Sunday 8 April 2012

Υπέρβαση

Το πολυαγαπημένο μας μνημόνιο κλείνει οσονούπω τα 2 του χρονάκια. Αυτό με έκανε να αναρωτηθώ γιά τις αλλαγές που έφερε. Οχι τις επιφανειακές, αλλά τις βαθιές κοινωνικές αλλαγές. Ίσως είμαι απλοϊκός τεχνοκράτης, αλλά σκέφτομαι ότι κάτι τόσο δραστικό (με όλα τα συμπαρομαρτούντα, χρέη, περικοπές κλπ) πρέπει να φέρνει και βαθιές, δραστικές αλλαγές.
Διαπιστώνω - με μεγάλη απορία - ότι το μνημόνιο δεν άλλαξε σε τίποτα την κοινωνία μας. Όπου και να γυρίσω, βλέπω τις ίδιες δομές, τις ίδιες συνήθειες, τις ίδιες πρακτικές.

Ξεκαθάρισμα πρώτο. Δεν με ενδιαφέρει σ' αυτό το σημείωμα αν το μνημόνιο είναι καλό ή κακό. Το μνημόνιο είναι ένα κόλπο των γερμανών γιά να ωφελήσουν τις τράπεζες τους. Δεδομένο αυτό. Εξ' άλλου εδω δηλώνουν αντιμνημονιακοί έως και αυτοί που το ψήφισαν - γιατί να το υπερασπιστώ εγώ;
Δεν με νιάζει λοιπόν να κατακεραυνώσω το μνημόνιο. Απορώ μάλιστα με όσους γράφουν τεράστιους φιλιππικούς, παραβιάζοντας ανοιχτές πόρτες. Εκείνο που λέω είναι ότι κάτι τόσο δραστικό (στην δραστικότητα συμφωνούν υπερασπιστές και κατήγοροι) όπως το μνημόνιο θα έπρεπε να επιφέρει και μεγάλες αλλαγές. Που είναι αυτές;

Ξεκαθάρισμα δεύτερο. Προφανέστατα και βλέπω την ανεργία, τις απολύσεις, την ύφεση, το πετσόκομμα μισθών και συντάξεων κ.α.. Λυπάμαι πολύ μάλιστα βλέποντας τόσους ανθρώπους να υποφέρουν. Αλλά η φτωχοποίηση εκείνων των στρωμάτων της κοινωνίας που δεν μπορούν να αμυνθούν σε τι συνιστά αλλαγή; Από όσο θυμάμαι το εαυτό μου και από όσα έχω ακούσει από τον πατέρα μου, πάντοτε στις κρίσεις της οικονομίας την πλήρωναν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.
Η ελληνική κοινωνία έχει σαν πάγια και διαχρονική τακτική να αντιμετωπίζει τις κρίσεις της φτωχοποιώντας τους πιό αδύναμους. Οι πιό καταφερτζήδες, οι ελισσόμενοι και οι διαπλεκόμενοι πάντα την γλύτωναν.
Ποιά είναι λοιπόν η αλλαγή που (θα έπρεπε να) φέρνει το μνημόνιο;

Θεωρητικό πείραμα. Έστω ότι μιά καλή νεράιδα μας χαρίζει όλα τα χρέη. Έστω ότι μας εξασφαλίζει και για το μέλλον - ώστε να μην ξαναχρειαστεί να δανειστούμε. Τι είναι αυτό που θα γίνει πρώτο - πρώτο;
Μα, διορισμοί στο δημόσιο φυσικά. Όλοι όσοι καταριούνται το μνημόνιο, όλοι όσοι υπόσχονται την "βελτίωση" του, οι αγανακτισμένοι, οι δεν-πληρώνω, οι συνδικαλιστές, οι απολυμένοι, με μιά λέξη ΟΛΟΙ επιθυμούν διακαώς την επιστροφή στο 2004.
Είναι αλλαγή αυτό; Υπάρχει κάποιος που (αν διέθετε τα λεφτά) ΔΕΝ θα ήθελε να γυρίσει στο 2004;
Ποιά είναι η αλλαγή που συντελέστηκε στην κοινωνία μας εξ αιτίας του μνημόνιου, όταν όλοι θέλουν να γυρίσουν στις συνθήκες του 2004, που δημιούργησαν το μνημόνιο; Αλλαγή ψάχνω και αλλαγή δεν βρίσκω.

Ακόμα ένα παραδειγματάκι. Οι ταξιτζήδες. Κρίνοντας από τον ντόρο που γίνεται, πρόκειται γιά τεράστιο θέμα. Εδώ και 10 χρόνια (τα 2 τελευταία με ισχυρές πιέσεις της τρόικας) προσπαθούν να απελευθερώσουν το επάγγελμα. Υπουργοί καθαιρούνται μόνο και μόνο επειδή απέτυχαν με τους ταξιτζήδες. Διαδηλώσεις, ξυλοδαρμοί, σπασίματα, απεργίες, πρωτοσέλιδα στις εφημερίδες. Γιατί γίνονται όλα αυτά;

Αντικειμενικά, οι ταξιτζήδες θα έπρεπε να είναι ένα μη-θέμα, ανύπαρκτο. Επίσημα, (επίσημα τονίζω) τίποτα δεν θα αλλάξει με την απελευθέρωση του επαγγέλματος. Οι καταναλωτές θα πληρώνουν το ίδιο κόμιστρο - και θα έχουν την ίδια άθλια εξυπηρέτηση - τόσο με ανοιχτό όσο και με κλειστό το επάγγελμα του ταξιτζή. Οι εργαζόμενοι επίσης δεν θα αλλάξουν. Όσοι δουλεόυν ταξιτζήδες σήμερα, οι ίδιοι θα δουλεύουν και αύριο. Ούτε γιά το κράτος θα αλλάξει τίποτα. Οκ, υπάρχει ένα θεματάκι με την φοροδιαφυγή, αλλά γιατί θα αλλάξει η φοροδιαφυγή αν ανοίξει το επάγγελμα;
Υπάρχει τέλος μιά πιθανότητα από τον χώρο της επιστημονικής φαντασίας, ότι αν ανοίξει το επάγγελμα του ταξιτζή θα έρθουν ξένες εταιρείες. Αυτό είναι αφελές, εδώ οι εταιρείες κλείνουν και φεύγουν, ποιός θα θελήσει να έρθει;

Αφού λοιπόν ούτε το κράτος θα διαπιστώσει κάποια αλλαγή, ούτε οι καταναλωτές ούτε οι εραγαζόμενοι στον τομέα, γιατί γίνεται αυτό το τζέρτζελο; Γιατί ανεβοκατεβαίνουν υπουργοί εξ αιτίας των ταξιτζήδων;
Η απάντηση βρίσκεται στο ανεπίσημο σκέλος του θέματος. Όλοι οι σημερινοί ταξιτζήδες έχουν σκάσει κάτι ανάμεσα σε 80.000 και 450.000 ευρώ ΜΑΥΡΟ χρήμα (που σημαίνει ΜΕΤΡΗΤΑ και ΣΚΑΣΤΆ. Οι τράπεζες δεν σε δανείζουν γιά μαύρο χρήμα, τουλάχιστον όχι επίσημα). Αυτά τα χιλιάρικα θα εξαφανιστούν, αν ανοίξει το επάγγελμα και ο καθένας μπορεί να βγάλει άδεια με 1000 - 1500 ευρώ.

Εχουμε και λέμε. 45.000 άδειες ταξί επί 200.000 ευρώ μέσο όρο μας κάνει μόοοοοοοοοολις εννέα δισεκατομμυριάκια. Γιά σύγκριση: το έλειμμα της Ελλάδας είναι 18 δις χωρις τους τόκους και 25-26 με τους τόκους.
Το ξαναλέω ακόμα μιά φορά γιά να το εμπεδώσουν όλοι οι άνεργοι, όλοι εκείνοι που έχασαν το εισόδημα τους λόγω του επάρατου μνημόνιου: Με τα ΜΑΥΡΑ λεφτά των ταξιτζήδων μπορούμε να ξοφλήσουμε το μισό ελληνικό έλειμμα. Το άλλο μισό μπορούμε να το ξοφλήσουμε με τα μαύρα λεφτά των εργολάβων.
Με τα μαύρα λεφτά των δικηγόρων, των γιατρών, των μεγαλοαγροτών, των υδραυλικών και των (πάσης φύσεως) μεσαζόντων, μπορούμε ανετότατα όχι μόνο να ξεπληρώσουμε τα χρέη μας, αλλά να φορέσουμε κι ένα μνημόνιο στους γερμανούς γιά να μάθουν να φέρονται.

Γράφω έδω κάτι νέο και συνταρακτικό; Ξεσκεπάζει αυτό το ποστάκι κάποια φοβερή και άγνωστη συνωμοσία; Οχι φυσικά. Αυτά που λέω τα ξέρουν μέχρι και οι πέτρες, δεκαετίες τώρα.
Οι φράσεις μου δείχνουν απλά, το πόσο ΔΕΝ άλλαξε η κοινωνία μας με το μνημόνιο. Αυτό είναι το θέμα μου.

Όταν έρχεται μιά ξένη δύναμη και σου επιβάλλει το μνημόνιο γιά δικό της συμφέρον, έχεις δύο επιλογές. Είτε αλλάζεις σαν κοινωνία, αντιδρώντας στην βιαιότητα που επιβάλλει το μνημόνιο. Είτε διατηρείς τα πάντα ως έχουν, αναθέτοντας τα βάρη του μνημόνιου στους πιό αδύναμους, σε όσους δεν έχουν την "καπατσοσύνη" να αμυνθούν. Η ελληνική κοινωνία επέλεξε σαφώς τον δεύτερο δρόμο.

Οταν σαν κοινωνία υπερασπίζεσαι με λύσσα τα (γνωστότατα) μαύρα λεφτά των ταξιτζήδων, εργολάβων και λοιπών μεσαζόντων, γιατί μετά σου φταίει το μνημόνιο και η Μέρκελ;

* * * *
Είδηση της 27.03.2012 !!!! (όχι, δεν κάνω λάθος στην ημερομηνία). Έρανο θα κάνουν τουλάχιστον 100.000 οπαδοί του παναθηναϊκου γιά να βοηθήσουν την ομάδα τους. Γιά κάθε ηρωϊκό συνταξιούχο που αυτοκτονεί με θεαματικό τρόπο στο Σύνταγμα υπάρχουν 100.000 νεαντερντάλ που πληρώνουν γιά την ομάδα τους. Δηλαδή πληρώνουν μιά φούχτα εκατομμυριούχων μαυρολεφτάδων, που διαγκωνίζονται στο ποιός θα βγάλει ακόμα περισσότερο μάυρο χρήμα από το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ.

Αλλαγές που έφερε το μνημόνιο; Όχι, εγώ τουλάχιστον δεν βλέπω καμμία. Απολύτως καμμία.

* * * *
Όλοι μιλάνε γιά εκλογές αυτές τις μέρες. Είναι γελοίο, ακόμα οι μαριονέτες δεν ξέρουν αν και πότε θα τις προκυρήξουν. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πολλά κόμματα. Αν πιστέψω τις δημοσκοπήσεις, το 30% του εκλογικού σώματος πιστεύει ότι τα δύο κόμματα που μας κυβερνούν μέχρι τώρα, πρέπει να συνεχίσουν.
Κοινωνικές αλλαγές εξ' αιτίας του μνημόνιου; Ποιές ακριβως; Με το 30% να ψηφίζει την διατήρηση της υπάρχουσας κατάστασης; Δηλαδή πόσο ακόμα πρέπει να ξεσκιστεί η χώρα γιά να αποφασίσουμε ότι κάτι πρέπει να αλλάξει;

Παρενθεσούλα. Εδώ πολλοί θα αναμασήσουν ένα κλισεδάκι, ότι δήθεν ο ελληνικός λαός έχει μνήμη χρυσόψαρου κ.α. Διαφωνώ. Ο ελληνικός λαός έχει καταπληκτική και ζωντανότατη ιστορική μνήμη. Ο ελληνικός λαός δεν έχει ξεχάσει ούτε το Πολυτεχνείο (40 χρόνια πριν) ούτε τις εξορίες των αριστερών, ούτε την Αντίσταση στους ναζί.
Αν λοιπόν το 30% - 35% του ελληνικού εκλογικού σώματος ψηφίζει νδσοκ, αυτό ΔΕΝ οφείλεται σε κάποια δήθεν μνήμη χρυσόψαρου. Οφείλεται σε ΣΥΝΕΙΔΗΤΉ επιλογή, σε πολιτική βούληση ενός τεράστιου κομματιού της ελληνικής κοινωνίας, στο να μην αλλάξει τίποτα.
Ο λαός βλέπει ότι τον Μαρτη του 2012 (έλεος ρε κερατάδες) γίνονται προσλήψεις ημετέρων από το παράθυρο. Τσακώνονται μάλιστα στην βουλή, αν τις προσλήψεις τις έκανε το πασοκ ή η νδ.
Ο λαός σκέφτεται πολύ λογικά ότι αν γίνονται 200 προσλήψεις τον Μάρτη του 2012 με την κρίση, θα γίνουν 200.000 προσλήψεις μετά την κρίση (η οποία αναμένεται μεθάυριο στις 14:35 μ.μ. ). Και φυσικότατα ψηφίζει εκείνους που μπορούν αποδεδειγμένα να κάνουν αυτές τις προσλήψεις.

Αλλαγές που έφερε το μνημόνιο στην ελληνική κοινωνία; Που; Ποιές; Ποιός ήρθε;

Αλλά και τα άλλα κόμματα ποιές κοινωνικές ομάδες αντιπροσωπεύουν; Αν το μνημόνιο είχε φέρει έστω και την παραμικρή κοινωνική αλλαγή, αυτή η αλλαγή θα είχε εκφραστεί σε κάποιον πολιτικό χώρο. Ποιός είναι αυτός;
Τα παλιά κόμματα (κκε, συριζα κλπ) δεν δημιουργήθηκαν από το μνημόνιο, άρα δεν αποτελούν αλλαγή. Τα καινούργια υπάρχουν μόνο και μόνο εξ' αιτίας μιάς αντιμνημονιακής ρητορείας. Ακόμα και αν η αντιμνημονιακή ρητορεία ήταν σωστή (που εν πολλοίς δεν είναι), ποιές νέες κοινωνικές ομάδες εκφράζουν τα καινούργια κόμματα; Τους δενπληρώνω;

* * * *
Όλοι οι μπόμπιρες που γεννήθηκαν στην Ελλάδα από το 1960 και μετά είχαν σαν πρώτη τους λεξούλα το "μαμά", σαν δεύτερη λεξούλα το "μπαμπά" και σαν τρίτη λεξούλα το ρουσφέτι, το λάδωμα, το φακελάκι και την γραφειοκρατία.

Θέλω να πω, ότι δεν χρειάζεται καμμιά μεγάλη σοφία γιά να καταλάβεις το τι φταίει γιά τα χάλια της Ελλάδας. Όλοι ανεξαιρέτως ξέρουν τις αιτίες εδώ και χρόνια. Ανύπαρκτη δικαιοσύνη, διεφθαρμένο και υπερδιογκωμένο δημόσιο, γραφειοκρατία, ασυδοσία, κλπ. κλπ. κλπ. όλα αυτά δεν είναι καινούργιες διαπιστώσεις. Δεν περιμέναμε το μνημόνιο γιά να καταλάβουμε ότι έχουμε γραφειοκρατία και διαφθορά στην Ελλάδα.

Μιά λογική αντίδραση θα ήταν να πάρουμε το μνημόνιο σαν αφορμή γιά να αλλάξουμε αυτά που δεν μας αρέσουν στην κοινωνία μας. Οκ, το μνημόνιο εξυπηρετεί τα συμφέροντα των τραπεζιτών. Άσχετα από αυτό, το μνημόνιο θα μπορούσε να γίνει το έναυσμα γιά κοινωνικές αλλαγές που εμείς οι ίδιοι θεωρούμε ( ; ) σαν αναγκαίες εδώ και δεκαετίες.

Το μνημόνιο μας δίνει ένα καλό πάτημα ώστε να φτιάξουμε Δικαιοσύνη, δίκαιη φορολόγηση κ.α.
Αλλά καταπως φαίνεται, σαν κοινωνία προτιμάμε να ζούμε με τα μαύρα λεφτά των ταξιτζήδων, των εργολάβων, των εστιατόρων, των μεσαζόντων και των ιδιοκτητών αθλητικών ομάδων. Ε, αν εμείς θέλουμε να ζούμε όπως ζούσαμε μέχρι σήμερα, δεν μας φταίει το μνημόνιο. Ούτε οι κακοί ξένοι που μας το επιβάλλουν.

Μαγκιά μας να θέλουμε να μην αλλάξει τίποτα στην ρεμούλα και την ασυδοσία.
Μαγκιά τους να μας φοράνε το αγγούρι.

Να δούμε ποιός θα αποδειχτεί ο πιό μάγκας στο τέλος.

* * * *
Υ.Γ. Επειδή πολύ συχνά (και εντελώς άδικα) μου κολλάνε την ταμπέλα του μισέλληνα, εκείνου που θέλει να κατηγορήσει την χώρα και τους ανθρώπους της, διευκρινίζω γιά άλλη μιά φορά:
Σ' αυτό το ποστ δεν εξετάζω αν οι έλληνες είναι καλοί οι κακοί άνθρωποι. Ούτε αν είναι έξυπνοι ή χαζοί.
Εξετάζω αν το μνημόνιο (κάτι που όλοι ομολογούν ότι είναι δραστική επέμβαση γιά την χώρα) έφερε αλλαγές στην κοινωνία. Διαπιστώνω ότι δεν έφερε.

Αλλαγή ΔΕΝ είναι να καταναλώνω 100 προ μνημονίου και 30 μετά το μνημόνιο.

Αλλαγή είναι να ξέρω ότι μερικές κοινωνικές / επαγγελματικές ομάδες βγάζουν μαύρα λεφτά και να τους εμποδίζω.
Αλλαγή είναι να ξέρω ότι έχω χάλια δημόσια διοίκηση, δικαιοσύνη, παιδεία, υγεία, κυκλοφοριακό, φορολογικό κ.α. και να τα διορθώνω. Εκ βάθρων αν χρειαστεί.

Αλλαγή είναι να επωμίζονται τα βάρη της κρίσης οι πιό δυνατοί, όχι οι πιό αδύναμοι. Στην ελληνική κοινωνία πάντα την πλήρωναν οι πιό αδύναμοι. Τα (αδέσποτα) ζώα, οι μετανάστες, οι ηλικιωμένοι και οι ανάπηροι. Αν κάποτε υπάρξει στην Ελλάδα ένα σοβαρό ζωοφιλικό κίνημα, στοιχειώδης σεβασμός στα δικαιώματα των Αδύναμων, τότε ίσως καταφέρουμε να καταπολεμήσουμε τα αίτια που μας έφεραν εδώ.

Το λαμόγιο που τρώει τα λεφτά του δημοσίου θεωρεί τον εαυτό του ισχυρό και όλους τους υπόλοιπους αδύναμους. Ο γιατρός που ζητάει φακελάκι είναι ο ισχυρός και ο ασθενής είναι ο αδύναμος. Ο φασίστας που κυνηγάει μαυριδερούς θεωρείται ισχυρός. Το κωλοπαίδι, ο λοβοτομημένος ελληνάρας, το φασιστόμουτρo, το καθίκι που παρκάρει την κωλομηχανή του πάνω στο πεζοδρόμιο (αναγκάζοντας ηλικιωμένους και ανάπηρους να κατέβουν στην άσφαλτο είτε να κλειστούν σπίτι τους) θεωρείται ισχυρός. Το ανεγκέφαλο τέρας που βασανίζει και δολοφονεί ζώα θεωρείται ισχυρός.

Ε, αν η ελληνική κοινωνία μάθει κάποτε να τιμωρεί τους "ισχυρούς" και να προστατεύει τους αδύναμους, αν κάνει αυτήν την Υπέρβαση, τότε θα λυθούν και όλα τα προβλήματα που πηγάζουν από το μνημόνιο, και ότι άλλο μας έφερε ως εδώ.

14 σχολια:

thinks 8 April 2012 at 15:56  

Νάσαι καλά, κάπταιν, άψογος! Συμφωνώ και επαυξάνω σε όλα, και ευτυχώς την γλύτωσα για δύο χρόνια από το όριο του 1960: η δική μου τρίτη λέξη ήταν δύο λέξεις μαζί-μαζί: "visa please" (και δεν εννοώ την πιστωτική κάρτα).

Τζων Μπόης 8 April 2012 at 18:39  

Πειρατή, σαν να διάβασες τη σκέψη μου και όσα είχα σκοπό να γράψω σε κάποιο επόμενο μου ποστ, με γλύτωσες από τη διακτυλογράφηση :)

Μόνο που το δικό μου το συμπέρασμα και κεντρικό θέμα θα ήταν, ότι οι αλλαγές συντελούνται ήδη σταδιακά και υποδόρια, σχεδόν ανεπαίσθητα. Τα αποτελέσματα θα τα δούμε σε λίγα χρόνια. Τώρα, απλά ο κόσμος συσπειρώνεται και προσπαθεί πρώτα να δεχτεί ότι έχουν διαψευσθεί οι ελπίδες του, ότι από εδώ και πέρα θα είναι αλλιώς κι ότι δεν μπορεί να έκανε τόσα χρόνια λάθος που στήριζε ένα εντελώς λάθος μοντέλο, παρότι τον βόλευε και τον ίδιο.
Το πιο σκληρό πράγμα, μετά τον θάνατο, είναι να αντιλαμβάνεσαι ότι τόσα χρόνια μεγάλωσες μέσα σε ένα ψέμα, ενηλικιώθηκες μέσα σε μια αυταπάτη. Αν δεν έχεις τα πνευματικά εφόδια να το επεξεργαστείς νοητικά, μπορεί να καταλήξεις και στην τρέλα.
Είναι σαν να λες σε κάποιον που έχασε απότομα έναν δικό του άνθρωπο, έστω και βαριά ασθενή εδώ και χρόνια, ότι πέθανε και δεν θα τον ξαναδεί. Στην αρχή το αρνείται πεισματικά, μετά το δέχεται και πάει παρακάτω, οι πιο αδύναμοι πέφτουν στην κατάθλιψη.
Κάπως έτσι είναι και η χώρα σήμερα, το γεγονός ότι για μια ακόμα φορά οι αριστεροδεξιοί και οι δεξιοαριστεροί δεινόσαυροι που φέρουν την μεγαλύτερη ευθύνη της κατάντιας μας θα επιβραβευτούν για μία ακόμα φορά - δεν νομίζω να έχει κανείς αυταπάτες επ΄αυτού - θα οφείλεται ακριβώς σε αυτό, ότι δηλαδή είναι δύσκολο να αποδεχτείς τον θάνατο του δικού σου ανθρώπου.
Θα το συνηθίσεις όμως με τα χρόνια, στο κάτω κάτω υπάρχουν και μερικοί συνάνθρωποί μας που δεν έμαθαν να ζουν με τα φαντάσματα :)

Anonymous 8 April 2012 at 22:33  

"Αγωνία στους ξένους από το δημοσκοπικό ναυάγιο ΠαΣοΚ-ΝΔ" και από "τα σενάρια χάους για την επόμενη μέρα":

http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=452510

Κατά τα άλλα, ο -αισχρά εκβιαζόμενος και πάλι- ελληνικός λαός είναι που επιθυμεί τη "διατήρηση της υπάρχουσας κατάστασης".

scarlett 9 April 2012 at 12:59  

Καλημερα πειρατη!

Το χειροτερο ειναι αυτο που γραφεις πως όλα αυτα "τα ξερουν μεχρι και οι πέτρες"
..και βλέπεις τους ιδιους καραγκιοζηδες να βγαινουν και να μιλανε σαν ολα αυτα να μην υπαρχουν, σαν να μην τα εχουν προκαλέσει οι ιδιοι ή σα να ειναι τοσο δευτερευουσης σημασιας που ειναι αναξιο λογου να ασχοληθουν μαζι τους
...και βλέπεις κι εναν λαο που ολα τα ανεχεται οταν δεν ακουμπουν τη δικη του τσεπη , που σε ολα εδειξε ανοχη επι δεκαετιες, από αναγκη, απο συνηθεια,απο μια πεποιθηση πως "ετσι ,λειτουργει ο κοσμος και δεν αλλαζει"
και αυτη τη φορα θα διαφωνησω με τον αγαπητο μου Τζων Μποη (αν και πολυ θα ηθελα να εχω την αισιοδοξια του)
δεν πιστευω πως η ελληνικη κοινωνια αλλαζει. ουτε υποδορια, ουτε ανεπαισθητα
της λειπει η νοοτροπια, η κουλτουρα, η παιδεια για εκ βαθρων αλλαγες (γιατι μονο αυτες πιστευω πως θα εφερναν σημερα αποτελεσμα)
Όσο ο οποιοσδηποτε Ελληνας θα παρκαρει όπου βρει (τι σπανιο!!!), οσο θα χωριζει τους νομους σε αυτους που μπορει να τηρησει και σε αυτους που δεν (επειδη δεν τον βολευουν), οσο οι παρανομοι αντι να ντρεπονται και να θελουν να κρυφτουν θα βροντοφωναζουν την παρανομια τους και θα διεκδικουν την νομιμοποιηση της (εδω οι ιδιοκτητες αυθαιρετων εχουν μεχρι και τη δικη τους ενωση!)
οσο όλα αυτα...και πολλα αλλα που καθημερινα συμβαινουν και ανεχομαστε ή οι ιδιοι διαπραττουμε (οχι με κακες προθεσεις, αλλα επειδη ετσι συνηθιζεται κι επειδη κανεις δε μας τιμωρει)
ε, δεν περιμενω πως κατι σοβαρο...κατι θεμελιωδες θα αλλαξει.

ας ξεκινουσαμε απο τα μικρα....ο καθενας μονος του και όλοι μαζι...και θα φταναμε και στα μεγαλα

Ξερω πως σε λιγο θα ερθει ο Τζων Μποη και θα με βαφτισει παλι Γερμανιδα :) αλλα η αληθεια ειναι πως όπως δεν ανεχομαι στη Γερμανια κανεναν να κατηγορει αδικα τη χωρα μου ,και στεναχωριεμαι όταν της ριχνουν λασπη, ετσι και καθε που βρισκομαι σ'αυτον τον τοπο και βλεπω όλη αυτη την αναρχια, την αδιαφορια, την ψευτια και την ασεβεια, θελω να αποστασιοποιηθω και να πω δεν εχω καμια σχεση μαζι σας. οχι με το μεγαλο σας συνολο.

Jolly Roger 9 April 2012 at 13:22  

Ανωνυμε, στις δημοσκοπησεις εχουν αναδειχτει μερικα νεα κομματα, με βασικο τους επιχειρημα την αντιμνημονιακη πολιτικη. Και τιποτα αλλο εκτος της αντιμνημονιακης ρητορειας.

Οι δημοσκοπησεις δεν αντιστοιχουν στα εκλογικα αποτελεσματα. Λιγο πριν την καλπη, πολλα προβατα θα ξαναγυρισουν στο μαντρι του δικομματισμου (δικη μου εκτιμηση).

Αλλά ακομα και αν υποθεσουμε οτι βγαινει καποιο απο τα νέα κομματα, ποια κοινωνικη ομαδα πιστευεις οτι (θα) εκπροσωπει;
Το κειμενο μου ασχολειται με το αν το μνημονιο εφερε αλλαγες στην κοινωνια.

Πιστευεις οτι το να ψηφισουν οι δυσαρεστημενοι π.χ. τον Καμμενο (που ουτε αυτο δεν θα γινει) καταδεικνυει καποια κοινωνικη αλλαγη;
Δεν ειναι ρητορικο το ερωτημα μου. Αναρωτιεμαι σοβαρα και θα ηθελα την γνωμη σου σ' αυτην την ερωτηση.

* * *
Οσο για το αρθρο στο Βημα, υιοθετεις την γερμανικη λογικη. Ειναι δικαιωμα σου βεβαια, αλλα εγω υιοθετω την ελληνικη λογικη.

Συμφωνα με την γερμανικη λογικη - που υποστηριζεις - οι γερμανοι μας εδωσαν λεφτα (στην πραγματικοτητα τα εδωσαν στις τραπεζες τους, αλλά τα επισημα συμβολαια λενε οτι πηραμε λεφτα).

Για τα λεφτα που (υποτιθεται οτι) μας εδωσαν, υποχρεωνομαστε να εφαρμοσουμε το μνημονιο που μας υπαγορευσαν.

Ε, οι γερμανοι φοβουνται οτι αν αναδειχτουν κομματα με αντιμνημονιακη ρητορεια, το μνημονιο δεν θα εφαρμοστει ακριβως οπως το υπαγορευσαν.

Ειναι συγκινητικο εκ μερους σου, που συμμεριζεσαι τους φοβους των γερμανων.
Αλλά το δικο μου θεμα ηταν στο κατά πόσο άλλαξε η ελληνικη κοινωνια εξ αιτιας του μνημονιου.

Jolly Roger 9 April 2012 at 13:24  

Γεια σου thinks, ευχαριστω.
Η δικη μου 3η λεξουλα σαν μπομπιρας ηταν computer networks :-)

Jolly Roger 9 April 2012 at 13:41  

Γεια σου Τζων Μποη, αναγνωριζω οτι η κοινωνια δεν αλλαζει οσο γρηγορα θα θελαμε. Ιδιως οταν προκειται για αλλαγες προς το καλυτερο :-(

Ξερω π.χ. οτι εχουν αρχισει να δημιουργουνται μικρες, τοπικες συλλογικοτητες αλληλοβοηθειας στην ελληνικη κοινωνια. Μικροομαδες ανταλλαγης προιοντων κ.α.
Σε πολιτικό επιπεδο θυμαμαι τους αγανακτισμενους στο Συνταγμα περσυ, τις συχνες διαδηλωσεις, τις διαμαρτυριες.

Ολα αυτα τα θεωρω σαν ελπιδοφορα σινιαλα.
Δυστυχως, ειναι - αναλογικα μιλωντας - πολυ μικρα.

Τεχνοκρατικά μιλωντας, ενα τοσο χοντρο "ταρακουνημα" οπως το μνημονιο θα επρεπε να ειχε επιφερει κοσμογονικες κοινωνικες αλλαγες στα 2 χρονια που περασαν.
Ενα οριζοντιο 30% περικοπων στα εισοδηματα, απολυσεις, 20 - 25% ανεργια, φορομπηχτικη πολιτική κλπ. δεν ειναι αστειο πραγμα.
Τετοιες σφαλιαρες δεν εχει φαει κανενας λαος της Ευρωπης στα τελευταια 50 χρονια (εκτος απο τους εσθονους νομιζω, που αναγκαστηκαν να απολυσουν το 50% των δημ. υπαλληλων τους).

Μετά απο τοσες σφαλιαρες, θα περιμενα καποιες πολυ πιο μεγαλες αλλαγες στην κοινωνια, σε συγκριση με τις - μικοτατης εμβελειας - ομαδες αλληλοβοηθειας σε μερικες γειτονιες (οσες ελαχιστες εγιναν).

* * *
Παραδειγμα: ολοι μιλανε εδω και δεκαετιες για ερημωση της υπαιθρου. Με 25% ανεργια θα περιμενα μια στροφή προς την υπαιθρο.
Δεν βλεπω ομως καμμια αυξηση στον αγροτικο πληθυσμο.

Για καποιον λογο που δεν ξερω, το 25% του εργατικου μας δυναμικου προτιμαει να πεινασουν τα παιδια του παρα να παει σε καποιο χωριο και να καλλιεργησει κολοκυθακια.

Δεν υποστηριζω οτι η καλλιεργεια ζαρζαβατικων ειναι κατι ιδανικο, επιθυμητο, ανετο. Αλλά καθημερινα ακουμε για συνανθρωπους μας που αυτοκτονουν, που ψαχνουν τα σκουπιδια για φαγητο κ.α..

Ε, φανταζομαι οτι το να καλλιεργησεις κολοκυθακια ειναι προτιμοτερο απο το να ψαχνεις τους σκουπιδοντενεκεδες. Γιατι δεν το κανουν;

Jolly Roger 9 April 2012 at 13:51  

Γεια σου scarlett, περιγραφεις ακριβως τους λογους για τους οποιους εδωσα σ' αυτο το ποστ αυτον τον τιτλο.

Χρειαζομαστε επειγοντως μαι Υπερβαση. Την Υπερβαση - σαν κοινωνια - να προστατευουμε τον Αδυναμο απο τον "ισχυρο". Να βαζουμε το γενικο καλο μπροστα απο το προσωπικο.
Οπως γραφω και στο υγ, η φοροδιαφυγη, η ρεμουλα, η διαφθορα, το κυκλοφοριακο, όλα τελικα μπορουν να ερμηνευτουν απο την λυσσωδη εμμονη του νεοελληνα να βαζει το προσωπικο του οφελος πανω απο το γενικο καλο.

Ειχα μια μικρη ελπιδα, οτι το ταρακουνημα του μνημονιου θα μας αναγκαζε να αντιδρασουμε, να κανουμε την Υπερβαση. Δυστυχως διαψευστηκα.

* *
Σε ενα μονο διαφωνω μαζι σου. Στο οτι αν κανουμε ολοι σωστα την δουλειά μας, θα αλλάξει κατι. Δυστυχως, εχει περασει προ πολλου αυτη η εποχη της αγνοτητας.

Μπορει το 99.99% των ελληνων να κανει σωστα την δουλεια του και το 0.01% να τιναζει τα παντα στον αερα.

Δεν αρκει να κανεις σωστα την δουλειά σου. Πρεπει και να κοβεις τα πόδια του συναδελφου σου (εστω του 0.01% ) που παρανομει.

scarlett 9 April 2012 at 14:11  

μα αν την κανουμε όλοι σωστα τη δουλεια μας, πειρατη, θα την κανει και ο αστυνομικος, θα την κανει και ο δικαστης...δεν εξαιρεσα κανεναν

το κακο ειναι οτι σημερα εχουν χασει ολοι την αξιοπιστια τους, με πρωτοστατουντες τους πολιτικους

ακομη κι αν υπαρχουν καποιες εξαιρεσεις αναμεσα τους,ποιος τους εμπιστευεται

Jolly Roger 9 April 2012 at 22:17  

Αγαπητη scarlett, οσο καλα και να κανει την δουλεια του ο δασκαλος (ολοι οι δασκαλοι ανεξαιρετως), αμα το εκπαιδευτικο συστημα ειναι τα μαυρα του τα χαλια, δεν υπαρχουν εποπτικα μεσα, κτιρια κλπ. τοτε Παιδεια δεν εχουμε - ουτε προκειται να αποκτησουμε.

Οσο καλα και να κανει την δουλεια του ο γιατρος (ολοι οι γιατροι), αμα τις προμηθειες φαρμακων τις εχουν οι ημετεροι διαπλεκομενοι, ουτε Υγεια θα δουμε.

Θα μπορουσα να συνεχισω με εκαντονταδες άλλα παραδειγματα.
Το σκεπτικο μου ειναι οτι αν επικεντρωθουμε "μόνο" στο να κανει ο καθενας - σαν μοναδα - σωστα την δουλειά του, τοτε θα μας καταστρεψουν ακομα περισσοτερο.

Δεν μπορουμε σαν μοναδες να αλλαξουμε τιποτα, ακομα και αν κανουμε τέλεια την δουλειά μας.

Μονο αν καθαιρεσουμε (και τιμωρησουμε) ολοκληρη την πολιτική + οικονομικη + μηντιακη + τραπεζιτικη ηγεσία μας, ίσως ανακτησουμε κάποια ελπιδα.
Αυτο γινεται ειτε με ενοπλη βία ειτε με βαθιες κοινωνικες αλλαγες. Σ' αυτα ελπιζω ακομα (η ελπιδα πεθαινει τελευταια).

Τζων Μπόης 9 April 2012 at 22:23  

Αγαπητοί μου,

Είναι ξεκάθαρο ότι το Μνημόνιο ούτε Πανεπιστήμιο είναι, ούτε ταχύρυθμο πρόγραμμα εκμάθησης πολιτικής και οικιακής οικονομίας, ούτε καν σεμινάριο για επίδοξους ενεργούς πολίτες.
Το Μνημόνιο είναι αυτό που ξέρουμε όλοι μας, ένα πρόγραμμα αυστηρής λιτότητας με σκοπό την δημοσιονομική εξυγίανση (έτσι λένε οι γραφές τουλάχιστον).
Γνωρίζοντας λοιπόν τι εστί Μνημόνιο/α, είναι τουλάχιστον υπεραισιόδοξο να περιμένουμε ότι η κακή μας νοοτροπία θα αλλάξει μέσα σε 2 χρόνια.
Δεν είμαι λοιπόν εγώ ο αισιόδοξος, αλλά εσείς :))))

Το Μνημόνιο επιτυγχάνει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα σε σχέση με τις υψηλές μας προσδοκίες για αλλαγή νοοτροπίας, για σεβασμό του συνανθρώπου, του περιβάλλοντος, για αλλαγή στάσης, κουλτούρας και παιδείας. Το Μνημόνιο, λόγω της φιλοσοφίας του πολώνει, θυμώνει και γενικώς εξαγριώνει και εξαχρειώνει.
Αυτό που όλοι μας επιθυμούμε, δηλαδή μια αλλαγή νοοτροπίας από τους πολίτες αυτής χώρας, επιτυγχάνεται μέσα από μια μακροχρόνια διαδικασία εκπαίδευσης, σε ειρηνικές και δημοκρατικές συνθήκες και όχι εκμάθησης ασκήσεων επιβίωσης μέσα σε ένα καθεστώς αυστηρής λιτότητας και έλλειψης πραγματικής δημοκρατίας. Η λεπτή διαφορά της "εκμάθησης" από την "εκπαίδευση" είναι νομίζω αντιληπτή από όλους μας.
Για αυτό ακριβώς υποστηρίζω ότι βρισκόμαστε σε μια φάση μεγάλου σοκ και δεν είναι - κατά τη γνώμη μου - εφικτή η υιοθέτηση ορθολογικότερων πολιτικών συμπεριφορών από την πλευρά των πολιτών της χώρας...η διαδικασία θα είναι μακρά και επίπονη και οι αλλαγές που ήδη συντελούνται δεν είναι ακόμα αντιληπτές με την πρώτη ματιά.

υ.γ.: Scarlett, το να μιλάς ή να συμπεριφέρεσαι σαν Γερμανίδα αλλά να έχεις το τσαγανό της Ελληνίδας είναι πραγματικά χάρισμα!!
Πάνω τους, μη μασάς!
Πάντως, δεν σας κρύβω ότι διαβάζοντας όλους εσάς που ζείτε στο εξωτερικό και γράφετε για την Ελλάδα, με τέτοιο πάθος, με τέτοιο ζήλο και φλόγα, σε βαθμό μάλιστα μομφής για ανθελληνισμό, μου είναι κάτι παραπάνω από συγκινητικό...

Τζων Μπόης 9 April 2012 at 22:31  

...επίσης Scarlett, μόνο αν φορέσεις Deichmann, θα γίνεις πραγματική Γερμανίδα, είμαι απόλυτος σ' αυτό :)))))

Jolly Roger 10 April 2012 at 13:22  

Μην αγχωνεσαι Τζων, η Scarlett θα προτιμησει να περπαταει ξυπολητη για την υπολοιπη ζωη της, παρα να φορεσει Deichmann
(ειστε και αγυριστα κεφαλια εσεις οι αιγοκαιροι ;-) )

scarlett 11 April 2012 at 10:31  

Τζων Μποη και πειρατη,

σε λίγο το ζητουμενο θα ειναι να εχουμε πατουμενα στην Ελλαδα...το αν θα ειναι Καλογηρου ή Deichmann, μαλλον δεν θα ενδιαφερει κανεναν

(τουλαχιστον οχι της δικης μου φτωχοποιημενης ταξης)

  © Blogger template 'Solitude' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP