Friday 1 March 2013

Ελεγθείτε

Γιά άλλο θέμα ήθελα να γράψω, και μάλιστα μερικές βδομάδες αργότερα, όταν θα το έχω έτοιμο. Αλλά γράφω ετούτο εδώ το μικρό - εν βρασμώ - μετά από αυτά που διάβασα στις ειδήσεις.

Βρίσκουν πιά καθημερινά κρέας αλόγου παντού. Στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στην Γερμανία, στα μπιφτέκια, στα λαζάνια, στα λουκάνικα.
Λογικό είναι! Για χρόνια, κάθε χρόνο 54.000 τόνοι αλογίσιου κρέατος είχαν γίνει η μαγική εικών. Κανένας δεν τους έβλεπε, όλοι επέμεναν να αγνοούν την ύπαρξη τους. Τώρα που άρχισε να ξηλώνεται το πουλόβερ, θα "ανακαλύψουμε" σαν έκπληκτα βρέφη ότι το αλογίσιο κρέας υπάρχει παντού.

Καπάκι έρχεται και η καινούργια είδηση ότι βρέθηκε αφλατοξίνη σε 45000 τόνους ζωοτροφές (σαραντα και πεντε χιλιάδες τόνοι). Για όσους δεν ξέρουν: με 10 μικρογραμμάρια (10 χιλιοστά του γραμμάριου) αφλατοξίνης καταστρέφεται το συκώτι σου, με 1 μικρογραμμάριο έχεις τον καρκίνο σίγουρο.
Από την μιά τα χιλιοστά του γραμμάριου, από την άλλη οι χιλιάδες τόνοι.

Οι οποίοι τόνοι διαμοιράστηκαν σε μερικές χιλιάδες κτηνοτροφικές μονάδες (κανένας δεν ξέρει ακριβώς πόσες) και δόθηκαν σαν τροφή σε μερικά εκατομμύρια ζώα - τα οποία θα καταλήξουν στο πιάτο μας.

Δεν χαίρομαι φυσικά με το ατύχημα της αφλατοξίνης. Ούτε θέλω να του δώσω μεγαλύτερες διαστάσεις από ότι του αρμόζει. Στο κάτω κάτω, δηλητήρια δεν βρίσκουμε μόνο στο κρέας, έχουμε βρει στο παρελθόν και σε όλα τα λαχανικά.

Εκείνο όμως που με φέρνει σε κατάσταση (ψυχικού) βρασμού είναι η κοινή, διαδεδομένη απαίτηση να αυξήσουμε τους ελέγχους. Μερικοί μιλάνε ήδη γιά δεκαπλασιασμό των ελέγχων στο κρέας.

Για μισό λεφτάκι ρε μάγκες - και μάγκισσες. Γιά ποιόν λόγο να αυξήσουμε τους ελέγχους; Ο κάθε έλεγχος κοστίζει 400 ευρώ. Ήδη σήμερα γίνονται 500.000 δειγματοληπτικοί έλεγχοι τον χρόνο ( = 200 μυρια). Γιά ποιόν λόγο να ανεβάσουμε το κόστος στα 2 δις και - το κυριότερο - γιατί να τα πληρώσω εγώ με τους φόρους μου;

Εσείς δεν μου λέτε συνέχεια ότι το κρέας είναι μιά υγειινή τροφή; Εσείς δεν λέτε ότι την χρειάζεται οπωσδήποτε ο οργανισμός σας; Εσείς δεν είσαστε εκείνοι που τρώτε κρέας "μιά στα τόσα"; Εσείς δεν είστε που στις σπάνιες φορές που τρώτε κρέας το προμηθεύεστε από τον αγνό παπούλη της αγνής τραχανοπλαγιάς, όπου τα κατσικάκια χοροπηδούν ελεύθερα και χαρούμενα;

Ε, αφού το προμηθεύεστε απ' ευθείας από τον παπούλη στο βουνό, τι τους χρειαζόσαστε τους κρατικούς ελέγχους;

Κρατικό έλεγχο χρειαζόμαστε στα βιομηχανοποιημένα προϊόντα μαζικής παραγωγής. Π.χ. στα φάρμακα και στα αυτοκίνητα. Αλλά στο κρέας γιατί;
Εσείς πιστεύετε ότι ο πτηνοτρόφος φωνάζει πουλ-πουλ-πουλ τις κοτούλες του κάθε μέρα και τους ρίχνει αγνό καλαμπόκι από τον διπλανό αγρό. Τα ζωάκια βόσκουν αμέριμνα στα λιβαδάκια, και τρέχουν από μόνα τους - χαρούμενα και ευτυχισμένα - στην χασαποταβέρνα προκειμένου να γίνουν μπριζόλες.

Έτσι δεν σας λένε οι βουκολικές εικόνες που υπάρχουν παντού; Έτσι δεν σας λέει η διαφήμιση; Έτσι δεν σας λέει μιά ολόκληρη μηντιακή μηχανή που "λαδώνεται" κάθε χρόνο με μερικά δισεκατομμύρια; Έτσι δεν έχετε πιστέψει τόσα χρόνια;

Ε, αφού τα αγνά κατσικάκια χοροπηδάνε στα αγνά λιβαδάκια και - ως δια μαγείας - ξεφνικά βρίσκονται μαγειρεμένα στο πιάτο μας, τι στον δαίμονα χρειαζόμαστε κρατικούς ελέγχους; 
Ξέρουμε εμείς γιά τις (πραγματικές) συνθήκες εκτροφής των ζώων; Θελήσαμε εμείς ποτέ να μάθουμε πως ακριβώς σφάζονται; Σε τι συνθήκες μεταφέρονται όσο είναι ακόμα ζωντανα; Τι βασανιστήρια βιώνουν μέχρι να οδηγηθούν στα σφαγεία;
Έχει δει ποτέ κανένας εικόνες από σφαγείο;  Γιατί δεν δημοσιεύονται εικόνες σφαγείων, αφού το τελικό προϊόν είναι τόσο, μα τόσο, μα τόσο, μα τόσο αγνό, καθαρό, υγειινό και απαραίτητο;

Απαπαπαπαπα, αυτά είναι κραυγές των υστερικών χορτοφάγων. Πολύπλοκα πράγματα, βαρετά πράγματα. Άλλωστε περιέχουν και φρικιαστικές εικόνες, που εμείς δεν θέλουμε να δούμε.

Είναι πολύ πιό λογικό να πιστεύουμε ότι το κατσικάκι χθές πηδούσε στο λιβαδάκι και σήμερα βρίσκεται στο πιάτο μας. Το τι έγινε στο ενδιάμεσο δεν μας αφορά.

Ωραία, είναι δικαίωμα του καθενός να πιστεύει ότι θέλει. Αλλά γιατί να πληρώσω εγώ φόρους γιά να φάει κρέας ο κάθε ένας που δεν θέλει να σκέφτεται;

Θέλεις κύριε(α) να φας κρέας; Ωραία, είτε θα είναι χωρίς ελέγχους είτε να  πληρώσεις εσύ τους απαιτούμενους κρατικούς ελέγχους. Να πάει η τιμή της κάθε μπριζόλας στα 500 ευρώ γιά να δούμε πόσο ωφέλιμο θα θεωρείς μετά το κρέας γιά τον οργανισμό σου.
Με ξένα κόλυβα ξέρω κι εγώ να κάνω ευχέλαιο.

* * * * 
Το πιό ψύχραιμο και λογικό από όλα θα ήταν να σπάσουμε επί τέλους την ψευδαίσθηση ότι το φαγητό μας κατασκευάζεται όπως τον καιρό των παππούδων μας.

Το φαγητό μας - από τα μπρόκολα, τις ντομάτες έως και το κρέας - δεν είναι παρά ένα βιομηχανοποιημένο μαζικό προϊόν. Η παραγωγή του από τον πρώτο σπόρο μέχρι το τελικό προϊόν, η διανομή του, η συσκευασία του, η ποιότητα του, η τιμή του καθορίζονται κατά 100% από τεράστια πολυεθνικά συμφέροντα.
Συμφεροντα που φροντίζουν συνειδητά και συστηματικά να κρύβουν τον ρόλο τους. Ξοδεύουν μάλιστα εκατοντάδες εκατομμύρια στην διατήρηση της ψευδαίσθησης, ότι η τροφή μας είναι "φυσική" και "αγνή". Το επίθετο αγνός βρίσκεται σε όλες τις διαφημίσεις τροφίμων. Γιατί άραγε;

Παντού βλέπουμε αγνούς βοσκούς στις ραχούλες, αγνούς αγρότες μπαρμπαστάθηδες στα αγνά χωράφια, αγνούς ψαράδες στα αγνά γαλανά νερά. Χορτάσαμε αγνότητα. 
Οποιος πιστεύει αυτές τις βουκολικές εικόνες, ας εξηγήσει στον εαυτό του πως βρέθηκαν 45000 τονοι ζωωτροφών με αφλατοξίνη στην γύρα. Τους κουβάλησε ο παπούς στην τραχανοπλαγιά με το γαϊδουράκι του; Τι τους χρειάζεται, αφού τα ζωάκια του βόσκουν αγνό χορταράκι του βουνού; Ακόμα και αν δεν είχαν αφλατοξίνη, ποιός αγνός κτηνοτρόφος, σε ποιό αγνό λιβάδι μπορεί να χρειάζεται 45000 τόνους ζωωτροφών (που είναι μακράν ένα ελάχιστο ποσοστό της συνολικής ποσότητας);

Αν θεωρήσουμε το κρέας σαν το βιομηχανοποιημένο μαζικό προϊόν που είναι, φυσικά και δεν έχω αντίρρηση να γίνονται κρατικοί έλεγχοι.

Αλλά άν καταστρέψούμε την βουκολική ψευδαίσθηση του ροζ κόσμου της Μπαρμπι, εκεί όπου καλοκάγαθοι παπούληδες βόσκουν αμέριμνα αιγοπρόβατα στις τραχανοπλαγιές, χάνεται το επιχείρημα περί "απαραίτητου" κρέατος, περί "ωφέλιμου γιά τον οργανισμό" κλπ.

Θα πάψουμε επί τέλους να δικαιολογούμε την κατανάλωση ενός βιομηχανοποιημένου προϊόντος με λιοντάρια και γαζέλες.

Θα πάψουμε επίσης να πιστεύουμε αυτό το απλοϊκό  επιχείρημα περί απαραίτητων ουσιών οι οποίες βρίσκονται "μόνο" στο κρέας. Εκτός αν με τα απαραίτητα  εννοούμε την αφλατοξίνη. Αυτή πράγματι περιέχεται μόνο στο κρέας.

Αν όμως εννοούμε σίδηρο, πρωτεϊνες κλπ., το κρέας (σαν βιομηχανοποιημένο μαζικό προϊόν που είναι), περιέχει τις ουσίες που αποφασίζουν οι πολυεθνικές τροφίμων ότι τις συμφέρει να βάλουν μέσα. Και ΜΟΝΟ αυτές.

5 σχολια:

thinks 2 March 2013 at 01:44  

Έχεις σκεφτεί ποτέ ότι ο έλεγχος του πληθυσμού γινόταν παλιότερα με πολέμους πρόσωπο-με-πρόσωπο και με επιδημίες για την καταπολέμηση των οποίων καίγανε μάνισες; Τώρα πως θα ελεγχθεί ο υπερπληθυσμός; Έχεις σκεφτεί ποτέ ότι τον Κέννεντυ δεν τον δολοφόνησε κάποια οργανωμένη συνομωσία, αλλά η αδιαφορία που άφησε μικρά ντόμινο να πέσουν εδώ κι εκεί μέχρι το τελευταίο; επειδή κανείς δεν ήθελε να βγει από την ησυχία του να κάνει κάτι που να τον προστάτευε καλύτερα;

Δεν είμαι μοιρολάτρης όταν λέω ότι σύντομα θα υπάρχει χάος. Είμαι ρεαλιστής. Δεν ειμαι απαισιόδοξος: ζω κάθε μέρα με χαρά και γαλήνη. Το σύστημα έγινε μεγαλύτερο και πιο πολύπλοκο από όσο έχουμε την ικανότητα να ελέγξουμε. Οι αριθμοί μας είναι πέρα οποιασδήποτε οργανωμένης συντήρησης.

Εμείς ζούμε σε ένα αυτάρκες χωριό. Τρώμε κρέας 2-3 φορές τον μήνα και ξέρουμε ποιό ήταν το όνομά του πριν καλέσει ο Πάολο τον σφαγέα στην φάρμα, και ξέρουμε καλά τι συνέβει στον Έλμο από το λιβάδι στην κατάψυξή μας. Και έτρωγε στο λιβαδάκι στα 900 μέτρα. Ο Πάολο και η Ελίζα δεν έχουν λεφτά για ζωωτροφές. Και η Ελίζα κάνει ένα τυρί από κατσικίσιο γάλα που είναι σαν αγελαδινό! Θα ήμαστε ίσως από τους τελευταίους. Το ηλεκτρικό κόβεται σχεδόν κάθε μέρα δω πάνω, οπότε δεν θα πανικοβληθούμε τόσο όσο οι της πόλης όταν μια μέρα σβήσουν τα φώτα.

Αρμαγέδων; Συνομωσία; Καταστροφολογία; Καθόλου. Ανθρώπινο είδος. Αυτό είμαστε, κάπταιν.

Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα, με κρέας ή χωρίς. Δεν κρίνω ούτε πιστεύω ότι κάτι είναι σωστό και κάτι λάθος -οποιαδήποτε υπερβολή ή απαίδευτη απόφαση ή συμπεριφορά δεν βγαίνει σε καλό...

Jolly Roger 2 March 2013 at 19:14  

Καλησπερα αγαπητε Δημητρη, αν εσυ εχεις καταφερει να διαχωρισεις την ζωη σου απο την μαζικη παραγωγη τροφιμων, τοτε δεν εχω να πω τιποτε.

Θα αναγνωριζεις μαλλον οτι ολοι οι υπολοιποι ανθρωποι ειτε δεν μπορουν ειτε δεν θελουν να ακολουθησουν τον δικο σου τροπο ζωης.

Αλλά αν τον ακολουθουσαν ολοι, τοτε δεν θα ηταν δυνατον να εφαρμοστει. Η γη δεν παραγει τοσες ζωοτροφες για να θρεψει τοσα ζωα - εκτος αν αρχισουμε παλι την βιομηχανοποιημενη παραγωγη.

Υ.Γ. και αφου εσενα δεν σε αφορα η βιομηχανοποιημενη παραγωγη τροφης, σιγουρα θα υποστηριζεις την γνωμη μου για πληρη καταργηση των κρατικων ελεγχων.

thinks 2 March 2013 at 21:09  

Καλή σου σπέρα κάπταιν, και μόλις έφτιαξα το καλύτερο τζατζίκι τριών ηπείρων για τους καλεσμένους (δεν έχω δοκιμάσει στις άλλες δύο ηπείρους). Η επιλογή μας ζωής φυσικά είναι προσωπική επιλογή και των δυό μας και έχεις δίκιο ότι για πολλούς ούτε εύκολη ούτε θεμιτή είναι. Αλλά οι επιλογές αρχίζουν να τεντώνονται κάτω στις μεγάλες πόλεις, γενικά...

Και βέβαια (επιστρέφοντες στους αριθμούς και υπερπληθυσμό), δεν είναι εφικτό να το κάνουν όλοι... και η φυσική επιλογή εισάγεται στην εικόνα...

Σχετικά με κρατικούς ελέγχους, εφ' όσον το πρόβλημα δεν είναι τόσο με την θεωρία του να υπάρχει έλεγχος αλλά με την αμορφοσιά/ανικανότητα/διαφθορά του κράτους/νόμων/εφαρμογών, δεν θα είχα πρόβλημα να είναι νομοθετημένα τα αυτονόητα -Το πρόβλημά μου είναι ότι σωστά αναλύεις την ρεαλιστική πραγματικότητα η οποία είναι βασικά εκτός ελέγχου πραγματικά και μεταφορικά.

Δεν νομίζω ότι έχω λύσεις να προτείνω, εκτός αν θεωρεί κανείς, όπως εγώ, λύση, την επί το ρεαλιστικότερο ανάλυση μιας φθίνουσας κατάστασης και τις προσδοκίες μας. Άλλωστε οι προσδοκίες είναι που προσδιορίζουν την οπτική των προβλημάτων.

Θεοδόσης Σ. 10 May 2013 at 18:36  

Καλησπέρα. Διάβασα το κείμενό σου και ενώ γενικότερα έχεις δίκιο, το παράδειγμα με τις αφλατοξίνες είναι ατυχές. Δυστυχώς ή ευτυχώς, οι πολυεθνικές των τροφίμων είναι αυτές οι οποίες έφεραν στην επιφάνεια το θέμα των αφλατοξινών περίπου πριν πέντε χρόνια. Αυτό έγινε διότι οι μεγάλες εταιρείες έχουν τα μέσα ξήρανσης και αποθήκευσης έτσι ώστε να αποφύγουν την εμφάνιση αφλατοξινών. Σαφώς και υπάρχουν κρούσματα, αλλά τα συμφέροντα γύρω από αυτό το θέμα είναι τεράστια (μηχανολογικός εξοπλισμός, εργαστήρια, εταιρείες συμβούλων-διαδικασίες, λογισμικά, δεσμευτικά μυκοτοξινών), οπότε ο κίνδυνος έχει μειωθεί κατά πολύ. Θα μπορούσα να σου γράφω ώρες για αυτά, αλλά μάλλον δεν υπάρχει λόγος εδώ. Αν ενδιαφέρεσαι να μάθεις περισσότερα, θα μπορούσα να σου στείλω μερικά λινκ για να δεις ότι τα πράγματα είναι πιο βαθιά. Ευχαριστώ για τον χρόνο σου.

Jolly Roger 14 May 2013 at 18:32  

Θεοδοση καλησπερα και καλως ορισες.

Συγνωμη για την αργοπορημενη απαντηση.

Τα λινκ που αναφερεις με ενδιαφερουν πολυ.
Δεν ειμαι χημικος, ηλ.-μηχανολογος ειμαι. Μαλλον δεν θα μπορεσω να παρακολουθησω την (βιο)χημικη πλευρα του θεματος.

Αλλά οτιδηποτε εχει σχεση με την παραγωγη / διανομη της τροφης μας με ενδιαφερει πολυ.

Ευχαριστω κι εγω για τον χρονο σου και για το σχολιο σου.

  © Blogger template 'Solitude' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP