Thursday 28 March 2013

Αλλάξαμε τα πετρέλαια

Στο σχολείο μάθαμε - σωστά - ότι το πετρέλαιο βρίσκεται σε τεράστιες κοιλότητες κάτω από την γη. Οι πιό προσεχτικοί μαθητές κράτησαν στην μνήμη τους, ότι το πετρέλαιο βρίσκεται υπό πίεση σ' αυτές τις κοιλότητες. Οι πιό απρόσεχτοι δεν χρειαστήκαμε καν το σχολείο, αφού την ίδια - σωστή - γνώση προσφέρει ο Αστερίξ και ο Λούκυ Λουκ ("Στην σκιά των Ντέρικ") :-)
Τι σημαίνει αυτό το "υπό πίεση"; Σημαίνει ότι έχουμε τεράστιες οικονομοτεχνικές και γεωπολιτικές επιπτώσεις. Μιά απλή τεχνική λεπτομέρεια (ότι δλδ. το πετρέλαιο βρίσκεται υπό πίεση) καθορίζει εδώ και 80 χρόνια την παγκόσμια οικονομία. Στις αρχές της πετρελαϊκής οικονομίας (1856 στην Γερμανία η πρώτη γεώτρηση, 1859 η πρώτη μαζική παραγωγή στο Titusville, Pennsylvania από τον στρατηγό Drake) τα πράγματα γίνονταν όπως ακριβώς τα περιγράφει ο Λούκυ Λουκ: έσκαβαν στην τύχη μιά τρύπα στο έδαφος και ξεπηδούσε πετρέλαιο.
Άλλωστε η γλώσσα μας δίνει τον σωστό ορισμό: πετρελαιοπηγή, δηλαδή κάτι αναβλύζει από μόνο του, δεν χρειάζεται άντληση. Αλλιώς θα το λέγαμε "πετρελαιοπηγάδι".

Τότε έσκαβαν στην τύχη, σε βάθη 10 - 50μ. Σήμερα σκάβουν μετά από γεωλογικές έρευνες που δείχνουν το σωστό σημείο. Τα βάθη έχουν φτάσει τα 4000μ, αλλά η τεχνολογία παραμένει πολύ απλή και σχετικά φτηνή: σκάβεις μιά τρύπα στο έδαφος και αναβλύζει πετρέλαιο, αυτό είναι όλο.

Όλη η ιστορία είναι να έχεις επαρκή πίεση. Αυτό ισχύει ήδη γιά τις περισσότερες πετρελαιοπηγές, άρα μηδέν πρόβλημα. Σε εκείνες που η πίεση δεν είναι αρκετή - π.χ. επειδή έχεις βγάλει ήδη σημαντικές ποσότητες είτε επειδή βρίσκονται πολύ βαθιά - προπαθείς να αυξήσεις την πίεση. Αυτό το αναλαμβάνει μιά απλή μηχανική αντλία με βαγονέτα. Πρόκειται γιά την χαρακτηριστική αντλία, που η εικόνα της στοιχειώνει το τοπίο στην Οκλαχόμα, στο Αζερμπαιτζάν και σε πολλά άλλα μέρη.
Αν δεν μπορείς να βάλεις αντλία, ρίχνεις βραστό νερό (ή άζωτο, ή διοξείδιο) στην τρύπα της γεώτρησης ώστε να αυξηθεί η πίεση.

Το σημαντικό λοιπόν είναι, ότι η τεχνολογία του πετρελαίου είναι πάμφθηνη έως ανύπαρκτη. Π.χ. στην Σ. Αραβία δεν χρειάζονται καν αντλίες. Εκείνο που είναι ακριβό στην όλη ιστορία είναι οι υποδομές.

Ας υποθέσουμε ότι σκάβοντας τον κήπο σου ανακαλύπτεις πετρέλαιο. Μην βιαστείς να χαρείς. Το πετρέλαιο σου πρέπει να μεταφερθεί στο διυλιστήριο. Αν το διυλιστήριο πέφτει μακρυά, ίσως χρειαστεί να φτιάξεις ένα. Γιά να μεταφέρεις το πετρέλαιο σου στο διυλιστήριο που θα φτιάξεις χρειάζεσαι αγωγούς (pipelines). Ίσως σου έρχεται φθηνότερα να το μεταφέρεις με τάνκερ. Αλλά τα τάνκερ απαιτούν ειδικά λιμάνια, οπότε μάλλον θα πρέπει να φτιάξεις ένα λιμάνι. Κοντά στην πετρελαιοπηγή σου εννοείται...

Γίνονται βέβαια όλα αυτά, δεν είναι πρόβλημα. Αλλά πρώτα θα χρειαστεί να επενδύσεις 2-3 δις ευρώ  σε υποδομές, μέχρι να μπουν στην τσέπη σου τα πρώτα λεφτά από την πετρελαιοπηγή σου. Και δεν ξέρω αν το ΑΤΜ της γειτονιάς σου θα μπορεί να σου δώσει τόσα.

Γεωπολιτικό ιντερλούδιο.
Όταν ο Σαντάμ μπήκε στο Κουβέϊτ το 1992, έθιξε άμεσα τα συμφέροντα της οικογένειας μπούς - δηλαδή γνωστών διαπλεκόμενων πετρελαιάδων.  Αν και εξαναγκάστηκε σε ταπεινωτική ήττα από τον μπους τον πρεσβύτερο, το Κουβέϊτ ποτέ έκτοτε δεν επανέκτησε την σημασία που είχε πριν την εισβολή του Σαντάμ.
Δέκα χρόνια αργότερα, ο μπους ο Μικρός κατέλαβε το ίδιο το Ιράκ - αλλά κανένας (με εξαίρεση μερικές εταιρείες σεκιούριτυ) δεν είχε όφελος.

Έχουμε το γεγονός ότι οι ΗΠΑ ελέγχουν πλήρως όλες τις πετρελαιοπηγές του Κουβέϊτ + Ιράκ αλλά δεν μπορούν να επωφεληθούν. Γιατί; Επειδή ο Σαντάμ κατέστρεψε τις υποδομές πριν τον δολοφονήσουν.

Η Σ. Αραβία έχει εντελώς σάπιες, σχεδόν εκατοχρονίτικες πετρελαϊκές υποδομές. Χρειάζονται περίπου 90 δις γιά να τις εκμοντερνίσουν. Οι άραβες ηγέτες δεν δίνουν αυτά τα λεφτά - αν και το πετρέλαιο είναι η ίδια τους η ύπαρξη.  Αμφιβάλλουν στο αν θα τα πάρουν πίσω.

Τα παραδείγματα του Ιράκ και της Σαουδαραβίας δείχνουν ότι ακόμα και μιά έτοιμη, αναβλύζουσα πετρελαιοπηγή είναι σχεδόν άχρηστη αν δεν υπάρχουν οι (πανάκριβες) υποδομές. Πόσο μάλλον που εμείς δεν ξέρουμε καν αν έχουμε πετρελαιοπηγή στον "κήπο" μας, δλδ. το Αιγαίο.

* * * *
Ξαναγυρίζω στα τεχνικά θέματα. Φυσικά και η παγκόσμια πετρελαϊκή βιομηχανία αντιμετωπίζει ένα σωρό δύσκολα - επί μέρους - τεχνικά προβλήματα. Αλλά όλα τα προβλήματα έχουν σχέση με τις υποδομές, όχι με την άντληση του πετρελαίου καθεαυτή. Γιά την άντληση χρειάζεται μιά τρύπα στο χώμα - και μόνο αυτή.

Π.χ. οι πλωτές πλατφόρμες κατεβάζουν το τρυπάνι τους 2500 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας μέχρι τον βυθό και μετά τρυπάνε άλλα 1500 μ κάτω του βυθού μέχρι να φτάσουν στην πετρελαιοπηγή. Εννοείται ότι πρέπει να μένουν αυστηρά στην θέση τους. Δεν γίνεται το τρυπάνι να είναι σε ένα σημείο Χ και η πλατφόρμα να αρμενίζει μερικά μίλια παραπέρα. Το να μείνει μιά πλατφόρμα ακίνητη στην θέση της στην μέση του ωκεανού με 9 μποφώρ και 15 μέτρα κύμα είναι ένα πολύ δύσκολο κατόρθωμα. Αλλά είναι ένα κατόρθωμα ναυσιπλοϊας, δεν έχει σχέση με την γεώτρηση γιά το πετρέλαιο.

Fracking
Μέχρι εδώ όλα γνωστά και παμπάλαια. Η βιομηχανία του πετρελαίου είναι αυτή που είναι.
Από το 2008 όμως μιά καινούργια τεχνολογία ήρθε στο προσκήνιο: fracking. Η λέξη είναι τεχνητή και προέρχεται από το cracking (διασπώ, συντρίβω).

Οι γεωλόγοι γνώριζαν από καιρό την ύπαρξη κολοσσιαίων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου σε πολλά μέρη του πλανήτη. Τα κοιτάσματα αυτά όμως θεωρούνταν μη-εκμεταλλεύσιμα, επειδή δεν βρίσκονται υπό πίεση.
Πρόκειται γιά πορώδεις πέτρες που περικλείουν στους πόρους τους πετρέλαιο ή φυσ. αέριο. Αλλά όπως περιγράφω στην αρχή αυτού του ποστ, χωρίς πίεση είναι άχρηστες. Η πετρελαϊκή τεχνολογία συνίσταται στο να τρυπάς το χώμα και να αναβλύζει πετρέλαιο λόγω της πίεσης. Αν τρυπήσεις μια πορώδη πέτρα (οι πόροι δεν βρίσκονται σε πίεση), δεν έκανες τίποτα. Η πίεση είναι το κλειδί.

Το fracking είναι μιά εντελώς καινούργια τεχνολογία που κάνει αυτά τα κοιτάσματα εκμεταλλεύσιμα, ακόμα και χωρίς να είναι υπό πίεση. Με το fracking ανοίγουν μιά τρύπα μέχρι τα πορώδη πετρώματα και μετά ρίχνουν ένα μίγμα χημικών και άμμου στην τρύπα. Τα χημικά "συντρίβουν" τα πορώδη πετρώματα - από κει και η λέξη - και το πετρέλαιο / φυσικό αέριο μπορεί να αντληθεί.

Γιά πρώτη φορά από τότε που η ανθρωπότητα ανακάλυψε το πετρέλαιο χρησιμοποιείται κάτι διαφορετικό από την απλή τρύπα στο χώμα.

Η καινούργια τεχνολογία έχει ήδη δείξει το φρικιαστικό της πρόσωπο. ´Οταν ρίχνεις (υπό πίεση χιλιάδων ατμοσφαιρών) τόνους χημικά στο υπέδαφος, κάποια στιγμή τα χημικά σου θα καταλήξουν στον υδροφόρο ορίζοντα.
Ηδη μερικές πόλεις στις ΗΠΑ έχουν καταστραφεί. Χρειάζονται εμφιαλωμένο νερό ακόμα και γιά το καζανάκι της τουαλέτας τους. Το νερό της βρύσης, ολόκληρο το δίκτυο ύδρευσης είναι γεμάτο τοξικά απόβλητα από τα γειτονικά fracking.
Εννοείται επίσης ότι γιοκ καλλιέργειες, αφού το νερό γιά πότισμα από τον υδροφόρο ορίζοντα έχει μετατραπει σε τοξικό απόβλητο. Σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων δεν φυτρώνει τίποτα πιά.

Ωστόσο το fracking είναι τόσο σημαντικό γιά όλους, που τα κράτη θα προτιμήσουν να χάσουν 5-6 πόλεις παρά να παραιτηθούν. Άλλωστε οι αμερικάνοι είναι διαχρονικά αναίσθητοι σε ότι αφορά το περιβάλλον.

