Monday 25 February 2013

Τροφή γιά σκέψη

Κάθε φορά που μιλάω γιά χορτοφαγικά θέματα αντικρύζω τα πρόσωπα των συνομιλητών μου να στρέφονται στον ουρανό - με εγκαρτέρηση. Σχεδόν ακούω τον αναστεναγμό τους "ωχ, όχι πάλι αυτός! Αφού δεν θέλω να γίνω χορτοφάγος και το ξέρει, γιατί με βασανίζει; ".

Θέλω κι εγώ με την σειρά μου να δηλώσω γιά πολλοστή φορά, ότι δεν θέλω να μετατρέψω κανέναν σε χορτοφάγο, επειδή απλά δεν μπορώ.
Εδώ δεν μπορώ να πείσω τον σκύλο μου (απόλυτα εξαρτημένο από μένα) να κάτσει σούζα. Και θα πείσω ανεξάρτητους ανθρώπους να γίνουν χορτοφάγοι; Με τι φόντα;
Εδώ εμένα μου πήρε 10 χρόνια μέχρι να γίνω χορτοφάγος. 10 χρόνια συλλογισμών, ενημέρωσης και (κυρίως) βιωμάτων. Πως είναι δυνατόν να γίνει κάποιος χορτοφάγος σε 30' από ένα άρθρο σε μπλογκ είτε από μιά θεωρητική κουβέντα - χωρίς αντίστοιχα βιώματα;

Ξεσφιχτείτε λοιπόν. Χαλαρώστε. Ηρεμήστε. Κουλ. Σε κανέναν δεν θέλω να μεταδώσω την μολυσματική ασθένεια της χορτοφαγίας. Και να ήθελα δεν θα μπορούσα.

ΟΚ, σίγουρα δεν περιμένω από κανέναν να διαβάσει αυτά που γράφω και να γίνει χορτοφάγος. Μπορώ όμως να περιμένω το να σκέφτεται λογικά. Μπορώ να περιμένω το να μην κλείνει τα μάτια του στην πραγματικότητα (και τα αυτιά του και την μύτη του - και κυρίως την ψυχή του).
Δεν μπορώ να ακούω φιλοσοφικές σαπουνόφουσκες γιά τους αιώνιους νόμους της φύσης και γιά τα λιοντάρια στην μακρυνή στέππα που τρώνε γαζέλες. Την ίδια στιγμή που αγνοούμε - ηθελημένα - 500 καραμπινάτους παραλογισμούς που γίνονται ακριβώς δίπλα μας.
(όπου μας συμφέρει θέλουμε να μιμηθούμε τα λιοντάρια. Και όπου δεν μας συμφέρει σφυρίζουμε αδιάφορα).

Έχω συνηθίσει το να με θεωρούν γραφικό (και να με γράφουν).
Τι να κάνω όμως όταν έρχεται η πραγματικότητα να με δικαιώσει; Πως να αποκαλέσω όλους όσους με θεωρούν γραφικό; Ανόητους μήπως; Τυφλούς;
Απαπαπαπαπα, δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Προ παντός η ευπρέπεια και το να μην βρίζω τους συνομιλητές μου. Προ παντός μη θίξω κανέναν.

Εδώ και χρόνια ξελαρυγγιάζομαι να φωνάζω ότι η τροφή μας έχει εγκαταλέιψει προ πολλού το βουκολικό στάδιο του "τσομπανάκος ήμουνα, προβατάκια έβοσκα". Οτιδήποτε αποτελεί την τροφή μας δεν είναι παρά ένα βιομηχανοποιημένο προϊόν σε μαζική παραγωγή. Και σαν τέτοιο, υπόκειται στους νόμους της μεγιστοποίησης του κέρδους.

Είναι εντελώς ανόητο να επιχειρηματολογείς "τρώω κρέας γιατί είναι φυσικό και γιατί το χρειάζεται ο οργανισμός μου". Ποιό είναι φυσικό; Πιστεύεις σοβαρά ότι τα 400 εκατομμύρια γουρούνια / έτος είναι φυσικό προϊόν; Με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες γεννιούνται, μεγαλώνουν και πεθαίνουν;

Αν μεγαλώναμε τα ανθρώπινα παιδιά όπως μεγαλώνουμε τα γουρούνια που τρώμε, το παιδί μας θα γίνονταν ένας γίγαντας ύψους 2.2 μέτρων και βάρους 300-320 κιλών πριν κλείσει τα 3 (ολογράφως ΤΡΙΑ) του χρόνια.
Φυσικό και υγειινό προϊόν το κρέας, μμμμμμ.....

Παίρνω τιμές από ένα τυχαίο σουπερμάρκετ. Πατάτες 0.90 €/κιλό. Καλαμπόκι (κατεψ.) 1.2 €/κ. Κρέας χοιρινό 4.2 €/κ.
Γιά να φτιάξει η φύση 1 κιλό γουρούνι απαιτεί 7.5 - 8 κιλά καλαμπόκι και πατάτα. Αν είχαμε μείνει στα λιοντάρια και στις γαζέλες, το κάθε κιλό κρέας θα έπρεπε να κοστίζει 10 €. Αν αφαιρέσω βάρος γιά τα κόκκαλα, το αίμα, το κεφάλι κλπ. που δεν τρώγονται, το κρέας θα έπρεπε να κοστίζει 13-15 €/κ.
Αφήνω έξω τα κόστη γιά σταύλους, σφάξιμο, ψυγεία κλπ. που λογικά ανεβάζουν κι άλλο την τελική τιμή.

Ωωωω, τι θαύμα! Το καλαμπόκι κάνει 1.2€, χρειάζομαι 8 κιλά καλαμπόκι γιά κάθε κιλό χοιρινό (μείον τα μη φαγώσιμα, συν οι σταύλοι) και η μπριζόλα κάνει μόλις 4.2  €. Από ένα ζώο που (σε ανθρώπινες αναλογίες) έφτασε τα 300 κιλά σε 3 χρόνια. Θαύμα, θαύμα.

ΟΚ, εγώ δεν θέλω να κάνω κανέναν χορτοφάγο. Αλλά ΠΌΣΟ μυαλό χρειάζεται κάποιος γιά να σκεφτεί ότι κάτι δεν πάει καλά εδώ πέρα;

(Αντίστροφη λογική: θα μπορούσαμε να εκτρέφουμε γουρούνια σε φυσιολογικές συνθήκες. Αλλά τότε το κρέας θα κόστιζε 120-150 €/κιλό).

Περιτρυγιριζόμαστε από θαύματα. Εδώ και χρόνια φωνάζουμε οι φιλόζωοι, ότι η Ε.Ε. εισάγει 55.000 τόνους αλογίσιου κρέατος και εξάγει μηδέν. Επίσημα, οι ευρωπαίοι καταναλωτές καταναλώνουν 3.000 τόνους. Οι υπόλοιποι 52.000 τόνοι αλογίσιου κρέατος χάνονται (κάθε χρόνο) στην μετάφραση. Κανένας δεν τους είδε, κανένας δεν τους ξέρει, κανένας δεν είδε, δεν άκουσε και δεν είπε τίποτα.
Ξαφνικά, από μιά τυχαία συγκυρία, "ανακαλύπτουμε" ότι τόσα χρόνια τρώμε αλογίσιο κρέας. 
Έκπληκτα και αθώα βρέφη. Γιά χρόνια λοιδωρούν τους φιλόζωους, γιά χρόνια τους φτύνουν. Και ξαφνικά ανακαλύπτουν το αλογίσιο κρέας στο πιάτο τους. Μα πως μας βρήκε τούτο το κακό; Πως ήταν δυνατόν να γίνει τέτοιο πράγμα σ' εμάς τα αθώα βρέφη; Εμείς μόνο 52 χιλιάδες τόνους παραβλέπαμε κάθε χρόνο και προσποιούμαστε ότι δεν υπάρχουν.
Εμείς ακόμα νομίζουμε ότι το λιοντάρι τρώει την γαζέλα στην στέππα και ότι ο παππούλης σαλαγάει τα γίδια του στην τραχανοπλαγιά.

Βιομηχανοποιημένη η τροφή μας; Τσσσ, θα αστειεύεσαι σίγουρα.

Τα ψάρια που τρώμε προέρχονται από ιχθυοκαλλιέργειες. Η Ελλάδα μάλιστα πρωτοστατεί σε "αναπτυξιακές" επιδοτήσεις. 
Επιμένουμε όμως να ξεχνάμε ένα προβληματάκι. 
Τα ψάρια που εκτρέφουμε είναι σαρκοβόρα. Απαιτούν δηλαδή άλλα ψάρια γιά να μεγαλώσουν. Τα οποία προφανώς δεν είναι δυνατόν να προέρχονται από ιχθυοκαλλιέργειες.

Ψαρεύουμε λοιπόν φτηνά ψάρια στο Αιγαίο και τα ρίχνουμε σαν τροφή στα ακριβά ψάρια των ιχθυοτροφείων.
Γιά κάθε κιλό ψάρι ιχθυοτροφείου αφαιρούμε 6 κιλά ψάρια από το οικοσύστημα του Αιγαίου (συν την φύρα, συν τον γόνο που καταστρέφουμε). Ξεχνώντας πολύ βολικά, ότι το οικοσύστημα είναι πεπερασμένο, το ιχθυοτροφείο όμως όχι. Όσο πιο πολύ ψάρι βγάζει το ιχθυοτροφείο μας, τόσο μεγαλύτερη η επιδότηση που θα παντελονιάσουμε.

ΕΜΕΙΣ, καταστρέφουμε το οικοσύστημα; Μα τι είναι αυτά που λέτε εσείς οι γραφικοί οικολόγοι; Εδώ έρχονται επιδοτήσεις, έρχεται ανάπτυξη, προσφέρουμε εκατομμύρια θέσεις εργασίας.
Μα πως κάνετε έτσι εσείς οι γραφικοί μαλάκες; Το Αιγαίο έχει αρκετά ψάρια. Άλλωστε, αν αποδειχτεί ότι δεν έχει αρκετά, εμείς έχουμε την λύση: θα είμαστε τα αθώα και έκπληκτα βρέφη! Γιά άλλη μιά φορά.

Όταν το Αιγαίο μετατραπεί σε βοθρολύματα, λίγο πριν μας πνίξουν οι κουράδες, εμείς θα τραγουδάμε Ελύτη. Και θα ζητάμε επιδότηση από το κράτος, επειδή καταστράφηκαν οι περιουσίες μας (τα ιχθυοτροφεία). Γιά τα οποία κανένας, μα κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί ότι βλάπτουν.

Καινούργια εξελιγμένη μέθοδος. Επειδή το να πιάνεις τόσα ψάρια στο Αιγαίο είναι κουραστικό και ακριβό πράγμα, αποφασίσαμε να ρίχνουμε τα υπολείμματα των σφαγείων (κεφάλια γουρουνιών, κόκκαλα, αίμα, εντόσθια και άλλα που δεν θέλεις να ξέρεις) στα ιχθυοτροφεία. Με έναν σμπάρο, πολλά τρυγόνια - και οι επιδοτήσεις να τρέχουν.

Το ότι αναγκάζουμε τα ψάρια να φάνε κάτι που - σε φυσιολογικές συνθήκες - ποτέ δεν θα έτρωγαν, δεν μας περνάει από το μυαλό. 
Αν τα ψάρια αρρωστήσουν και μας μεταδώσουν κάποιον εξωτικό ιό, την έχουμε πάλι την λύση: έκπληκτα βρέφη.
Μα πως είναι δυνατόν να αναπτύσσεται επικίνδυνος ιός στο ψάρι - αφού του δώσαμε να φάει γουρούνι; Θαύμα, απροσδόκητο, κανένας δεν ήξερε, κανένας δεν το περίμενε, κανένας δεν το σκέφτηκε.

Υπενθυμισούλα γιά την νέα γενιά: ο ιός της νόσου των τρελών αγελάδων αναπτύχθηκε όταν αναγκάσαμε τα δυστυχισμένα τα ζώα να φάνε τους συντρόφους τους, να γίνουν καννίβαλοι.

Και γιά το τέλος η σούπερ ντούπερ τεχνολογική εξέλιξη. Βρήκαν λέει τρόπο να κάνουν τις τσιπούρες χορτοφάγους. Τώρα πιά δεν θα τρώνε άλλα ψάρια, ούτε γουρουνοκεφαλές. Από τώρα και στο εξής θα τρώνε μόνο φασόλια.

Κατά τα άλλα, το ψάρι είναι μιά πολύ υγειινή τροφή. Περιέχει ιώδιο, νάτριο, κάλιο και κοκκάλιο.
Το καλοκαίρι που μας έρχεται θα βλέπουμε τους γραφικούς ψαράδες να γυρνάνε με τις γραφικές τους ψαρόβαρκες και να μας σερβίρουν γραφικά ψαράκια σε γραφικές ψαροταβέρνες, στις γραφικές παραλίες.
 
Δεν αντέχω να βλέπω γύρω μου τόσους βουκόλους, ούτε τόσα έκπληκτα βρέφη. Πάω να πνιγώ.

10 σχολια:

poplar 25 February 2013 at 23:17  

κάνεις λάθος σε αυτό που λες ότι είναι σπουδαία υπόθεση να γίνει κανείς χορτοφάγος

1) ένα βιβλίο με χορτοφαγικές συνταγές είναι αρκετό για να ενημερώσει ως προς το τί μπορεί να τρώνε ως υποκατάστατο του κρέατος, δεν είναι rocket science

2) δε χρειάζεται να είναι κανείς 100% χορτοφάγος (η λέξη απο μόνη της τους τρομάζει), απλά να τρώει κρέας πιο σπάνια, δεν είναι δύσκολο ούτε βλαβερό

thinks 26 February 2013 at 03:21  

Στον πλανήτη παράγονται "χορτοφαγικά" φαγώσιμα (έστω "Α") που τα τρώνε και οι χορτοφάγοι και οι σαρκοβόροι (κανείς δεν είπε ποτέ όχι σε μια ωραία σαλάτα και πατάτες και φασόλια και σπανάκι με μια ωραία ζουμερή σταβλίσια porterhouse), και φαγώσιμο κρέας (έστω "B") το οποίο δεν τρώνε οι χορτοφάγοι.

Παράγουμε δηλαδή [Α επί χορτοφάγους συν (κρεατοφάγους x 1/2), και Β επί [κρεατοφάγους x 1/2]). Ξέχασα να σου πω ότι το άθροισμα είναι όλη η τροφή που καταναλώνει ο πλανήτης.

Τώρα, φοβάμαι ότι όταν βγάλουμε το "Β" από την εξίσωση θα πρέπει η παραγωγή του "Α" να αυξηθεί για να καλύψει τις ανάγκες διατροφής εκείνων που δεν θα τρώνε πια "Β".

Θα είναι δηλαδή σαν να έχεις στον κόσμο ξαφνικά πάνω από 50% με 70% περισσότερα αυτοκίνητα αλλά την ίδια παραγωγή βενζίνης. Θα πάρει καιρό να αυξήσεις την παραγωγή "Α" να καλύψει την μη ζήτηση του "Β". Τώρα θυμήθηκα την φάρμα γιγαντιαίων λαχανικών από την ταινία Sleeper του Γούντι Άλλεν...

Είχα μια φορά μια φιλενάδα που δίδασκε στο ΜΙΤ και μου έδινε να φάω μπέικον από σόγια. Εγώ προσωπικά θα ζούσα με μπανάνες και σοκολάτα, και διπλή παχιά κρέμα, αλλά είμαι διαβητικός :-(

Jolly Roger 26 February 2013 at 09:27  

Καλημερα, ευχαριστω για τα σχολια σας.

Αγαπητε poplar, στο (1) γενικα εχεις δικιο. Σαφως και υπαρχουν βιβλια, συνταγες, ιντερνετικα φορουμ κλπ.
Ειδικα εμενα μου πηρε 10 χρονια (σχεδον ντρεπομαι γι αυτο).
Αυτο ισως οφειλεται στο οτι τοτε δεν υπηρχε τοσο πλατια ενημερωση οπως σημερα. Ισως και να οφειλεται στο οτι η αποφαση υπερ της χορτοφαγιας απαιτει καποιες διεργασιες βαθια μεσα μας.

Διεργασιες που σ' εμενα κρατησαν πολυ, σε άλλους λιγοτερο και σε καποιους δεν εγιναν ποτέ.

Γι' αυτο και γραφω οτι η χορτοφαγια δεν ειναι κολλητικη και οσοι μιλανε μαζι μου δεν χρειαζεται να ειναι τοσο σφιγμενοι. Κανενας και τιποτα δεν μπορει να σε πεισει υπερ της χορτοφαγιας, αν δεν νιωσεις την αναγκη μεσα σου.

Στο (2) εχεις απολυτα δικιο φυσικα. Μακαρι να σκεφτονταν ολοι ετσι.

Anonymous 26 February 2013 at 09:52  

Ξεχασες το επιχείρημα με τους κυνόδοντες.
Και μην πας να πνιγείς, λυπήσου τα ψάρια. Τι μεζές θα είναι ενας χορτοφάγος:)

Καλημέρα
Nefeli

Jolly Roger 26 February 2013 at 10:00  

Αγαπητε thinks, δεν χρειαζεται να φοβασαι, επειδη η εξισωση σου δυστυχως ειναι εντελως λαθος.
Ξεχασες να βαλεις στην εξισωση ολη εκεινη την τροφη που παραγουμε προκειμενου να την ταϊσουμε στα ζωα που εκτρεφουμε.

Οι ποσοτητες της παραγομενης ζωοτροφης ειναι κολοσσιαιες, μακραν μεγαλυτερες απο τις ποσοτητες της "κατ' ευθειαν" φυτικης τροφης.

Στον Αμαζονιο και στην υποσαχαρια Αφρικη οι ανθρωποι πεινανε. Καλλιεργουν ομως δημητριακα, τα οποια εξαγουν στην Ευρωπη και Ουζα σαν ζωοτροφες.

Οπως γραφω στο ποστ, η αναλογια ειναι 1:6 μεχρι 1:12 αναλογα με το ζωο. Αν αφαιρεσω τα μερη εκεινα του ζωου που δεν τρωμε (κεφαλια, εντοσθια, αιμα, κοκκαλα) η αναλογια ανεβαινει στο 1:15.

Σε απλα νουμερα, για καθε κιλο κρεατος που τρως, εχουν παραχθει 15 κιλα σιτηρων. Η μεση καταναλωση κρεατος στην Ελλαδα και ΕΕ ειναι 90 κιλα κρεας /χρονο.

Δηλαδη με 90 κιλα κρεας εχεις θρεψει ΕΝΑΝ μεσοευρωπαιο. Σκεψου τωρα ποσους αφρικανους θα μπορουσες να θρεψεις με 90 Χ 15 = 1350 κιλα σιταριου ή καλαμποκιου.

Να σε βοηθησω λιγο;
1 κιλο καλαμποκι περιεχει 3800 θερμιδες.
1350 κιλα δινουν 1350Χ3800 = 5,130,000 θερμιδες.
Αυτες σημερα γινονται ζωοτροφη για να φαει το κρεας του ΕΝΑΣ μεσευρωπαιος.

Εστω οτι προσφερουμε σε καθε αφρικανο 2000 θερμιδες/ημερα, συμπηρωματικα στις θερμιδες που τρωει σημερα.
Δηλαδη του προσφερουμε 2000Χ365 = 730,000 θερμιδες/χρονο.

Με τα 5,130,000 που εξοικονομησαμε μορουμε να θρεψουμε 5130 / 730 = 7 αφρικανους.
Αντε, εστω 6 (για να εξακολουθησει ο μεσευρωπαιος να εχει τις ιδιες θερμιδες με πριν).

Σε πολυ απλα ελληνικα: αν γινοματαν ολοι χορτοφαγοι, η σημερα ηδη παραγομενη τροφη του πλανητη θα αρκουσε για να θρεψει τον ΕΞΑΠΛΑΣΙΟ παγκοσμιο πληθυσμο (45 δις ανθρωπους).

thinks 26 February 2013 at 13:23  

Μα, κάπταιν, φυσικά είναι λάθος η εξίσωσή μου :-)
Ήλπιζα ότι την έγραψα αρκετά χαζά για να φαίνεται σαν καλαμπούρι και στο ανειδίκευτο μάτι.
Είναι το είδος της σοφιστικής δικαιολογίας που ο καθένας σκαρφίζεται αυτές τις μέρες για να υπερασπίσει οτιδήποτε στο φάσμα της παράλογης και άνευ σκεπτικού δυσλειτουργίας της προσωρινής μας βασιλείας επί του πλανήτη.

Άλλα χρόνια και αιώνες είμασταν αρκετά λίγοι, με αρκετά ασήμαντη τεχνολογία, για να επιτρέπουμε την αυταπάτη πως κάτι σημαντικό είμαστε. Τώρα οι δικαιολογίες τελειώνουν πολύ γρήγορα. Εκμεταλλευόμαστε τα πάντα με τρόπο μη βιώσιμο στην μακρά πνοή, ορμώμενοι από την μειωμένου εύρους οπτική και κοντόφθαλμη αντιμετώπιση του τι θέλουμε αυτή τη στιγμή -σαν ατομικό κέρδος, όχι μόνο χρηματικό αλλά και για οποιαδήποτε έκφραση ικανοποίησης.

Για πόσες άλλες εκφράσεις της ανθρώπινης ύπαρξης θα μπορούσε κανείς να προβάλλει επιχειρήματα όπως αυτά που προβάλεις εδώ; Για το κάθε τι νομίζω, από τροφή έως παιδεία, από οπλισμούς μέχρι ..."δημοκρατία", και από πολυτέλεια εστίας μέχρι... και...

Μιλάς σωστά. Απλά μου φαίνεται ότι αποδεικνύεις περισσότερα, σε περισσότερα επίπεδα, από την συγκεκριμένη αναφορά του κειμένου.

καλή σου μέρα :-)

Jolly Roger 26 February 2013 at 20:54  

Γεια σου Νεφελη, του κυνοδοντες μου τους εχω χαρισει στο Μουσειο Φυσικης Ιστοριας οπως ξερεις ;-)

Σοβαρα τωρα, αναρωτηθηκα αν θα επρεπε να ξαναγραψω τα ιδια και τα ιδια που γραφω απο το 2006 στα μπλογκ (και τα ιδια που λεω απο το 2006 προ Χριστού).

Αλλά και το Spiegel με το 1 εκ. αναγνωστες/βδομαδα γραφει σημερα τα ιδια. Εγω τουλαχιστον εχω και την πρωτιά ;-)

Jolly Roger 26 February 2013 at 20:57  

Γεια σου thinks, οπως βλεπεις, τσιμπησα ;-) Εσυ εγραψες κατι "χαζο" και εγω το πηρα στα σοβαρα.

Οξυδερκης, διαπιστωσες οτι δεν περιοριζομαι στο επιπεδο της χορτοφαγιας. Εχω πραγματι κι αλλα να πω για το θεμα. Το ποστ γραφεται αυτες τις μερες και θα το δημοδιευσω προσεχως.

ria 27 February 2013 at 17:17  

το να είναι κάποιος χορτοφάγος είναι επιλογή.
το να έχει όμως ανάγκη από όλα τα στοιχεία που του δίνει η φύση δεν είναι.
εγώ δεν είμαι χορτοφάγος αν και με τα επιχειρήματά σου θα μπορούσα να γίνω. όμως τα φυτά δε μου προσφέρουν σίδηρο. και μην ακούσω για τις φακές και το σπανάκι. γιατί ο σίδηρος πους περιέχουν είναι δισθενής και ο οργανισμός χρειαζεται τρισθενή και ο δισθενής δεν ανάγεται σε τρισθενή στον οργανισμό άρα δεν απορροφάται. σίδηρο θα πάρω, λοιπόν από το κόκκινο κρέας, το συκώτι και τη σπλήνα. και οι πρωτείνες των φυτών και της σόγιας δεν αντικαθιστούν τις ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού.
ακόμα δε γίναμε αγγλία ή αμερική. προσωπικά τρώω κρέας από τη στάνη και τους στάβλους του χωριού μου. που τα ζώα είναι ελευθέρας βοσκής. και κοτόπουλα επίσης.

δυστυχώς ψάρια δεν έχω κανέναν να μου φέρει. αν πετύχω τράτα, θα ξέρω ότι δεν είναι ιχθυοκαλλιέργειας. αλλά συνήθως από την ψαραγορά, δεν ξε΄ρω τι παίρνω.

αν ζούσαμε σε μια χώρα που όλα είναι με βιταμίνες και ορμόνες, ναι θα είχες δίκιο. όταν όμως ακόμα, πας στην καρδίτσα και βλέπεις μια πλαγιά να ασπρίζει από πρόβατα και κατσίκια, τότε ακόμα μπορείς να τρως κοψίδια, γνωρίζοντας τι είναι.

ως χορτοφάγος, να προσέχεις τον αιματοκρίτη σου! και να περνάς καλά.
αλήθεια, οι γνωστοί σου νομίζουν ότι σώνει και καλά θες να τους αλλάξεις; αν ναι, μήπως κάτι κάνεις λάθος;

συγνώμη για το μέγεθος του σχολίου μου, αλλά σήμερα κιόλας, είχα ασθενή με αιματοκρίτη 22 επειδή από τα 23 της είναι χορτοφάγος. και έχασε ένα έμβρυο για αυτό το λόγο και είμαι σε συναισθηματική φόρτιση.

καλό απόγευμα!

Jolly Roger 27 February 2013 at 20:27  

Καλησπερα ria, ευχαριστω και για το σχολιο και για τις συμβουλες.
Το μεγεθος των σχολιων δεν χρειαζεται να σε απασχολει, αρκει να μπορεις να ολοκληρωσεις αυτα που θελεις να πεις. Δεν κουβαλαμε δα και τα σχόλια σε μαρμαρινες πλακες, οποτε μπορουν να ειναι οσο μεγαλα θελουμε. :-)

Γενικα εχεις δικιο σ' αυτα που λες. Οντως χρειαζομαστε ολες τις βιταμινες, πρωτεινες και ιχνοστοιχεια.

Η ειδοποιος διαφορά (και εκεινο που αποτρεπει πολλους υποψηφιους) ειναι οτι ενας χορτοφαγος πρεπει να σκεφτεται και να ενημερωνεται πανω στο τι τρωει. Αντιθετα ο κρεατοφαγος μπορει να ξενοιαστα να τσιμπαει οτι του πεφτει μπροστα του.

Π.χ. οταν τρως κατι με σιδηρο πρεπει να τρως και κατι ξινο μαζι (ειτε κατι πλουσιο σε βιταμινη C). Ο λογος ειναι οτι ετσι αυξανεις την απορροφητικοτητα του σιδηρου.

Αν αντιθετα φας κατι με σιδηρο και πιεις ταυτοχρονα καφε, ειτε αναψεις ενα τσιγαρακι, η απορροφητικοτητα του σιδηρου πεφτει στο μηδεν.

Αυτο ισχυει και για τους χορτοφαγους και για τους κρεατοφαγους, απλα οι χορτοφαγοι (πρεπει) να το ξερουν και να το ακολουθουν πιο πιστά. Ναι, ειναι κουραστικο το να σκεφτομαστε, αλλά εγω τουλαχιστον δεν θελω να καταναλωνω αλογιστα οτι πεφτει στην στρατα μου.

Για την ασθενη σου, ισως να φταιει το τσιγαρο, ισως να ξεχασε να παρει κατι ξινο μαζι με το σπανακι της (παρεπιπτοντως, ο απλος μαιντανος εχει 5 φορες περισσοτερο σιδηρο απο το οποιοδηποτε κρεας).

Τα ειπες λιγο αναποδα. Οι φυτικες τροφες περιεχουν 3σθενη σιδηρο και το κρεας δισθενη. Ο δισθενης απορροφαται πολυ ευκολα, ο 3σθενης σχεδον καθολου.
Αλλά αν το περιβαλλον ειναι οξινο, ο 3σθενης οξειδωνεται σε 2σθενη σιδηρο και δεν υπαρχει προβλημα.

* * *
Παντως δεν εχει σημασια αν μιλαμε για τον σιδηρο ειτε την Β12 (και γι' αυτην εχουν πει πολλα σε σχεση με τους χορτοφαγους).
Για ολα αυτα υπαρχουν παμπολλες συμβουλες, αρθρα, συζητησεις κλπ.
Ορεξη να' χεις να ενημερωνεσαι, και ολα βρισκονται.

Ολα, μα ολα οσα χρειαζεται ο οργανισμος μπορεις να τα παρεις απο αποκλειστικα φυτικες τροφες. Απλα χρειαζεται ενημερωση και σκεψη.

Προσωπικα, μετα απο 25 χρονια χορτοφαγιας δεν εχω καμμια ελλειψη. Την τελευταια μου γενικη αιματος (μαζι με ολες τις βιταμινες) την εκανα προχθες στα πλαισια του ετησιου κετσαπ.

Οχι μονο αυτο, αλλά εχω και κατα πολυ ανωτερες "επιδοσεις" (δλδ ολα τα νουμερα ολων των εξετασεων) απο τον μεσο ορο της ηλικιας μου.

Τελευταιο αφησα το θεμα με τα αιγοπροβατα που βλεπεις στις διάφορες ραχουλες. Αν αυτα που βλεπεις ηταν αρκετα, η Ελλαδα δεν θα εκανε εισαγωγες κρεατος. Η ΕΛΣΤΑΤ μιλαει για περιπου 500.000 τονους / χρονο.
Εισαγουμε κρεας αξιας 1.3 δις ευρω / χρονο, εξαγοντας κρεας αξιας 0.05 δις ( = 50 εκατομμυρια).
Η διαφορά των 1.25 δις ευρω σε εισαγομενο κρεας καταναλωνεται απο την εγχωρια αγορα.
Και ΔΕΝ προερχεται απο τα προβατακια που χοροπηδανε αμεριμνα στις τραχανοπλαγιες.

  © Blogger template 'Solitude' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP