Και όμως κινείται
Ο Γαλιλαίος ήταν ένας θετικός επιστήμονας που ανακάλυψε το ηλιοκεντρικό σύστημα (δλδ ότι η Γη γυρίζει γύρω από τον Ήλιο). Η εκκλησία θορυβήθηκε από αυτήν την ανακάλυψη, φοβήθηκε ότι θα χάσει τις εξουσίες της και γι αυτό έσυρε τον Γαλιλαίο στην Ιερά Εξέταση. Εκεί, μπροστά στον φόβο να καεί στην πυρά, ο Γαλιλαίος αναγκάστηκε να απαρνηθεί το ηλιοκεντρικό σύστημα. Την στιγμή όμως που απαρνιόταν τις επιστημονικές του πεποιθήσεις, ο Γαλιλαίος ψιθύρισε στον εαυτό του "και όμως κινείται" (Eppur si muove).
Bullshit. Ούτε μία λέξη στην παραπάνω παράγραφο δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια.
Τα ψέματα αρχίζουν με τον θετικό επιστήμονα. Ο λεγάμενος (που παρεπιπτόντως είναι από τους μεγαλύτερους επιστήμονες της ανθρωπότητας) ξεκίνησε τις σπουδές του σαν καλογεροπαίδι. Μοναχός ήθελε να γίνει, θεολογία σπούδαζε. Με τον μετέπειτα Πάπα ήταν κολλητάρια και οικογενειακοί φίλοι. Σε όλη του την ζωή ο Γαλιλαίος ήθελε να βοηθήσει την Εκκλησία.
Η χοντρότερη χοντράδα είναι βέβαια το ηλιοκεντρικό σύστημα. Το οποίο είχε ανακαλύψει ο Κοπέρνικος 21 χρόνια πριν καν γεννηθεί ο Γαλιλαίος και 85 χρόνια πριν την περιβόητη δίκη.
Τα υπόλοιπα είναι παρόμοιες χονδροειδείς μπούρδες και ψέματα. Αν η Εκκλησία πανικοβλήθηκε από μια επιστημονική ανακάλυψη, αν φοβήθηκε ότι θα χάσει την εξουσία της, γιατί περίμενε 85 χρόνια; Οχι μόνο περίμενε, αλλά δίκασε και τον λάθος άνθρωπο.
Πρέπει να έχεις IQ χαλικιού για να πιστέψεις ότι η Εκκλησία θα μπορούσε να χάσει τις εξουσίες της εξ αιτίας του ηλιοκεντρικού συστήματος. 1632 γράφει το ημερολόγιο. Αγράμματοι χωρικοί πεθαίνουν από πανούκλα, πείνα η δυσεντερία, κάτω από το κνούτο του κάθε φεουδάρχη. Από που θα μάθουν ότι η Γη γυρίζει γύρω από τον Ήλιο; Από το φεησμπουκ; Αντε και το έμαθαν, γιατί να εξεγερθούν; Δηλαδή αν σου αποκαλύψω εσένα ότι η Ανδρομέδα βρίσκεται 1302 έτη φωτός μακρυά μας αντι για 1300, εσύ θα εξεγερθείς; Θα ρίξεις την Εκκλησία και την κυβέρνηση; Ίσα ρε μεγάλε.
Η αλήθεια για την δίκη είναι αυτή: Ο Γαλιλαίος, θέλοντας να βοηθήσει την Εκκλησία, έγραψε μια επιστολή στον Πάπα (που όπως είπαμε ήταν οικογενειακός του φίλος και έπαιζαν σφαλιάρες) στην οποία του συνιστούσε να μην βασίζει την εκκλησιαστική κατήχηση τόσο πολύ στον Αριστοτέλη και τους περιπατητικούς φιλόσοφους, γιατί εεεε.... ο Αριστοτέλης και οι περιπατητικοί είχαν γράψει και κάποιες μαλακιούλες (τις οποίες είχε αναγνωρίσει ο Γαλιλαίος, γιατί ο άνθρωπος ήταν όντως μεγάλη διάνοια).
Το γράμμα του Γαλιλαίου έμεινε αναπάντητο για 8-9 χρόνια (φαντάσου πόσο είχε τρομάξει η Εκκλησία), μέχρι που κάποιος αντίζηλος έκανε μια πλαστογραφία του γράμματος και την έστειλε στην Ιερά Εξέταση. Η οποία καταδίκασε μεν τον Γαλιλαίο, όχι για το ηλιοκεντρικό σύστημα αλλά για "απειθαρχία", δλδ. τρέχα γύρευε. Φυσικά, ήξεραν ότι είναι δικός τους άνθρωπος και του επέβαλαν μια ποινή-χάδι: Κατ οίκον περιορισμός, για κάποιον που ήταν ήδη 70 χρονών. Ο Γαλιλαίος πέρασε την "ποινή" του σε μια αρχοντική έπαυλη της Τοσκάνης. Σήμερα θα σκάγαμε 2.000 ευρώ την ημέρα για να μπορούμε να ζούμε εκεί.
- - - -
Ποιός τα γράφει όλα τα παραπάνω; Μήπως τίποτα συνομωσιολόγοι; Κρυφές πηγές; Μυστικά ντοκουμέντα; Μπα, σιγά μην κάθομαι εγώ να μελετάω. Δεν είμαι διαβαστερό άτομο, ούτε κανένας μορφωμένος - όχι σε αυτούς τους τομείς τουλάχιστον.
Ολα όσα γράφω είναι παρμένα από την Βικιπέδια. Πολύ απλά, η βιογραφία του Γαλιλαίου, η αλήθεια για την δίκη του, η μούφα για το περιβόητο "και όμως κινείται" είναι γνωστά (στους ιστορικούς) εδώ και δεκαετίες, αν όχι αιώνες.
- - - -
Υπάρχει λοιπόν ένας μύθος που αναπαράγεται και είναι ευρέως διαδεδομένος, παρ όλο που ξέρουμε (τουλάχιστον όσοι κάνουν τον στοιχειώδη κόπο να σκεφτούν 5 πράγματα) ότι είναι μύθος, ψέμα, μούφα.
Το ζουμί της ιστορίας δεν είναι ότι υπάρχει ένας μύθος. Μύθοι υπάρχουν πάμπολλοι. Οι άνθρωποι έχουμε ανάγκη από μύθους. Αλλά η πίστη σε κάποιον μύθο εξυπηρετεί έναν σκοπό, αλλιώς ο μύθος θα ξεχαστεί. Πιστεύουμε στον μύθο του Μαρμαρωμένου Βασιλιά, γιατί ο μύθος εδραιώνει τα συμφέροντα μας. Ο κάθε μύθος υπάρχει όσο εκπληρώνει έναν σκοπό. Ο μύθος του Γαλιλαίου που δήθεν θα έκαιγαν στην πυρά, ποιόν σκοπό εξυπηρετεί;
Του ζουμί βρίσκεται στο γιατί διαδίδεται αυτός ο μύθος. Το "και όμως κινείται" του Γαλιλαίου το ξέρει κάθε άνθρωπος που έχει βγάλει Δημοτικό - αν και καραμπινάτο ψέμα. Γιατί;
Ποιους εξυπηρετεί ο μύθος του Γαλιλαίου; Ποιος ωφελείται από το παραμυθάκι ότι "ο καλός επιστήμονας έκανε μια τρομερή ανακάλυψη και η σκοταδιστική εκκλησία θέλησε να τον ρίξει στην πυρά για να μην χάσει την εξουσία της";
Δεν είναι δυνατόν όλη
αυτή η πλεκτάνη να φτιάχτηκε κατά λάθος. Ούτε είναι δυνατόν ένα τόσο
τερατώδες ψέμα να κυριαρχεί και να διαδίδεται για τόσους αιώνες. Ποιος το διαδίδει;
Οχι η Εκκλησία φυσικά, η Εκκλησία είναι οι κακοί αυτού του μύθου. Ούτε κάποιο έθνος. Ούτε κάποια φυλή. Μήπως κάποιοι φανεροί ή κρυφοί εχθροί της Εκκλησίας θέλουν να την βλάψουν με αυτόν τον μύθο;
Το τελευταίο το θεωρώ εντελώς απίθανο. Εδώ την Εκκλησία την συνταράζουν χιλιάδες σκάνδαλα. Τόσα και τόσα φρικιαστικά εναντίον της Εκκλησίας έχουν ήδη αποδειχτεί στα δικαστήρια. Και ενώ μπορείς άνετα να τους κατηγορήσεις για τόσα (φρέσκα και συνταρακτικά) πράγματα, εσύ επιλέγεις να τους κατηγορήσεις γιατί δήθεν πριν 3 αιώνες ήθελαν να κάψουν τον Γαλιλαίο; Πολύ ανόητος εχθρός της Εκκλησίας είσαι.
Αλλά αν δεν είναι ούτε οι φίλοι ούτε οι εχθροί της Εκκλησίας, αν δεν είναι ούτε κράτη ούτε έθνη, τότε ποιός διαδίδει επί τέλους - με τόση αποτελεσματικότητα ώστε να τον ξέρει το κάθε παιδί - αυτόν τον μύθο του Γαλιλαίου;
3 σχολια:
Δεν το είδα ποτέ ως ένα μύθο εναντίων της εκκλησίας. Το είδα πάντα, από μικρός, σαν μια ιστοριούλα που σκοπό έχει να κάνει κάποιον να βρίσκει την δύναμη να πιστεύει αυτό που του λένε τα σωθικά του ενάντια σε κάθε πίεση προς το αντίθετο, από όπου και να έρχεται. Η «εκκλησία» στο παραμύθι αυτό αντιπροσωπεύει το κατεστημένο από όπου πηγάζει η «πίεση». Τι πιο πειστική προσωποποίηση «κατεστημένου» από μια νομοθεσία που αν την παραβείς δεν πας φυλακή για 15-20 αλλά για μια αιωνιότητα με βελζεβούληδες να σε σουβλίζουν.
Ο συγκεκριμένος μύθος, υπό αυτή την οπτική, έχει κάτι για όλους: Το μεγάλο μυαλό, την για-τα-μάτια υπακοή στο κατεστημένο σαν καλός πολίτης, αλλά και την κρυφή πίστη στο ότι τελικά έχεις δίκιο, το οποίο το αναγνωρίζει και η αιωνιότητα δοξάζοντάς σε.
Βέβαια όλα αυτά τώρα αλλάζουν αφού ο Ντόναλντ Τραμπ απέδειξε ότι η Γη είναι επίπεδη και ότι ο ήλιος λάμπει σταθερά από τον πισινό του... Και τα πλήθη χάρηκαν χαρά μεγάλη.
Ciao, Captain!
Ciao αγαπητέ thinks!
Μυθοι υπάρχουν πολλοι. Ο καθε μυθος σημαινει και κατι διαφορετικο για τον καθε ανθρωπο.
Π.χ. ο Χορος του Ζαλογγου ειναι ενας μυθος που για πολλους σημαινει το "καλυτερα νεκρος παρα σκλαβος". Το ερωτημα ειναι γιατι καποιοι μυθοι παραμενουν ζωντανοι και αλλοι οχι.
Πιστευω οτι για να μεινει ενας μυθος ζωντανος πρεπει ειτε να εκφραζει μια αρχετυπη ανθρωπινη αναγκη - π.χ. την διψα για ελευθερια οπως στο Ζαλογγο - ειτε καποιο συμφερον. Πχ. ο μυθος της Αγιας Λαυρας την 25η Μαρτη εκφραζει το συμφερον της Εκκλησιας να φανει μπροσταρης σε μια εξεγερση, ενω δεν ηταν.
Για τον μυθο του Γαλιλαιου πιστευω (χωρις να εχω αποδειξεις) οτι ισχυει το δευτερο. Παραμενει ζωντανος γιατι εκφραζει καποιο συμφερον, οχι μια ανθρωπινη αναγκη.
Υποθέτω ότι οι μύθοι που παραμένουν «ζωντανοί» είναι εκείνοι που μοιάζουν με τον Τζων Γουαίην να υπερασπίζεται το Άλαμο. Οι μύθοι «πιάνουν» όταν σερβίρουν ελευθερία χωρίς την συνεπαγόμενη ευθύνη των πεπραγμένων. Το περί Αγίας Λαύρας δεν νομίζω να φτάνει το ύψος μύθου, πέρα από ένα απλό και χαμηλό ψέμα που βγήκε επειδή δεν ήταν καλά πολιτικά συνδεδεμένοι οι Πατρινοί και οι Καλαματιανοί...
Ποια η διαφορά μεταξύ συμφέροντος και ανθρώπινης ανάγκης;
Post a Comment