Γιά να καταλάβουμε την σημασία του fracking: οι ΗΠΑ μπορούν μέσω του fracking να καλύψουν πλήρως τις ενεργειακές τους ανάγκες γιά τα επόμενα 140 χρόνια. Η Γερμανία έχει αποθέματα γιά 70 χρόνια. Η Αγγλία γιά 60. Η Ολλανδία γιά 90.
Η Κίνα έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα από όλους. Δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσουν γιατί δεν ξέρουμε με τι ρυθμούς θα καταναλώνει ενέργεια η κινέζικη οικονομία.
Πάντως τόσο οι κινέζοι όσο και οι αμερικάνοι δηλώνουν ότι στα επόμενα 10-15 χρόνια αποσκοπούν στην 100% ανεξαρτητοποίηση τους από εισαγωγές ενέργειας. Μιλάμε δηλαδή γιά ΗΠΑ και Κίνα ενεργειακά αυτόνομες, με την Ευρώπη να μην υστερεί.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη απογειώσει την οικονομία τους μέσω του fracking. Μερικοί μιλάνε γιά 2 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας από το 2008 μέχρι σήμερα - με προοπτική γιά 4 εκ στα επόμενα χρόνια.
Η πληθώρα φτηνής ενέργειας έχει κάνει βιομηχανίες που παλιά ήταν ενεργειοβόρες (δηλαδή ασύμφορες) να αναγεννώνται. Και φυσικά καινούργιες βιομηχανίες να εμφανίζονται.

Η Γερμανία είναι πολλαπλά ωφελημένη από το fracking. Αν και διαθέτει δικά της αποθέματα, δεν τα χρησιμοποιεί. Πρώτον θα τα έχει ρεζέρβα, όταν αρχίσουν να σώνονται των άλλων. Δεύτερον προφυλάσσει το περιβάλλον της και αφήνει τις (περιβαλλοντικές) καταστροφές στους άλλους. Οι γερμανοί είναι παραδοσιακά ευαίσθητοι σε περιβαλλοντικά θέματα. Τρίτον κερδίζουν μερικά δις από την τεχνολογία fracking που εξάγουν. Τέταρτον όλη τους η βιομηχανία επωφελείται από τις καινούργιες, χαμηλές τιμές ενέργειας.

Γεωπολιτικές προβλέψεις.
Το βρίσκω δύσκολο και κάπως βαρετό να κάνω γεωπολιτικές προβλέψεις. Μου φέρνει λίγο συνωμοσιολογικό να σπεκουλάρω πάνω στο "τι θα κάνει η Αμερική και η Γερμανία" αφού δεν έχω κάποιες ιδιαίτερες προσβάσεις ούτε στον Λευκό Οίκο ούτε στην Καγκελλαρία. Παρ' όλα αυτά υπάρχουν μερικές αυτονόητες προβλέψεις.

Αν λοιπόν ΗΠΑ + Κίνα γίνουν σύντομα ενεργειακά αυτόνομες και αν οι τιμές της ενέργειας γιά τις βιομηχανοποιημένες χώρες πέσουν δραματικά - όπως είναι πολύ πιθανό -, τότε το γεωπολιτικό βάρος των αραβικών χωρών και της Ρωσίας θα πέσει κατακόρυφα.

Η Ρωσία ζει αποκλειστικά από τις πωλήσεις φυσικού αερίου σε ψηλές τιμές. Αν αυτές πέσουν, η Ρωσία καταρρέει. Μαζί της και η μαφία που την κυβερνάει. Όλοι αυτοί οι κλεπτοκράτες που μας παριστάνουν τους μεγιστάνες και τους σωτήρες θα ξαναχωθούν στις τρύπες τους - αν δεν τους κρεμάσει πρώτα ο ρωσικός λαός από τα @@.
Τα αραβικά καθεστώτα είναι στυγνοί, φανατικοί, θρησκόληπτοι δικτάτορες. Επιζούν χάρη στο πετρέλαιο. Αν οι πωλήσεις μειωθούν, ο όχλος θα μοιράσει τα κομμάτια τους στα σκυλιά.
Το Ισραήλ προστατεύεται από τις ΗΠΑ, επειδή οι ΗΠΑ έχουν συμφέροντα (βλέπε πετρέλαιο) στην Μέση Ανατολή. Αν η Μ. Ανατολή γίνει αδιάφορη γιά τους αμερικάνους, δεν ξέρουμε τι θα γίνει με το Ισραήλ.

Και η Ελλάδα;
Στην Ελλάδα δεν θα γίνει τίποτα. Οι διεθνείς τιμές της ενέργειας είναι αδιάφορες γιά την Ελλάδα. Βιομηχανία δεν υπάρχει, μιά πτώση των τιμών ενέργειας δεν ωφελεί κανέναν.
Νότια της Κρήτης ίσως υπάρχουν κάποια κοιτάσματα που θα μπορούσανμε να εκμεταλλευτούνμε μέσω fracking. Αλλά δεν υπάρχουν αγωγοί γιά να μεταφέρουν το προϊόν, δεν υπάρχουν λιμάνια, δεν υπάρχουν υποδομές, δεν υπάρχει τίποτα.
Ακόμα και αν κάποιος κάνει την επένδυση, δεν ξέρουμε σε τι τιμή θα πουλήσει το πετρέλαιο / φυσικό αέριο μετά από 15 χρόνια, αφού οι τιμές θα πέσουν δραματικά μέχρι τότε. Όταν όλοι έχουν fracking στην αυλή τους γιά τα επόμενα 120 χρόνια, γιατί να αγοράσουν από εσένα;

Οσο γιά το περιβάλλον ... άσε καλύτερα.
Οι αμερικάνοι με αμερικάνικους ελέγχους και αμερικάνικη τεχνολογία τα σκάτωσαν ήδη εις πολλαπλούν. Και μάλιστα στα εύκολα, στην στεριά. Πόλεις ολόκληρες κατέστρεψαν.
Οι γερμανοί με γερμανικούς ελέγχους και γερμανική τεχνολογία δεν ακουμπάνε καν το fracking - δεν το εμπιστεύονται. Ούτε καν στην στεριά, σε βάθος 250 μέτρα.
Οι έλληνες θα πάμε με ελληνικούς ελέγχους (ο Μητσάρας που διορίστηκε από τον βουλευτή) και ελληνική τεχνολογία (συμφερόντων μπόμπολα, βαρδινογιάννη) να κάνουμε fracking νότια της Κρήτης σε βάθος 1500 μέτρα.
Τέλεια. Τώρα είμαι σίγουρος ότι το χάσαμε το Αιγαίο. Μαζί με το Λιβυκό και το Ιόνιο.

Κατά τα άλλα, fracking ξε-fracking, το πετρέλαιο θα συνεχίσει να είναι πανάκριβο γιά τους απλούς καταναλωτές και οι έλληνες θα βρίσκουν πρόσχημα την κρίση γιά να καταστρέψουν μέχρι τέλους την χώρα τους.
Θα συνεχίσουν να καταριώνται τα μνημόνια πάνω από τα τζάκια με τα παράνομα ξύλα, κάνοντας - κυριολεκτικά - την χώρα τους στάχτη.

Θα συνεχίσουν να ονειρεύονται κάποιον άραβα μεγιστάνα ή κάποιον μαφιόζο ρώσο ολιγάρχη γιά να τους σώσει. Αλλά επειδή αυτοί θα έχουν τα δικά τους προβλήματα και δεν θα έρχονται, οι έλληνες πάλι στην Μέρκελ (και τους διαδόχους της) θα καταλήγουν.

Κουνηθώμεν, λυγισθώμεν, δύσκολα παραδοθώμεν, όπως έλεγε ο Μποστ.

Thursday 14 March 2013

Εμίρηδες με χρυσάφια

Το πρωτάκουσα το περασμένο καλοκαίρι "η κόρη του εμίρη του Κατάρ έκανε τις διακοπές της όταν είδε μιά θαλάσσια χελώνα να πλέει στ' ανοιχτά της Οξυάς, ανάμεσα Ιθάκη και Κεφαλονιά. Από τότε ο εμίρης του Κατάρ θέλει να αγοράσει την Οξυά γιά να χτίσει βίλα στην κόρη του".

Αγανάκτησα, αλλά το κατάπια και συνέχισα την ζωή μου. Δεν βαριέσαι, εδώ άλλες τρυπάνε την κλειτορίδα τους γιά να της κρεμάσουν σκουλαρίκια, η βεζιροπούλα θέλει να χτίσει βίλα στην Οξυά. Αυτή θα με απασχολήσει; Έχουμε και δουλειές.
Η είδηση όμως επαναλαμβανόταν όλο το φθινόπωρο, ξανά και ξανά. Ο εμίρης που θα αγοράσει την Οξυά, ένα νησί ανάμεσα Ιθάκη και Κεφαλονιά, και θα φέρει επενδύσεις, ανάπτυξη, δουλειές - και γενικώς τον επί Γης Παράδεισο. 
Οι ειδήσεις ανέφεραν σε εμπιστευτικό τόνο ότι "συζητάμε με το στενό οικογενειακό περιβάλλον του εμίρη" (δηλαδή τον τέταρτο γιό της έβδομης  παλλακίδας του). Αν και το μπαρούτι μου ανέβαινε μέχρι την μύτη, κρατούσα την ψυχραιμία μου και δεν έλεγα τίποτα.

Ο θρήνος ήρθε κάπου στις αρχές Φλεβάρη 2013, όταν ανακοινώθηκε ότι ο εμίρης - απογοητευμένος από την ελληνική γραφειοκρατία - δεν θέλει πιά να αγοράσει την Οξυά που βρίσκεται ανάμεσα Ιθάκη και Κεφαλονιά. Έπεσαν και μερικοί ξύλινοι τίτλοι εφημερίδων "τώρα που έφυγε ο εμίρης, καθήστε να βλέπετε τα πουρνάρια να μεγαλώνουν" καθώς και "εσείς δεν ψάχνετε γιά επενδυτές αλλά γιά μαζοχιστές" (αυτά φέρεται να είπε ο εμίρης).

Μετά την ανακοίνωση της αποχώρησης του εμίρη, η ελληνική μπλογκόσφαιρα, φόρουμς, εφημερίδες, αναλυτές πήρε φωτιά. 
Η μιά μερίδα (μάλλον μειoψηφία) έλεγε ότι ακόμα και ένας εμίρης πρέπει να σεβαστεί τους ελληνικούς νόμους και το περιβάλλον. Εμείς είμαστε μιά πτωχή πλην τιμία Ελλάς και δεν θα ανεχτούμε κανέναν εμίρη να παρενοχλήσει τις φραγγόκοτες και τους σαργούς μας.
Η άλλη μερίδα - πλειοψηφία - επαναλάμβανε διαρκώς τα (υποτιθέμενα) λόγια του εμίρη περί πουρναρίων και μαζοχιστών, σκίζοντας τα μάγουλα της και δέρνοντας τα στήθη της. Κάτι σαν τις Τρωάδες του Ευριπίδη. 
Ωιμέ, τρισαλοί, εμείς οι άθλιοι έλληνες με την γραφειοκρατία μας διώξαμε τον καλό εμίρη. Που θα έφερνε την ανάπτυξη και θα τρώγαμε με χρυσά κουτάλια. Αυτομαστίγωμα μέχρι αίματος.

Άρχισαν και οι λεπτομέρειες γιά την Οξυά που θα αγόραζε ο εμίρης. Δηλαδή το νησί ανάμεσα Ιθάκη και Κεφαλονιά. Πρόκειται γιά ένα νησί απαράμιλλης ομορφιάς, με έκταση 45.000 στρέματα, με τρεις φυσικές παραλίες συν ακόμα άλλες δύο (υποθέτω παρά φύσιν) παραλίες που είναι κατάλληλες γιά μαρίνες. Μερικοί περιέγραφαν ακόμα και το πως οι γιοί του εμίρη θα έφερναν τα Χάμερ τους γιά να ανεβοκατεβαίνουν στις πλαγιές της Οξυάς.

Τόσο  η μία πλευρά όσο και η άλλη είναι τραγικά λάθος. Γιά πολλούς λόγους. Και τα λάθη στην αντιμετώπιση του εμίρη είναι ακριβώς τα ίδια που μας έφεραν την κρίση και τα μνημόνια.

Πρώτο λάθος, η Οξυά ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΙΘΑΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ.
Αγράμματοι, άσχετοι, αγεωγράφητοι και ανόητοι.
Πριν πουλήσετε την γη των πατεράδων (μ)σας, μάθετε τουλάχιστον κατά πού πέφτει. 
Μερικοί από τους πατεράδες (μ)σας έφαγαν σφαίρες, έμειναν ανάπηροι, έχυσαν το αίμα τους γι' αυτήν την γη. 
Να γκομενίζετε σε 24ωρη βάση στα ιντερνέτια το ξέρετε, να ανοίξετε έναν χάρτη και να βρείτε το που πέφτει η Οξυά σας πέφτει πολύ ζόρικο;

Το δεύτερο λάθος είναι ότι η Οξυά είναι ένας κάθετος ξερόβραχος στην μέση του πουθενά. Την Οξυά την ξέρω καλά, μιάς και περνάω συχνά από εκεί - και χαιρετάω τον φάρο στην άκρη του νησιού.
Τα περί 45000 στρεμάτων, φυσικών παραλιών κλπ είναι ΜΑΛΑΚΙΕΣ, και μάλιστα ολκής. Το νησάκι έχει μακρόστενο σχήμα, περίπου 800μ (οχτακόσια μέτρα) μήκος και 80 - 120 μ (ογδόντα έως εκατόν είκοσι μέτρα) πλάτος.
Χάμερ και κουραφέξαλα. Μέχρι να γυρίσεις το κλειδί στο Χάμερ, έχεις διασχίσει τα 800 μέτρα της Οξυάς και θα πέσεις (με το Χάμερ) στην θάλασσα. Γιατί να φύγουν οι γιοί της ερήμου από τα 7.000 χιλιόμετρα αμμόλοφων που διαθέτουν τζάμπα, προκειμένου να έρθουν με το Χάμερ στον ξερόβραχο των 800 μέτρων;

Δεν υπάρχει ούτε μία παραλία, η Οξυά είναι εντελώς απροσπέλαστη. Ένας κάθετος βράχος στην θάλασσα. Ακόμα και με κότερο, δεν μπορείς να την προσεγγίσεις, μόνο να περάσεις από μπροστά της.
Μαρίνα δεν μπορείς να φτιάξεις, γιατί εκεί που τελειώνει ο βράχος έχει βάθος 70 - 150 μέτρα. Εδώ στα 8 μέτρα προσπαθούμε αλλού να φτιάξουμε μαρίνες και δεν μας κάθεται - τεχνολογικά μιλώντας. Θα μας κάτσει στα 100 μέτρα;
 
Αυτός είναι και ο λόγος που όλους τους τελευταίους αιώνες έχει μείνει ακατοίκητη. Θα άφηναν οι έλληνες του πανωσηκώματος, της αρπαχτής και του αυθαίρετου ένα νησί ακατοίκητο, αν είχαν την δυνατότητα να το βρωμίσουν;
Τον εμίρη περιμέναμε να μας εποικίσει την χώρα, εμείς τόσα χρόνια δεν το ξέραμε;

Μπορώ να φανταστώ 500 λόγους γιά να ΜΗΝ χτίσει κάποιος σπίτι στην Οξυά. Ο μεγαλύτερος: δεν υπάρχουν υποδομές. Ανάμεσα στην Οξυά και την κοντινότερη πόλη (Μεσολόγγι) μεσολαβούν 800 μέτρα θάλασσα συν 40 χιλιόμετρα βάλτου. Νιξ δρόμος, νιξ αυτοκίνητα, νιξ τίποτα. Βάλτος, πηχτός. Απέναντι από την Οξυά βρίσκονται οι εκβολές του Αχελώου.

Έστω ότι ο εμίρης χτίζει βίλες. Έστω ότι θέλει εργάτες. Έστω ότι πληρώνει τους εργάτες καλά (τον έχεις γιά πολύ μαλάκα; γιατί να σε πληρώσει εσένα καλά; επειδή είσαι απόγονος του Αριστοτέλη; ). Απίθανα όλα αυτά, αλλά έστω.
Ποιός θα πάει στην Οξυά να χτίσει την βίλα του εμίρη; Ποιός θα ξεκινήσει από την Αθήνα, θα φτάσει στο Μεσολόγγι, θα διασχίσει με τα πόδια 40 χλμ βάλτου, θα κολυμπήσει 800 μέτρα στην θάλασσα, θα σκαρφαλώσει τον κάθετο βράχο και (αφού φτάσει στην κορφή και καρφώσει την - ελληνική πάντα - σημαία) θα πιάσει το πηλοφόρι και το μυστρί γιά να χτίσει τις βίλες του εμίρη;

Εδω λες σε άνεργους να πάνε να μαζέψουνε πορτοκάλια στο Άργος και κινδυνεύεις να σε δείρουν. Αν δεν είχαμε τους αφρικανοπακιστανούς όλη η γεωργική μας παραγωγή θα έμενε στα δέντρα. Εδώ δεν πάνε στο Άργος, στην Οξυά θα πάνε;

Αλλά το κυριώτερο, το μεγαλύτερο, το πιό ολέθριο λάθος είναι ότι ακόμα περιμένουμε τον από μηχανής θεό. Πέντε χρόνια ύφεση, τρία χρόνια μνημόνιο και ακόμα δεν έχουμε αποφασίσει να ξεκουνηθούμε από τον καναπέ μας.
Αραχτοί και λάιτ, και την φραπεδιά στο χέρι. Βρίζοντας την καταραμένη κρίση.
ΑΝ έρθει ο εμίρης, ΑΝ χτίσει ντουβάρια, ΑΝ κάνει επενδύσεις, ΑΝ μας πληρώσει τις θέσεις εργασίας (γιατί να το κάνει; ) τότε και μόνο τότε θα έχουμε ανάπτυξη.

Η μόνη ανάπτυξη που καταλαβαίνει ο έλληνας είναι το κάψιμο των δασών, το βρώμισμα των παραλιών και το χτίσιμο ντουβαριών. Καμμία άλλη ανάπτυξη δεν υπάρχει.

Τόσο οι πολέμιοι του εμίρη (καλύτερα το περιβάλλον παρά η ανάπτυξη) όσο και οι υπέρμαχοι του εμίρη (ανάπτυξη εδώ και τώρα) δεν μπορούν να διανοηθούν οτιδήποτε άλλο έξω από τον εμίρη, τα Χάμερ του και τις βίλες του. Εκτός από τα ντουβάρια και τα μπετά δεν υπάρχει τίποτα άλλο.

Το κερασάκι: τελικά ο εμίρης αγόρασε την Οξυά. Οι 500 λόγοι που βλέπω εγώ γιά να μην χτίσει εξακολουθούν να υφίστανται. Πιστεύω ότι ο εμίρης χρειάζεται την Οξυά γιά κάτι άλλο, όχι γιά να χτίσει βίλες. Αλλά κανένας δεν μπορεί να ξέρει τα σχέδια ενός εμίρη.

* * * * 
Σε παρόμοιο μοτίβο και η δημόσια κουβέντα γιά τα ορυχεία χρυσού στις Σκουριές. 
Οι ίδιες μαλακίες, τα ίδια λάθη.
Από την μιά μεριά οι αναπτυξιολάγνοι, που περιμένουν τον (ξένο) από μηχανής θεό να τους δώσει ένα ξεροκόμματο.
Από την άλλη οι περιβαλλοντολάγνοι, που φοβούνται το κυάνιο που χρησιμοποιείται στα μεταλλεία χρυσού. Οι κακές γλώσσες λένε ότι αυτοί με το όψιμο ενδιαφέρον γιά το περιβάλλον είναι εκείνοι που δεν μπόρεσαν να βρουν μεροκάματο στην καναδική εταιρεία. 

Το περιβάλλον το έχουν χεσμένο και οι μεν και οι δε. Όσοι (νομίζουν ότι) θα βγάλουν φράγκα, φωνάζουν γιά "ανάπτυξη". Όσοι δεν θα βγάλουν φράγκα, φωνάζουν γιά το "περιβάλλον" - το οποίο έχουν καταξεσκίσει και υποβαθμίσει εδώ και δεκαετίες.

Αν ήταν στο χέρι μου, θα αποφάσιζα σαφέστατα να μην γίνει το ορυχείο. Αρκετά ορυχεία χρυσού έχει η ανθρωπότητα, αρκετόν χρυσό κατέχουμε. Δεν είναι ο χρυσός αυτό που μας λείπει. Από περιβαλλοντική σκοπιά πρόκειται γιά μιά από τις πιό επικίνδυνες ανθρώπινες δραστηριότητες, συγκρίσιμη με τα πυρηνικά.
Κανένας δεν πρόκειται να δει λεφτά, εκτός από την καναδική εταιρεία και τον μπόμπολα. Κατά των ορυχείων λοιπόν.

Αλλά δεν μπορώ να μην καγχάσω βλέποντας το - δημοφιλέστατο - βίντεο του δήμαρχου της περιοχής. Ο οποίος μιλάει στον εκπρόσωπο της καναδικής εταιρείας και του λέει περίπου "δεν σας δίνουμε τον χρυσό μας, εμείς δεν θέλουμε τέτοια ανάπτυξη των ορυχείων, θα αναπτυχιούμε μόνοι μας με την γεωργία και την αλιεία μας". Καταχειροκροτήθηκε η δημαρχάρα, τσουνάμι εθνικής περηφάνιας φούσκωσε τα στήθη εκατομμυρίων ελλήνων. Δείξαμε στους παλιοκαναδούς ότι δεν μασάμε.

Σοβαρά ρε μεγάλε; (μεγάλοι, αν συνυπολογίσω όσους χειροκρότησαν). Ώστε νοιάζεσαι γιά το περιβάλλον του τόπου σου; Γιατί τον έχεις καταστρέψει τότε εδώ και κάτι δεκαετίες; Γιατί δεν υπάρχει παραλία χωρίς αυθαίρετα στον νομό σου; Γιατί δεν υπάρχει ρεματιά χωρίς χωματερές από σκουπίδια και μπάζα;

Ώστε θέλεις να αναπτυχθείς από την αλιεία σου και την γεωργία σου; ΟΚ, γιατί δεν το έκανες εδώ και 50 χρόνια; Ποιός σε εμπόδιζε να καλλιεργήσεις την γη σου; Ποιός σε εμπόδισε ποτέ να ρίξεις τους παράνομους δυναμίτες σου, τις μηχανότρατες; Ποιός σε κράτησε από το να καταστρέψεις οτιδήποτε μπορούσαν να αγγίξουν τα χέρια σου; Γιατί η περιοχή σου θεωρείται "ακριτική" αφού εσύ μπορείς και θέλεις να αναπτυχθείς μόνος σου;

Και ΟΚ, έστω ότι μέχρι τώρα σε κρατούσε μιά κακιά μάγισσα. Από εδώ και τώρα, τι ακριβώς σκοπεύεις να κάνεις γιά να αναπτυχθείς; Ποιά είναι τα σχέδια σου; 
Αφού κόπτεσαι τόσο γιά το περιβάλλον, τι σκοπεύεις να κάνεις αφού διώξεις τους μισητούς καναδούς και τον μπόμπολα; Πως σκοπεύεις να ζήσεις;

Αν έχεις σχέδιο ανάπτυξης με βάση αλιεία / γεωργία, να το πείς και στους υπόλοιπους ώστε να σε αντιγράψουν και να προκόψουν κι αυτοί.
Αν δεν έχεις σχέδιο ανάπτυξης, από που θα σου έρχεται το φαγητό; Με δανεικά από την Μέρκελ; Δεν έμαθες ότι αυτά τελειώσανε;

Ξαναλέω, δεν θέλω ορυχείο χρυσού στις Σκουριές (ούτε οπουδήποτε αλλού). Πες στους καναδούς να μαζέψουν τα μπογαλάκια τους και να φύγουν - εγώ μαζί σου.

Αλλά μη μου τραγουδάς τα δακρύβρεχτα γιά περιβάλλον, επενδύσεις και ανάπτυξη, την στιγμή που ούτε στο παρελθόν ούτε στο παρόν προσπάθησες ποτέ να σταθείς στα πόδια σου. Ούτε γιά το μέλλον έχεις κάποια σχέδια - εκτός από το να στείλει η Μέρκελ λεφτά.
Μιά ζωή από τα δανεικά των γερμανών ζεις. Και ούτε καν διανοείσαι ότι θέλεις να αλλάξει αυτό.

Friday 1 March 2013

Ελεγθείτε

Γιά άλλο θέμα ήθελα να γράψω, και μάλιστα μερικές βδομάδες αργότερα, όταν θα το έχω έτοιμο. Αλλά γράφω ετούτο εδώ το μικρό - εν βρασμώ - μετά από αυτά που διάβασα στις ειδήσεις.

Βρίσκουν πιά καθημερινά κρέας αλόγου παντού. Στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στην Γερμανία, στα μπιφτέκια, στα λαζάνια, στα λουκάνικα.
Λογικό είναι! Για χρόνια, κάθε χρόνο 54.000 τόνοι αλογίσιου κρέατος είχαν γίνει η μαγική εικών. Κανένας δεν τους έβλεπε, όλοι επέμεναν να αγνοούν την ύπαρξη τους. Τώρα που άρχισε να ξηλώνεται το πουλόβερ, θα "ανακαλύψουμε" σαν έκπληκτα βρέφη ότι το αλογίσιο κρέας υπάρχει παντού.

Καπάκι έρχεται και η καινούργια είδηση ότι βρέθηκε αφλατοξίνη σε 45000 τόνους ζωοτροφές (σαραντα και πεντε χιλιάδες τόνοι). Για όσους δεν ξέρουν: με 10 μικρογραμμάρια (10 χιλιοστά του γραμμάριου) αφλατοξίνης καταστρέφεται το συκώτι σου, με 1 μικρογραμμάριο έχεις τον καρκίνο σίγουρο.
Από την μιά τα χιλιοστά του γραμμάριου, από την άλλη οι χιλιάδες τόνοι.

Οι οποίοι τόνοι διαμοιράστηκαν σε μερικές χιλιάδες κτηνοτροφικές μονάδες (κανένας δεν ξέρει ακριβώς πόσες) και δόθηκαν σαν τροφή σε μερικά εκατομμύρια ζώα - τα οποία θα καταλήξουν στο πιάτο μας.

Δεν χαίρομαι φυσικά με το ατύχημα της αφλατοξίνης. Ούτε θέλω να του δώσω μεγαλύτερες διαστάσεις από ότι του αρμόζει. Στο κάτω κάτω, δηλητήρια δεν βρίσκουμε μόνο στο κρέας, έχουμε βρει στο παρελθόν και σε όλα τα λαχανικά.

Εκείνο όμως που με φέρνει σε κατάσταση (ψυχικού) βρασμού είναι η κοινή, διαδεδομένη απαίτηση να αυξήσουμε τους ελέγχους. Μερικοί μιλάνε ήδη γιά δεκαπλασιασμό των ελέγχων στο κρέας.

Για μισό λεφτάκι ρε μάγκες - και μάγκισσες. Γιά ποιόν λόγο να αυξήσουμε τους ελέγχους; Ο κάθε έλεγχος κοστίζει 400 ευρώ. Ήδη σήμερα γίνονται 500.000 δειγματοληπτικοί έλεγχοι τον χρόνο ( = 200 μυρια). Γιά ποιόν λόγο να ανεβάσουμε το κόστος στα 2 δις και - το κυριότερο - γιατί να τα πληρώσω εγώ με τους φόρους μου;

Εσείς δεν μου λέτε συνέχεια ότι το κρέας είναι μιά υγειινή τροφή; Εσείς δεν λέτε ότι την χρειάζεται οπωσδήποτε ο οργανισμός σας; Εσείς δεν είσαστε εκείνοι που τρώτε κρέας "μιά στα τόσα"; Εσείς δεν είστε που στις σπάνιες φορές που τρώτε κρέας το προμηθεύεστε από τον αγνό παπούλη της αγνής τραχανοπλαγιάς, όπου τα κατσικάκια χοροπηδούν ελεύθερα και χαρούμενα;

Ε, αφού το προμηθεύεστε απ' ευθείας από τον παπούλη στο βουνό, τι τους χρειαζόσαστε τους κρατικούς ελέγχους;

Κρατικό έλεγχο χρειαζόμαστε στα βιομηχανοποιημένα προϊόντα μαζικής παραγωγής. Π.χ. στα φάρμακα και στα αυτοκίνητα. Αλλά στο κρέας γιατί;
Εσείς πιστεύετε ότι ο πτηνοτρόφος φωνάζει πουλ-πουλ-πουλ τις κοτούλες του κάθε μέρα και τους ρίχνει αγνό καλαμπόκι από τον διπλανό αγρό. Τα ζωάκια βόσκουν αμέριμνα στα λιβαδάκια, και τρέχουν από μόνα τους - χαρούμενα και ευτυχισμένα - στην χασαποταβέρνα προκειμένου να γίνουν μπριζόλες.

Έτσι δεν σας λένε οι βουκολικές εικόνες που υπάρχουν παντού; Έτσι δεν σας λέει η διαφήμιση; Έτσι δεν σας λέει μιά ολόκληρη μηντιακή μηχανή που "λαδώνεται" κάθε χρόνο με μερικά δισεκατομμύρια; Έτσι δεν έχετε πιστέψει τόσα χρόνια;

Ε, αφού τα αγνά κατσικάκια χοροπηδάνε στα αγνά λιβαδάκια και - ως δια μαγείας - ξεφνικά βρίσκονται μαγειρεμένα στο πιάτο μας, τι στον δαίμονα χρειαζόμαστε κρατικούς ελέγχους; 
Ξέρουμε εμείς γιά τις (πραγματικές) συνθήκες εκτροφής των ζώων; Θελήσαμε εμείς ποτέ να μάθουμε πως ακριβώς σφάζονται; Σε τι συνθήκες μεταφέρονται όσο είναι ακόμα ζωντανα; Τι βασανιστήρια βιώνουν μέχρι να οδηγηθούν στα σφαγεία;
Έχει δει ποτέ κανένας εικόνες από σφαγείο;  Γιατί δεν δημοσιεύονται εικόνες σφαγείων, αφού το τελικό προϊόν είναι τόσο, μα τόσο, μα τόσο, μα τόσο αγνό, καθαρό, υγειινό και απαραίτητο;

Απαπαπαπαπα, αυτά είναι κραυγές των υστερικών χορτοφάγων. Πολύπλοκα πράγματα, βαρετά πράγματα. Άλλωστε περιέχουν και φρικιαστικές εικόνες, που εμείς δεν θέλουμε να δούμε.

Είναι πολύ πιό λογικό να πιστεύουμε ότι το κατσικάκι χθές πηδούσε στο λιβαδάκι και σήμερα βρίσκεται στο πιάτο μας. Το τι έγινε στο ενδιάμεσο δεν μας αφορά.

Ωραία, είναι δικαίωμα του καθενός να πιστεύει ότι θέλει. Αλλά γιατί να πληρώσω εγώ φόρους γιά να φάει κρέας ο κάθε ένας που δεν θέλει να σκέφτεται;

Θέλεις κύριε(α) να φας κρέας; Ωραία, είτε θα είναι χωρίς ελέγχους είτε να  πληρώσεις εσύ τους απαιτούμενους κρατικούς ελέγχους. Να πάει η τιμή της κάθε μπριζόλας στα 500 ευρώ γιά να δούμε πόσο ωφέλιμο θα θεωρείς μετά το κρέας γιά τον οργανισμό σου.
Με ξένα κόλυβα ξέρω κι εγώ να κάνω ευχέλαιο.

* * * * 
Το πιό ψύχραιμο και λογικό από όλα θα ήταν να σπάσουμε επί τέλους την ψευδαίσθηση ότι το φαγητό μας κατασκευάζεται όπως τον καιρό των παππούδων μας.

Το φαγητό μας - από τα μπρόκολα, τις ντομάτες έως και το κρέας - δεν είναι παρά ένα βιομηχανοποιημένο μαζικό προϊόν. Η παραγωγή του από τον πρώτο σπόρο μέχρι το τελικό προϊόν, η διανομή του, η συσκευασία του, η ποιότητα του, η τιμή του καθορίζονται κατά 100% από τεράστια πολυεθνικά συμφέροντα.
Συμφεροντα που φροντίζουν συνειδητά και συστηματικά να κρύβουν τον ρόλο τους. Ξοδεύουν μάλιστα εκατοντάδες εκατομμύρια στην διατήρηση της ψευδαίσθησης, ότι η τροφή μας είναι "φυσική" και "αγνή". Το επίθετο αγνός βρίσκεται σε όλες τις διαφημίσεις τροφίμων. Γιατί άραγε;

Παντού βλέπουμε αγνούς βοσκούς στις ραχούλες, αγνούς αγρότες μπαρμπαστάθηδες στα αγνά χωράφια, αγνούς ψαράδες στα αγνά γαλανά νερά. Χορτάσαμε αγνότητα. 
Οποιος πιστεύει αυτές τις βουκολικές εικόνες, ας εξηγήσει στον εαυτό του πως βρέθηκαν 45000 τονοι ζωωτροφών με αφλατοξίνη στην γύρα. Τους κουβάλησε ο παπούς στην τραχανοπλαγιά με το γαϊδουράκι του; Τι τους χρειάζεται, αφού τα ζωάκια του βόσκουν αγνό χορταράκι του βουνού; Ακόμα και αν δεν είχαν αφλατοξίνη, ποιός αγνός κτηνοτρόφος, σε ποιό αγνό λιβάδι μπορεί να χρειάζεται 45000 τόνους ζωωτροφών (που είναι μακράν ένα ελάχιστο ποσοστό της συνολικής ποσότητας);

Αν θεωρήσουμε το κρέας σαν το βιομηχανοποιημένο μαζικό προϊόν που είναι, φυσικά και δεν έχω αντίρρηση να γίνονται κρατικοί έλεγχοι.

Αλλά άν καταστρέψούμε την βουκολική ψευδαίσθηση του ροζ κόσμου της Μπαρμπι, εκεί όπου καλοκάγαθοι παπούληδες βόσκουν αμέριμνα αιγοπρόβατα στις τραχανοπλαγιές, χάνεται το επιχείρημα περί "απαραίτητου" κρέατος, περί "ωφέλιμου γιά τον οργανισμό" κλπ.

Θα πάψουμε επί τέλους να δικαιολογούμε την κατανάλωση ενός βιομηχανοποιημένου προϊόντος με λιοντάρια και γαζέλες.

Θα πάψουμε επίσης να πιστεύουμε αυτό το απλοϊκό  επιχείρημα περί απαραίτητων ουσιών οι οποίες βρίσκονται "μόνο" στο κρέας. Εκτός αν με τα απαραίτητα  εννοούμε την αφλατοξίνη. Αυτή πράγματι περιέχεται μόνο στο κρέας.

Αν όμως εννοούμε σίδηρο, πρωτεϊνες κλπ., το κρέας (σαν βιομηχανοποιημένο μαζικό προϊόν που είναι), περιέχει τις ουσίες που αποφασίζουν οι πολυεθνικές τροφίμων ότι τις συμφέρει να βάλουν μέσα. Και ΜΟΝΟ αυτές.

  © Blogger template 'Solitude' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP