Επιστημονικές αποδείξεις
Γράφει ένας τύπος σήμερα στην εφημερίδα: 100.000 νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν φέτος από τον τουρισμό.
Και σκέφτομαι: "μας περνάει γιά μαλάκες, ή μήπως είμαστε μαλάκες; ".
Κανονικά, με 100.000 νέες θέσεις εργασίας έπρεπε οι δρόμοι να έχουν φρακάρει από τους ολοήμερους πανηγυρισμούς. Αλλά ας πάψω να είμαι ένας μίζερος δύσπιστος γιά σήμερα και ας τα πιστέψω όλα. 100.000 νέες θέσεις στον τουρισμό λοιπόν. Το πιστεύω, ώ ναι.
-- Έστω ότι όλες αυτές οι θέσεις είναι μόνιμες και όχι εποχιακές (εδώ γελάνε).
-- Έστω ότι ο κάθε ένας από τους εργαζόμενους παίρνει 1500 ευρώ τον μήνα καθαρά. Οι άνεργοι πτυχιούχοι και οι οι πτυχιούχοι που εργάζονται γιά 500 - 700 ευρώ (αν τα πάρουν, όταν τα πάρουν) μπορούν εδώ να καγχάσουν ελεύθερα.
-- Έστω 13 μισθοί / έτος (αφού το κάνουμε σουρεάλ, ας το κάνουμε σωστά)
-- Έστω ότι όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι δηλώνονται στην εφορία και πληρώνουν ένσημα στο ικα. Ναι, είμαστε στην Φρουτοπία, όλα είναι δυνατόν να γίνουν.
-- Η ελστατ μας λέει ότι τον Ιανουάριο του 2013 είχαμε 275.000 άτομα που απασχολούνταν στον τουρισμό. Έστω ότι από τον Ιανουάριο 2013 μέχρι τον Ιούνιο 2014 - δηλαδή μέσα σε 1.5 χρόνο βαριάς ύφεσης - δεν απολύθηκε κανένας από αυτούς.
Οι 275 χιλ. παλιές συν οι 100 χιλ. νέες θέσεις εργασίας μας κάνουν 375.000 απασχολούμενους στον τουρισμό - σήμερα, εδώ και τώρα.
Παρατηρησούλα: δεν είναι δυνατόν ένας οποιοσδήποτε τομέας ενός οποιουδήποτε επαγγέλματος σε ένα οποιοδήποτε κράτος σε μιά οποιαδήποτε εποχή να αυξάνεται από 275.000 σε 375.000 θέσεις εργασίας μέσα σε έναν χρόνο. Ακόμα και αν ανακαλύψουμε κοιτάσματα χρυσού στην Ομόνοια, τέτοιο πράγμα δεν γίνεται.
Αλλά σήμερα έχω φάει το Μήλο της Ευπιστίας και τα πιστεύω όλα.
Ας πάρουμε τώρα ένα κομπιουτεράκι και ας πολλαπλασιάσουμε όλα τα άνωθι νουμεράκια μαζί. Όλοι οι εργαζόμενοι, όλον το χρόνο, με τους μισθούς που δίνω πιό πάνω. Όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά. Συν το ικα, συν τις εισφορές, συν τα λάδια, τα ξυδια και τα μύδια.
Το νουμεράκι βγαίνει 9.7 δις. Αντε να το στρογγυλέψω και να το κάνω 10 δις.
Ξεπατώσαμε την χώρα μας, την ασχημήναμε, την γεμίσαμε τσιμέντο, ξεπουλήσαμε τις παραλίες μας, καταστρέψαμε, ποδοπατήσαμε, χτίσαμε και γενικώς γαμήσαμε ότιδήποτε μπορούσε να "αξιοποιηθεί" τουριστικά.
Και τι βγάλαμε; 10 ψωροδις. Οχι όλοι μας. Όχι το κράτος. 10 δις έβγαλαν οι 375.000 εργαζόμενοι στον τουρισμό.
Το κράτος έβγαλε ένα ποσοστό από το ποσοστό του ποσοστού, ώ κλάσμα του κλάσματος από το σύνολο των 10 δις. (μάθημα ετυμολογίας: το κλάσμα βγαίνει από το κλάνω).
Κάποιο φπα, αν και όταν πληρώνεται, κάποιοι φόροι, αν και όταν πληρώνονται - τέτοια κιμπαριλίκια.
Πόσα ακριβώς έβγαλε το κράτος; Δεν ξέρω. Κανένας δεν ξέρει, ούτε το κράτος το ίδιο. Και κανένας δεν ΘΕΛΕΙ να μάθει (μη, τζιζ).
Κάνω ένα νοητικό πείραμα. Φέτος είχαμε 20 εκ. τουρίστες και 375000 εργαζόμενοι στην Ελλάδα έβγαλαν συνολικά 10 δις (με ΠΟΛΥ γεναιόδωρους υπολογισμούς).
Αν του χρόνου καταφθάσουν 100 εκατομμύρια τουρίστες, τότε θα απαιτηθούν 1.875.000 υπάλληλοι (θα σας φτιάξουμε και υπαλλήλους) οι οποίοι θα κερδίσουν 50 δις.
Από τα οποία 50 το κράτος θα εισπράξει 20 δις - σε μιά εντελώς ευνοϊκή υποθετική περίπτωση.
Το να έρθουν 100 εκατομμύρια τουρίστες σε μιά χώρα 10 εκατομμυρίων ψυχών είναι παραπάνω από επιστημονική φαντασία. Αλλά ακόμα και έτσι, το κράτος θα βγάλει στην πιο ιδανική, σουρεάλ περίπτωση το πολύ 20 δις.
Γιά ένα κράτος που χρωστάει 340 δις, τα 20 δις είναι πασατέμπος.
Και ΔΕΝ λύνουν κανένα πρόβλημα.
Το που θέλω να καταλήξω είναι αυτονόητο ελπίζω: τα 20 εκ. των φετινών τουριστών είναι ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ γιά την χώρα. Μιά - κάποτε - πανέμορφη χώρα ποδοπατιέται και ξεκοιλιάζεται γιά να κονομήσουν μερικοί γιδοβοκοί.
Το ψεύτικο επιχείρημα περί θέσεων εργασίας υπερτονίζεται και προπαγανδίζεται προκειμένου να μην αντιδράσουν τα γίδια στο μαντρί. Όλοι σκέφτονται ότι "αφού πρόκειται να φτιαχτούν θέσεις υπαλλήλων, ας την γαμήσουμε την αμμουδιά, ας το ξεπατώσουμε το νησάκι".
Με την θολή υπόσχεση περί ανύπαρκτων θέσεων εργασίας και μιάς ανάπτυξης που μπορεί να έρθει από οπουδήποτε αλλού εκτός από τον τουρισμό, οι επιτήδειοι καρπώνονται ότι πιό όμορφο διαθέτει (ακόμα) αυτή η χώρα.
Δεν ξέρω αν του χρόνου έρθουν 100 εκατομμύρια τουρίστες στην Ελλάδα. Ελπίζω να μην έρθει ούτε ένας.
Γιά ένα πράγμα είμαι όμως σίγουρος: σε 10 - 15 χρόνια, τα παιδιά μας (όσοι έχουν παιδιά) θα μας ξεχέσουν γι' αυτά που κάνουμε σήμερα.
Το εικονίδιο κλεμμένο από την Lifo.
UPDATE: Το ξέρω πως τα στοιχεία μου είναι ασαφή. Μακάρι να υπήρχαν σαφή στοιχεία. Αλλά αν υπήρχαν και αν τα δημοσίευε κάποιος, θα τον έκλειναν μέσα σαν τρομοκράτη, επειδή θα κατάστρεφε τον μύθο περί εσόδων από τον τουρισμό.
Που υπάρχουν ασάφειες στα παραπάνω στοιχεία:
-- Οι 100.000 του πληρωμένου γραφιά είναι ανύπαρκτοι. Προπαγάνδα μιάς άθλιας κυβέρνησης.
-- Οι 275.000 της ελστατ είναι σωστοί. Αν και το νούμερο πρέπει να διορθωθεί προς τα κάτω, εξ αιτίας των απολύσεων στον κλάδο τα τελευταία 1.5 χρόνια.
-- Οι 275.000 δεν είναι όλοι σχετικοί με τον τουρισμό. Η ελστατ τους ονομάζει "υπηρεσίες ξενοδοχείων και εστίασης". Αυτό περιλαμβάνει και τον ντηλιβερά στην γειτονιά μας, που δεν έχει καμμιά σχέση με τον τουρισμό.
-- Υπάρχει ένα άγνωστο νούμερο επαγγελματιών που έχει μεν έσοδα από τον τουρισμό αλλά δεν ανήκει στα ξενοδοχεία / εστίαση. Π.χ. τα γυφτ σοπς. Π.χ. οι περιπτεράδες πέριξ της πλ. Συντάγματος. Π.χ. τα ταξιδιωτικά γραφεία. Και άλλοι πολλοί (π.χ. ταξιτζήδες στα λιμάνια).
Κανένας δεν ξέρει πόσοι είναι αυτοί οι επαγγελματίες ούτε το πόσα βγάζουν.
-- Υπάρχει τέλος ένα άγνωστο νούμερο μαύρων εσόδων, μαύρης εργασίας και ημιαπασχόλησης. Ο τουρισμός είναι η κατ' εξοχήν εποχιακή εργασία.
Εδώ και δεκαετίες, τα έσοδα από τον τουρισμό είναι στην πλειοψηφία τους μαύρα. Δλδ. δεν τα "βλέπει" ούτε η ελστατ ούτε ο κρατικός προϋπολογισμός. Μόνο η Ελβετία τα βλέπει αυτά.
Τις ξέρω τις παραπάνω ασάφειες αλλά δεν μπορώ να τις διορθώσω. Παίρνω το μόνο νούμερο που προσεγγίζει κάπως την πραγματικότητα (οι 275.000 της ελστατ) και προσπαθώ να καλύψω τις ασάφειες με εξωφρενικά αισιόδοξες παραδοχές.
Π.χ. υπολογίζω 375.000 επί 1500 τον μήνα καθαρά επί 13 μήνες, κάτι που απλά δεν υπάρχει.
Υπολογίζω 100 εκατομμύρια τουρίστες, δλδ. 5Χ παραπάνω από φέτος, κάτι αδύνατον.
Ακόμα και έτσι, το όφελος από τον τουρισμό είναι μηδαμινό (όφελος = αυτό που βλέπει το ελληνικό κράτος, όχι αυτό που βλέπουν τα θησαυροφυλάκια της Ελβετίας).
Και σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί την καταστροφή της πατρίδας μας.
15 σχολια:
Αν ο κόσμος καθότανε να ρωτήσει (άσε να αναλύσει) αν είναι αλήθεια αυτά που τον ταΐζουνε, δεν θα είχε βγει κανείς από όσους βγήκαν από εκλογές τα τελευταία 40 χρόνια (αλλά δεν θα είχε βγει, εννοώ, κανείς απολύτως).
Ο κόσμος έχει ανάγκη το κανναβούρι του κάπταιν μου, μην τους χαλάς την ονείρωξη!
Πληροφοριακά, από δική μου εμπειρία τουλάχιστον, οι Έλληνες …επαγγελματίες τουρισμού άμεσα συναλλασσόμενοι με τουρίστες, κοιτούν τον τουρίστα σαν να είναι ένα υποδεέστερο όν που πρέπει να λέει και «ευχαριστώ» για την ύψιστη τιμή του να καταδέχεται ο Έλληνας να τον εξυπηρετήσει. Τα δε «ακριβά» φαγητά σε τουριστικά μέρη (διεθνών τουριστών, όχι ρωμιών) είναι πολύ συχνά η χειρότερη ποιότητα μενού (επιβεβαιωμένο και από προχτεσινή εμπειρία).
Γεια σου Δημητρη, η ποιοτητα των προσφερομενων τουριστικων υπηρεσιων στην Ελλαδα ειναι μια εντελως άλλη (πολυ πονεμενη) ιστορια.
Αν η χωρα (δλδ το κρατος, το συνολο της κοινωνιας) εβγαζε λεφτα, θα ελεγα οτι ας παει και το παλιαμπελο. Ας ειναι αναγωγοι, αρκει να φερνουν λεφτα για να ξεχρεωσουμε.
Αλλά αυτο που λεω στο ποστ ειναι οτι δεν φερνουν λεφτα. Και ουτε προκειται να φερουν, ακομα και με 100 εκατομμυρια τουριστες.
Γράφεις, γράφεις εσύ, αλλά ποιοί να σε ακούσουν; Αυτοί που περιμένουν αμύθητα πλούτη από τα μενίρ; Και γιατί να σε ακούσουν; Αφού μια χαρά βολεύονται με αυτά και άλλα παραμύθια.
Αγαπητέ Jolly Roger, δεν μπορώ να πω, γράφεις δεόντως διασκεδαστικά, αλλά καμιά φορά είναι σκόπιμο να μπορούμε να διακρίνουμε το δίκιο που πνίγει κάποιον από την ακατάσχετη ασχετολογία. Οπότε:
Σημεία που συμφωνώ:
1. Η κυβέρνηση είναι ό,τι χειρότερο έχει βγει ποτέ σ' αυτόν τον τόπο. Ο χαρακτηρισμός "άθλια" είναι επιεικώς επιεικής!
2. Τα πραγματικά στοιχεία σχετικά με τον τουρισμό απέχουν πολύ από τους καθημερινούς πανηγυρικούς των φιλοκυβερνητικών (όλα είναι φιλοκυβερνητικά) καναλιώνε!
3. Κατά βάση, τα έσοδα από τον τουρισμό στηρίζουν... φυσικά τους επιχειρηματίες που ασχολούνται με τον τουρισμό και απλώς δευτερευόντως τους υπαλλήλους που απασχολούνται εποχιακά.
Σημεία έντονης διαφωνίας:
1. Τα νούμερά σου είναι όντως για τα μπάνια, αλλά δεν μπορώ να σου το χρεώσω μιας και στο update που έκανες όντως το παραδέχεσαι.
(το σχόλιο συνεχίζεται)
(... συνέχεια)
2. Ο γνώμονας με τον οποίον κάνεις την ανάλυσή σου έχει προαποφασισμένο το γεγονός ότι πρέπει να βγάλει το κράτος. Και εγώ ο φουκαράς αναρωτιέμαι το εξής απλό: Έστω ότι τα νούμερά σου είναι πραγματικά και τα έσοδα από τον τουρισμό για φέτος είναι 10 δις (που δεν τα πλησιάζουμε καν). Για ποιον γαμημένο λόγο θα έπρεπε να βγάλει το κράτος έστω και 1 δις από αυτά τα 10 δις; Φρίκαρες, έτσι; Ας το αναλύσουμε: Έχουμε να κάνουμε με ένα πλήρως αναξιόπιστο κράτος, του οποίου το ασφαλιστικό καταρρέει και το οποίο έχει αναπροσαρμόσει μονομερώς μισθούς δημοσίου (καλώς μέχρι εδώ), συντάξεις (κακώς, αφού μιλάμε για μια συμφωνημένη συναλλαγή η οποία ολοκληρώθηκε και ο λαμβάνων έχει ήδη παροπλισθεί), φορολογία και μισθούς ιδιωτικούς (κακώς - κάκιστα μιας και δεν έχει κανένα ηθικό δικαίωμα να πειράζει συναλλαγές στις οποίες δεν συμμετέχει). Συνεπώς, έχουμε να κάνουμε με ένα κράτος το οποίο ουδέποτε υπήρξε δεόντως κοινωνικό (με την έννοια που το απολαμβάνουν π.χ. στις Γερμανία, Σουηδία, Αγγλία, Δανία, Αυστρία, Καναδάς κλπ. just to name a few) και το οποίο σήμερα αφαιρεί προοδευτικά ακόμα και τα λιγοστά που παρείχε. Συνεπώς, τι στον πεοκλή θέλει να βγάλει από τον τουρισμό; Τι τα χρειάζεται; Θα προσπεράσω την επική παπαριά ότι χρειάζεται τα έσοδα για να ξεπληρώσει τα χρέη των 240 δις. Και αυτό όχι επειδή δεν αναγνωρίζω κάποιο χρέος, αλλά επειδή κανένας δεν μπορεί να μας υποχρεώσει με κάποιον μυστήριο τρόπο να αποπληρώσουμε το χρέος μας, όταν δεν μπορούμε. Τρόπος να μας πετάξουν εκτός Ευρωζώνης, δεν υπάρχει όπως γνωρίζεις. Συνεπώς το μοναδικό μέσο πίεσης ώστε να μπούμε αναγκαστικά στη διαδικασία να ξεπληρώνουμε χρέη, είναι το χαρτζιλίκι. Ποιο χαρτζιλίκι; Η δόση φυσικά! Την οποία δεν θα είχαμε καθόλου ανάγκη, άμα το μαγαζάκι μας έβγαινε, δηλαδή άμα είχαμε πραγματικό πρωτογενές πλεόνασμα. Πρωτογενές πλεόνασμα όμως δεν έχουμε για τους εξής απλούς λόγους: Α. Το κράτος προς μέχρι τώρα εισέπραττε και δεν πλήρωνε κανέναν. Β. Ακόμα και αυτά που εισέπραττε από την αβάσταχτη φορολογία, θα μειωθούν δραματικά μιας και η φοροδοτική ικανότητα, τόσο σε ρευστό όσο και σε πληθυσμό, μειώνεται ταχύτατα. Άρα χρειαζόμαστε όπως και δήποτε τη δόση, και όχι επειδή είμαστε αναγκασμένοι να ξεπληρώσουμε το συντομότερο δυνατό το χρέος μας. Τότε; Τι στον πεοκλή (δη φορά) τη θέλουμε τη δόση;
(το σχόλιο συνεχίζεται...)
(...συνέχεια)
ΚΑΙ ΦΤΑΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Χρειαζόμαστε τη δόση, τα έσοδα από τον τουρισμό και γενικώς οποιαδήποτε έσοδα προκειμένου να συνεχίσουμε να πληρώνουμε ένα δημόσιο του ΝΔΣΟΚ το οποίο χτίστηκε πάνω στο ρουσφέτι και όχι πάνω στην ανάγκη. Και ο μόνος λόγος για τον οποίον υπερασπίζεται αυτό το δημόσιο και η αριστερά, έχει να κάνει αποκλειστικά με παβλωφικά αντανακλαστικά και σιελογόνους αδένες οι οποίοι παράγουν σάλιο κάθε φορά που ο αριστερός ακούει τη λέξη δημόσιο. Δημόσιο = Καλό! Δεν πα να μιλάμε για την αμόρφωτη βυζαρού που διορίστηκε στη νομαρχία ιδιαιτέρα του Ψωμιάδη, χωρίς κανένα προσόν. Απαγορεύεται να απολυθεί. Στην τελική, τι θα απογίνει κι αυτή η κακομοίρα; Και για να εξασφαλίσουμε αυτήν την κακομοίρα, να πάνε να γαμηθούνε όσοι δουλεύουν στον τουρισμό. Στην τελική, γιατί να τους επιτρέψουμε να επιζήσουν με όσα οι ίδιοι θα παράγουν, αν με τη φορολογία τους δεν μπορούν να συντηρήσουν το κάθε κοπρόσκυλο του δημοσίου; Και ακόμα και όταν δεν θα βγαίνουν τα νούμερα, και θα πρέπει να περικόψουμε από το δημόσιο, θα ακολουθήσουμε το γνωστό pattern. Υγεία, Παιδεία, Ασφάλεια και Δικαιοσύνη, είναι τα κατά κοινή ομολογία κοινής ωφέλειας, αλλά και εκείνα στα οποία χρειάζεται πτυχίο ή μακροχρόνια εκπαίδευση, άρα χωράει λιγότερο το ρουσφέτι. Η δικαιοσύνη όμως έχει το μαχαίρι και το καρπούζι, οπότε δεν μπορούμε να την πειράξουμε. Οπότε ας γαμήσουμε την υγεία, την παιδεία και την ασφάλεια απολύοντας και εξαθλιώνοντας(ναι, ο ξάδερφός μου στα ματ, με νυχτερινά στον Δενδροπόταμο και καθημερινά πιστολίδια, και με χρεωστούμενα 52 ρεπό, παίρνει 800€) και ας σώσουμε κατά το δυνατόν την ΕΡΤ / ΝΕΡΙΤ, τα τελωνεία, τις νομαρχίες, τον ΟΣΕ, τις καθαρίστριες του υπουργείου ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ την ΕΚΚΛΗΣΙΑ!
Συνεπώς, τι θα βγάλει το δημόσιο από τον τουρισμό; Μακάρι να μη βγάλει ποτέ και τίποτα. Καταστροφή ο τουρισμός; Ξεπουλήθηκαν όλα; Λάθος! Και αυτό έχει να κάνει με τα λανθασμένα νούμερα και στοιχεία που αναφέρεις. Η ουσία είναι η εξής: Είμαστε ένα κράτος εθισμένο στον κρατισμό, το μεν δεξιό ΝΔΣΟΚ για να βολεύεται, η δε αριστερά επειδή μέσα σε μια εικοσαετία έχει χαζέψει πλήρως και έχει γίνει συντηρητικότερη της συντήρησης!
Αυτά, και περαστικά μας!
Φυσικά δεν εννοούσα 240 δις, αλλά 340!
Ευχαριστω για τα ζουμερα σχολια. Πριν απαντησω, ενα λινκακι απο το capital.gr που μας λεει με ακριβη νουμερακια οτι τα ασφαλιστικα ταμεια πανε φουντο. Αν ο τουρισμος ειχε φερει τις θεσεις εργασιας που προπαγανδιζουν, θα ειχαμε παραπανισιες ασφαλιστικες εισφορες.
Αλλά οι εισφορες ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ με τον αυξημενο τουρισμο. Σουρπραιζ !!!!
Γεια σου Εσκαρινα. Παλια εγραφα γιατι πιστευα οτι αν μαζευτουμε 5 λογικοι ανθρωποι ισως καταφερουμε να αλλαξουμε 5 απλα πραγματακια.
Μετα απο απανωτες απογοητευσεις γραφω πια μονο για εκτονωση.
Και επειδη το γραψιμο με βοηθαει να τακτοποιησω τις σκεψεις μου και με αναγκαζει να βρω στοιχεια.
Αν τυχει και τα γραφτα μου αρεσουν και σε άλλους, ακομα καλυτερα.
Νασαι καλα.
Νόμιζα ότι ήμουν ξεκάθαρος! Το μόνο θετικό είναι ότι μειώθηκαν οι εισφορές φίλε μου. Ο τουρισμός προφανώς και δεν έχει φέρει αυτά που μας τσαμπουνάνε, αλλά έλεος με τις εισφορές.
Παρεμπιπτόντως, για τσέκαρε μια πρόταση μου εδώ, η οποία προτείνει σαφή μείωση των εισφορών, και πες μου αν διαφωνείς. (Ναι, ο Batcic και ο Δράκος του Schrodinger είναι το ίδιο πρόσωπο)
Παρεμπιπτόντως, σε διαβάζω τακτικά, όπως καταλαβαίνεις και έχεις κερδίσει λόγω των απόψεών σου μια θέση μέσα στο Feedly μου!
Γεια σου Δρακε του Schrödiger, σε παω ετσι μαχητικος που εισαι.
Ελπιζω να μην θεωρησεις οτι σου μιλαω ex cathedra αλλά θα ηθελα να σου επισημανω ενα λεπτο ζητημα που αφορα τους ορισμους.
Το "κρατος" έχει μια τεράστια διαφορά απο την "κυβερνηση" !!
Αυτην την διαφορά δεν την αντιλαμβανεται το 99% των ελλήνων. Εγω ο ιδιος την συνειδητοποιησα σε μεγαλη ηλικια, αφου ειχα ζησει 3-4 χρονια σε άλλη χωρα.
Το κρατος λοιπον, ειμαστε εμεις . H κυβερνηση ειναι "οι άλλοι". Ναι, η κυβερνηση διαχειριζεται τα λεφτα του κρατους (δλδ τα δικα μας), αλλά την κυβερνηση την διοριζουμε και μπορουμε να την αλλαξουμε. Το κρατος οχι (η μαλλον, πολυ δυσκολα, μιας και οι κοινωνικες αλλαγες χρειαζονται δεκαετιες).
Σε αντιθεση με εσενα, εγω θελω και απαιτω και ευχομαι, να παιρνει το κρατος (δλδ ολοι εμεις) οσο γινεταιπερισσοτερα. Εκει που συμφωνουμε ειναι οτι πρεπει να ξεκουμπιστει (και να μπει στην φυλακη) η παρουσα κυβερνηση και να ερθει άλλη. Αν τα κρατικα λεφτα τα διαχειριστουν καποιοι ικανοι ανθρωποι σωστα, μας φτανουν για να μας κανουν ολους ευτυχισμενους.
Για ονομα των Ουρανων, μη νομισεις οτι ειμαι καποιος αριστερος που εχει ερωτα με καθε τι το κρατικο. Και εννοειται οτι θεωρω την σημερινη ελληνικη αριστερά σαν "μια απο τα ιδια" με το νδσοκ.
Αλλά δεν ειναι δυνατον να μην υπαρχουν 5 λογικοι και ικανοι ανθρωποι αναμεσα σε ολα τα 10 εκατομμυρια που ζουν σ' αυτην την χωρα. Ε, θα ηθελα να τους βρουμε, να τους αναδειξουμε και να τους αναθεσουμε την διαχειριση του κρατικου κορβανα.
Ο οποιος φυσικα πρεπει να ειναι γεματος. Με αδεια ταμεια, ακομα και ο πιο ικανος δεν μπορει να κανει τπτ.
Το πως θα τον γεμισουμε ειναι βεβαια θεμα για άλλο ενα ποστ.
Ισως και απο τον τουρισμο, αν αυτος καταργηθει στην σημερινη του μορφη και μεταλλαχθει σε κατι πιο γονιμο.
(συνεχιζεται)
Το θεμα του χρεους που θιγεις ειναι τεραστιο. Εχω διαβασει 1000δες σελιδες γυρω απο το θεμα και ακομα νιωθω πως δεν ξερω πολλά.
Το εχω για σιγουρο, οτι μας παιζουν χοντρο παιχνιδι. Το χρεος καθεαυτο (τα 340 δις) δεν προκειται να τα πληρωσουμε ποτέ. Αλλά κανενα κρατος δεν πληρωσε ποτέ τα χρεη του - αυτο ειναι πια πασιγνωστο.
Τα κρατη πληρωνουν μονο τους τοκους. Την "δοση" οπως την ονομαζεις κι εσυ.
Το αν μπορουμε να πληρωσουμε "την δοση" εξαρταται απο πολλους παραγοντες, οι μισοι απο τους οποιους ΔΕΝ ειναι αντικειμενικοι.
Π.χ. κανενας δεν ξερει με ακριβεια το υψος των κοκκινων ιδιωτικων δανειων, ουτε τα σαπακια που φυλαει η καθε τραπεζα στα σεντουκια της. Και άλλα, πολλα.
Μια σωστη κυβερνηση θα μπορουσε να καταργησει το μνημονιο οτι ωρα ηθελε. Οχι γιατι θα το "εσκιζε" (οπως φωναζε ο ανεκδιηγητος) αλλά γιατι θα δημιουργουσε συνθηκες πραγματικου πρωτογενους πλεονασματος.
Ποιος ξενος επενδυτης θα φερει *πραγματικα* λεφτα στην χωρα (λεφτα αεριτζηδικα και της αρπαχτης φερνουν ολοι, αλλά αυτα δεν μετρανε) οσο ξερει οτι την χωρα την διαχειριζονται 10 διαπλεκομενοι νταβατζηδες;
Υ.Γ. Εννοειται οτι στο θεμα της εκκλησιας συμφωνουμε. Αλλά οπως διαβασες σιγουρα στις εφημεριδες, ακομα και η "αρστερα" (μη χε) τους χαριζει φορους.
Στο ενδιαμεσο διαβασα και την προταση σου περι ασφαλιστικων εισφορων. Ευχαριστω για το λινκ.
Η προταση σου εχει δοκιμαστει / δοκιμαζεται στην Γερμανια με θετικα αποτελεσματα. Αρα (εκ του αποτελεσματος) την κρινω σαν σωστη.
Η κεντρικη ιδεα ειναι οτι "δινω μια επιδοτηση στον εργοδοτη, προκειμενου να κανει προσληψεις". Τωρα αν αυτην την επιδοτηση την ονομασουμε απαλλαγη απο τις εισφορες / ασφαλιση (οπως προτεινεις εσυ) ειτε καπως αλλιως, ειναι αδιαφορο.
Για τα ελληνικα δεδομενα, υπαρχει ενα αγκαθι και λεγεται αποτελεσματικος ελεγχος. Μην ξεχναμε οτι - ειδικα στην Ελλαδα - ολες οι επιδοτησεις τραβανε τα λαμογια οπως το φως τις πεταλουδες.
Οι γερμανοι εχουν αποτελεσματικους ελεγχους, που διασφαλιζουν οτι την επιδοτηση μισθου θα την παρει μονο εκεινος ο εργοδοτης που θα διορισει κοσμο με 800+ ευρω. Στην Ελλαδα ποιός θα το ελεγξει αυτο και πως;
Αμα ειναι να (ξαν)δωσουμε εκατομμυρια στους μπομπολοψυχαρηδες για να μην κανουν προσληψεις, ευχαριστω, δεν θα παρω.
* * *
Αλλά η κυρια ενσταση μου στην προταση σου δεν ειναι ο ελεγχος. Ειναι η ελλειψη ζητησης!
Η ελληνικη επιχειρηματικοτητα ειναι κατα 99% κρατικοδιαιτη. Αν δεν δωσει το κρατος εργολαβιες, ειναι ολοι χρεωκοπημενοι. Γι' αυτο δεν ειναι σωστο να καταριομαστε τους δημ. υπαλληλους - αφου και οι ιδιωτικοι στην ουσια με λεφτα του κρατους ζουνε.
Οσο λοιπον το κρατος δεν κανει επενδυσεις, τοσο ολες οι επειχειρησεις δεν θα εχουν δουλειες. Οποτε δεν χρειαζονται υπαλληλους, ακομα και αν οι τελευταιοι δουλευαν χωρις μισθο.
Εκεινο που χρειαζομαστε (αφου ερθουν 5 ικανοι και τιμιοι σαν κυβενρηση) ειναι "σωστες" κρατικες επενδυσεις. Σωστες με την εννοια οτι θα ωφελησουν το κοινωνικο συνολο, οχι τα λαμογια.
Επισης ενα σταθερο και αξιοπρεπες (νομικο, οργανωτικο, θεσμικο) πλαισιο που θα επιτρεψει μεσοπροθεσμα την δημιουργια *πραγματικης* (και οχι κρατικοδιαιτης) ιδιωτικης πρωτοβουλιας.
Υ.Γ. Καλη νυχτα για σημερα, συνεχιζουμε ευχαριστως αυριο.
Τη σύνδεση μεταξύ εσόδων από τον τουρισμό και εσόδων για το κράτος, προσωπικά την αποδίδω στο γεγονός ότι λαμβάνονται πολλές "πρωτοβουλίες" (βλ. ξεπουλήστε αγρούς και παραλίες, χτίστε όπου υπάρχει ελεύθερο τετραγωνικό κλπ) με το επιχείρημα ότι αυτό θα φέρει ανάπτυξη και έσοδα για το κράτος. Το εάν αυτό το επιχείρημα είναι ορθό ή εσφαλμένο, μπορούμε να το ζητήσουμε (διότι έχω και εγώ τις αμφιβολίες μου), το γεγονός όμως ότι χρησιμοποιείται νομίζω πως είναι ένας πολύ καλός λόγος για να το αποδομήσουμε (στο μέτρο που θεωρούμε ότι δεν στέκει).
Σκίπερ, έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν έχει νόημα να αναζητάμε τους 5 λογικούς, διότι ακόμη κι αν τους βρούμε, μάλλον θα είναι λίγοι (και συνεπώς αναποτελεσματικοί). Από την άλλη πλευρά, είναι μάλλον απογοητευτική διαδικασία, που περισσότερο βλάπτει εμάς τους ίδιους (για το λόγο αυτό, έχω σταματήσει να γράφω, ευτυχώς συνεχίζουν κάποιοι άλλοι, όπως εσύ, έστω και για την εκτόνωση).
Εσκαρίνα
Post a Comment