarlett απαντήθηκαν οι απορίες μου και σας ευχαριστώ πολύ.
Αν δεν ζούσαμε αυτά που ζούμε θα μπορούσαμε να νοιώσουμε ανακούφιση (ή και χαιρεκακία) που έχουν κι αλλού χάλια αλλά τα δικά μας είναι τόσο μαύρα που δεν έχουμε κουράγιο ούτε να αισθανόμαστε πιά.
Post a Comment